Angelica Lagergren

15 enkla sätt att äta mer grönt

bluberry_1

Foto Jeremy Ricketts/unsplash 

Enligt livsmedelsverket ska du få i dig minst 500 gram frukt och grönt om dagen, får du det? I dagsläget får jag inte i mig det varje dag. Ett av mina mål med 2017 är att fylla kroppen med mat som gör mig pigg, stark och frisk. Jag ska göra mitt yttersta för att boosta kroppen med mer grönt och mindre kött. Och med mindre kött tänker jag nöt och fläsk.

1. Falafel istället för köttbullar

Våra barn älskar köttbullar och skulle gärna äta det flera gånger i veckan. Nu har vi testat att byta ut de klassiska köttbullarna mot falafel och det fungerar hur bra som helst. Jag köper färdiga, men det går såklart att göra egna. Små steg i taget tänker jag för att detta ska hålla i längden.

2. Avokado på mackan
Istället för leverpastej eller skinka på mackan skivar jag en avokado på. Toppa med ett stekt ägg för extra matig smörgås. Jag älskar att strössla flingsalt och chiliflakes på.

3. Zucchini istället för pasta 

Hyvla en zucchini med en osthyvel och lägg ner i kokande, lättsaltat vatten. Låt de bara ligga där i tio sekunder innan du häller av vattnet. Gott, nyttigt och enkelt!

4. Broccoli eller blomkålsstomp istället för potatismos

Min gamla jobbarkompis lärde mig att göra stomp av blomkål och broccoli och jag älskar det. Byt ut potatismoset mot grönsaksstomp. Koka broccoli och blomkål mjukt, mosa och häll i en skvätt grädde, smör, salt och peppar. Mums!

5. Linsbiffar istället för köttfärsbiffar
Linsbiffar med en god sås (creme fraiche, vitlök, sambal, salt och peppar) och klyftpotatis är otroligt gott. Perfekt vardagsmat som känns extra lyxig. Servera med ruccola och några klyftor tomat.

6. Quorn till tacosen
Ett enkelt sätt att mindre kött är att byta ut köttfärsen vid fredagstacosen till Quorn. Med tacokryddning på går det knappt att känna någon skillnad i smaken.

7. Snacksa stavar
Ställ fram glas med stavar av gurka, morötter, selleri eller varför inte sparris vid middagsbordet. Perfekt att plocka av för både stora och små.

8. Ha morötter i pannkakorna
Riv morötter fint och släng ner i pannkakssmeten. Det smakar inte annorlunda men du (och barnen) får enkelt i er mer grönsaker. Koreanska pannkakor är SÅ GOTT och innehåller massa grönsaker.

9. Halloumi istället för hamburgare
Jag vet knappt något godare just nu är en saftig burgare gjord på chilihalloumi. Tips! Lägg ett par salladsblad som bas, en klick dressing, skivad lök och två skivor tomat. Lägg på skivad avokado på halloumin för extra krämighet.

10. Gryta utan kött

Gör en härlig gryta med massa grönsaker, bara fantasin sätter gränser. Jag hittade ett recept på en kikärtsgryta hos Linnéas skafferi som jag tänkte testa i veckan.

11. Vegetarisk lasagne

För att få in så mycket grönsaker som möjligt i maten tänkte jag testa att göra en lasagne utan köttfärs med spenat, ricotta och cheddarost. Jag tänker mig en stor sallad till lasagnen eller några buketter med broccoli (som barnen älskar!).

12. Glassiga smoothies

Jag gör smoothies med mycket frysta bär och frukter, då blir det nästan som glass, något som barnen verkligen älskar. Mixa frysta jordgubbar, hallon, blåbär och mango tillsammans med en skvätt yoghurt eller havremjölk. Gott som mellis eller dessert!

13. Härliga bowls
Det här med acai bowls har ju varit trendigt ett tag och jag tror verkligen att det håller i sig. Mixade bär och frukter som dessutom är toppade med frön, bär och jordnötssmör är ju så gott och nyttigt. Fler luncher kommer förmodligen också börja serveras som bowls, det är härligt!

14. Pasta med svamp 
En rätt som vi äter nästan varje vecka är pasta med champinjoner. Det är ett rätt som går fort och är så himla god.
Gör såhär: Hacka upp en lök (vi brukar köra på gul), skiva champinjoner (vi öser på med massa svampar) och stek i smör. Ha i vitlök och chili om du vill ha hetta. Vi har bytt ut den vanliga matlagningsgrädden till iMat från Oatly som är havrebaserad. Så gott! Med färsk pasta känns rätten lyxigare och går snabbare. Jag har alltid på extra mycket chiliflakes i efterhand!

15. Omelett med en stor sallad 
Jag älskar omelett och den går ju att variera i det oändliga. Allra godast blir den med tomat, bladspenat och mozzarellaost i. Jag gör alltid en stor sallad till. Det fungerar perfekt som lunch eller en lättare middag. Här går det ösa på med svamp och olika grönsaker i omeletten för extra grönt i vardagen.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina - Inredning och Inspiration

    Tack för superbra tips. Jag äter kött 1-2 gånger i veckan. Resten blir fisk eller vegetariskt. Har också snöat in på halloumiburgare. Kan tipsa om en halloumisallad: koka couscous, stek halloumi, servera med bladspenat, avokado, skivad nektarin/persika och sås på créme fraiche och sweetchili sås. Sååå gott!

  2. Jennie

    De flesta punkterna innehåller dessutom få kolhydrater och lite eller inget socker. Så både köttet och kolhydraterna minskar vilket är bra både för kroppen och miljön. När jag äter kött köper jag en riktig, ekologisk bt från samma kommun istället för megapack kotletter för 49 kr kilo från Irland. Det är också bättre för miljön och djuren. I det lilla bor det stora. Många Bäckar små 🙂

  3. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

    Eftersom jag är stomiopererad får jag tänka mig för lite extra med vad jag stoppar i munnen.
    Vissa ”trådiga” grönsaker kan jag inte äta för de ger mig sån fruktansvärd smärta (så illa att jag inte kan andas och behöver morfin) och andra grönsaker gör mig jäkligt gasig (vilket inte är så praktiskt när stomin pruttar på enligt eget tycke, det går alltså inte styra utan kan bli högljudda brakfisar och självklart vid illa valda tillfällen) 😉 Haha..
    Jag äter dock alltid grönsaker men mest bara gurka, tomat och morötter. Avokado går bra om jag mixar det 🙂

  4. Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

    Jag äter alltid något grönt, men sen har jag även bytt ut mycket kött mot veg. Jag håller på att gå över till ett liv som vegetarian. Men tar det i min takt. Dock har jag lite svårt för att äta avokado nu sedan jag hört om hur det påverkar urbefolkningen där avokados finns. Det känns inte helt rätt att äta då :/. Blir lite av ett moraliskt dilemma för mig.

  5. Marie

    Alltså jag blev sååå inspirerad nu! 🙂 Har skrivit in flera stycken av dessa tips och recept i mobilen nu som jag ska testa. Kram! <3

  6. Samantha

    Superbra tips! Testa att göra lasagne på quornfärs istället för köttfärs också och quornfärssås (med rivna morötter i) istället för köttfärssås, mina barn älskar det!

  7. Sofie

    Hej!
    Gillar er blogg och har följt den i ca ett år nu. En grej som jag skulle vilja ta upp (och som är meningen som en fråga att reflektera kring (alltså ej påhopp) är att jag ibland tycker att er blogg är rätt lik ett ”magasin”, alltså inte så personlig. Det är listor, reklam för er podd, inlägg om vad ni och barnen har gjort på dagen och mattips, så som i detta inlägg, men det känns liksom inte så djupt, snarare något som vem som helst hade kunnat skriva.. Förstår att ert jobb är att vara influenser kring olika produkter och liksom gå i god för att dessa produkter är bra men skulle vara nice att läsa något djupare nångång. Gillar verkligen när Stefan kommenterar samhällsfrågor så som rörde/dagisdebatten eller pappans roll vs mammans etc. Sånt är superintressant och ger en nåt att fundera på.
    Likaså tyckte jag att det var jättebra när ni tog upp hur tufft det ibland kan vara för förhållandet med barn, parrådgivningem etc. Det behöver inte alltid vara så privat knutet till er egen situation utan snarare personligt utifrån era egna tankar och reflektioner, kanske kring saker som tex händer runtom er eller era rädslor inför ev problem.
    Tycker Elaine är bra kring att diskutera lite mer djupa grejer med jämna mellanrum ich gillar även att hon använder som blogg till mer än att bara stolpa upp vad barnen och gör varje dag. Anledningen till att jag ens tar upp detta i er blogg (ni är inte de enda söm skriver opersonligt enligt mig) är att jag ändå diggar er som personer och gärna skulle läsa om era egna tankar lite mer. Nu känns det liksom som att man vet allt om er gällande var ni bor, vad ni gör varje dag och hur ni ser ut men inget om vad ni tycker om saker eller era ståndpunkter i frågor.
    Kanske blev lite osammanhängande men jag hoppas att ni förstår vad jag menar.