Angelica Lagergren

Äter du också 1,4 kilo godis i påsk?

Inlägget är i annonssamarbete med FLUX

Påsken är en högtid med extremt mycket godis. Kaniner i choklad, små färgglada ägg i foliepapper och skumgodis. Visste ni att vi i Sverige får i oss i snitt nästan 1,4 kilo godis per person under de få dagarna påsken är? Det är galet egentligen! Men. Jag har skrivit om barn och godis innan och jag tror inte på förbud hemma hos oss. Mina barn får äta godis på helgerna och påsken är inget undantag. Något jag kan känna vid högtider är dock att helgen blir otroligt lång. Från skärtorsdagen tills måndag blir tisdag. För mig är det inte ett alternativ att jag och barnen ska frossa i godis alla de här dagarna. Men på lördag ska de absolut få varsitt påskägg med sina favoriter i.

Med godis och socker kommer också rädslan för tandtroll och hål i tänderna. Inne på Fluxkollen kan du få massa tips och råd när det kommer till barnens och dina egna tänder. Visste du att fluor kan förebygga och ta bort små hål i tänderna? Det är en av anledningarna till att jag fluxar både morgon och kväll. Jag verkligen avskyr hål i tänderna och gör allt för att mina barn ska slippa det. Här skippar vi aldrig tandborstningen och är noga med att fluxa!

Det skadar alltså inte att borsta tänderna ett varv extra mellan alla påskägg och påskmust. Hur resonerar du kring socker och barn? Får dina kids påskägg med godis? Eller fyller du de med små leksaker och presenter? Kommentera gärna.

BÄST AV ALLT!
Jag har fått chansen att tävla ut ett kit med massor av härliga munvårdsprodukter från Flux (munskölj, tandkräm, tuggummi) och en eltandborste för barnen från Philips värde ca 970 kronor. För att tävla vill jag att du svarar på frågan ”När är det lämpligt att barn får borsta tänderna själv” – svaret hittar du här på Fluxkollen! Skriv svaret i kommentarsfältet nedan och skriv också ditt bästa knep för att få tandborstningen roligare. Jag drar en vinnare 8 april.

PS. Om du inte vinner i min tävling så finns det en fin påsktävling på Fluxkollen som håller på till 9 april – gå in HÄR om du vill tävla i den med!


Edit: Vinnare blev Jessika! Du kommer få ett mail från LOPPI som går vidare med allt så du får din vinst 

”10-12 år ? Jag hoppas få en massa bra tips genom de här kommentarerna då jag har en 6 årig son som var med om en allvarlig tandskada för några år sedan vilket vi precis fick reda på gett stora skador på de nya tänderna ?

Vi har svårt att borsta tänderna och hade verkligen behövt tips och en eltandborste, flux, tuggummi etc

Så tack alla ni som kommenterar för tipsen <3″ 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jolina Anderberg

    Rätt svar är 10-12 år.
    Mittbarriär knep för att få barnen att borst tänderna är att göra tandborstningen till ett litet äventyr. Jag låtsats att vi jagar tandtrollen i munnen och berättar under tandborstningens gång små historier som att det kommer förbi tandtroll i racerbilar etc som vi tillsammans jagar bort ur munnen med tandborsten. Barnen tycker att det blir jätte spännande!

  2. Jolina Anderberg

    Rätt svar är 10-12 år.
    Mittbarriär knep för att få barnen att borst tänderna är att göra tandborstningen till ett litet äventy. Jag låtsats att vi jagar tandtrollen i munnen och berättar under tandborstningens gång små historier som att det kommer förbi tandtroll i racerbilar etc som vi tillsammans jagar bort ur munnen med tandborsten. Barnen tycker att det blir jätte spännande!

  3. Camilla

    Det är lämpligt för barn att borsta tänderna först i 10-12-årsåldern.

    Här har vi sjungit en sång under tandborstningen (inspirerade av en säng frän babaysimmet ?). Nu när dottern närmar sig tre år vill hon inte att vi sjunger, så vi brukar i stället prata om vilken mat vi borstar bort från tänderna (dvs det hon ätit sedan förra tandborstningen). Är väldigt uppskattat, och känns också pedagogiskt då det blir tydligt vad syftet med tandborstningen är. Tandtroll provade vi att nämna, men det tyckte hon mest var obehagligt…

  4. Johanna Karlzén

    10-12 år!
    Mitt bästa tips just nu är barnkanalen och deras tandbortningsminuter min 4 åring tycker det är jätteintressant och är väldigt noggrann att inte missa något 🙂

  5. Cissi J

    Tycker det där är lite svårt. För mig är tänderna så pass viktiga så ålder är svårt att säga. Beror på hur barnet är. Mina barn har fått börja borsta själva o sen har jag fortsatt. Man tar den stunden på toaletten så att barnen tycker det är kul att borsta. Man får förklara hur viktigt det är med tänder o man inte får missa ngt utrymme. Sen blir det lite extra godis i påsk men då tar vi en extra tandborstning oxå?.
    Glad Påsk
    Kram Cissi

  6. Emma N

    10-12 år! Ibland försöker jag att vara rolig och sjunga en egenkomponerad låt: Gapa stort, gapa stort, gapa jätte jätte stort gapa stort som en riktig krokodil Men ibland orkar jag inte det och kör mer på att de måste borsta för att inte få hål och det gör ont att laga. Dagsform avgör helt enkelt ☺ Hälsningar från Alice och Filips mamma.

  7. Emma

    10-12 år! Ibland försöker jag att vara rolig och sjunga en egenkomponerad låt: Gapa stort, gapa stort, gapa jätte jätte stort gapa stort som en riktig krokodil Men ibland orkar jag inte det och kör mer på att de måste borsta för att inte få hål och det gör ont att laga. Dagsform avgör helt enkelt ☺ Hälsningar från Alice och Filips mamma.

  8. Joanna

    10-12 år! ?

    Det som funkar bäst hos oss för att borsta 2 minuter är en blinkande tandborste, så länge den blinkar så ska vi fortsätta borsta, då kan barnet själv hålla koll och se när ”hemskheterna” är över ?✌

  9. Frida

    Vilken irriterande reklam som täcker din sida!! Sånt får mig faktiskt att strunta i o läsa bloggen när jag först måste klicka o gå till en för mig ointressant sida för o komma vidare. Att du använder reklam förstår jag men det där är bara irriterande!!! Glad påsk!! O hoppas resan va härlig!!

  10. Susanne

    10 – 12 år ? Mitt bästa tips till mig själv är att kolla på ett Youtube klipp under tiden jag tar tandtråd, borstar och sköljer ?

  11. Linda

    Vid 10-12 års ålder. Jag brukar ha en sagoföljetong om en favoritfigur, så barnet är sugen på att höra om favoritens nya upptåg.

  12. Jessika

    10-12 år 🙂

    Jag hoppas få en massa bra tips genom de här kommentarerna då jag har en 6 årig son som var med om en allvarlig tandskada för några år sedan vilket vi precis fick reda på gett stora skador på de nya tänderna 🙁

    Vi har svårt att borsta tänderna och hade verkligen behövt tips och en eltandborste, flux, tuggummi etc

    Så tack alla ni som kommenterar för tipsen <3

  13. Sanna

    Vid 10-12 års ålder kan barnen borsta helt själva. Något som alltid funkar hos oss är Babyloonz tandborstsång och att låta dottern få borsta själv efter att vi borstat ?

  14. L

    Min dotter är bara 1 år, så inget godis för henne. Däremot så kommer hon få sina första kritor i påskpresent 🙂

  15. Anna H

    Vid 10-12 års ålder! Jag brukar be barnen att göra Sjörövarfabbe-minen. Då biter de ihop framtändena och morrar, och jag kan borsta framsidan och utsidan av kindtänderna på ett smidigt sätt.

  16. Anna

    Vid 10-12 års ålder! Jag brukar be barnen att göra Sjörövarfabbe-minen. Då biter de ihop framtändena och morrar, och jag kan borsta framsidan och utsidan av kindtänderna på ett smidigt sätt.

  17. Emmelie

    Vid 10-12 års ålder klarar barnen av att borsta helt själva.

    jag brukar försöka sjunga en sång när jag borstar på barnen så blir det lite roligare men det är tyvärr ingen favoritsyssla hos barnen här i huset ? Kanske lite roligare med nya bra grejer från flux.

  18. Emma

    10-12 års ålder.
    Vi jagar tandtroll på barnen som dom sedan vinkar hejdå till när dom åker ner i handfatet! Efteråt blir det hurrarop och high five???

  19. Amelie

    Vid 10-12 års ålder! ?
    Vi brukar sjunga en låt vid tandborstningen (och jag som förälder gör mig till mer än vanligt och är rolig ?): jag är en tandborste tandborste, här kommer jag! Och jag gör tänderna rena! Jag gnolar och jag borstar och jag borstar varje dag och jag gör tänderna reeeena! ??

  20. Anna

    Vid 10-12 års ålder. Mitt bästa tips handlar om ”starka tänder”. När man borstat tänderna riktigt noga och bra får nämligen barnen i vår familj så starka tänder att de kan blåsa omkull mamma och pappa, eller mormor och morfar, eller vilka som kan tänkas vara i närheten just då. Brukar bli skratt och leenden när barnen blåser så de vuxna trillar omkull ?

  21. Frida

    10-12 år.
    Bästa tipset är eltandborste, mina tjejer fick välja varsin eltandborste o valde med varsin prinsessa på, de kände sig såå stora. Efter det har det aldrig blivit någon diskussion om tandborstning. Vi brukar också alltid borsta tänderna samtidigt vilket jag tror underlättar 🙂

  22. lisa

    10-12 år.
    Min dotter är bara 1,5 år än så länge men det som funkar för oss är att hon fått vara med i rutinerna sen vi började borsta den första lilla tanden som kom upp. Nu hjälper hon gärna till att hämta tandborsten, spola under kran och hålla borsten medan vi klämmer ut tandkräm. Sen borstar vi noga, och efter det får hon borsta själv en stund. Riktigt duktig, hoppas det håller i sig 🙂

  23. Jessica

    Vid 10-12 års ålder 🙂
    Jag och fyraåringen jagar tandtroll, en del har svans, vissa är håriga och en del cyklar, all har förstås olika färger. Varianterna går att ändra till de oändliga, tandborstningarna får som en dans:)

  24. Janis

    Jag tänker mer på alla konstgjorda ämnen som finns i godis, sjukt mycket skit. Men som tur är finns det idag bra alternativ som är veganska, ekologiska och fria från kemikalier. Mina barn fick lördags godis när de var små en sådär tre.fyra bitar i en liten påse. Det var inte alltid de åt upp allt. Idag är de tonåringar och äter ytterst sällan godis, de mår helt enkelt inte bra av det. Blir det godis så blir det naturgodis eller veganskt helst ekologiskt godis.

  25. Johanna

    När barn är 10-12 år kan de få börja borsta själva 🙂 mitt bästa knep för att göra tandborstningen roligare är att sätta på ett klipp med bolibompadraken där han sjunger tandborst låten som går i exakt två minuter ???

  26. Malin - mamma till Sam, Tim och Liam

    När barn är 10-12 år kan de borsta tänderna själv.
    Vi har köpt tabletter som tandläkaren rekommenderade. Efter att barnen borstat tänderna tar de en tablett i munnen som visar rött om de missat att borsta någonstans. Det har blivit lite som en rolig tävling för att se om de klarar att borsta noggrannt överallt. Blir kul och bra på samma gång

  27. Catrin

    Vid 10-12 års åldern kan de får borsta tänderna själva.
    Mitt bästa knep är att vi passar på att borsta tänderna tillsammans! Min dotter får borsta lite på mina tänder så får jag borsta på hennes! Det har blivit en mysig stund!

  28. Sofia

    När barnet är mellan 10-12 börjar de blir redo att borsta tänderna själva.
    Mitt bästa knep är att sjunga sånger. Vi har några borsta tänderna-sånger som vi har sjungit ändå sen barnen varit små och det tycker dem är kul 🙂 imorse glömde jag faktiskt att borsta deras tänder och då fick jag en påminnelse av fyraåringen ”men mamma, vi har ju inte borstar tänderna!”, så redan nu vet hon vikten av att borsta morgon och kväll 🙂

  29. Lotta

    10-12 år bör barnen vara när dom börjar borsta själv. Mitt bästa tips är att sjunga en sång under tandborstningen och att vi måste borsta sålänge sången är! ??

    Håller tummarna för vinst ?

  30. Helena i Uppsala

    10-12-årsåldern
    När jag var liten fick jag i födelsedagspresent av min bästis ett timglas med uppmätt sand och versen ”I två minuter rinner sand, borsta noga varje tand”. Det hjälpte mig!

  31. Louise

    Svar: det är lämpligt att barn får börja borsta tänderna själva när de är 10-12 år. Mina bästa tips är tandborstvisan eller att leka t.ex. tigrar som ryter.