Angelica Lagergren

Sömn före VS efter barn

Det är SÅ VIKTIGT att sova. Det säger all forskning. Det är viktigt för välmåendet, för hälsan och för lusten. Men det här med sömn skiljer sig en hel del före och efter barn.

Då: (Till din partner i sängen) God natt och sov gott min älskling!
Nu: Lycka till!

Då: Du läste artiklar som ”Är det farligt att sova för mycket?”.
Nu: Du läser artiklar och listor på nätet hur du ska få barnet att sova lite, lite längre.

Då: Du gick ut och festade, kom hem klockan 05 på morgonen och hade inga problem med att sova bort hela söndagen.
Nu: Du undviker helst att gå ut eftersom att om du fixat barnvakt är det inte värt att sova bort dagen. Då vill du göra nåt!

Då: Du kunde snooza om och om igen.
Nu: Snooza? Du behöver inte ställa någon väckarklocka. Punkt.

Då: Du tog sömnen för givet. Att få sova 8 timmar sammanhängande var självklart. Inget kunde störa dig.
Nu: Nu uppskattar du varje minut av sömnen du kan skrapa ihop. Att få sova mer än tre timmar sammanhängade är som en dröm!

Då: Du kunde kolla på serier i mobilen på bussen/tåget på väg till jobbet.
Nu: Zzzz…zzzz… transport till och från jobbet = perfekt tillfälle att sova!

Då: Du drack kaffe för att det var gott.
Nu: Kaffe är ditt uppåttjack och livsnödvändigt för att hålla dig vaken. Du funderar till och med på om det går att injicera skiten rakt in i blodet.

Glöm inte att klicka på hjärtat om ni gillar den här listan. 
Här har ni även några andra tips på listor som ni kanske gillar:

7 nyårslöften alla sagt men inte hållit 
Dröm vs. verkligen – jul med barn 
Du vet att du är mamma när…
Första vd andra barnet – 9 stora skillnader
6 anledningar till varför mycket egentid är lite överskattat
7 anledningar till varför alla bör få ha en 2-åring i sitt liv
9 saker som gått fel i morgonrutinen för alla föräldrar
Den kompletta listan för ditt barns bästa nattsömn 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese

    Haha rolig lista o den stämmer väl! Vi har nyss fått vårt tredje barn så nr 1 säger vi ofta.. ?

  2. Johanna

    Vi har haft tur och fått en dotter som sovit bra från start! Vissa nätter har såklart varit jobbigare än andra, men mina mammalediga dagar sov vi till 10-10,30 typ varje dag (och från typ 20 kvällen innan) kan nog räkna på en hand våra vakna nätter:) tror det är bra för de som inte har barn men som funderar på att skaffa att alla faktiskt inte lider av sömnbrist! Man får alltid bara höra det negativa:)

  3. Angelica

    Vi har haft tur med vår dotter som har sovit hela nätter väldigt tidigt. Med undantag när hon är sjuk, har vissa faser osv. Men ändå, halleluja för sömn 🙂

  4. Maria

    Jag är faktiskt ärligt lite rädd för att skaffa barn pga av sömnbristen. Om jag sover 6 timmar istället för 8 mår jag så dåligt så att jag knappt vill leva/kan leva dagen efter. Min ögon svullnar igen helt, jag har inga reflexer, synbortfall, mår illa, har svårt med koordination och att minnas saker jag gör varje dag. Praktiskt taget blir jag som en död person i en levande kropp. Jag mår något så fruktansvärt dåligt och när jag kommer hem från jobbet gråter jag tills jag somnar av utmattning i sambons famn eller i duschen typ. Får jag barn kommer jag dö är jag rädd för eftersom att jag är i så stort behov av min sömn för att leva. tips haha, min sambo jobbar för att tillägga även 14/16-02 på natten så han kommer inte kunna hjälpa mig förens han kommer hem den dagen vi får barn 😛

    1. Johanna

      När man fött barn så har man ett hormon i kroppen som gör att man klarar sig på mindre sömn i början. Sen om du har såna problem med trötthet så borde väl din man få ta större ansvar på nätterna. Jag vett.ex. att Vanja Wikström och hennes man sover i skilda sovrum och att hon får ta alla nätter bara för att hennes man har en sömnstörning har jag för mig. Om din man kommer hem kl 02 så brukar det ofta va så att bebisar sover längre stunder l början av natten för att sen vakna oftare och oftare. Så det behöver inte va nått dåligt att han kommer hem 02. Ni löser det nog. 🙂

      1. Mia

        Vår som har fram till 2 års åldern sovit kasst, nu vaknar han bara till några gånger och det är helt ok.
        Vi delade nätterna, sov i skilda sovrum för att få några timmars ostörd sömn. Trior jag hade klappat ihop totalt annars.

    2. Annika

      Jag förstår din oro, och det värsta är ju att den är befogad – det är verkligen ett lotteri, vissa får barn som sover bra från början, andra – som jag – får barn som knappt sover alls. Jag har inte sovit sex timmar per dygn sedan 2013. Ligger på mellan två och fyra, upphackade med mååånga uppvak. (De flesta hamnar väl någonstans mellan ytterligheterna, med barn som sover bättre och sämre i perioder.)

      Konstigt nog så överlever ju de allra allra flesta – på något sätt verkar man faktiskt få ”superkrafter”… men det är knappast bra för hälsan. Jag är livrädd att jag ska sabba både min fysiska och psykiska hälsa totalt under småbarnsåren. Förhoppningsvis kan du få sova ikapp lite på dagarna innan din sambo går till jobbet? Men allra bäst vore såklart om ni får en riktig liten sömntuta! Håller tummarna för er! ❤️

  5. Sofia

    Jag gillar listan! Men stämmer ju inte utiftån ditt liv. Du har ju barnen på halvtid så massa tid för dig att leva ”det gamla” livet och sova bort aöndagen till exempel.

    1. Angelica Lagergren

      Haha men jag har ju bara varit skild sen juni 2017. Jag levde med sömnbrist i flera år. 🙂

          1. Janis

            Håller med dig Angelica för första gången tror jag, vi föräldrar är för dåliga på att överlämna ansvaret för barnen på andra. Och det behöver inte vara hotell nätter, utan att man lämnar barnen hos barnvakt över natten och sover ut själva hemma i sängen. Säger som min svärmor sa en gång, det är väl bättre att passa barnen innan ni bränt ut er…