Angelica Lagergren

Barn och socker = livsfarligt

IMG_8489

Det finns många olika åsikter när det kommer till barn och socker. Jag får ofta frågan hur jag gör med mina barn och socker. Jag tror på lördagsgodis, på lördagar. Skulle det bli lite popcorn eller chips på fredagen till fredagsmyset lägger jag ingen energi på det. Blir det en glass efter middagen mitt i veckan tycker jag inte heller att det är hela världen. Lat? Ja, det kanske vissa tycker. Det jag däremot försöker att undvika är det här med att småäta. Jag tror inte att det är bra för varken kroppen, humöret eller tänderna.

Jag tror inte på stenhårda förbud i min familj. Jag har själv haft problem med ätstörningar så jag vill liksom inte göra en stor grej kring socker/fett osv. Jag vill inte ha stränga förbud. Jag vill att det ska vara en naturlig del i livet. Inget som ger skuldkänslor eller ångest. Mat ska ge kroppen energi, that´s it. Jag försöker att se det som bränsle och ibland slinker det ner ett och annat som kanske inte ger så mycket mer än lycka.

Jag kommer aldrig låta mina barn höra mig säga ”Jag är tjock, jag måste springa bort all den här jäkla julmaten”. Eller ”Åhh, jag har så feta lår”. Jag vill göra mitt bästa för att de ska få en sund och okomplicerad relation till mat, godis och glass. Så därför är det inga förbud när det kommer till godis. Jag tycker att lördagsgodis fungerade fint för mig under uppväxten, så det kommer jag köra med här hemma också.

Hur gör ni med godis och glass till era barn? När får de äta godis? Om de får det? Om de inte äter godis, vad äter de istället? Frukt?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Birgitta

    Oj vad alla är förnuftiga. Här är det ett jäkla liv på på våra och andras barn vid affärernas lösgodismonter. Tack och lov kör Hemköp specialpris på lördagar så det går att använda det för att undvika konflikt på vardagar. Här ser man både föräldrar och barn (även riktigt små) fylla de stora påsarna. Själv gillar jag inte sött (varken mat, kakor eller godis) något som barnen inte har ärvt så här hemma är det ofta konflikter eftersom andra får och de får när de besöker andra. Mycket lättare när vi är på landet för då finns inte så många ”andra”.
    Eftersom jag ine gillar sött men det omgivande samhället propagerar för det så har vi kompromissat med att ha lördagsgodis.

    Men jag är lite oroad över att vi äter i genomsnitt 16 kg godis om året. Nu är det påsk pch påskens storsäljare är godiset, vi köper mer godis i påsk än under julen

  2. Jenny

    Vi är nog ganska liberala här hemma. Det blir lite fika ibland, godis på lördagar, lite fredagsmys. Ibland inget lördagsgodis för att vi glömmer bort men då kan det lika gärna bli ngt gott en onsdag. Tycker som du, att man inte ska göra för stor grej av det. Så länge man inte låter barnen trycka i sig godis varje dag 🙂 Kram

  3. Linda

    Jag delar din inställning kring socker och barn. Min äldsta dotter (snart 4) älskar godis medan min minsting (2,5 år) älskar frukt. Ibland blir det någon godisbit till helgen, blir det pannkakor mitt i veckan får de sylt på om de vill. De gillar lika mycket äpplechips (de på Flying Tiiger är goda, vet att man kan göra egna men just nu funkar dessa bra), även fruktsallad och olika fruktgodisar i påse eller fruktstänger, även 70% choklad går hem hos barnen. Sen kan en glass slinka ner då och då. Ha en fin vecka bästa du!

  4. Broccan - Nybliven mamma i Tyskland

    Nu är min dotter bara 3 månader så det dröjer innan det blir aktuellt. Men jag har lite samma inställning som du, vill inte ha några förbud och hon kommer aldrig höra mig säga något om min vikt. Jag kommer försöka att göra godis och socker så ”neutralt” som möjligt. Att ibland äter vi, ibland inte och så ska det inte bli bråk för det. Vill inte att hon får samma sockerberoende som jag, för säga vad man vill med det är inte hälsosamt i längden och ett helvete att sluta 😉 Som någon skrev gäller det inte bara godis utan det dolda sockert. Får se hur det går 🙂

  5. Anna

    Det som jag tror är det ”farligaste” är att många ger barnen mycket socker i den dagliga maten. sötad yoghurt, juice till frukost, oboy och bröd med socker i. Ger man naturell yoghurt, istället för oboy använder man kakao och att läsa ordentligt på innehållsförteckningen på brödet, då har man kommit långt. Då kan man ge barnen godis och fika någon gång i veckan utan problem.

  6. Johanna

    Ofta hamnar fokuset på att socker och mat har med vikt och göra, men den största problematiken är egentligen att det skapar inflammationer och är dåligt för immunförsvaret bla. Vi äter inte socker av den anledningen och mina barn har aldrig frågat efter lördagsgodis trots att min äldsta är 7 år. Men då krävs det ju att vi föräldrar inte heller äter det.. Hon äter godis på kalas eller om hon är någonstans där det finns, men får snabbt nog och en halv tablettask brukar räcka för henne eftersom hon inte är van det. Socker fungerar ju så att man alltid vill ha mer, ju mer man äter det därför håller inte riktigt teorin om att barn som har förbud, kommer värka i sig senare. Det där ligger ofta också i personligheten och det kan väl bli på båda sätt. I min familj var det jag som vräkte i mig godis och min lillebror fick pengar istället. Han äter inte godis idag som vuxen heller, medan jag tampats med sockerberoende. Sen kan jag väl tycka att det är så mycket enklare att inte ha kakor och godis och sådant, för det blir aldrig något tjat om sådant. Jag ser ofta det hos andra barn som gärna drar i skåpen och tjatar i mataffären efter sött. Det blir så tidigt lärda att socker ska man ha vid fest, roligheter, när man är ledsen osv. och därför börjar de förknippa mat med känslor. Med allt vi vet om socker idag, borde vi definitivt våga prata mer om hur farligt det faktiskt är och då är det ju inte bara sockret som är skadligt utan även alla andra ämnen de stoppar i godis och glass. Så att föräldrar får chans att göra medvetna kunskapsbaserade val om det är något de vill ge sina barn. Jag skyller absolut inte på föräldrarna här, utan de här måste ske på samhällsnivå.

  7. malin

    Håller med dig, Min dotter (3 år) får fika när vi fikar, eller en glass om vi är på utflykt. Ingen lördagsgodis än men det är för att om vi köper lördagsgodis till oss vuxna så äter vi det när hon somnat så de känns onödigt bara att ge henne det. Då får hon en skål popcorn framför en film istället. När jag växte upp så var det totalt förbud mot allt socker, godis, kakor osv förutom på lördagar, Det gjorde att jag och mina syskon köpte i smyg och åt ensamma. Hade våra föräldrar inte varit så stränga så hade jag inte haft det behovet. Det har tyvärr lett till en ätstörning hos mig som jag alltid får kämpa med med, Det är om det serveras tårta/kakor osv på jobbet eller ett kalas så känner jag ett starkt behov av att ta mycket, och gärna 2 gånger, just för under uppväxten så var jag tvungen ”att passa på” när det v’l fanns. Jag får verkligen lägga band på mig själv för att ”bara” ta en kaka eller en tårtbit. Det är jobbigt men det är bara att gilla läget och ha diciplin.

  8. Janis

    Problemet idag är att i stort sett alla livsmedel innehåller någon form av socker , att begränsa det synliga sockret som i godis, glass, snacks, yoghurt, mm är ingen konst, men för att undvika socker i alla former livsmedel, krävs att man köper så mycket rena produkter som möjligt. Givetvis ska man inte småäta framför allt inte för tänderna, torkad frukt bör undvikas som godis, det är en mardröm för tänderna, ok men du inte torkat den själv såklart.

  9. Emelie

    Hej! Jag låter mitt barn smaka lite då och då men ger henne aldrig något sött. Håller oss till frukt så länge det går men klart man ska få unna dom något gott ibland också. =)

  10. Malin

    Jag håller med dig helt kring detta.Våra barn är 7 år och den minsta blir 2 i april.Den lilla har smakat lite glass och godis ibland.Oftast får storasyster godis när den lilla sover.Men när den lilla är med så går det inte att ge henne något annat än det storasyster får.Hon är så medveten.Men storasyster äter ofta ca 7 godisar sedan är det bra.Vi gör ingen sak utav sötsaker och det funkar bra för oss.Dock har mina barn två kusiner som har det mer strikt med godsaker och de äter tills de nästan kräks när de blir erbjudna godsaker.Och när man ser det så känner jag att vi gör nog det som är rätt för våra barn!Vet inte om det är du som sagt detta.Men min äldsta dotter kom en dag och sa att hennes mage var tjock(hon är supersmal nästan inget kött på kroppen).Då sa jag att hon är alldeles lagom,att hon är fin som hon är.Det är många barn i skolan som jämför varann.Allt från vikt,längd,hårfärg osv otroligt tråkigt.Inte så konstigt att det blir hysteri kring socker.Jag tror att om barnen har en relativt bra kost och en sund inställning till socker så blir det nog inga problem.

  11. Jenny

    Svårt det där för jag bor i ett land där lördagsgodis inte finns utan barn små äter mer under veckan. Samtidigt kommer dom inte i närhet av dom 16 kilo godis svenskarna äter per år (mest i världen tror jag).

    1. Petra

      Vi bor också utomlands, närmare bestämt Frankrike och här är både frukost och mellanmål väldigt söta, med varm choklad och sylt på brödet och ofta någon typ av kaka till mellis.
      Vårt barn föredrar dock salt framför sött. Hellre en skinksmörgås än en sylt. Chips istället för godis.
      Men tror att en lagom balans ger hälsosammare relation till sånt som är onyttigare.

  12. Frida

    Hej! Låter sunt tycker jag. Min 7-åring äter lördagsgodis, och ibland lite chips och dipp eller så till fredagsmys. Hon dricker läsk om vi äter ute eller vid andra speciella tillfällen, annars vatten eller mjölk. Min 20-månaders får inget godis men däremot får hon självklart äta tårta om någon fyller år t ex. Tycker det känns onödigt att introducera godis såhär tidigt och skapa ett sug som inte finns. Kommer göra med henne som med förstfödda, undvika vitt socker så länge det är möjligt. Det går ju att skriva hur mycket som helst om detta men avslutar här. Tack för en superbra podd framförallt, älskar den/er! Kramar❤️

  13. Anna

    Har samma inställning som dig. Försöker dock inte lägga fokus på lördagsgodis som höjdpunkten på veckan. Godis kan ätas vilken dag som helst, men inte mer än en gång i veckan. Vill undvika hysterin som lätt blir på just lördagar om godiset inte inhandlas… får se hur länge vi lyckas med detta. Haha… Just nu är grabben inte så förtjust i godis, därför det fungerar än antar jag!

  14. Louise

    Håller så med dig! Att ha förbud är farligare. Har själv haft ätstörningar hela mitt liv så jag vet vad det kan göra med en. Skulle aldrig förbjuda mitt barn att äta något & skulle heller aldrig tvinga henne att äta något eller äta upp. Det är också något som det alltid ska hetsas med. ” Men nu har du ju tagit mat då måste du äta upp” en annan slutar ju äta när man är mätt varför ska man då tvinga sina barn att äta bara för att dom råkat lägga upp för mycket på tallriken. Mat ska vara energi, lust & glädje. Inte ångest som det vart för en annan.

  15. Lena

    Min son blir tre på tisdag och han har ännu inte smakat på varken godis, läsk/saft, glass eller kaffebröd med vitt socker i. Som lördagsgodis får han en liten påse med torkad frukt, 3-4 bitar. Varje kväll gör jag nicecream som jag blandar ner några av hans mediciner i. När vi fikar med mormor och morfar får han en dadelboll eller en majskrok. Vi dricker vatten, mjölk eller grönt te. Jag äter själv inte fikabröd eller godis, har egentligen aldrig gjort pga tycker inte om. Åt lite lösviktsgodis de åren jag levde med min fd man pga han köpte hem och åt mycket godis, men var aldrig min grej. Jag tänker att när min son aktivt frågar efter det får han smaka, men så länge han inte vet att det finns så behöver jag inte introducera sådant. Jag äter riktigt salt isländsk lakrits ibland, men det kan jag inte bjuda ett barn på, den gör att djungelvrål känns som geléhallon ? Vad gäller glass så tyckte jag mkt om det, men nuförtiden äter jag hellre nicecream, smakerna känns mycket renare och godare. Är inte rabiat eller så, vi äter all sorts mat, äter gärna på Max, men socker passar verkligen inte mina smaklökar så det finns inte hos oss ?

  16. Angelica

    Tycker det låter som en väldigt sund inställning!

    Alma är 2,5 år och hon får glass ibland, kanske om vi har det efter middagen på helgen. Hon får smaka kanelbulle eller liknande om vi fikar. Jag tror inte heller på stenhårda förbud, känns som det blir en större sak om det är helt förbjudet.

  17. Cassandra

    Min son är 21 månader så här försöker vi undvika just godis så länge det går sen när det är oundvikligt får det bli lördagsgodis. Är han vaken om vi fikar får han smaka. Han har även fått smaka chips i bland. Han kan få en Mer någon gång då och då om vi är på utflykt men vi dricker inte saft hemma. Han får äta sylt och ketchup. Tänker lite som du men väljer ändå att vara literestriktiv just för att socker mest bara är skit och för jag själv är en slav under sockret.

  18. Rebecka

    Vår 2-åring ratar allt slags godis, han är inte ens minsta nyfiken. (Men så är han gällande mat också, vi kämpar varje dag att få i honom någon mat förutom ersättning & välling. Tror inte han ”bara” är kräsen ?)

  19. Dani

    Min son är 14 månader, (&bibis i magen) men såklart han får smaka på mammas fika bulle eller liten bit choklad. De e inte hela världen.

    Jag tänker som du. Vill inte att de ska ha ångest eller nått i framtiden över mat. Nä socker är inte bra men, tror att de kan bli tvärtom i framtiden de som va förbjudet som barn är spännande. Egna pengar, och ett stopp förbi affären på vägen hem från skolan kommer sluta med choklad kakor godis läsk. De är så barn fungerar.
    Älskar ditt tänk. Håller med till 100%

  20. Felicia

    Resonerar precis som du! Försöker undvika det i ”vardagsmaten”, mjölk ist för juice till
    Maten, naturell Yoggi istället för sockrad osv… men sen så kan man få lite godis/glass/kaka/chips på lördagen eller vid ”firande” 🙂

  21. Johanna

    Först vill jag bara säga att jag älskar din blogg, den är så genuint äkta och man känner igen sig själv så mycket.
    Under min uppväxt började vi äta godis i 6års åldern, om nån bjöd så fick vi smaka. Men första gången mina föräldrar köpte hem godis till oss var vi nog över 8. Visst hade vi glass och frukt hemma men det var det aldrig nåt tjat om att vi ville äta på vissa dagar eller så.
    Min dotter är 8 månader och jag ska försöka hålla henne ifrån godis så länge som möjligt. Eftersom hon är första barnet så går det nog i bra många år.
    Men jag tror inte heller på ett förbud vid sötsaker, utan det är som vanlig mat och vi föräldrar får tänka sunt och inte ge det till barnen för ofta.
    Precis som du skriver så är det viktigt att akta sig och barnen för småätande, tänderna måste vila.
    Kram