Angelica Lagergren

Tandborstning på barn, hur gör ni?

Jag har kastat ut en fråga på instagram om det här med tandborstning och barn. Men jag vill gärna fråga er här också. Hur gör ni tandborstningen rolig? Använder ni någon app? Sjunger ni en sång? Borstar barnen först och sen ni? Philip ska snart på sitt första tandläkarbesök.

Alice har varit på sitt men ska på ett nytt nu i december, hon ville inte visa sina tänder när vi var där sist… Jag tänker sammanställa era tips sen i ett inlägg! Perfekt för fler föräldrar som behöver råd i det här med att borsta tänderna. Jag tycker att det är svårt.

IMG_2015

I morse körde vi gemensam tandborstning framför hallspegeln.

IMG_2013Barnen sa att tandborstarna var glassar. Jag älskar att lyssna när de står och pratar med varandra.

Jag ligger nedbäddad i soffan idag. Jag mår inte alls bra. I eftermiddag kommer mamma hit och leker med kidsen. Alice sa att hon tyckte att jag skulle gå till doktorn. Lilla skruttunge. Det här är bara en förkylning med massa hosta, men jag är verkligen sänkt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nathalie

    Vi har dubbla tandborstar, hon kör en och vi en. Så borstar vi en liten stund, så borsta hon en liten stund, byter tillbaka och så gör vi så några gånger tills vi tycker det räcker 🙂

  2. Frida

    Vår son fick en eltandborste i julklapp förra julen, han var då 3 år drygt. Från den dagen har det inte varit några problem.att borsta. Aldrig ett gnäll, vilket det kunde vara innan. Han tycker det är så mycket roligare när det snurrar och låter. Vi köpte en rosa med frost.

  3. Amanda

    Vi köpte en tandborste där man fick med ett litet timglas med sugpropp som man ska sätta upp i badrummet. Så nu har vi alltid tävling vid tandborstningen! Vi leker att vi måste hinna borsta alla tänderna innan tiden är slut (vi jagar lite tandtroll, säger ”oj oj nu är tiden snart slut!” osv), funkar jättebra! 🙂 Tanborsten och timglaset kommer från märket Jordan 🙂

    1. Camilla

      Tack för en fin blogg!
      Vi har köpt tandborstar på Apoteket där man trycker på en knapp så lyser/blinkat dem i en minut, kör 2 ggr. Kostar 30 kr och barnen fullkomligt älskar dem! De är
      4 och 2 år! Hett tips! Lycka till!

  4. Anna

    Många bra tips ?? För oss har allt funkat ett litet tag (hot, tjat, mutor, skoj, sånger, håll fast, låt barnet välja tandborste, egen tandkräm man valt själv etc. Etc i oändlighet) men ibland funkar inget, och så plötsligt en vacker dag är barnen så stora att det funkar toppen (eller i alla fall okej) att borsta tänderna och inget farligt har hänt. Inga tandtroll har vaknat till liv, inga tänder har ruttnat och trillat ut. Håll ut! Bättre tider (med andra fighter ?)kommer ?

  5. Gabriella

    Barnen får borsta först (2 år och 3,5 år). Sen brukar vi leka att jag ska kolla vad jag ser för mat i magen. Det tycker båda är roligt.

  6. Caroline

    Visa barnfilmen om Gabriel groda som går till tandläkaren för första gången. Finns på 1177 sida (bara googla påå ”gabriel groda 1177”. Min dotter ville heller inte gapa första gången hos tandläkaren. Men efter att ha tittat på den filmen ett flertal gånger gick andra besöket hur bra som helst!! Det blir som en bra förberedelse för barnet och de får se exakt hur besöket går till osv. Bara ett litet tips 🙂

  7. Karin

    I trotsåldern är det viktigt för barnen att få vara med och påverka och vi har därför två tandborstar till vår treåring. Hon får börja med att välja tandborste ur tandborstmuggen, sen spolar hon vatten på tandborsten och håller tandborsten medans jag tar på tandkrämen. Det har blivit mycket lättare med tandborstningen sedan vi började med två borstar. Att ha valmöjlighet generellt har räddar oss från många konflikter, ex låta barnet välja vilken mössa hon vill ha idag eller vilka skor, välja mellan mjukt bröd och knäckebröd osv.

  8. Linn

    jag brukar låta min dotter som är 3år borsta tänderna själv och så medans hon borstar sjunger jag ”borsta tänderna när du är riktigt glad ” precis som klappa händerna-sången och när den är klar är hon klar.. lite mer lekfullt sätt och man blir själv glad då tycker jag 🙂 sen på söndagar kör vi spa-dag men nagelklippning och söndags borstning av tänder vilket är då jag som borstar så jag ser att de är ordentligt rena! Heja dig <3

  9. Janis

    Barnen har alltid suttit i vuxens knä när vi borstat eftersom jag vill minnas att tandläkaren visade en bra teknik så man kommer åt alla tänder korrekt.det gör man inte om man står framför barnet.

  10. Fanny

    Mitt bland alla bra tips, såna som jag själv ger föräldrar:) tänkte bara informera att vi rekommenderar att man får vuxenhjälp vid tandborstning fram tills man blir 12 år, barn har inte handmotoriken för att klara av tandborstning optimalt:)

  11. Linda

    Vi borstar först själva tänderna på barnen sen får de borsta en omgång själva oxå! Vi läste oxå en bok, minns inte va den heter men det är någon som får gå till tandläkaren och den har fått hål i tanden och får borra mm, skrämde skiten ut min 4:a åring som nu borsta hej vilt ? skrämseltaktik funkar ALLTID ???

  12. Petra

    Nu är min Alice bara året men jag börjar borsta mina tänder och då vill hon också så jag avbryter mitt och borstar hennes och sen får hon leka med tandborsten medan jag borstar klart mina 🙂 kanske slutar funka snart men än så tycker hon då att tandborstningen är kul

  13. Mickis

    Vi har gjort en egen tandborstningssång!
    Med broder jakob melodin
    ”Inga tandtroll, inga tandtroll i Frejas mun, i Frejas mun. Nu tar vi bort dom alla, nu tar vi bort dom alla, bort bort bort” fungerar hur bra som helst 🙂

  14. Jessica

    Vi brukar jaga tandtroll i olika färger, storlekar och former. Ibland skjuter vi på dem, ibland cyklar de iväg osv 🙂 Funkar i princip alltid.

    1. Lotta

      Har gjort precis likadant i alla år. Tandtrollen cyklar, springer, hjular åker skateboard mm. Och dom är alltid ruskigt snabba, så jag måste jaga dom en hel del innan jag får tag på dom. Yngsta dottern som är 9 år, ber mig fortfarande att jaga trollen. Brukar hjälpa henne att borsta varje dag, och brukar göra det enda tills dom blir ca 12 (tips från tandläkarn).

  15. Johanna

    Vi borstar tänderna på våra barn. Vill de inte brukar jag kittla dem samtidigt eller nått singlar dem glada. Ett tag lät vi vår stora tjej (hon bli 3 snart) borsta själv fö hon ville det och vintyclte hon var rätt duktig. Dock så märkte tandläkaren direkt att hon borstade själv när vi var dit andra gången så vi fick gå tillbaka till att borsta hennes tänder.

  16. Josefine

    Jag gillar att borsta själv först på mina barn och sedan låta dem fortsätta borsta när jag är färdig. Sparar det roligaste till sist ? Men min stora kille har aldrig varit väldigt intresserad av att borsta själv ändå. Genom att jag borstar först vet jag att tandkrämen hamnar överallt och att det blir ordentligt rent innan de hinner ledsna totalt på tandborstningen ? Har testat allt möjligt när det gäller att göra tandborstningen till en mysig stund. Vissa perioder har tandborstningen fungerat bra och andra mindre bra, men vi har alltid gjort det ändå och inte t ex hoppat över för att barnen inte vill eller liknande. Min äldsta har dock aldrig varit så duktig på att låta oss borsta tänderna och gapa stort som efter att vi nyligen läste en bok om tandtroll ?