Angelica Lagergren

Inskolning på förskolan – frågor och svar

FRÅGA: Blöjor på förskolan?
Lämnar ni blöjor på förskolan eller finns det där? /R

SVAR: Vi tar med blöjor och lämnar på förskolan, men det där har jag förstått är olika från kommun till kommun. Hur gör ni andra som läser bloggen? Vi får en liten lapp på skåpet när det är dags att fylla på igen.

FRÅGA: Hur gör jag rätt?
Jag ska skola in min 19 månaders son Emil om två veckor. Är skitnervös. Vill göra rätt när han skolas in så det blir så bra som möjligt för honom, men vet inte riktigt hur. /Sanna

SVAR: Spännande med inskolning, jag förstår att du är nervös. Jag var nervös innan men allt gick så himla bra. Du kommer att göra rätt, det är jag övertygad om. Jag tycker att det har varit skönt att ha en bra dialog med pedagogerna. Hur ser deras rutiner ut? Vad gör de om dagarna? Jag kände mig trygg när jag visste hur deras upplägg såg ut. Så prata och ställ frågor under inskolningen. Och ja, såklart sen också. Stort lycka till! <3

aliceinskolning

FRÅGA: ”Hur många uppsättningar kläder ska man ha?”
Vi ska skola in först i oktober men jag vill gärna läsa era bästa tips för all ”utrustning” man behöver: vad för slags skor, vantar, regnkläder etc och hur många uppsättningar av varje! /Josefin

SVAR: Jag skulle vilja tipsa dig om min vän och kollegas blogg, Barnplaggsguiden. Jag är ingen expert när det kommer till kläder, men hon är grym. Jag har inga regnkläder hemma till barnen, utan de är nere på förskolan. Visst blir det lite släpande fram och tillbaka, men jag tycker att det funkar. Nu har jag gummistövlar både hemma och nere på förskolan, men det hade jag inte förut. Samma sak med keps, de åker fram och tillbaka. Jag har extrakläder nere på förskolan, tights, strumpor, byxor, t-shirts och någon tjockare tröja.

IMG_8864Vi har fått göra varsin liten matta till båda barnen som de har vid samlingen. 

FRÅGA: ”Slits kläderna mer på förskolan?”
Vi ska snart skola in vår 2 åring och jag undrar hur tänker ni med kläder? Har ni kläder som bara används på förskolan eller blandar ni? Jag tänker man har kanske kläder man är lite mer rädd om? Det jag undrar är väl slits kläderna mer? Haha! /Emelie:

SVAR: Spännande med inskolning! Jag har samma kläder hemma som på förskolan. Men när jag klär på barnen på morgonen tänker jag att det ska vara kläder som är lätta att röra sig i. Men jag tycker att det kladdas och slits lite mer på förskolan kanske. Jag har inte så ofta målarstund här hemma eller lek i vattenpöl och lera.

FRÅGA: ”Har du förskolekläder?”
Jag undrar om man verkligen behöver dubbla uppsättningar av skalkläder, overaller osv?
 Sen undrar jag hur du tänker om att ha vissa förskole-kläder å vissa plagg man enbart har hemma?
Tack för en superfin podd och blogg, å kämpa på i dessa jobbiga tider! Kram Johanna

SVAR: Tack för fina ord, det betyder mycket för mig. Nej, jag tycker inte att man behöver ha dubbelt av allt. Jag har samma overall hemma som på förskolan, samma sak med skalkläder och gummistövlar. Visst blir det en del släpande men jäklar vad dyrt det skulle vara att ha dubbelt av allt. Det är nog någon enstaka klänning, kjol eller kavaj som inte barnen har på förskolan. Annars gör jag ingen skillnad på kläderna oavsett vilket märke det är.

IMG_8876

FRÅGA: ”Ge mig en komplett lista”
Jag önskar en komplett lista på vad barnen behöver ha med sig till föris, allt från stövlar till jackor osv! /Lisa

SVAR: Här kommer en lista som jag skrivit förut. ”Kläder för förskolestart”. Jag släpar en del fram och tillbaka, som stövlar, vantar och regnkläder. Det funkar bra tycker jag.

FRÅGA: ”Vad var det svåraste med inskolningen?”
Har massa frågor! Hur gick inskolningarna? Hur lång tid tog dem? Vad var svårast respektive enklast för barnen och för dig som förälder under inskolningen, Finns det något du ångrar såhär i efterhand? /Snart dags

SVAR: Stefan hade hand om inskolningen med Alice och jag tog hand om Philip. Jag skulle säga att det gick bra. Om jag kunde ändra nåt såhär i efterhand skulle det ha varit att ha honom hemma några månader längre. Inskolningen gick bra, men jag känner att han var lite för liten för att börja precis när han hade fyllt ett. Det tar jag med mig om jag någon gång skulle få fler barn.

Svårast för mig var att säga hej då och släppa ansvaret. Philip grät inte, men så fort jag lämnat byggnaden och kommit runt hörnan grät jag. Det är en jobbig känsla att säga hej då i början tycker jag. Philips inskolning var i två veckor och i första dagen var vi bara där i en timme.

TIPS! 
Här är ett gammalt inlägg med tips vid inskolningen. Och ett annat tips på hur du undviker att barnen blir sjuka på förskolan kommer här. 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Micks

    I de kommuner vi betat av förskolemässigt (Stockholm, Huddinge och Haninge) har vi inte behövt ta med blöjor utan det finns på förskolan 🙂