Angelica Lagergren

Varför ger du dina barn skit?

Jag fick en fråga om varför jag äter nyttig mat men ger mina barn skit. Jag skrev att jag hade gjort en tonfisksallad med broccoli till mig själv när vi skulle till stranden, och att barnen fick smörgåsar och kakor. Personen som kommenterade skrev att kakor kan man mata fåglarna med. Att hon minsann alltid gav sina barn det bästa. ”Om man bara har råd att ge några i familjen nyttig mat så är det barnen som ska gå först”, typ så skrev hon.

Jag har råd att ge både mig själv och barnen nyttig mat. Alla dagar i veckan. Alla måltider. Men en picknick på stranden är en semesterdag och just en picknick. Jag tycker inte att smörgåsar och kakor är skit. Jag redovisar ju inte barnens alla måltider för er här i bloggen. Jag skrev heller inte att Alice satt och plockade broccoli ur min sallad. Eller att hon skrek ”Ta bort såsen” när det hade hamnat keso på broccolin. Allt ni ser här i bloggen är ju inte allt som sker. Men det vet ni ju redan.

IMG_1344

Vissa dagar får barnen glass som mellanmål. Ja, jag får väl vara världens sämsta mamma enligt några av er. Men mina barn mår bra. De mår riktigt bra. De får kärlek och grönsaker också. Och glass. Och kakor. Och protein och kolhydrater. De får saft (är ju stolt ambassadör för MER under 2017) och de dricker mjölk och havremjölk. Vissa dagar äter de bara pasta och korv och andra dagar vill de mest bara äta gurka, äpple och melon. Jag tror att alla mammor och pappor gör sitt bästa för att barnen ska få i sig från hela kostcirkeln. Vi kan väl sluta skuldbelägga varandra och utgå ifrån att alla faktiskt gör så gott de kan? Okej? Okej! <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Daisy

    Omg du är en sån där hemsk mamma som mig. Ibland lagar jag korv och makaroner åt mina barn och äter själv resterna från igår eller en fin grillad köttbit med nå gött. Anledning, jo jag vet att de föredrar det och äter bra då. Ibland tillåter jag även att de äter den där frukten före maten som de så stolt hämtat själva, anledning jo man väljer sina strider. Till å med så illa att de får Risifrutti till mellis Ibland, eller en köpt klämmis. Jag är hemsk jag vet men ett barn som äter bra är viktigare för mig än ett barn som petar i maten.. visst får de grönsaker, de älskar de och härjar ofta runt i hela huset ned varsin skål gurka, majs eller kanske gröna ärtor. Som kvällsmat äter de gärna den frysta påsen som kallas sommarmix. De jag vill ha sagt, mat efter tillfälle, varierad kost och välj dina strider så mår ni alla bra . Keep up the Good work!

  2. ida

    Du har så rätt! Den människan måste känna sig duktig nu då, lyckats höja sig själv och trycka till någon annan?! Över någonting hon inte ens har med att göra… Mina två äter bra i perioder, andra duger inget. Vi har löst det så att vi rider ur den dåliga matperioden och inväntar den nyttiga… Funkar bra utan tjat och tvång!

  3. Maths

    Ingen annan kan säga vad som är rätt eller fel! Som förälder känner man sitt/sina barn bäst själv och vet vad som funkar bäst! Sen vad andra rycker får stå för dom…who cares!

  4. Frida

    Det du skriver är så sant. Jag förespråkar hälsosam kost för mina barn mig själv och de jag har i min närhet. Det betyder inte att det ibland måste få vara fest och speciella stunder där regelboken behöver och borde kastas ut genom fönstret.
    Tänk sedan på de barn som vägrar grönt. Ska föräldern då inte ge någon mat alls? … då är väl ändå en macka eller pasta räddningen.
    Att vara för svart eller vit kommer att skapa begränsningar hos både dig och dina barn.

  5. Åsa

    Bra skrivet Angelica!
    Mina barn ratar/vägrar nästan all mat. Känns som att jag provat ”allt” för att få dem att äta nyttigt/varierat, men då äter dom inte.
    Ska man då låta dem svälta bara för att inte ge smörgås/bulle/glass etc?
    För dom skulle helt enkelt vägra äta under alltför lång tid och då bli ännu magrare/energilösa… Alltför många utomstående lägger sig i hur man ska behandla sina barn 🙁

  6. Emma

    Härligt skrivet! Jag tror också att vi alla gör så gott vi kan 🙂 Ibland mutar jag med en glass för att vardagsbestyr ska gå smidigt – lika ofta som jag nekar fika och säger att chokladen är vuxengodis. Vi kämpar på alla dagar i veckan 24/7 med att vara föräldrar. Tyvärr är ju inte semestern något undantag från det. Så låt oss ge våra barn en extra glass en tisdag och låt oss då istället ge dem extra kärlek då vi har möjlighet att vara lediga från jobbet och vara med våra barn.

  7. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Tänk hur lätt det är att skriva ord för att försöka förminska andra genom nätet. Det är liksom helt okej att klanka ner på andra och komma med pekpinnar så fort man inte syns.

    Jag är född 1984, vi fick kräm, Oboy och kalaspuffar på både förskolan och fritids. Jag minns även att vi fick blåbärspaj och glass, fick baka tårta på fritids när man fyllde år och ibland delade jag och bästisen på Salta lakrits S efter skolan. På mellanstadiet stoppade man tuggummin upp i gommen för att lärarna inte skulle se att man hade med sig på lektionen, eller ens i skolan.

    Jag borde alltså vara död idag eftersom jag fick sockerbomber överallt. Fast ingen jag känner mår speciellt dåligt av allt socker så här efteråt, trots att man åt kalaspuffar till frukost som barn.

  8. Elin

    Tänk om dessa personer kunde engagera sig liks djupt i alla barn som svälter ihjäl i olika delar i världen istället för att svenska priviligierade barn äter en macka eller kaka ibland. Öppna ögonen! ?

  9. Jennie

    Herregud vilken idiot! Jag undrar påriktigt vad det är för fel på dessa mammor som trycker ner andra mammisar.

    Min son äter bara pommes, typ. Det är en fas, han älskar glass också! jag är den bästa jag kan vara för honom ändå. Låt dina barn äta vad dom vill och skriv om det också ? DU är bäst Angelica!

  10. Therese

    Word!
    Mvh mamman som gett sin son stora mängder korv med bröd hela semestern pga han älskar det och det går fort att laga = tid till annat! Imorse fick han till och med oboy till frukost, stäm mig! Kärlek!

  11. Josefine

    Konstigt att en annan 80talist växte upp med saft o bulle el kaka t mellis/fika utan minsta problem men dagens barn e de ve o skam ! Hahaha jisses.

    1. Lena

      Nu är ju detta en blogg som man skall försöka leva av, därav reklamen. Är du irriterad? Sluta läs!!

  12. Tess

    Vilket bra svar på en dålig kommentar. Jag sa just till min man nu ikväll att jag får lite dåligt samvete varje gång jag ger vår dotter en glass eller en bulle ibland. Det liksom stinger till i magen tack vare alla moraltanter och tyckare man läser om i sociala medier hela tiden. Samtidigt vet jag att den mängd hon får är rätt begränsad ändå. Kan inte folk bara sluta bry sig och lägga sig i så mycket. Barnen får ju inte men för livet direkt av en kaka på stranden eller liknande. Själv är jag limpa med messmör till filen med frosties och extra socker till frukost när jag växte upp och jag är frisk och mår bra idag. Och jag menar det är ju typ socker med socker på serverat tillsammans med socker och lite extra socker. Så långt skulle jag nog inte gå med min dotter men en bulle eller glass till mellis händer ibland.
    Heja dig och grymt att du ger svar på tal även om du inte måste.

    1. Caroline

      Haha, du beskrev just min barndoms frukostar! Alltid extra socker på frostiesen och messmör är ju sååå gott.

      1. Tess

        Eller huuuuur! Det är något vi alltid har i kylen där min man är ännu mer förtjust i det än vad jag är #perfect match. Första gången jag reflekterade över socker på frosties var när min svärmor köpt det till stugan och jag fick lite nostalgifeeling, men satte nästan i halsen när jag såg hur svärmor vara stod och gapa ?

  13. Johanna

    Men herregud, hittar folk alltid nåt att klaga på?! Du år världens bästa mamma till dina barn! Kan inte alla bara vara snälla mot varandra?!? Hoppas du inte tar åt dig av alla elaka kommentarer!!! Fega kräk som sitter bakom en skärm och gömmer sig! All kärlek till dig Angelica<3

  14. Miriam

    Alltså, dessa människor som känner behovet att tillrättavisa. Vem orkar !! Min son lever just nu på mackor, korv och godis typ… känns som det är oundvikligt på semestern ! Vet att det är svårt men den kommentaren, låt den bara gå i ena örat och ut i andra ! Hejja dig ??

  15. Annika

    Så löjligt. . Min 2, 5 åring vill absolut inte äta grönsaker för tillfället. Då går det vara så ett tag. Helt plötsligt vänder det och han vill bara ja grönsaker. Inget att hänga upp sig på. Trist klimat att aktiv behöva förklara sig över sociala medier. Kram!

  16. Emma

    Så fruktansvärt löjligt! Och ärligt talat, hur många småbarn tuggar glatt i sig tonfisk och broccoli?? Nej, det är klart att man kan äta olika. Tror inte direkt att någon sitter och trycker flera paket kakor om dagen… sunt förnuft!

  17. Alexandra

    Men herregud, det är väl självklart! Vår Freja är precis likadan, ibland bara grönsaker och mjölk/vatten och ibland bara onyttigheter. Huvudsaken de äter och får i sig vätska och mår bra. Är ju mysigt med picknick på badstranden. ?

  18. Mikaela

    Jag tycker du resonerar väldigt sunt. Alla kan ju omöjligt vara så perfekta (om man nu skulle påstå det) som den som skrev den kommentaren till dig. Barn dör absolut inte av lite sött/onyttigt ibland. Jag tror inte på att utesluta eller förbjuda onyttigheter till mina barn. Allt handlar om måtta! Jag skulle aldrig kunna neka mina barn något som jag själv skulle kunna äta inför dem. Hurdan förälder är man då när man ska sitta o läska sitt barn.

  19. Emma

    Att folk orkar stå med pekpinnar över allt hela tiden! ? Har svårt att tro att ”dom” aldrig någonsin ger sina barn smörgåsar, kakor och glass..

    Kör på! Och skit i alla andra ? visa dagar vill mina barn bara äta yoghurt och dom är världens lyckligaste!

  20. Jenny

    Åh herre vad det finns allvetare med pekpinnar överallt. Är så himla imponerad över alla ni som orkar med att ha en föräldrablogg, alla kommentarer om varenda liten sak och allt ni är tvungna att försvara bara för att. Starka är vad ni är! Kämpa på! Och man ser ju helt klart att både Alice och Philip mår hur bra som helst! <3

  21. Rebecka

    Herregud, skönt att det finns föräldrar där ute som är helt ”felfria”. Jag tror som du att en blandning är bäst. Själv har man växt upp på pannkakor med glass (till kvällsmat!), sockerflingor till frukost likväl som fläskkotlett med potatis och brunsås. De krav som man har på sig idag är helt sjuka. Kör hårt på din grej, du vet vad som är bäst för dina barn.

  22. L

    Gör precis likadant med min son, han mår toppen! Kan förresten tipsa om yoga girls podcast ”from the heart”. Började höra på den precis och tycker den är så inspirerande och fin. Kom att tänka på den för att jag hörde på ett avsnitt där hon svarade på elaka kommentarer hon fått efter att ha vaccinerat sin dotter. Tycker hon förmedlar så mycket tänkvärt. Kan vara en fin pod för dig som har det lite tufft nu (och alla andra såklart 🙂 ) Kram!

  23. Pethra

    Jag har aldrig kommenterat här tidigare men alla som måste komma med sådana pekpinnar, ja taskiga gliringar & kommentarer överhuvudtaget är små ängsliga typer som mår så mycket bättre för stunden av att trycka ner någon annan. Deras kommentarer säger såååå mycket mer om dem själva än dig, Angelica, vilket du säkert själv vet. 🙂 Du är den bästa mamman för dina småttingar och den som ger en hint om något annat kan ju stoppa upp något där bak….

  24. Sara

    Jag måste säga att jag skrattade när jag läste vad personen kommenterat. Jag tror att vi alla försöker äta så bra o nyttigt vi kan o föra detta vidare till våra barn men ibland måste både de och vi ju få fuska o ta en ”enklare väg” . glass till mellanmål låter ju jättegott om man äter de ibland precis som kakor. Lagom är det bästa! Tycker du har en sund inställning så fortsätt som du gör. All lycka och kärlek till dig!