Angelica Lagergren

Första tandläkarbesöket

Jag tog en paus från jobbet och följde med Alice till tandläkaren. Hon var så himla peppad och glad och tyckte att det skulle bli kul att gå till tandläkaren. När vi kom till väntrummet var hon pirrig och lite nervös, men fortfarande peppad. Men så fort vi kom in på rummet ville hon gå. Hon ville absolut inte vara där. Tandläkaren sa att vi fått en tid för att bekanta oss med miljön och räkna Alices tänder.

Men att det där med att räkna tänderna mest var en bonus om det gick att göra. Tandläkaren och tandsköterskan försökte med alla möjliga knep för att få Alice att öppna munnen. Jag tror att vi var där i max tio minuter. Vi pratade lite tandborstning och rutiner. Alice ville inte öppna munnen, så vi tackade för oss och gick. Hon fick med sig en ballong och en påse med små leksaker. När jag gick till tandläkaren som barn fick man ett bokmärke eller klistermärke, haha. Nu är det visst lite mer generöst. En riktig goodiebag!

IMG_7404Spännande saker att titta på innan vi skulle gå in.

IMG_7410Glad tjej efter besöket.

IMG_7414Vi fick en ny tid i december så förhoppningsvis får tandläkaren ta en liten titt på Alices tänder då. Jag frågade om det där med napp och tandläkaren sa att det viktigaste är att barn slutar innan de får sina riktiga tänder. Nu är det ju bara mjölktänder. Men vårt mål är att Alice ska sluta med napp i sommar. I alla fall på dagarna.

angelica_lagergren

Nu är jag tillbaka på kontoret. Det är dags att spela in veckans avsnitt av Tvillingpodden med Jessica, så nu ska jag göra en stor kopp kaffe. Jag hade en riktigt dålig natt med svårt att somna och med många uppvak. Tur att Stefan är hemma i två nätter till innan han reser bort i en vecka. Förhoppningsvis är min förkylning borta lagom till att helgen är slut. Det vore skönt!

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Vad olika det är i olika landsting! Bor utanför Göteborg o här gick vi med sonen på informationsmöte vid 1 års ålder, gjorde undersökning med att räkna tänder osv vid 2 år och ska på ett nytt besök igen vid 3 år.

    Min pojke är ett par månader yngre än Alice och älskar också sin napp. Vi ska oxkså försöka sluta på dagen under sommaren och förhoppningsvis helt i december då vi tänkte att han kunde lämna napparna till kaninbebisarna på Liseberg 🙂

  2. Johanna

    Här blev vi kallade direkt när barnen blev 1 år. Visserligen ett gruppbesök första gången, men de kollade tänder och sånt då också. Har för mig att vi även fick gå när de fyllt 2 år. Vad olika det kan va beroende på var man bor.

  3. Fanny

    Alltså förlåt men ja blir så konfunderad när en tandläkare säger så, jobbar själv som de och enligt all forskning och det vi ska gå efter är att vid 3 års ålder ska man helst slutat med nappen då man ser att bettet ändrat sig o då blir stor risk för tandställning, hade ett barn bara häromdagen som till o med behöver operation för att ändra käkarna pga av nappanvändande, så att säga att de kan ha napp till första permanenta tänderna som kan dröja ändra fram till 7 år är väldigt oprofessionellt! Att suga på tummen och använda för mkt napp gör att käken i överkäken blir ofta väldigt smal jämfört med underkäken och man får ett öppet bett som kan gå tillbaka om man slutar i tid eller så får man ha tandställning, men är dock väldigt svårt att få bort öppet bett överhuvudtaget med tandställning. Så störst chans är att sluta vid 3 så kan de gå tillbaka. Alltså förlåt men jag blir helt upprörd! Felinformation till er och det är inte okej!

      1. Också tandläkare

        Jobbar också som tandläkare och det jag har lärt mig är exakt samma som den som A gick till, det vill säga att man ska sluta innan de permanenta tänderna kommer, dvs vid cirka 5,5-7 års ålder. Däremot är det ju bättre om man slutar innan dess.

  4. Jenny

    Precis samma här. Väldigt peppad innan men sen blev det tvärstopp. Jag fick räknat mina tänder i alla fall 🙂