Torr hud hos barn – bästa tipsen! – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Torr hud hos barn – bästa tipsen!

I samarbete med Eucerin 

Både Alice och Philip har problem med torr hud och eksem, speciellt nu på vintern. Vi har fått testa Eucerins produktserie AtoControl under en tid nu och vi är väldigt nöjda, de fungerar bra på barnens (och vår!) hud. Jag var och träffade Sanna Klang som jobbar som BVC-sköterska för att få tips och råd hur man tar hand om barnens hud på allra bästa sätt.

sanna_klang

Sanna, du har ju träffat massa barn i olika åldrar. Hur vanligt är det att föräldrar oroar sig över sina barns hud?
– Det är väldigt vanligt, under hösten och vintern skulle jag nog säga att jag får frågan en gång om dagen.

Vi märker direkt att Alices och Philips hud blir torrare av väderomslaget. Finns det något vi kan göra för att göra det bättre för deras hud?
– Ja, absolut. En optimal hudvårdsrutin består av att man både rengör och vårdar efteråt. När man rengör så använder man sig av en bra och anpassad hudvårdsprodukt som tar bort bakterier och smuts som kan irritera huden. Sen är det bra att veta att barn inte ska bada mer än en till två gånger i veckan. Det beror på att vatten har en uttorkande effekt. Och då är det bättre att punkttvätta istället där barnen blir smutsiga.

Hur ska man göra efter man har tvättat?
– Då är det viktigt att återfukta huden med en mjukgörande crème som stärker och vårdar huden. Jag tycker att man ska smörja minst två gånger per dag. När du smörjer in är tekniken viktig, tänk på att smörja in ordentligt så att det inte bara lägger sig som ett tunt lager. Och använd rikligt med crème.

Hur kan jag förebygga att barnen får torr hud och eksem?
– Framförallt genom att smörja regelbundet, det är A och O. Och även om du ser att barnets hud verkar vara i bra skick så ska du fortsätta smörja minst två gånger per dag. Jag tycker att det är extra viktigt nu under vintern när huden lättare blir torr och irriterad.

eucerin

Sannas bästa tips för barn med torr hud och eksem

1. Tvätta inte barnet för ofta. En till två gånger i veckan är lagom.

2. Använd en särskilt anpassad rengöringsprodukt.

3. Smörj in barnet ofta, minst två gånger per dag.

4. Använd en rik och skyddande bodylotion som vårdar, skyddar och stärker.

eucerin_badskumEn av mina personliga favoriter från Eucerin är AtoControl Bath & Shower Oil. Den är perfekt att ha i badet eftersom det blir massa skum och den återfuktar huden. Jag använder den när jag duschar och jag ser redan skillnad på min hud efter tre veckors användning. Nästa vecka kommer del 2 av vår hudskola, då visar Stefan upp hur vår hudvårdsrutin för barnen ser ut.

Tänk på att.. det är viktigt vid val hudprodukter såsom mjukgörare att produkterna är testade på och framtagna specifikt för torr hud och eksem. AtoControlserien från Eucerin är speciellt utvecklad för behoven hos torr och irriterad hud och har kliniskt visad effekt och hudvänlighet. Läs mer om Eucerin och AtoControl här.

Eucerin AtoControl-serien innehåller 4 produkter;  Bath & Shower Oil, Body Care Lotion, Face Cream och Acute Care Cream.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annica

    Intressant det där. Har blivit tillsagd av en specialist att om barn t ex har utslag/eksem så ska man absolut bada eller duscha i stort sett dagligen pga att smutsen som fastnar på huden under dagen förvärrar utslagen annars. Hade tidigare blivit tillsagd av husläkaren att man ska just bara bada/duscha ett par ggr i veckan för att huden blir torr och gör att utslagen/eksemen blir värre. Tydligen var detta en gammal idé sa specialisten. Alltid lika svårt att veta vad som är rätt när alla tycker olika..!

  2. Helena

    Vilket bra inlägg. Min son har också problem med huden och det känns som vi testat alla produkter men man ska smörja hela tiden vilket tyvärr glöms av ibland. Bath and shower oil lät spännande, den ska vi testa!

  3. Sanna

    Min son har eksem så det här var intressant. Vi smörjer alltid honom när han väl är röd, men ska tänka på att smörja regelbundet och förebyggande 😊