Angelica Lagergren

När barnen inte vill sova

Ni får ursäkta den otroligt dåliga frekvensen på bloggen här under de senaste dagarna. Jag kan nog kanske bara tala för mig men det har varken funnits varken tid eller ork till att sätta sig ner och skriva någon form av kvalitativt kontent de senaste dagarna. Tyvärr är inte den här dagen något bättre än de föregående. alice_och_mormor

Angelicas mamma kom förbi igår och lyckades få Alice att somna lugnt och tryggt nere i soffan och hjälpte sen till att bära upp henne. Nattningen gick så mycket enklare änv vad jag hade hoppats på att den skulle göra. Philip somnade rätt omgående han också. ”Problemet” var bara att Alice vaknade strax efter midnatt och ville sen inte somna om. Man fick inte buffa, masser, klia på ryggen eller stryka på kinden. Alla saker som i vanliga fall uppskattas något enormt av henne. Sjunga vaggvisor fick man inte heller göra. Hon fick ny blöja och alvedon, mjölk ville hon inte ha. Vid flertalet tillfällen var hon påväg att somna. Men då kom hon på sig själv, att hon höll på att somna, satte sig upp och konstaterade ”Alice vill inte sova”.

Till slut gav vi upp och strax innan 04 fick hon sin padda och lekte med den och efter att jag gått upp vid 05 hade hon somnat om. Men vad gör man? Jag vill ha era bästa tips! Vad gör man med barn som inte vill sova när de är sjuka om nätterna. När Alice och Philip var mindre kunde jag spänna fast dem i bärselen och gå runt tills de somnade. Det fungerar kanske inte riktigt så nu.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristine

    Ljudbok! Har en 4-åring som alltid sovit dåligt (nattskräck bl a) och det som får henne att komma ner i varv och sluta tänka på vad som är fel, kliar eller att hon inte ”kan sova” är alltid en saga. Finns en samlad variant på Spotify med bamse, Pippi, Lotta, Pelle Svanslös och alla möjliga. Man slipper dessutom ha lampan tänd, poppis vid nattning också!

  2. Linn

    Jag började med att skriva ett relativt långt inlägg.
    Men skriver bara detta jag förstår er, varit där själv.
    Ni gör ett toppen jobb !!!

  3. Ulrika

    Men alla ”paddhatare” – tror ni inte att Stefan och Angelica är medvetna om att det kanske inte är så smart mitt i natten? Annars hade de väl inte väntat så länge innan de tog fram den? Jag hade LÄTT tagit till paddan om mina barn varit vakna 3 timmar mitt i natten, herregud vad som helst för att få sova!

    Har inget bra knep att komma med annat än att vagn eller biltur brukar vara säkra kort här. Inte så kul mitt i natten kanske, men är man depserat så :).

  4. Minimalisterna

    Håller med som vissa skriver att padda eller andra skärmar nog inte är det bästa den tiden på dygnet. Upplever själv att det är svårare att somna när jag suttit med mobil, padda eller dator ända fram tills det är dags att lägga sig.

    Apropå sova och rutiner så har vi skrivit ett inlägg idag som heter ”5 rutiner som underlättar vår vardag med barn”, in och läs för inspiration eller tipsa om dina egna bästa tips:
    http://minimalisterna.se/5-rutiner-som-underlattar-var-vardag-med-barn/

  5. Caroline

    Om jag går till mig själv o hur det känns när man vaknar på natten o inte kan somna om, oavsett om det är pga sjukdom, smärta, eller bara nån konstig mental låsning, så brukar jag alltid ge upp efter nån halvtimme och kliva upp. Jag äter nåt, kanske slösurfar lite på telefonen. Bryter mönstret liksom, då brukar det bli lättare att slappna av o somna sen. Låter min 2åring göra likadant. Kan hon verkligen inte somna, o dessutom är sjuk, så behöver hon inte ligga i sängen och må dåligt o bråka med mig. Utan då får hon gå upp, ligga i soffan eller på vardagsrumsmattan o kolla på paddan, och i stort sett varje gång somnar hon till, eller blir så pass slö efter nån timme att vi kan gå in i sovrummet o det går enklare att somna om. Det brukar aldrig hända efteråt när hon frisknat till, så att det sätter sig som en ovana eller så. Hon VILL ju sova nattetid egentligen, så hon väljer ju inte att vakna o må dåligt mitt i natten liksom. Så efter att vi försökt en stund får hon oftast komma upp. Vem vill blå plågad när man är sjuk liksom? Är hon helt 100% frisk är det ett lite svårare beslut, men det händer ju i stort sett aldrig nåt liknande då.

  6. maria

    Hej!
    Att hon inte vill sova kan bero på att man oftast drömmer läskiga drömmar när man har feber, jag är 52 år nu och kan fortfarande komma ihåg hur det kändes att vara barn o ha feber, jag ville inte heller somna
    Jag lyssnade alltid på musik, antingen radio eller skivor, det fanns ju inget internet då 🙂
    Så jag tycker tvärtom vad de andra skrivit, om det känns bra för henne att se en film eller lyssna på en saga på paddan så låt henne få ha den, då tänker hon inte på varför hon inte vill sova o kan kanske somna om sen
    Maria i Skåne

  7. Isabelle

    Tula Toddler – bärsele för lite större barn. Min son är 2,5 och väger 16 kg och jag bär runt honom i bärsele väldigt ofta då han har extremt sladdriga fötter och vrickar foten i tid och otid och kan därmed blir helt immobiliserad då och då. Sedan använder jag selen vid sådana tillfällen du precis nämnde. Det är inte alls som en Babybjörn som är ett tortyrredskap, detta är en ergonomisk sele där all tyngd liksom hamnar på höften, Det känns inte ens för mig att bära runt på en som väger 16 kg i ryggen. Mitt allra bästa köp, och den säljs i andrahand för i stort sett nypris! Sjukt smart att ha med när man reser och sånt också och ”vill ha koll” på barn utan att släpa med vagn. Knyt An i Aspudden har dessutom 20% rabatt på dem nu på lördag.
    Snygga är de också!
    Låter som värsta försäljaren, men jag lovar att jag inte har med deras pr-avdelning att göra, jag är bara en frälst mamma 😀

    1. Jackie

      Hej, är också bärdonsfrälst-bar i sjal mycket när vår dotter var mindre. Men jag tycker man ska vara försiktig med hur man uttrycker sig. Att kalla babybjörn för tortyrredskap är fel på flera sätt… vad jag vet använder man inte babybjörnsbärande som tortyrmetod. Att uttrycka sig på det sättet lägger bara indirekt skuld på de föräldrar som valt att bära sina barn på annat sätt. Dags att sluta med sån semantik. Jag har självt mått sjukt dåligt över all press och åsikter på mitt föräldraskap (från okända på stan, svärmor, vänner, mig själv, osv) som kom på köpet när jag blev mamma. Otroligt tröttsamt. Det är precis sånna här kommentarer som eldar på den känslan. Du har valt att bära i bärdon, good for you. Andra väljer babybjörn, good for them. Andra kan inte bära alls…
      Ha en bra dag!

  8. Maria

    Min dotter är lite drygt 2 år, och jag tror kanske inte det har enbart med sjukdom att göra? Min dotter vill absolut inte sova, någon gång! Inte på dagen, inte på kvällen. Såklart hon somnar med viss övertalning men konceptet är att hon inte vill, enligt 1177 är det tydligen jätte vanligt i 2-3 års åldern. Jag vet inte riktigt vad man ska göra, vi har slutat med lunchvilan om hon inte vill somna, då är hon så trött att hon somnar väldigt snabbt på kvällen. Men när dom vaknar mitt i natten? ingen aning! Hoppas på en bättre natt inatt! Kanske prova med nässpray ifall det är täppt och obehagligt att ligga ner?

  9. Sara

    Låter så jävla pk nu men det man inte gör är att ge padda eller tv eller sånt. Är de sjuka och inte vill sova, säg att det är ok..kanske ligga och hålla om berätta en saga? Säg att det är okej att inte kunna sova men att man kan vila tex.
    Funkat på mina kids. Vi har också haft väldigt bra rutiner och jag har aldrig givit barnen spel, film eller likande på paddor på kvällen och natten. Natt=sova eller iallafall vara tyst och mysa i sängen. 🙂
    Lycka till!

    1. Eva

      Jag svarar som Sara ovan. Ge inte paddan på natten. Förklara att på natten sover man men om man inte kan sova så ligger man i alla fall i sängen och vilar. I något skede måste man förstås ge upp, då är det väl bara att kliva upp och göra morgon. Sedan skulle jag försöka få barnet att sova normal dagsvila och hoppas på en bättre natt nästa natt 🙂

      1. Sarah

        Forskning visar att orsaken till att barn och vuxna upplever mycket mer insomnings och sömnproblem nuförtiden är ljuset från skärmar. Så, nej, ingen padda. Inte på kvällen och inte på natten. Om mina barn inte velat sova har jag sagt att ”nu är det natt, nu ska vi sova” och sen helt ärligt varit astråkig. Kanske till och med somnat. Då har de i princip varje gång somnat själv efter en tid. Om man ger padda är det för att man själv ska få sova? Och vilken koll har man då på vad barnet tittar på?

        1. Lisa

          Håller med Sara fullständigt. Dämpat ljus, ingen elektronik, mys i sängen och att själv vara tråkig och slumra och bara ligga tyst i närheten av barnet. Ge trygghet utan att tränga sig på.