Angelica Lagergren

Hur löser ni VAB-pusslet?

I fredags ringde förskolan och meddelade att Philip var sjuk. Det har fortsatt under helgen och nu är även Alice lite snuvig. Jag och Angelica stod och planerade veckan som kommer igår eftermiddag och jag försökte dra mig till minnes om Alice verkligen var så här mycket förkyld, som Philip har varit, hennes första halvår på förskolan. Och jag kan inte komma ihåg att hon var det. Tills Angelica påpekade att, det kan hon mycket väl ha varit, bara det att det inte påverkade mitt jobb något, eftersom att Angelica var föräldraledig med Philip. Så lätt man glömmer saker ibland.ankanskontorJag har jobbdag idag och Angelica tar VAB, men jag sitter på hennes och Jessicas kontor och jobbar idag istället för att åka in till kontoret. Imorgon och på onsdag är det min tur i sjukstugan. Vi brukar planera så att den som har möten är den som jobbar. Lyckligtvis har vi aldrig haft möten samma dag, men när det väl händer får vi väl spela sten, sax, påse om vem som får stanna hemma och vem som får jobba. Eller jag vet inte. Förmiddag/eftermiddagsskift fungerar ju också. Hur löser ni VAB:andet hemma hos er?

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Fint att ni delar upp det, för oavsett jobb så är alla jobb viktiga. Jag bytte jobb nyligen och då tog min sambo vabbet första halvåret och nu kör vi varannan gång då jag blivit fast anställd!

  2. Sarah

    Jag tar första dagen eftersom jag har lättast att ”ställa in” med kort varsel och har ett jobb där jag kan bli ersatt enklare (arbetar som anestesisjuksköterska med ledningsansvar). Min man har svårare med ersättare oförutsett (han arbetar som läkare):

    MEN sedan är det varannan dag som gäller. Utan eftergifter. Detta för att vi har bestämt oss för att vara totalt jämlika i vårt föräldraskap och för att jag har bestämt mig för att mitt arbete är precis lika viktigt som min mans, även om jag tjänar mycket sämre.

    Fast vi har haft tur, vi behöver i princip inte VABBA något alls. I år har vi vabbat tre dagar med två barn på 4 o 6 år.

  3. Frida

    Vi kör hälften var. Oftast halva dagen var, en får hå upp i ottan och börja jobba tidigt, sen byter vi av runt kl 2 och en får jobba till sent på kvällen. Då får vi oftast ihop 6 timmar var vilket gör att VAB inte stör jobbet så mycket.

  4. Cicci

    Mitt jobb har oftast lättast att ersätta mig, min sambos jobb samlas på hög eller så måste hans kollegor ändra sitt schema för de akuta mötena. Därför har jag tagit nästan all vab. De få dagar jag har arbetspass (har olika arbetsuppgifter olika pass) som inte går att ersätta så har jag flaggat sambon för det nån vecka i förväg. Ibland åker han ett par timmars resväg för jobb så gäller att planera. Och jag jobbar även helger och kvällar så ibland har vi delat dagen.

  5. Sandra

    Vi planerar redan på söndagen upp vem som hämtar/lämnar respektive dag (ofta flera veckor i förväg) samt vem som vabbar (baserat på möten och annat). De dagar som ingen har något planerat lämnar vi ”oplanerade” så att man ska kunna vara flexibel om det blir vabb dessa dagar. Ett tips är att försöka klumpa ihop viktiga möten (går inte alltid) och kommunicera redan tidigt vilka dagar man måste vara på jobbet för att på så vis minska risken för att missa viktiga möten. Min sambo reser t.ex ibland i jobbet, då försöker jag hålla dessa dagar helt mötesfria för att jag vet att jag har vabbdag om barnet blir sjukt (=blockar den i kalendern i Outlook). Tycker vår modell funkat bra hittills 🙂 Och vi försöker dela 50/50 i den mån det går kan jag väl tillägga, så brukar bli varannan dag vabb.

  6. Anna Olsson

    Vi gör lite olika, men försöker dela. Vi tjänar i stort sett lika mycket, jag får tom ut lite mer pga ob och dessutom pendlar min man 7 mil enkel resa så vi vinner egentligen på att han är hemma. Men, vi går igenom om det är någon som har möten osv, om jag har mycket med skolan (pluggar 50 % och jobbar 80 %) och oftast kommer vi överens. I annat fall kör vi varannan dag/gång!

  7. Jessica

    Jag jobbar inom vården (just nu bara timmar) och har ut ca 10 000 kr i månaden. Sambon som kör lastbil har ut ca 29000. Så för oss blir det självklart att jag stannar hemma för att få en så liten ekonomisk förlust som möjligt.

  8. Malinw

    Vi brukar köra varannan eller den som passar bäst för på jobbet. Krisar det så har vi turen att min mamma gärna vabbar och hjälper till.

  9. Elin

    Vi kör att samma förälder får ta hela vabbomgången per sjukdomstillfälle. Men varannan gång då. Om man inte har något väldigt viktigt. Men det är ju så med barn. De är sjuka. Bara att bita ihop men det är ju meckigt med jobbet ofta. Kort varsel. Jag har lagt mitt företag vilande och tagit ett ”vanligt” jobb nu när barnen är små för att underlätta. Då blev livet lite minsta stressigt. Lycka till!