Angelica Lagergren

Laktos och en klantig pappa

Philip har, som ni trogna läsare kanske minns, en känslig mage mot mjölk. Men inför att Philip skulle fylla ett år fick vi rekommendationen att vi skulle börja introducera mjölkprotein och laktos i små mängder då det allt som oftast växer bort vid ett års ålder. Det har fungerat rätt bra med mjölk i maten vid matlagning och att dricka laktosfri mjölk. laktosphilipMen igår vet jag inte vad jag tänkte på. När det var kalas för tvillingarna fick Philip lite princesstårta av mig. Sen fick han även vanlig mjölk till maten. Kvällen och nattningen gick bra men vid 21 gick allt åt hel**te. Stackars lilla Philip hade sån magknip att jag fick ont i magen. Till slut verkade det värsta av magontet gå över men det har varit en orolig natt.

Glassen på bilden är naturligtvis laktosfri.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Märktes det redan när han ammades (om han ammades)? Uteslöt angelica komjölk ur sin kost eller hur gjorde ni? Fick han någon särskild ersättning? Håller just nu på med utredning om min dotter är känslig mot mjölk och uteluter komjölk ur min kost. Väldigt svårt dock att inte lyckas äta saker som innehåller mjölk..

  2. Anna

    Hej!
    Dricker han laktosfrimjölk har han ingen komjölksprotein allergi/överkänslighet. Laktosintolerans visar sig i skolåldern ungefär. Barn i denna ålder som reagerar på laktos bedöms som sekundärt laktosintoleranta. Man bör då leta ev orsak till detta, tex celiaki (glutenintolerans).

  3. Maria

    Hej! Jag kommenterade ju och frågade ang dom fina glasspinnarna 🙂 Jag vet inte om ni har fått något medicin för Philips allergi, eller föredetta allergi kanske jag ska säga, men annars kan ju lite panodil hjälpa när dom får så ont i magen. Jag uteslöt mp i samband med amning av vår dotter med bla mp-allergi och därefter har jag inte klarat av någonting med mp i igen, trots att det gått 1,5 år. Men det jag ville komma till var, precis som föregående skriver ska man följa ett provokationsschema, det borde ni fått från den läkare han är utredd hos. För mig då tillexempel, är glass, ren mjölk, gräddsås rena döden, men tex en sockerkaka bakad med mjölk och vanligt smör är inte så farligt. Vår dotter är fortfarande jätte allergisk så jag är inte så insatt i detta med provokation men som jag förstått det så om man sköter provokationen rätt så ska det inte vara några problem för barnet och de ska inte behöva må dåligt och sen ska de kunna äta mp precis som ett barn som aldrig varit allergiskt (om nu allergin vuxit bort).. Hoppas det går bra för er!

  4. Anne

    Hej Stefan! Jag vet inte exakt vad ni har fått för information av sjukvården, men det låter som att det blivit något missförstånd på vägen. Små barn är allergiska ELLER överkänsliga mot komjölksprotein. Är man ”äkta” allergisk har man IgE-antikroppar, dvs positivt pricktest eller föhöjda halter av ett blodprov som heter RAST. Har man negativt på dessa prover men ändå reagerar på mjölkprotein, kallas det överkänslighet eller ”ej Ig-E medierad allergi”. Små barn är typ ALDRIG laktosintoleranta, det är extremt ovanligt. Laktos är mjölksocker, och har ingenting med komjölksprotein att göra. Så att produkterna är laktosfria –> ändå fulla med komjölksprotein. När man ska återintroducera mjölk hos ett allergiskt/överkänsligt barn ska man göra det enligt en trappa. 1) typ bakat bröd med mjölk (när det varit i ugnen slås proteinet sönder och bli mindre allergent) 2. smör på mackan, små mängder mjölk i matlagningen 3) små mängder ost och fil 4) mjölk till maten. På ett ungefär, reagerar barnet backar man till föregående steg och avvaktar ett tag.

    P.S Inte min mening att låta arrogant, men viktigt att klargöra, då det florerar mycket påhittade saker om barn och allergi. Hälsningar läkare med tre allergiska barn :p

    1. Lin

      Anne, använder man inte laktosfritt till en början för att kunna utesluta att eventuell reaktion kan bero på återinförande av laktos? Har man inte haft ett intag av laktos på länge så kan väl kistan bli rätt risig och man kan få ont i magen? Blir väl då svårt att se om reaktion på mjölk eller att man är ovan med laktos.

      1. Anne

        Lin, inte till en ettåring, vanliga produkter rekommenderas.. Som Anna skriver ovan, verkar man ha (sekundär)laktosintolerans i denna åldern är det oftare ett tecken på odiagnosticerad glutenintolerans.

    2. Hanna

      Fast äkta allergisk?
      jag menar absolut inte att vara otrevlig, men jag måste fråga.. då du skriver så som du skriver.
      min dotter visar inget på¨blodprov, däremot visar hon med andningsproblem, ett helt a4 med andra reaktioner oh har kontaktallergi mot mjölk inte bara komjölk utan all mjölk ifrån djur, menar du då att hon inte är allergisk utan bara är överkänslig?

      1. Anne

        Hanna, äkta i den meningen att allergin är Ig E-medierad, och använder den ”klassiska” vägen med histaminfrisättning, basofiler och mastceller när kroppen stöter på allergenet – svåra varianter kan leda till anafylaktisk chock. Sen kan det vara lite lurigt med nivåer och halter och sånt. Men man helt klart reagera kraftigt på allergener/födoämnen utan att man hittar nåt i proverna, alltså icke- Ig E-medierad är inte ”sämre” men ofta svårare att hitta, man måste använda strikt uteslutning etc.

        http://ki.se/forskning/om-allergi