Angelica Lagergren

6 smarta tips för föräldrapenningen

Vi har många blivande förstagångsföräldrar i vår umgängeskrets just nu som frågar oss hur vi gjorde kring föräldraledighet och föräldrapenning. Det är säkert många av er också här på bloggen, därför tänkte vi berätta hur ni maxar föräldrapenningen på bästa sätt.

Först och främst; Vad är att maxa föräldrapenningen för dig? Är det att vara ledig så länge som möjligt eller att få behålla så stor del av inkomsten som innan du fick barn, som det bara är möjligt? Föräldrapenningen baserar sig på din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som är din lön upp till 444 000kr om året. Föräldrapenningen i sin tur är 80 % av din SGI och sedan 97 % av det beloppet. För att få ut dagsersättningen dividerar du sedan summan med 365 dagar. Räkneexempel: Tjänar du 336 000kr om året (28 000kr/månad), blir din dagsersättning följande: 336 000 x 80% x 97% / 365 = 714kr/dag. (Tack till alla som rättade mig i min information och uträkning).IMG_2703

Om du och din partner tar ut full föräldrapenning från Försäkringskassan, alla dagar i veckan kommer ni kunna vara hemma lite längre än ett år. För att vara exakt 480 dagar. Hur gör man det bästa av situationen? Här följer våra 6 bästa knep!

1. Gör en budget
Det är både en budget för dina och/eller familjens inkomster och utgifter samt en budget över hur ni vill förvalta era dagar under tiden ni har tänkt att vara föräldralediga. När det gäller utgifter; vad kan du vara utan? Ett tips från coachen är kanske inte att snåla in på Play-tjänster om du får turen att få ett barn som sover om dagarna.

2. Hur länge vill du vara ledig?
Är målet att vara ledig så länge som möjlig? Då kan det vara bra att veta att din SGI påverkas inte under barnets första år. Dvs du behöver inte ta ut en endaste dag av föräldraledighet under barnets första år, om ni har den ekonomiska möjligheten till det. När barnet väl har fyllt ett år, måste ni ha inkomst 5 dagar/ vecka för att få behålla samma SGI-nivå som innan. När ni tar ut föräldradagar kan ni dela upp dessa på 25/50/75 och 100 %.

3. Har du kollektivavtal?
Kolla med din arbetsplats om ni har ett kollektivavtal. De flesta kollektivavtalen innehåller numera en föräldralön. Dvs att du har rätt till en del av din lön, under en del av den tiden du är föräldraledig. Avtalen skiljer sig en del åt, men en riktlinje som jag har märkt är ungefär 10 % av din lön i 5-6 månader. De flesta vet inte om detta, och ibland är det så att även lönekontoren inte har koll på detta. Var uppmärksam och påpeka detta.

4. Dubbeldagar brinner inne
Om du och din partner vill vara föräldralediga samtidigt och även att bägge ska få föräldrapenning från Försäkringskassan måste ni göra detta innan barnet fyller ett år. Sen brinner den möjligheten inne. Ni får självklart vara föräldralediga tillsammans efter barnet fyllt ett år, men då får bara en av er rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan.

5. Dela lika på föräldraledigheten
Om ni delar lika på föräldraledigheten, dvs varje förälder tar ut 240 dagar var belönar Försäkringskassan er med en jämställdhetsbonus. Bonusen är på totalt 13 500kr och delas ut med 50kr/dag var. Det bästa? Bonusen är skattefri, det är alltså upp till 13 500kr rakt ner i fickan. Det lönar sig att vara modern!

6. Kombinera semester och föräldraledighet
Lagen säger att du har rätt till 3 perioder av föräldraledighet per kalenderår. Allt över det är en överenskommelse mellan dig som förälder och din arbetsgivare. Kolla därför om du kan få kombinera din föräldraledighet med din innestående semester. Varför? Jo, om du är föräldraledig måndag till torsdag och har semester på fredag; då får du nämligen lön för lördag och söndag, vilket du inte får om du är föräldraledig hela veckor. Viktigt att veta är att din arbetsgivare har laglig rätt att neka till detta upplägg.

Har ni fler smarta tips om hur man får ut det mesta av sin föräldraledighet och sin föräldrapenning? Skriv dem i kommentarerna här nedan så fyller jag på listan allt eftersom.

/ Stefan

 

Inlägget har uppdaterats med korrekt information gällande uträkningen av dagsersättningen för föräldrapenningen. 2016-09-07 kl 20:00

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisu Asu

    Får jag ställa en följdfråga till om jag tolkat punkt två rätt. Min plan är att gå ner och jobba 80% när min fru är föräldrarledig (totalt sex månader), och sen ta ut full föräldrarledighet med föräldrarpenning. Förstår jag dig rätt att min SGI ändå kommer räknas på en 100% anställning (som jag har nu). Innan de 6 månaderna jag ska jobba 80% tänkte jag varva obetalt föräldrarledighet, dubbla dagar och semester i tre månader ifall det skulle påverka. Tacksam för svar.

  2. Sanna

    Hej! Bra inlägg! Skulle du kunna uppdatera denna så den gäller 2017?
    Undrar även vad som gäller om man påbörjar ett nytt jobb. Hur ska man planera sin graviditet så att man arbetat tillräckligt länge för att få tillgång till maximal föräldarpenning?

  3. Mia

    Gällande föräldralönen som de allra flesta kan få av sin arbetsgivare vid föräldraledighet: glöm inte att i många fall har du rätt till 90 % av lönen på den delen som ligger över taket ( ca 37000 kr), dvs tjänar du 40 000 kr i månaden, får du behålla 90 % av lönen på 3000 kr ca. Detta vet inte många.. Det sköts i många fall autistiskt men inte för alla..
    Och tyvärr blir det nog så att jämställdhetsbonusen tas bort vid årsskiftet.
    Någon skrev att det var bra att spara dagar tills barnen blir lite större, Man ska då komna ihåg att man nu inte får spara lika många dagar som förut efter 4 (?) års ålder, lite osäker där men.

  4. Sofia

    – Om man jobbar deltid kortare än 6 månader påverkas inte sgi:n. Då räknas det inte som en stadigvarande förändring.

    – Om du är gravid och behöver gå ner i arbetstid 6 månader före förlossningen påverkas inte heller sgi:n. Det är ett skydd för gravida.

  5. Christina

    När jag var hemma med barnen -94 och -97 så var det att vända på slantarna, minsta hundring i utlägg sved. Det jag hade velat tänka på då är ju att fixa ett extrajobb som man kan göra hemifrån, och i dagsläget även via sociala medier. Det gör jag idag, inga småbarn hemma, men för deras framtid 🙂

  6. Lina

    Hej! Punkt 6, kombinera semester och föräldraledighet har du också skrivit fel.
    ”Lagen säger att du har rätt till 3 perioder av föräldraledighet per kalendermånad.”

    Det gäller tre perioder per år, inte kalendermånad. 🙂

  7. Johanna

    En fråga om dubbldagarna… Brinner de inne helt och hållet eller kan man fortfarande ta ur dem som ”singeldagar”?

    1. Herr och fru Lagergren

      Hej Johanna,
      Du har kvar det som singeldagar, det är bara möjligheten till dubbeldagar som försvinner.
      / Stefan

  8. Annika

    Jag slår ett slag för att spara dagar så kan man nyttja det när barnet är äldre, vid skollov eller när de går på förskolan.

  9. Alexa

    Sanna nedan har rätt, det stämmer inte att man 80% av 80% på sin lön… nej det stämmr inte… däremot betalar du mer skatt som föräldraledig än som arbetande, därför får du ut typ 75 procent av nettolönen.

      1. Karolina

        Man betalar inte mer skatt som föräldraledig. Du har exakt samma kommunalskatt och i förekommande fall statlig skatt (vid samma inkomst). Eftersom skatteskalan är progressiv (ju högre lön desto högre skatt) så betalar de flesta lägre skatt som föräldralediga eftersom de har lägre inkomst än när de jobbade.

        1. M

          Fast som föräldraledig nyttjar du inte jobbskatteavdraget, vilken leder till högre skatt på förâldrapenning än på jobb, tror det var det Alexa menade! Sen kan ju själva skattebeloppet såklart bli lägre ändå!

  10. Carolina

    Följer er blogg men brukar aldrig kommentera, dock tänkte jag passa på nu när ni delar så bra om föräldrapenning då jag själv jobbar med det. Ett bra inlägg i en snårig djungel 🙂 Din uträkning på hur mycket föräldrapenningen är stämmer dock inte riktigt. 🙂
    En persons SGI är den sammanlagda årsinkomsten, inte 80 % av den. Sen finns det såklart tak i både SGI och föräldrapenningen men det gäller långt ifrån alla då årsinkomster skiljer sig rätt mycket runt om i landet och beroende på yrke 🙂 men generellt så gör man följande uträkning för att ta reda på sin dagersättning för föräldrapenning: räkna ihop årsinkomsten, tex 350 000. O det är då din SGI. För att sedan få redan på dagersättningen så är det först 80 % av SGIn och sedan 97 % av det beloppet, dvs 350 000 x 0,8 = 280 000 sedan 280 000 x 0,97= 271 600. Detta blir vad man som max kan få på ett år och det delas upp per möjlig dag att ta ut, dvs 365. Med andra ord blir dagsersättningen 271 600/365= 744 kr. O sen bestämmer man själv ju hur många dagar i månaden man vill ta ut 🙂 Hoppas jag förklarat så det är förståeligt. Lite rörigt att skriva på telefonen. Haha. Kort och gott räknar man sin SGI x 80% x 97%/365 dagar. Hoppas det kan hjälpa någon att filura lite på hur det blir ekonomiskt som föräldraledig 🙂
    Åter igen, bra inlägg 🙂
    Ett annat extra tillägg som många missar gällande föräldrapenningen är att dubbeldagarna dras från potten utöver de 60 dagar (numera 90) som endera förälder inte kan avstå. Det finns ju otroligt många som inte kan/vill dela lika på dagarna och ger bort allt dom kan. Om så är fallet så kan man inte ta dubbeldagar.
    Och sista gällande dubbeldagar, ansök om samma dagar båda två. Haha. Vi får många ansökningar där vi måste ringa upp och dubbelkolla med båda föräldrarna vilka dagar som egentligen ska vara dubbeldagar. Får man rätt på det från början så slipper man tycka att vi är dryga som drar ut på tiden för handläggning 😉

    1. Herr och fru Lagergren

      Hej Carolina och tack för hjälpen med rätt siffror! Skönt att ha ett proffs som hjälpte till coh rättade mina slarviga anteckningar från när jag försökte få rätt på detta inför min egen första föräldraledighet.
      / Stefan

  11. Sanna

    Jag vet inte om ni fått fel information eller om det är jag som har fel information, men SGI:n är väl 97% av ens lön och föräldrapenningen 80% av ens SGI? Sen finns det ju ett tak och det innebär att tjänar man över 444 000 kr om året räknas föräldrapenningen på den summan i stället så tjänar man mycket ”tappar” man lite, men det brukar ofta arbetsgivaren fylla upp i ett antal månader, det beror på hur ens avtal ser ut.

    1. Viktoria

      Håller med om att detta är felaktig information i inlägget. Föräldrapenningen baseras på din sjukpenninggrundande inkomst och är 80 % av den SGI som FK fastställer. Det går inte att räkna så som inlägget gör för först ska SGI:n fastställas som sedan ger en dagpenning och sedan är det ju hur många dagar per månad som jag tar ut som avgör hur stor andel av min lön som jag får ut under tiden jag har föräldrapenning. FK:s hemsida har många smarta räknefunktioner där man kan få en uppfattning om vad just min ersättning blir.

    2. Herr och fru Lagergren

      Hej Sanna,
      Det är inte du, det var jag som satt på fel information. Carolina som kommenterar här i inlägget och som jobbar på FK har rättat mig och jag har rättat inlägget efter hennes kommentar.
      / Stefan

  12. Lina

    Hej
    Ett annat tips att kunna spara dagar är att läsa på om så kallade tremånadersskyddet, vissa säger också efterskyddstid. Det innebär att man inte behöver ta ut 5 dagar per vecka efter att barnet har fyllt 1 om man t ex byter förälder som är föräldraledig och den personen har jobbat/tagit ut semester i minst 6 månader innan ledigheten. Det gäller alltså de första 3 månaderna som den andra personen är hemma. Min sambo går hem nu på föräldraledighet (vår son är 16 mån) och behöver då inte ta ut 5 dagar de första 3 månaderna då han har jobbat eller haft semester de senaste 6 månaderna (ej varit föräldraledig).

    Lite krångligt men värt att läsa på, har även ringt till FK och dubbelkollat att det inte påverkar hans SGI.

    /Lina

    1. Sanna

      Tack för den här informationen! Har jag aldrig hört talas om trots att jag varit i kontakt med FK om just detta. Då borde ju min sambo kunna använda det nu när han går på föräldraledighet så sparar han lite dagar 🙂

  13. Emelie

    Mycket att hålla reda på! Bra lista..
    Men jag bara undrar om jag hört något om att dom skulle ta bort jämställdhetsbonusen till årsskiftet? Är lite osäker på om de va så…

    1. Sanna

      Riksdagen ska rösta om jämställdhetsbonusen i december och om de röstar bort den (vilket är det mest troliga för den har inte fått den genomslagskraft som var tanken) så tas den bort i januari 2017.