Angelica Lagergren

Förlossning i vattnet

Philip föddes i ett badkar på BB Sophia för ett år sen (igår). Jag hade lustgas som smärtlindring och andningen hjälpte mig så mycket. När man föder i vatten kan man inte ha epidural, det hade jag med Alice som föddes på Danderyds sjukhus. Jag upplevde att förlossningen stannade av när jag fick eda, och jag fick klåda på benen. Men samtidigt försvann väldigt mycket smärta så just under Alices förlossning är jag glad att jag valde epidural. Ni andra som läser som fött barn, vad har ni haft för smärtlindring? Lustgas är livets liv tycker jag! Här finns del 1 av mig förlossningsberättelse och här finns del 2 av min förlossningsberättelse. 

Här är ett filmklipp från badkaret när jag andas lustgas. Det ni hör i musikväg är delfinsången som jag haft vid båda mina förlossningar. Det är Yoga meditation and relaxation med Niyama. Den gick om och om och om igen. Ni är flera som läser som mailat och även pratat med mig och berättat att ni också hade den låten. Det värmer! Jag börjar gråta när jag hör den nu, det är så mycket känslor förknippade till den.

IMG_7705

Här är bilden vi la ut i sociala medier när Philip var nyfödd…. och här nedanför är en bild jag aldrig visat här i bloggen. Knappt visat för någon faktiskt. En bild som är tagen sekunderna efter att Philip kommit upp på mitt bröst där i badkaret.

IMG_7651Den är…. haha underbar! Jag ser helt skräckslagen ut! Och det var jag, typ i chock. Jag var så inne i min egen bubbla när han var på väg ut och helt plötsligt var det över. En sjuk känsla!

IMG_7700Han vägde 3958 gram och var 52 cm lång! <3 Och så såg det ut som det satt en liten vit lösnäsa på honom. Jag minns att jag tänkte att näsan var lite tokig, vitgrå liksom.

IMG_7771Bästa känslan när vi fick åka hem som en familj på fyra.

IMG_7982

IMG_7916Nykläckt bebis, bästa doften i världen! (när det gått ett dygn och de blivit lite tvättade…)

IMG_7953

Dagen efter vi kom hem från BB Sophia överraskade Jessica mig med en baby shower. Jag födde Philip i vecka 38+5 så den var planerad i senaste laget. Men hon kunde ju inte veta att han skulle komma tidigare. Jag hade BF 12 september men han kom den 3 september.

IMG_7880I eftermiddag kommer ett filmklipp från Alices och Philips första möte. Jag är så glad att vi valde att filma det. Ni som har fler barn, filmade eller fotade ni första mötet? Hur var det?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sabina

    Med första hann jag inte få någon bedövning var 10 cm när jag kom till förlossningen! Var bara att krysta ut henne 🙂 Med andra blev jag igångsatt pga den snabba första förlossningen! Tog lite lustgas 30/70 hon var ute på 40 min från första värken som jag kände 🙂

  2. Sanna

    Jag hade lustgas först, och sen fick jag epidural efter att bm tagit hål på hinnorna och jag fått värkstimulerande dropp som inte hjälpte alls, jag hade stannat på 5-6 cm. Efter epiduralen sattes öppnade jag mig resten på ca 10 min så den var himmel för mig! Tyvärr hjälpte det bara mot smärtan en liten stund för sen kom trycket nedåt och det kunde inte epiduralen hjälpa mot så jag fortsatte med lustgasen också. Men gillar inte alls känslan man får med lustgasen! Kanske känner annorlunda om jag får vara med om en till förlossning, jag var helt slut efter att ha haft värkar i (och inte sovit på) två dygn och inte fick behålla någon mat så nästa förlossning ser kanske annorlunda ut 🙂

    Jag filmade första mötet mellan vår katt och vår bebis 🙂

  3. Lena

    1a gången hade jag lustgas som hjälpte massor. 2a ggn fick jag aldrig in snitsen och blev bara hög så då körde kag enbart på andning och det räckte då jag bara hade (extremt) ont i 50 min 🙂

    1. Lena

      Filmade även första mötet, så glad att vi gjorde det! Blir så rörd när jag tittar på det, storebror både klappar pch stryker på lillebror, magiskt!

  4. Johanna

    Jag hade bara lustgas, inget annat hanns med på nån av mina förlossningar. Tyvärr hade den ingen som helst effekt. Enda som den gjorde var att jag fick nått att fokusera på, men smärtlindrande nej å nej. Samma sak båda gångerna. Tydligen kan det bli så om man inte har nån riktig paus mellan värkarna.

    Vi filmade första mötet mellan syskonen. Tyvärr blev det så där för vi stod o hallen och hann typ inte komma in innan vi blev omringade av farmor och farfar… Så blev ingen riktig ro när de möttes utan mer stressat och pressat vilket var såååå synd. Fick ändå ett fint ögonblick på film, men hade velat h det på annat sätt. Nästa gång får vi nog säga till dem att det är syskonen som går först.

  5. Therese

    Häftigt att få vara med om två så olika förlossningar! Jag kunde tyvärr inte få Eda pga andra mediciner – och blev igångsatt med galna värkstormar :/ men jag älskade lustgasen och tyckte att TENS-apparaten hjälpte otroligt länge! Sen fick jag livmoderbedövning(PCB) och bäckenbottenbedövning(Pdb) kan dock inte säga om dom gjorde någon skillnad då jag var helt slut och bara ville dö då typ ?

  6. H

    Så fin bild – med så mycket känslor i! Fick liksom ett litet ”hulk” i halsen när jag såg den & togs tillbaka till när min dotter föddes i mars i år. Fantastiskt!

  7. Emma

    Vilka underbara bilder! När vårat syskon kommer (vilken dag som helst) så ska vi både filma och fota första mötet! ♡

  8. Karin

    När jag kom in hade jag ont hela tiden, typ ingen paus mellan värkarna. Bm föreslog lustgas och värmekudde. Såg inte röken av någon värmekudde och lustgasen var ett skämt. Fick en epidural väldigt fort som tur var och den var himmel!! Sen var lustgasen bra för att ha nåt att fokusera på, men som smärtlindring: nej!

  9. Jennie

    Hej! Jag födde också i vattnet med min nr 2. Tog Eda med första och upplevde det som du att det stannade av. Vi filmade första mötet på BB, gråter varje gång jag ser det!

  10. Cassandra

    Jag tyckte också mest om lustgasen! Kanske lite för mycket! 😉 Eda fick jag ta när jag var öppen ca 8 cm. Förloppet var otroligt utdraget så behövde nya krafter, Tyvärr avstannde det hela ännu mer då och jag fick värksvaghet. Samtidigt så tog den bra och jag tyckte inte jag hade särskilt ont för ens han skulle ut (med sugklocka 🙁 ). Hoppas på en revanchförlossning med nästa barn, helst utan Eda. Sörjer dock att BB Sophia där vi också födde inte finns mer. 🙁

    1. Emma

      Fick också Eda vid 8 cm, tyvärr tyckte jag inte alls att den hjälpte något mer än att det stannade av så jag fick värkstimulerande dropp till slut. Lustgasen tycker jag inte heller hjälpte, kanske jag som gjorde fel eller så funkade inget helt enkelt. Slutade även här med sugklocka efter 29 timmar. Livrädd på tanken att föda en gång till i framtiden!