Angelica Lagergren

Hur man trodde att föräldraledigheten skulle vara VS verkligheten 

mammaledig_lagergren

Långa promenader med barnvagnen, skriva en bok och komma i sitt livs form är några saker många skriver upp på sin to do-lista under föräldraledigheten. Det blir inte alltid som man tänkt sig… (men bra ändå!)

Tanke: Jag ska sova långa pass på dagen när bebisen sover.
Verklighet: Den där tvätten tvättar inte sig själv och hur gör man för att somna mitt på dagen när solen skiner in i sovrummet?

Tanke: Jag ska äta långa, härliga luncher med mina föräldralediga kompisar när bebisen sover i vagnen.
Verklighet: Vad finns det för mat som går att äta med en hand? Som inte ger barnet brännskador om man spiller samtidigt som hen ammar/vill vara nära. 

Tanke: Jag ska ta milslånga powerwalks med poddar/musik/ljudböcker i öronen.
Verklighet: Är du galen? Jag måste ju höra om barnet skriker/piper. Och förresten är det långt ifrån alla bebisar som älskar att åka vagn. 

Tanke: Jag ska renovera hemma!
Verklighet: Haha!

Tanke: Jag ska träffa alla de där vännerna jag aldrig hinner träffa när jag jobbar.
Verklighet: Jag vill sitta hemma med knut på huvudet, mjölkfläckiga kläder och äta godis. 

Tanke: Jag ska komma i mitt livs form. Nu har jag äntligen tid att träna!
Verklighet: Jag är glad om jag ens kommer ut på en promenad ner till affären eller lekparken. 

Tanke: Jag ska rensa alla gamla flyttlådor och bygga ett smart förvaringssytem i förrådet.
Verkligen: Jag kommer snarare fylla på förrådet med urvuxna barnkläder. Och jag är nöjd om jag lyckas bygga ett torn eller två med lego. 

Tanke: Jag ska skriva en bok!
Verklighet: Jag kanske hinner läsa en halv bok under mitt år som ledig om barnet sover på dagarna.

Tanke: Jag ska sy egna barnkläder och göra all barnmat från grunden. Ekologisk såklart.
Verklighet: Jag hänger på låset till både H&M och mataffären med rabattkupongerna i högsta hugg när barnbidraget kommer. 

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Fru Minimalist

    Rolig läsning! 🙂 Jag är nu hemma med andra barnet och har liksom ni tätt mellan de två små. Fördelen med att få sitt andra barn är ju att man kan ändra och skruva lite på saker man inte var riktigt nöjd med vid första föräldraledigheten, och samtidigt är det ju en helt ny individ som ska lära kännas så det som funkade med första funkar kanske inte alls med andra barnet…blir man ibland varse den hårda vägen. 😉

    Jag skrev två listor med lärdomar från första barnet. En lista med saker/aktiviteter etc jag ville fortsätta med som fungerade med första barnet och som jag vill fortsätta med andra barnet, och en med saker jag ville förändra från första till andra barnet. På länkarna nedan kan du läsa dessa två listor:
    http://minimalisterna.se/bebislardomar-att-forandra/

    http://minimalisterna.se/bebislardomar-att-fortsatta-med/

  2. Emil

    Hemma med ett litet barn är hur skönt som helst hemma med två är också skönt men lite jobbigare jag spenderar väldigt mycket tid med mina barn jag hoppar över tvätten och gör bara det nödvändigaste när jag är själv med barnen. De växer upp så snabbt så vargör lägga allt för mycket tid på annat än barnen? En nöjd föräldrar ledig pappa 12 månader och 14 dagar med barnen.

  3. Viktoria

    Jag blir så glad när jag läser era inlägg, raka, ärliga och helt från hjärtat. Skrattar gott när igenkänningsfaktorn pekar på 100%. Fortsätt vara så fantastiska som bara ni kan!

  4. Johanna

    Bra lista! Tycker ändå det är konstigt att så många tycker det är viktigt med tvätt/städ/plocka undan/laga mat när man är föräldraledig. Man hann väl med det på kvällar och helger innan man skaffade barn sp varför måste de sakerna förläggas till dagtid helt plötsligt? Bättre att ta sig sin tupplur. 🙂

    1. Elin

      Skillnaden är väl att man helt plötsligt spendera oerhört mycket mer tid hemma. Innan barn, när man jobbar, så är ju ingen hemma och stökar ner. När man är föräldraledig så är man inte sällan hemma en hel dag och stökar ner med disk/filtar/hushållspapper/leksaker/badbalja/handdukar/kläder/haklappar/blöjor och mat på golvet. Då behövde man inte städa så mycket, när man får barn måste man städa typ jämt annars förfaller huset ???

  5. Alexandra

    Haha… så himla sant! Så tänker jag fortfarande i andra situationer. Verkar aldrig lära mig.. som typ under semestern och liknande, men det som alltid händer är att man jobbar med nån slags marktjänst 🙂

  6. Mia (bakingbabies.se)

    Haga, jag trodde att jag skulle hinna/orka plugga en massa intressanta distanskurser när jag var föräldraledig första gången. Haha, det blev inte direkt så. Andra gången var jag mer rastlös, fast jag var också mer upptagen. Blev inte så mycket med det där extraplugget… ?