Angelica Lagergren

Den kompletta listan för ditt barns bästa nattsömn

Vi håller på och försöker få Philip att sova bättre om nätterna. Sen en vecka tillbaka är det väldigt mycket uppvak. Vi ska som en del i detta avsluta hans nattmatning, men det känns som det enkla i det hela för om Philip sover bra, kommer inte nattmatningen förrän fram emot 05:00 på morgonen, så han klarar rätt många timmar utan mat på nätterna. Hitintills står följande åtgärder på listan:

  1. Massa nappar i sängen
    Jag läste detta i ett annat blogginlägg, som jag inte längre hittar, om att lägga 3-4 nappar i barnets säng. På så sätt behöver det inte leta massor själv för att hitta en napp om de tappar den under sömnen. Det finns istället flera nappar att välja mellan och eftersom Philip oftast halvsover när han tappar en napp och sover direkt nappen nuddar hans läppar.
  2. Sova i enskilt rum
    När Alice började sova i eget rum sov hon mycket bättre än när hon sov i spjälsängen i vårt sovrum. Jag ligger rätt stil när jag sover, men har en tendens att snarka då och då. Angelica rullar runt som ett centrifugeringsprogram på tvättmaskinen i sömnen. När Alice slapp dessa störmoment i hennes sömn sov hon bättre än med dem, så jag tror att Philip kommer att sova bättre även han utan dessa störmoment från oss.
  3. En vila dagtid
    Kombinationen en vila om dagen och att sova i eget rum var det som gjorde susen för Alices sömn. Så jag har börjat introducera detta även för Philip. Det ger längre vilostunder på dagen för Philip men ännu ingen skillnad på nattsömnen.

philipsoverDet här är vårt åtgärdsprogram (eller vad man ska kalla det) just nu. Har ni fler tips eller hur gjorde ni för att få era barn att sova hela nätter?

Kommentera era bästa tips så fyller vi på den här listan allt eftersom med era tips.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Hej! Mycket intressant inlägg! Har en son på
    9 månader där vi försöker få ner sovpassen från 3 till 2, de blir kortare och kortare och han somnar bara i vagnen.. Problemet är att han knappt inte orkar, blir himla grinig, mellan sovpassen.tänker att han borde klara sig på att Sova ca 9,30-10.30, 14- 15.30. Sen sover han ca 20-6 ( nåt uppvak men äter inte)… Vi vill att han börjar sova i eget rum men han sover sämre då än så länge.

  2. Disa

    Hej! Tänk att vi grubblar över liknande saker, inte så konstigt kanske eftersom vår dotter bara är någon vecka yngre än er Philip.
    Vår dotter är svårsövd på dagen (somnar inte i vagn, tar inte napp) och när hon väl sover så är det bara halvtimmar. Så korta pass har hon inte alltid sovit, det kom helt plötsligt för några veckor sedan. Hon sover en halvtimme före lunch och en halvtimme runt kl 14/15. Fördelen är istället att hon sover mycket längre på natten: 19-07, ibland vaknar hon till och med senare än 07. Två eller tre uppvak för att få i sig välling eller ammas, kör hon fortfarande. Vilket vi också vill jobba bort eftersom jag (mamma) ska börja jobba snart och inte kan amma under natten då.
    En annan sak som verkligen gjort skillnad hos oss, förutom den minimala sömnen under dagen, har varit att vi mörkar ner hennes rum ORDENTLIGT. Då snackar jag silvertejp runt mörkläggningsrullgardinen. En mysig nattlampa är tänd vid golvet men vi har täckt för den litegrann så den inte lyser mot dotterns säng så mycket. Tror att morgonljusets ”vita” färg liksom väcker henne, medan nattlampans gulare inte gör det.
    Och ja, vår tös sover i eget rum också. Jag har sovit med henne där ganska länge men började sova där allt mindre och nu sover jag inte där längre. Hon sover SÅ mycket bättre! Detta trots att jag är en tyst och stilla sovare. Tror att min doft och närvaro har triggat igång hennes uppvak liksom.

  3. Angelica

    Mam har ju lysnappar. Som lyser i mörkret de använder vi på natten o de hittar vår son själv oftast.

  4. Tess

    Mina tips är rutiner för mat och sov på dagen och samma kvällsrutiner varje kväll. Och se till att de äter ordentligt på dagen samt innan läggdags, gröt eller välling.
    Sedan funkade samma för oss som för er med eget rum!

  5. Karin

    Åh, toppen inlägg! Eftersöker också tips, min son på 7,5 månad ska också få eget rum snart! Nattmålet vet jag inte om det är för tidigt att sluta med, men får väl bli så tids nog. Det jag skulle vilja få bukt med är att han vaknar tidigt, typ 5:30 (kan iof ligga och dra sig till 6:30 i bästa fall) men det märks att han fortfarande är trött. Napp är inget han använder heller. Tar gärna emot tips!! 🙂

  6. kAroline

    Eftersom det är mycket intryck som ska bearbetas under sömnen i denna åldern så är det bra att de sover mycket på dagen. Vårt ledord var typ desto mer de sover på dagen desto bättre sover de på natten! Eftersom då hinner de bearbeta en del av intrycken under dagen istället för under natten. Haft mina barn i egna rum och egna sängar sen ca 3 månaders ålder, sovit 12 timmars nattsömn under de första åren.
    Lycka till!

  7. Elin

    Hur gör ni för att ändra dagvilan? Försöker göra det med min son inför förskolan men det går inte alls..

  8. caroline

    Hej!
    Ett litet tips: om ni nu tänker ta bort nattmålet, se då till att han täcker upp alla mål under dagen dvs frukost, lunch, middag, kvällsmat och ca 2 mellanmål. Så vet ni att det troligtvis inte beror på hunger om han vaknar och vill ha flaska. För det kan ju även vara närhet, tröst eller vana som gör att de små vill ha sina nattmål 🙂

    Lycka till!
    Kram Caroline

  9. Anna

    Jag lät sonen sova 2 ggr per dag men kortare stunder så de tillsammans blev typ 2 timmar. 1 timme på förmiddagen mellan 9-10 el 10-11 och en på em mellan 14-15 el 15-16. Då behöver de inte vara vaken så länge på dagen innan de får vila lite. Philip är väl inte ett år än? Jag tycker det är tidigt att sova 1 ggn per dag men ni gör såklart precis som ni känner funkar bäst för lillen 🙂 Vår bm som var duktig på sovrutiner för barn (alla tips funkade för oss) sa att man skulle tänka på hur mkt sömn barnet får på dygnet. När vi började tänka så och väckte sonen vid dagslurarna så började han få en mkt bättre sovrutin. Men sen spelar ju alla de här faserna in också. Bra sömns någon månad för att bli förstörd senare.