Angelica Lagergren

Så lyckas du vid grillen – 5 enkla knep

Nu när midsommar har passerat, har sommaren officiellt börjat. Och därmed det härliga grillsäsongen! Men hur ska man egentligen få bästa resultat på grillen? Och vad är bäst; gasol eller briketter? Här kommer mina 5 bästa och enklaste tips för att lyckas vid grillen.grillmastareherrlagergren

  1. Grilla rent
    Kladda inte med att göra rent ditt galler direkt efter du grillat klart. Börja istället varje grillstund med att bränna av grillgallret. Borsta sedan bort askan från gallret med en ordentlig stålborste. Smör sedan in gallret med lite olivolja.
  2. Rätt temperatur för bästa resultat
    Du lagar väl inte mat på spisen i 400-500 grader? Nej, då bör du alltså inte göra det på grillen heller. Vissa maträtter blir bättre av en längre stund på lägre temperatur och andra trivs bäst på lite högre värme, en kortare stund med flera vändningar. Ett tips är att ha en enklare stektermometer i locket på din grill om den inte har inbyggd termometer. På så sätt har du koll på dina temperaturer.
  3. Gasol eller briketter?
    Den eviga debatten om gasol eller kol är rätt uttjatad vid det här laget. Det viktigaste är att smakerna kommer tillbaka in i kött. Tillaga därför maten under ett stängt lock, oavsett om du grillar med kol, briketter eller gasol.Grillar du med briketter, tänk då på att inte använda för många briketter. 15-20 briketter räcker för att grilla en större middag till familj och vänner på en bra temperatur. Använd också briketter med lång brinntid. Blir temperaturen för varm eller för kall? Lägg till eller ta bort enstaka briketter till dess att temperaturen blir grillvänlig.
  4. När är maten klar?
    En enkel regel är att, om maten fastnar på grillen är den inte redo att vända. Sen är listan med rekommenderad innertemperatur på olika köttstycken, fisk och kyckling, alldeles för lång att lista i den här listan. Men här hittar du en bra lista som jag brukar använda mig av.
  5. Du ska grilla, inte titta
    En av fördelarna med att grilla är att smakerna går runt inuti grillen med ett stängt lock. Fett och köttsaft droppar ner på gasolbrännaren eller briketterna/kolen och förångas och sen går smaken tillbaka in i köttet. Lyssna därför på ”jänkarna” som säger; ”If you’re looking, you ain’t cooking

Här var en lista på fem enkla tips, som garanterat kommer att göra dig till kvarterets grillmästare. Hoppas er sommar blir lång och full av massor av goda grillmiddagar, eller luncher för den delen.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.