Angelica Lagergren

När tårarna bara rinner

När man har jobbat till 22:30 och har gått och lagt sig vid midnatt och ett barn barn vaknar 02:45 och tror att det är morgon går det inte att hålla tårarna tillbaka. De är min natt och då är det liksom så… Rätt ska vara rätt när det kommer till sånt. Jag kan tycka att det är ganska extremt att behöva gå upp och leka morgon när klockan inte ens har blivit 03. När man precis har somnat… Då tycker jag att man kan hjälpas åt när man är två vuxna människor här hemma. Men där tycker vi olika. Och det spelar ingen roll vad jag säger, speciellt inte mitt i natten. Det går bara inte att kommunicera här hemma då.

Hur gör ni hemma hos er? Hjälps ni åt även om det bestämts vems natt det är kvällen innan?

12495236_10156638794945381_4610287158708485505_n

Foto Malin Troili

Jag får försöka tänka att det kunde varit värre. Jag kunde ju ha varit vaken exakt hela natten. Förhoppningsvis somnar Philip om efter att han fått leka lite så att även jag får sova. Och jag får hålla en tumme för att Alice inte väljer att vakna extra tidigt.

/Angelica

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Hej, ett gammalt inlägg men kom på hur vi gör här. Jag förstår dig fullt ut att du vill ha hjälp, det skulle jag med! Samtidigt kan jag förstå Stefan också som då får tre nätter i rad, typ. Hos oss har det alltid varit jag som tagit alla läggningar och alla nätter (vår dotter är sex månader) Nu när min man har semester har vi delat upp det så vi tar varannan natt, och varannan morgon, jag tar dock fortfarande alla nätter då vi samsover och hon ligger bredvid mig. Nattar han, tar jag morgonen och tvärt om. Från att ha tagit allting själv, måste jag säga att detta är lyxigt.

    Som tips till er här, är att ni i så fall hjälps åt just den natten, även om det nu var din tur, och sedan byter nätter. Att du tar kommande natt också, på så sätt blir det lite mer rättvist. Ni kämpar på bra! Gillar verkligen er blogg och tvillingpodden och din instagram! 🙂 kram!

  2. Helena

    Läst igenom en del av kommentarerna och jösses. Hur orkar du med att få en massa skit, speciellt efter en riktigt jobbig natt? Jag hoppas ivarjefall att du inte tar åt dig. Vissa nätter blir helt enkelt kaos och då får man ju lösa det där och då. Att aldrig rucka på någon rutin eller att aldrig hjälpas åt för att det faktiskt va din natt. Nej, så ser Absolut inte min vardag ut. Man hjälps åt och ibland tar man den enkla vägen (även om den enkla vägen just då är nog så jobbig och kanske inte den bästa men det får ju bli så ibland) skönt att du och Stefan fick pratat ut ivarjefall och hoppas det löste sig till det bästa för hela familjen. Tack för en rolig och ärlig blogg.

    Kramar
    Helena

    1. Angelica Lagergren

      Hej Helena, jag har faktiskt inte orkat läsa alla kommentarer idag. Jag har sett att vissa har skrivit att det kommit en del elaka kommentarer och vänner har smsat och skrivit att jag inte ska läsa. Jag skulle dock vilja läsa och svara på alla, men inte idag. Jag är fortfarande trött och skör idag. I morgon är nog en bättre dag. 🙂 Tack för att du läser, det betyder mycket. Kramar Angelica

  3. Sanna

    Jag har inte läst alla kommentarer, men förstår att det är väldigt blandade.

    Jag tycker att man ska göra precis det man själv vill och behöver. Är man ensamstående så måste man ta alla nätter och mornar. Det är starkt. Men är man två så är man. Då kan man hjälpa varandra. Och man får tycka att småbarnslivet är jobbigt ändå. Ogillar att alltid jämföra allt. Typ du får inte klaga för ni är två…eller du får inte klaga för du har ett barn. Sluta jämföra jobbigheter och låt alla tycka att saker är jobbiga.

    Så min slutsats är att man måste kunna be om hjälp när det är jobbigt om man känner att man behöver det. Man kan inte hugga saker i sten när man har barn.

    Min son sover hela nätter sedan han var e månader. Skulle han vakna på natten skulle jag tycka att det var skitjobbigt. Och det får jag tycka då. Och skulle det bli för jobbigt skulle jag ev väcka min sambo, även om han ska upp och jobba. Det är väl inte så märkvärdigt.

    Jättebra blogg och pod. Tack för många skratt och igenkännande.

  4. Janni

    Min fästman jobbar natt och har ett hemskt schema (jobbar 8 nätter å ledig 4 nätter) så jag har de flesta nätterna helt själv. Men är han ledig säger han åt mig att väcka honom om han inte vaknar. Å de nätterna jag e själv, blir ja såklart trött om de skall va vaket flera gånger eller länge. Men ja brukar försöka vända de extremt trötta till att se de som en mysig stund.. Försöker sitta me min minsta i famnen så att hon skall somna, luktar på henne, stryker hennes panna… Å försöker komma ihåg att de är en kort stund i livet.. Snart är den här tiden över… Men om mina barn vaknar på natten tänder jag aldrig lampa eller låter dom börja leka. Natt är natt å då leks de inte i vårt hus? Utan då försöker vi gosa i sängen. Men jag har oxå turen att jag är hemma me båda barnen å kan sova en stund på dagen när dom sover om de e så… Å en sista sak.. Ta inte åt dig av dumma kommentarer…

  5. Johanna

    Men herregud! Man måste väl få vara trött! Å säga det! Utan att det är någons fel!
    Hon gick och la sig sent, barnen vaknade tidigt! Då är man trött. ALLA med barn har kämpat sig igenom tunga nätter med tårar i ögonen, de som hävdar annat tror jag inte ett dugg på.
    Näe, usch för alla elaka kommentarer! Jag tycker ni båda gör ett fantastiskt jobb med era fina barn!
    Kämpa å kramas med varandra!
    Du är en inspiration! Hejja er båda!

  6. Mikaela S

    Hej fina du! Klart du får känna så och vara ledsen, för sömn är ju något fasligt jobbigt att vara utan. Och dessa perioder när småfolket bara vill ändra sovrutiner stup i kvarten gör ju en smått galen. Och att du går upp en stund med Philip mitt i natten..GÖR det om du känner att de funkar. Strunta i att det inte är ”morgon” . Men jag känner med dig, fastän ni styr upp och bestämmer hur det ska gå till på natten så får du ju känna så ändå.! Och hur gör vi här hemma..? Hehe nja jag vaknar för minsta lilla typ å ränner uppe i tid och otid IBLAND ska sägas. De sover hyfsat bra för att vara 3 och 1 år. Sen är det ju helgen och då blir det sovmorgon för oss på varsin dag. Sen brukar jag vila ihop med 1 åringen oxå. Hehe har ju ett väldigt behov egentligen att sova mycket. Ha en härlig midsommar ?

  7. Mikaela

    Hej fina du! Klart du får känna så och vara ledsen, för sömn är ju något fasligt jobbigt att vara utan. Och dessa perioder när småfolket bara vill ändra sovrutiner stup i kvarten gör ju en smått galen. Och att du går upp en stund med Philip mitt i natten..GÖR det om du känner att de funkar. Strunta i att det inte är ”morgon” . Men jag känner med dig, fastän ni styr upp och bestämmer hur det ska gå till på natten så får du ju känna så ändå.! Och hur gör vi här hemma..? Hehe nja jag vaknar för minsta lilla typ å ränner uppe i tid och otid IBLAND ska sägas. De sover hyfsat bra för att vara 3 och 1 år. Sen är det ju helgen och då blir det sovmorgon för oss på varsin dag. Sen brukar jag vila ihop med 1 åringen oxå. Hehe har ju ett väldigt behov egentligen att sova mycket.

  8. Alona

    Singelmamma och jag tar ALLA nätter för min 7 månaders bebis. När jag är på gränser to breakdown jag ber om hjälp.

  9. Alejandra

    När man börjar gråta då har man gått över en gräns där jag tycker att man ABSOLUT har rätt att be om hjälp, då är man inte sån härlig förälder för sitt barn. Jag når den gränsen ibland och då tycker jag absolut att min sambo ska ta dottern. Det är skitjobbigt att ha barn ibland och man har rätt att sätta en gräns och begära hjälp.

    Kram till er båda! ❤️

  10. Lisa

    Vi kör varannan natt och varannan sovmorgon. Sexåring en sover tack och lov hela nätter. Vi har en treåring som går i sömnen minst en gång per natt så henne gäller det att hålla örat efter. Vår ettåring vaknar alltid för dagen mellan kl.05-06. Dessutom behöver han ibland lite tröst och somna-om-hjälp på natten så allt som allt blir det 3-10 uppvak varje natt ???

    Vi kör varannan natt. Punkt. Men den som haft natten får ligga kvar på morgonen.
    Min man som behöver åka till jobbet kl.07 kan alltså ligga kvar i sängen till 06.30 och då har jag frukosten klar när han stiger upp så att vi äter tillsammans. Jag får sova till 06.50 och då har han lämnat frukosten framme så får jag äta med barnen. Perfekt med kaffet i termos och en adjökyss ?
    Får man en ovanligt hård natt så märker den ”lediga” det och då brukar vi hjälpas åt lite men viker inte schemat.

    När vi bara hade ett och två barn så hjälptes vi åt på nätterna vilket resulterade i två ständigt trötta päron och onödiga konflikter. Sedan testade vi detta på semestern innan jag blev gravid med trean och det har fungerat så bra att vi har fortsatt. Eller nja, nu ljög jag; när jag var gravid så tog han alla nätter plus att jag fick sovmorgon. Men jag var så dålig att jag knappt kunde stå på 25 veckor, kräktes konstant. Sedan ammade ju jag men mestadels sovandes så då tog han sömngångaren.

    Jag tror att man ska vara flexibel men se till att båda får minst en 3-timmars sammanhängande sömn per natt ?

  11. Sandra

    Alltså gud vilka vidriga kommentarer som har ramlat in! Jag hoppas verkligen att du kan blunda för vissa.
    Jag tycker det är en självklarhet att hjälpas åt, oavsett vems natt det är, något annat känns bara fel. Ni har ju barnen tillsammans och ibland behöver man stöttning även på nätterna när det är jobbigt och tufft.

    Kram kram kram till dig!!

  12. Anne

    Haha.. Vilken storm! Jag som inte har barn ska ju eg hålla käften men för mig hade det allra enklaste och mest självklara varit att Stefan ruckat på sina älskade principer och tagit ett kort pass så att du kanske fått sova en timme till. Vilket antagligen gjort allt så mycket uthärdligare för dig. Som mycket äldre än er och som sett äktenskap komma och gå kan jag inte låta bli att säga att den som lever strikt efter sina principer och anser sig ha rätt är farligt ute. Särskilt om det gäller en man. Det är inte så många kvinnor som finner det attraktivt och hållbart i längden. Man upplever det lätt som brist på empati. Jag har sett flera män som förvånade stått kvar med sina principer intakta men utan hustru. Jag skriver inte detta för att vara elak utan för att ruska om lite grann. Jag önskar er allt gott och en god natts sömn!

    1. Fanny

      Men Angelica går ju inte upp när Stefan har nätterna o han har de tufft? Gillar inte hur alla försöker få Stefan att låta som den stora stygga vargen! Tycker de e Angelica som i detta fallet har dubbelmoral!

      1. Angelica Lagergren

        Hej Fanny, jag vill absolut inte att Stefan ska målas upp som den stora stygga vargen. Han är en grym pappa! Men inatt var det inte bra och då vill jag kunna vara ärlig med det. Du är väl inte i vårt sovrum på natten? Du har ju faktiskt ingen aning om när jag hjälper till med Philip och Alice? Om jag går in och sover hos Alice på natten för att hon vaknat brukar vi inte skriva om det. Vi vill liksom inte skriva om ALLT i vårt liv, men det tror jag att de allra flesta förstår. /Angelica

        1. Anne

          Jag har uppfattat det annorlunda och sett att Angelica faktiskt griper in när det verkligen behövs utan att vara helt rigid och säga att det inte är hennes natt. Det enda jag förespråkar är enkelt sunt förnuft istället för att måla in sig i hörnet med hjälp av regler man inte kan frångå. Jag har inga onda avsikter i att vilja framställa Stefan som något odjur men kan inte låta bli att försöka ruska om honom lite. Ärligt talat känner jag igen mig i honom och hans förkärlek för ordning och reda. Man kan tycka att det alltid är att förespråka men för kärleksrelationer i längden så är det inte säkert att det är det bästa. Min relation är mycket enklare och angenämare när jag släppt på alla mina ”krav” att det är så här vi ska göra – alltid. Go with the flow liksom..

  13. Cattis

    Jag blir lite smått galen på alla kommentarer som väller in där mammor skriver ”jag tar alla nätter eftersom att jag är föräldraledig”. Människor (även mammor) behöver få sova emellanåt, oavsett om du jobbar eller är hemma med barnen. Jag upplever att det t o m är viktigare för den som är hemma att få sova på natten. Visst, du kan sova på dagen när bebisen sover (en del kan det inte, jag vet), men det kan vara nog så jobbigt i alla fall. Bättre då att den som är hemma med barnen är klar i huvudet och har sitt tålamod kvar. Självklart ska den som arbetar inte vara totalt slutkörd, men någon slags balans kan man väl nästan kräva i ett förhållande.
    Angelica och Stefan, ni verkar vara jättehärliga människor och jämlika föräldrar. Fortsätt kämpa på. ”Snart” kommer ni behöva dra upp barnen ur sängen på morgonen innan skolan. Kram till er!

  14. Elin

    Oj vad ni verkar ha det tufft… Men när barnen blir äldre så hittar ni säkert tillbaka till varann igen!❤️

  15. Susanne

    Man får göra det som funkar just då..
    Jag brukar oftast ta nätterna för min man går upp kl.04:40 varje morgon och har ett mycket tuffare jobb än vad jag har så det har blivit så automatiskt.

  16. Frida

    Angelica, vet du vad? Du och Stefan är ett modernt par som faktiskt är väldigt jämställda! Det är inte många som delar lika så mycket som ni gör. Helt klart inspirerande! Det är nog därför det kommer många kommenterar om att det är ”synd” om Stefan som är själv så mycket med barnen och att du är ”för lite” med dina barn. Varför? Jo för alla dessa personer utgår ifrån att mamman ska ta allt och det som pappan gör är bonus! Helt galet i min värld. Så när folk klankar ner på dig/er påminn dig om att ni faktiskt ger era barn sunda värderingar med föräldrar som tar lika stort ansvar. Förstår att det är svårt, men försök att slå bort onödiga kommentarer. Glad midsommar!

  17. Jennifer-s

    Fy fan vad det är jobbigt med tidiga ”mornar” (är ju fan mitt i natten liksom)! Som de flesta säger så är det ju toppen om man kan sova vidare/låtsas sova medan barnet leker i spjälsängen och kanske somnar om. Så gör jag med min son på 6 mån när han går upp 04.37 varje, varje morgon – tror han har sjuk humor och skojar med mig den lille skiten 😉 men det gick inte alls med min dotter! Gick inte alls. När hon vaknat så tidigt någon gång så var hon vaken och gick man inte upp så var det krig! Alltså gick man upp och bara väntade in första vilan som skulle komma tidigare den dagen.

    Men jag tycker verkligen att man kan ha ett snack hemma om att grundprincipen är varannan natt (eller en tar natten o den andra tar morgonen som hos oss) men att eftersom man älskar varandra och är ett team så hjälps man åt när den ena mår dåligt/kämpar. Man bara gör så helt enkelt för att man visar att relationen mellan oss som par är viktigare än rättvisa/rutiner/vara utvilad. Tror verkligen helhjärtat på att man ska sträva efter att ligga på plus hos varandra. Och absolut inte tävla om vem som sovit minst/gjort mest/minsann hade det jobbigt igår men fick ingen hjälp. Om min sambo skulle säga att han minsann inte fick hjälp igår så skulle jag be om ursäkt och säga att fan då får jag försöka bättre nästa gång, men nu står jag här och ber om hjälp så kan vi hjälpas oss? Man får försöka komma ihåg vad som är viktigast i livet, och det är inte rättvisan utan glädjen och kärleken medan det är slitigt och jobbigt <3

    Det är verkligen inte lätt att vara förälder och alltid lida av sömnbrist! Och det som sker på natten får man försöka glömma, för vem är gullig och härligt kl 03 på morgonen? 😉

  18. Jenny

    Äh, nu blir jag fkts irriterad på alla bakåtsträvande kommentarer om att alla mammor gör allt och papporna ska få sitta på arslet å inte göra nånting! Nu vet jag att stefan är en delaktig och jättebra förälder och att ni har ett jämställdhetstänk men vafan! Klart stefan mst hjälpa till när det blir sådär! Och alla mammor kommer ALLTID ligga i framkant på sömnbrist, hormonella förutsättningar och kroppsliga. Det är ju mammab som är gravid, kanske ammar osv de första åren. Ge och ta! Angelica har givit dig två barn, du kan gott ge henne en natts sömn extra då och då! 😉

  19. Frida

    Åh sånt är så svårt tycker jag! Men jag tycker väl såhär att har man en uppdelning på varannan natt så ska den gälla så långt det går. Men man ska ändå ha en dialog med sin partner när det kommer ”krissituationer”. Typ som nu då när det är mkt med Loppimagasin för dig och du måste jobba sena kvällar. Då kan jag nog tycka att man kan/får rucka lite på ”varannan natt” tänket. Vi har ett barn på 21 mån som peppar peppar sovit hyfsat bra så vi har inte direkt kört nått system nattetid (då jag fortf är mammaledig och har tagit de nätter där det behövts nattas om osv). Jag kan ändå lägga mig och vila på dagen när vårt barn sover, vilket min man inte kan när han är på jobbet. Nu väntar vi barn igen med BF om några veckor så vi får se hur det blir då. Men då jag tänkt amma så kommer det ju automatiskt bli så att om vårt stora barn vaknar nattetid får min man ta mer ansvar där i o med att jag har bebisen nattetid. Stor kram Angelica. Tycker er blogg är så himla bra för ni beskriver verkligheten och förskönar inte. All pepp å styrka!

  20. B

    Hej! Jag kommenterar aldrig något men kan inte låta bli nu. Det kliar i hela kroppen när jag läser vissa kommentarer. Alltså så många PK morsor (o vissa andra av er kan omöjligt ha barn). Det är ju otroligt att det finns så många P E R F E K T A mammor här som mer än gärna trycker upp sin perfektion i ansiktet på oss. Vad hände med att försöka hjälpa varandra & lyfta varandra, nä istället så trampar vissa på andra så hårt som det bara går så att de framstår som än mer perfekta. GRATTIS till er! Jag antar att ni har goda sömnrutiner på er barn, ammar till de är 3år, tvättar med parfymfritt medel, köper endast ekologiska produkter, lagar all mat från grunden. Ja ni är helt enkelt perfekta!! Vill även poängtera att allt det nämnda ovan är helt okej sålänge det inte används som en norm för hur man ”ska” göra.

    Hejja dig Angelica och alla andra mammor som ibland får psykbryt och ändå är den bästa mamman till era barn! Våra barn skulle aldrig vilja byta ut oss. Sen tycker jag att man är två om att skaffa barn, då hjälps man åt när det är jobbigt. För att ha barn är ju otroligt krävande och jobbigt i perioder. Vare sig man jobbar eller är föräldraledig, bara för att man är hemma med barn betyder inte det att man ska ha ansvaret 24/7. Den som jobbar 100% jobbar inte så mycket utan oftast 8h om dagen. Därefter är båda lika mycket föräldrar!!

    Hoppas att plutt somnade till slut. Hade jag låtit min dotter ligga kvar i sängen i mörkret så hade hon väckt hela familjen (kanske till och med grannskapet). ?

    1. Malin

      +1
      Sjukt bra kommentar! Jag mår fan illa av vissa (större delen av) kommentarerna! Herregud! Som du säger, man är ju två om att ha skaffat barn.
      Plus att vi inte har någon som helst aning om allt som händer i deras liv. Dom skriver troligtvis inte om allt.

  21. Sara

    Även om Tuva (snart 1 år) har vaknat mitt i natten och verkat pigg har vi aldrig tagit upp henne och ”gjort morgon” utan fortsätter ha det släckt, kanske byter blöja om den är kissig, inte pratat och ibland gett en flaska (hon slutade äta på nätterna vid 6 månader men ibland fungerar det för att söva om.)

    Jag tar alla nätter för min kille sover igenom ALLT och jag vaknar av minsta lilla (plus att det är jag som är föräldraledig). Jag får sovmorgon då och då när han är ledig.

    Men jag tycker att har ni bestämt att det är din/Stefans natt så är det.

    1. Maria

      Precis, varför gå upp och leka? Det är ju föräldrarna som bestämmer. Dom somnar om. Rätt dumt att vänja dom vid lek kl 2 på natten.

  22. Elin

    Jag är ensamstående och har tagit varje natt i 13 månader. Oavsett när jag lagt mig, oavsett om jag varit vaken i ett dygn, oavsett om mitt barn varit vaken hela natten innan och inte vill sova nästkommande natt heller. Sånt är livet med småbarn, man kan knappast räkna med att få sova som innan man fick barn.

    1. J

      All creed till dig verkligen! När livet är tufft med små barn kan jag ofta tänka på alla som är ensamstående, ni är verkligen grymma! Jag kan också gnälla men har allt som oftast en hand som hjälper mig. Stor kram

      1. Elin

        Tack så mycket för fina ord, det glädjer en ensamstående mamma som kämpar på dygnet runt 🙂 Kram

  23. Lea

    Ja natt är natt och det är ju upp till oss som föräldrar att tala om det för barnen. Att plocka upp och göra morgon kl. 03 är ju vansinne både för föräldrar och barn, och det lär ju honom inte heller att man ska sova på natten. Det måste vara jättejobbigt!
    Det jag tycker ni ska hjälpas åt med är att hitta en bra strategi för att få ordning på sömnrutinerna, då kanske man får bryta ”varannan natt”- rutinen tills det fungerar.
    Vi började redan när sonen var fyra månader med att vara tydlig med sovrutiner och natt är natt och mörkt och tråkigt, ingen mening att vara vaken. Det funkade för oss.
    Jag tar däremot alla nätter, om han vaknar vilket han gör ibland i perioder (1 år och 8 månader nu) men somnar snabbt om igen. Jag vaknar ändå och kan inte somna om förrän han gör det, jag har möjlighet att vila på dagen när han har sin 2 h lur och på helgen får jag sovmorgon. Funkar bra för oss.

  24. Cecilia

    Folk är så sjukt taskiga! Hatade de där jävla nätterna när en satt ensam i mörkret! Vi har aldrig bestämt nåt, kör oftast att den som tagit natten får sova lite längre på morgonen. Blondinbella (tror jag) skrev en sak för 1000 år sen som fastnade hos mig – att försöka att alltid ligga på plus. Som i natt tog jag större delen av natten men lät honom ändå sova ut för jag kände mig pigg. Vårt barn är 2 år och jag är i 8 månaden med nästa. Jag kommer antagligen dö om nästa unge får för sig att va så här med sömnen men det är en annan historia! Men om det var hos oss hade han gått upp och hjälpt mig. Eller jag hade inte låtit honom sova om en säger så.. Hähä. Hoppas ni löst det nu!

    1. J

      Jag kan bara instämma! Hatade också dessa sömnlösa nätter och visst det är en del av småbarnsåren men där och då i stunden tänker man inte så. En stor anledning till att vi valt att vänta med syskon är just det! Jag behöver min sömn så mycket annars fungerar jag inte. Min man har alltid, alltid, alltid ställt upp oavsett om han ska upp och jobba eller inte. Jag tycker inte man ska dela upp det såhär, vi har skaffat barn tillsammans och då hjälps vi åt i jobbiga stunder. Min man låter mig sova på nätterna och ger mig sovmorgon varje helg. Han menar att jag behöver det mer än honom och vill ge mig det, Men om det är jobbiga nätter så hjälps vi åt! Vi är ju ett team, alla tider på dygnet.

  25. Marie

    Jag har tagit alla nätter, morgnar, dagar och nattningar, har två barn som är två år och tre månader. Jag har allt ansvar för barnen och allt i hemmet ( mat, disk, städ, trädgård handla osv) min man har ansvar för ekonomin, dvs han jobbar och försörjer familjen. Jag klagar inte på detta upplägg då vi tillsammans kommit överens om det. Vi bråkar aldrig om hushållsysslor eller vems tur det är med barnen, då jag tar allt. Funkar utmärkt för oss men säkert inte för alla.

  26. Isabell

    Har en dotter på åtta månader som hade kolik till fyra månaders ålder och efter det sovit fyra hela nätter! Resterande har hon vaknat mellan 5-10 ggr. Jag har tagit alla nätter sen hon kom. Jag tycker man delar på nätter men inte min sambo. Tänk vad man tror man känner någon efter många år tillsammans och så får man barn och helt nya sidor kommer fram…
    Jag tycker man i största mån ska försöka hålla på vems natt det är men mår man dåligt eller känner att man bara inte orkar då tycker Jag partnern ska kliva in och hjälpa till! Förstår helt din känsla och att tårarna kommer, sömnbrist gör en oerhört skör! Hoppas det blir bättre ?

    1. Malin

      Måste få instämma på din kommentar, va lika här. Trodde man kände någon, helt plötsligt gjorde man allt själv medans han levde på som innan, detta har resulterat i skilsmässa och jag har träffat en ny som tar mer ansvar för min dotter än hennes pappa. Fel allt kan bli

  27. Martina

    Jag tar alla nätter (har bara ett barn än så länge så när nästa kommer får vi se hur det blir). Maken rycker in när de behövs. För oftast får jag sovmorgon för dottern sover ganska länge eller så passar jag på att sova middag. Är hon pigg mitt i natten så får han natta om henne. Han är mer bestämd så då fattar hon vad som gäller.

  28. Beatrice

    Åh! Som jag lider med dig, de där nätterna är hemska! Här hemma finns det inte ens på kartan att pappan ska gå upp. Han vaknar inte om dottern skriker/gråter och är i det närmsta medvetslös. Visst har det gjort mig irriterad många gånger. Men det är liksom ingen idé att lägga energi på det. Så här hemma tar jag varje natt, tyvärr.. ?

  29. Angelika

    Tack för att du delar med dig av detta ämne och skriver från dig hur du upplever det då dU satt uppe mitt i natten. Ärligt och bra inlägg! Prata med varandra om ni ska fortsätta ha denna uppdelning eller vad som är de bäst <3 hoppas de vänder snart och aphilip börjar att sova bättre!

  30. Marie

    Jag tycker inte att du får skylla dig själv, livet med två barn under två är tufft som det är och ibland blir det bara för mycket, speciellt när känslan av otillräcklighet kommer, så ni som skuldbelägger andra mammors val i livet kan lägga av med det.

    Vi har alltid hjälpts åt hemma och det har varit räddningen för oss, visst har det varit dagar då vi har varit så trötta så vi har varit kräkfärdiga men vi skaffade barn tillsammans och att vara hemma med barn är också ett jobb med krav och måsten.

    Hoppas ni får sova lite mer och att ni börjar hjälpas åt istället, blir lättare så 🙂

  31. -Jenny-

    Vissa kommentarer här inne är verkligen onödiga. Försök att inte ta åt dig!

    Jag håller i alla fall med många om att absolut inte gå upp 02.45! Vår stora kille vaknade i princip VARENDA natt fram till ungefär 2 års ålder. Ibland somnade han om snabbt men oftast var han vaken 1-3 timmar. Oftast 1, men ibland 3. Han kunde vakna allt mellan 01-05. Lagom kul. Vi la honom i mitten av sängen då (hämtade från eget rum) och låtsades sova båda två (mannen somnade i och för sig ofta på riktigt, jag kan inte det förrän barnet sover, inbyggd mammaimpuls.) Inga lampor tända. Inget prat. Bara ligga still. När han klättrade och bökade försökte vi lägga ner honom och ligga still. Igen och igen och igen. Vi har ALDRIG gått upp innan 07 utan äter frukost tidigast vid 08. Även om han vaknat vid 05 och inte somnat om har vi legat mörkt och försökt. Nu sover han oftast som en Gud och vaknar nästan aldrig före 7. Oftast runt 8. Jag vill INTE gå upp kl 06 eller tidigare vareviga dag så vi gör inte det. Vet inte om det är det som gjort att vi har killar som sover ganska länge på morgonen? Lillebror vaknar också varje natt men somnar faktiskt om på några minuter, Han vaknar inte till och blir pigg. Nu när storebror vaknar på natten är han fortfarande vaken minst 1,5 timme innan han somnar om. Bestäm er för hur mi vill göra och kämpa på. Han kommer att lära sig att det är natt på natten. Och om det är din natt är det din natt tycker jag. Bättre med en trött förälder än två. Efter en pissnatt ser jag till att lägga mig tidigt kvällen efter. Håll ut och kämpa…

  32. Anna mamma till Vincent och Alex

    Vi hjälper varandra om det skulle vara en natt som är jobbig. Bättre två trötta föräldrar där man är ett team skulle jag säga än att den ena känner att den inte kan be om hjälp. Man är i småbarnslivet ihop och man behöver stötta upp varandra.

  33. Fanny

    Ja håller med de andra, de va ju din natt o då får du sköta det, kan låta hårt men. Har aldrig hört att du gått upp o hjälpt Stefan när de varit hans nätter o de har varit jobbigt. Plus att ja tycker ofta de e att du får sova ut mer än Stefan iallafall. Många inlägg där man läser att Stefan e uppe o låter dig sova ut. Kan bli lite irriterad av det ibland, känns som dubbelmoral från din sida…sen gå absolut inte upp vid den tiden o Lek! Som de Andra har skrivit

  34. Viktoria

    Men varför går ni upp mitt i natten? Om barnen vaknar mitt i natten så är det väl bättre att lära dem att när det är mörkt och natt så har man tråkigt när man vaknar. Dvs ligger kvar i sängen, leker inte och pratar så lite som möjligt. Och sen är det väl bättre att den av er som ska få sova den natten sover i ett annat rum så den får sova ostört?

  35. Elin

    Min dotter är 4 månader och helammas vilket gör att jag tar alla nätter. Just nu är det skitjobbigt då hon i 3 veckors tid vaknat med 1-2 timmars mellanrum hela natten och vill äta. I natt var det värst, då åt hon 00. 1, 2, 3, 3.30, 4…. Där gav jag upp och tog henne till min säng så jag lättare kan slänga fram tutten när hon börjar gnälla..,
    Är så himla trött, så förstår dig fullt…

    1. Camilla

      Tipsar om att samspel hela nattenatten och amma i sömnen/halvt i sömnen Då delar ni sömnpiller och du känner dig mindre trött!

  36. Maria

    Förstår att det är jobbigt, ja rent av tortyr att bli väckt så tidigt.
    Håller dock med om att ni ju bestämt en uppdelning av nätterna, och då får du ju anpassa dig efter det. Såklart kan du inte påverka Philip att inte vakna, men gå för Guds skull inte upp och lek med honom!
    Runt 8 månaders ålder har barn en känslig utvecklingsperid med dålig ” anpassning” till separationer, då kan många vakna mycket och ofta på nätterna, bara för att försäkra dig om att ens gamla föräldrar finns kvar liksom.
    Försök att dra ner på allt som inte är nödvändigt att göra på dagtid, vila och var med Philip så går perioden lindrigare och snart är ni ” ute på andra sidan”.
    Låter kanske tråkigt osv, men att få sova är jätteviktigt.
    Kram och lycka till?

  37. Tilda

    Hej! Hoppas att han somnade om sen! Men som alla andra säger, börja inte leka mitt i natten! Min dotter vaknade sådär förut och då låg vi själva i ett mörkt rum, jag låtsades bara sova, lyssnade på pod om det blev utdraget! Men efter några gånger hände det inte igen! Kanske har ni redan provat detta! Lycka till!

  38. Kajsa

    Jisses vilka taskiga kommentarer det kom i det här inlägget!

    Hos oss delar vi aldrig upp nätter och utan vi delar på alla nätter efter förmåga och ork. Min man tar nästan alla nätter, dels för att han har ett betydligt mindre sömnbehov och dels för att hans dagar är bättre utformade för att vara trött än vad mina är. Vi resonerar huvudsakligen som så att är man så trött eller orkeslös att man inte mår bra så ska man inte heller ha något huvudansvar för barnet eftersom det inte är säkert och inte är trevligt..

    Att, som folk gör i den här tråden, skuldbelägga en mamma för att hon arbetar är SJUKT! Det visar på hur otroligt snedvridet vårt samhälle är och hur otroligt inbitna folk är i att det ska vara 8h arbetsdag från 8-17. Livet ser inte ut så och kan därför inte anpassas därefter. Att du jobbar på kvällen är ju för att räcka till på dagen och få hushållet att gå runt , det finns ingen skuld eller skam i det. Punkt.

    Däremot håller jag med om att inte gå upp med Philip, flytta er så ni inte väcker andra men ha släckt, lek inte, och försök försök försök att somna om båda två <3

  39. Elin

    Vi bestämmer aldrig vem som ska ta natten, det får bli som det blir, nu är våran dotter 1år & 3 mån och sover rättså bra, men vi har alltid tagit det som det kommer 🙂 jag jobbar varannan helg men mina lediga helger har vi ofta varsin sovmorgon om vi lagt oss sent. Säger som alla andra också, gå absolut inte upp med honom och var uppe, ha det mörkt & ligg kvar i sängen, visa att det är natt 🙂 hoppas han somnade om sen, styrkekramar!!

  40. Sara

    Äsch sluta tyck synd om dig själv. Och förlåt men varför går du upp med honom? Kramas och vagga, lek inte och skapa rutiner att det är lekstuga mitt i natten.
    Du är ju mammaledig? Kanske ska du då vara det och inte jobba..

    1. J

      Herregud vilken taskig kommentar..! Känner du hennes barn och deras personligheter? Håll igen kalhålet om du inte har nåt trevligt att komma med.

      1. Emma

        Så onödig och elak kommentar! Angelica är den bästa mamman till sina barn och ibland brister det för alla, hon är ärlig och skriver ut de i bloggen och så får hon bara hat! Fy ändå! Kram på dig Angelica♡

          1. kattis

            Fy fabian för din kommentar. Mår du lite bättre nu när du fått trycka ner en annan medmänniska? Och ”lilla gumman” fraeen, härskarteknik. Fy! Du behöver nog en kram.

          2. Sara

            Men herregud! Jag har väl rätt att skriva vad jag tycker? Annars borde bloggen stänga för kommentarer. Tycker som sagt inte att jag var elak eller utöver varesig härskartekniker lr liknande.
            Njut av solen istället för att hänga upp dig på en småsak! Livet leker ♡ ?

    2. Madelene

      Vilken känslokall och elak kommentar. Bättre att vara tyst än trycka ner någon. Var nog inte det Angelica önskade!

    3. Madelene

      Vilken känslokall och elak kommentar. Bättre att vara tyst än trycka ner någon. Var nog inte det Angelica önskade!

  41. Josefine

    KÄRLEK! Hoppas ni får till en skön nap idag tillsammans.

    MEN mitt tips är att absolut inte leka morgon. Kör hellre en strategi och kom ihåg varför när det är som kämpigast. Kanske med din lämning av LOPPImagasin kunde du haft lite förtur att vila om dagarna och boka av allt icke nödvändigt så ni kan vila när det passar. Tillbaka till strategin. Visa att natt är natt. Säga natta, vagga, ge tutte, vatten och sjung. Det ska inte va kul att få egentid med föräldern om man vaknar 2. Då fortsätter han nog för att det fungerar… Han måste va väldigt trött på dagen? Hur sover han då?

    Ni kan vända detta!!! KRAM

  42. Hannah

    Åh vad jobbigt!
    Vi har egentligen aldrig haft några regler angående nätterna, utan kört på hur det känts bäst. Om jag ska vara ärlig är det nog M som tagit de flesta. Han hör Knut, medan jag sover djupt. Och oftast har det handlat om att han velat ha hjälp med att hitta nappen.
    När han var riktigt liten och jag ammade honom på nätterna var det ju såklart jag som var vaken en stund, men vi somnade om allihop typ direkt. Och vid 7 månader slutade jag med nattmatningen så efter det har vi nog sovit rätt bra.
    Ser att någon kommenterat det där med att ”gå upp” mitt i natten. Jag tror också det kan vara smart, att inte lämna sovrummet och visa att det är okej att leka. Tror gullPhilip lätt kan vänja sig vid det. Kanske bättre att ligga kvar i sängen, läsa en bok, sjunga lite försiktigt, vagga eller nåt sånt..? Det gjorde alltid vi när vi tyckte Knut vaknade för tidigt på morgonen, till slut somnade han om och nu sover han ju länge på morgonen.
    Äsch, jag vet inte.. Alla får ju såklart göra som de vill! Finns inget rätt och fel, gör det som känns bäst. Men ja, passa på att vila när barnen gör det <3 PUSS!

  43. Sara

    Vitsen med att dela upp nätterna förstörs ju om båda, eller den ”lediga” ska rycka in? Hade du tagit över från Stefan om det var hans natt/gjorde du det förra natten? Bättre att en förälder är trött och den andra utvilad. Håller också med tidigare kommentarer att det var rätt väntat att Philip skulle strula med sömnen, så dumt att lägga sig så sent… Går ni upp med honom när han ”bestämmer sig för att ta morgon?” Ja, då bidrar ni ju bara till att ”godkänna” nya rutinerna….

  44. Jessica

    Nu kan jag i och för sig räkna nätterna som min sambo tagit på en hand så jag är van vid att ta alla nätterna ensam i 2,5 år så jag vet inte hur det är att ha det stödet ens. Men det har i och för sig gått bra för det mesta.
    Däremot skulle jag aldrig gå upp vid tre för att min son inte kan sova, då bidrar jag ju själv till att han vänder dygnet. Vi har.nog aldrig lämnat sängen före sex på morgonen av principsak, är det natt så har man släckt och myser vakna i så fall. Jag hoppas det går bättre nästa natt för er 🙂

  45. Johanna

    Nja… Nu kommer jag låta hård men jag tycker nog att är det din natt så får du ta den. Att du är trött för att du gick och la dig för sent känns inte som en ursäkt då det är 100% självförvållat. Det var väl rätt väntat (iom att P gjorde samma igår natt) att det skulle bli en jobbig natt och om du då väljer att jobba sent och lägga dig sent får du lite skylla dig själv. Visst tycker jag man kan hjälpas åt ibland också, men då ska det helst va nått ”out of the ordinary”…. T.ex. Oväntat mkt vaket (inatt skulle jah säga att det var rätt väntat) eller att båda varit på festligheter. Som sagt… Vet att jag är rätt hård i mitt tyckande. Vi har inga problem med sömnen på barnen, ta i trä, men skulle vi få kanske jag skulle ändra uppfattning. Fast nej, inte om att det skulle va extra synd om nån för att den gick och la sig sent. Det står fast.
    Sen håller jag med många att det nog är att skjuta sig i foten att leka morgon. För att få honom att förstå att det är sovdax är nog ett mörkt rum och att ni försöker få honom att somna bättre…

    Hoppas Alicie sov länge och att Philips sömn blir lite bättre framöver. <3

  46. Hanna

    Vi har ingen uppdelning. Vi löser det vartefter. Vem har mest behov just nu av det ena eller andra? Allt behöver inte vara millimeterrättvist eftersom alla människor är olika och påverkas olika av exempelvis rubbad sömn. Sen måste jag också fråga, herregud varför går ni upp med honom och leker? Ha mörkt i rummet, ligg ner och låtsas sova och andas lugnt. Ha honom mellan er och visa tydligt att det är natt. Annars kommer han aldrig få en vettig dygnsrytm. Vi hade som princip under sonens första år att vi inte lämnade sängen före 7 även om vi låg vakna en stund. Amma och mys istället. Visa att det är vilotid. Sen kan ju morgonen starta tidigare än 7 men inte före 3. För då är det natt.

  47. Emelie

    Vi bestämmer aldrig något men jag tar oftast nätterna då jag vaknar av minsta lilla trots att det är långt mellan våra sovrum. Sen är jag hemma om dagarna och får oftast sova nån timme längre än mannen som måste upp och jobba. Oftast är det bara stoppa i nappen en gång. Men något vi aldrig gör är att leka på natten. Bara ta upp i famnen sitta i mörker inte prata och vagga. Annars lär ju sig barnen att det är okej att vakna tidigt för då får man leka. Natt är natt!

  48. Jennie

    Jag är pigg på kvällen trött och jävligt otrevlig på morgonen, sambon är tvärtom. Jag är föräldraledig och tar alla nätter han tar varje morgon fram till kl 7 då han åker till jobbet. Jag får sovmorgon varje helg, ibland kanske 1 gång varannan månad vill samabon ha sovmorgon.

  49. Anna

    Vi hjälps alltid åt. Aldrig bestämt vems natt det är. När det var som värst turades vi om att ha sovmorgon däremot.

  50. Jessica

    Vi har 3 barn. 5 år 3 år och 1 år. Den här terminen har vi jobbat 50 % vardera och vår dotter på 1 år har som Philip varit väldigt morgonpigg och vi har gjort så att den som är ledig på dagen får ta den morgonpigga! På helgerna tar jag henne men brukar väcka resten av familjen vid 08 och då går jag ofta och lägger mig en stund till!
    Det har fungerat för oss.

  51. Elina

    Jag tog alla nätter när jag var mammaledig, och sen har det fortsatt så även nu när jag jobbar. Hon fyller snart två och jag kan nog räkna på en hand dom gånger pappan tagit det. Oftast slutar det ändå med att jag kliver upp eftersom jag vaknar lätt, och sen får ligga å tjata för att den andre ska vakna och kliva upp… Det är som att väcka en sten. Omöjligt ?

  52. Zandra

    Oavsett vad vi bestämmer. Min man sover o e helt väck ! Jag måste väcka honom o då är d enklare att göra’t själv.

  53. Sofia

    Han vaknar inte av att blöjan är våt? Själv har jag alltid en storlek större blöja på mina barn på natten än jag har på dagen för att blöjan ska tåla mer väta så de inte vaknar för att de behöver ny blöja. När man måste gå upp för att byta blöja vaknar både man själv och barnet till och kan ha svårt för att somna om.

  54. Naomi

    Vår dotter som är snart 10 månader och det händer att hon vaknar mitt i natten och är pigg, då lägger vi över henne i vår säng och låtsas sova, ger nappen, men vi ligger kvar i sängen och tänder inga lampor. I nödfall får man ge henne en flaska eller gå upp och vagga henne i famnen, men hon somnar i princip alltid om inom en timme. Ni kanske har testat det redan. Men jag tror att om vi gick upp och lekte med henne så skulle hon ännu mer tro att det är morgon. Och det är skönare att ligga kvar i sängen för oss.

  55. Rebecka

    Går ni upp och gör morgon 2.45? Då ställer ju barnen sin klocka efter det. Var i ett mörkt sovrum. Inga leksaker, ingenting. Bara sitta med barnet i famnen och vagga och sjunga mjukt. Annars får ni ju aldrig någon bra rutin. Har ni slutat med välling på natten eller ger ni det? För annars kan det ju vara en så enkel grej som att han behöver tryggheten det ger för att somna om. Sen kan man också testa att ge välling mitt i natten för att han inte ska vakna och vara hungrig. Tex ställ kl på 2 gör en flaska och ge honom. Barn äter i sömnen och bara håll flaskan och ta inte upp från sängen. Då är magen mer mätt och rofylld.

    Sen hur ni valt att fördela får ni ju prata om på dagtid 😉 springer du in och hjälper Stefan när han får gå upp mitt i natten för han har också skrivit om jobbiga nätter. Kram

  56. Malin

    Vi har ett barn på 2,5år och ett på 4 mån.Vi tar varsitt barn och kör varannan natt!Den store vaknar oftast bara och vill att man sover bredvid men den lille kan hålla på lite så blir de för länge skiftar vi 🙂 och varsin sovmorgon på helgen!Hoppas han somnade om snabbt!Kram

  57. D

    Jag har tagit de flesta nätterna men om jag bett om att få sova så har min sambo gått upp. Nu får vi se hur det blir med barn 2, känn som att det kanske blir lite annorlunda då man inte kan sova eller vila på samma sätt sen under dagen. Det vi däremot ser likadant på är att vi aldrig skulle gå upp och börja leka mitt i natten. Om dottern har vaknat så har vi legat kvar i sängen tills hon somnar om.

  58. Helena

    Vi kör stenhårt på varannan natt. Tycker det underlättar att man är garanterad nattsömn varannan dag så man har en möjlighet att återhämta sig.

  59. Elin

    Vi har en son på 11 månader och sen han var 4 månader har vi gått upp varannan gång på natten. Skulle det inte gå att söva om han på 30 minuter så byter vi av med varandra.
    Vaknar man på natten ska de vara tråkigt och ingen lampa är tänd och vi säger ingenting till varken varandra eller sonen. Allt för att han ska förstå att det är natt.
    Sedan har jag sovmorgon varje lördag och sambon varje söndag. Funkar perfekt.

  60. Malin

    Nu är ju jag mamma ledig än då dottern är 10 månader men vi bestämmer aldrig något, vi tar nätterna som de kommer och är oftast vakna tillsammans om det skulle bli såna nätter 🙂 hoppas philip blev trött och att du har fått sova gott resten av natten 🙂 kram <3

  61. Josefina

    Vi bestämmer på kvällen men inget är skrivet i sten, ber jag min sambo att gå upp med barnet fastän jag lovat att göra det eftersom jag är så trött så gör han det. Och tvärtom. Vi gillar att vara flexibla 🙂 håller tummarna för att Philip somnade om fort och att de båda sover länge nu på morgonen! ?