Angelica Lagergren

Sömnrutiner bebis

Jag måste fråga er om hur ni gör med era dag- och sömnrutiner med era bebisar. Vi har det så att Angelica är mammaledig måndag till torsdag, fredag till söndag är jag hemma och tycker att jag axlar någon form av huvudansvar för barnen, dels för att Angelica ska få avlastning och dels för att hon jobbar under de dagarna.

Våra dygnsrytmer och dagsrutiner är väldigt olika varandra. Eller ja, det är med dagsrutinerna som är olika vi går upp ungefär samtidigt och går och lägger oss ungefär samtidigt. Jag har min rutin som fungerar för mig och barnen när jag är med dem, det är väldigt sällan att det ruckas på tider osv. Båda barnen sover strax efter 19:00 om jag får som jag vill. Visst det kan vara lite gnälligt och knussligt under dagen med en övertrött Philip när klockan börjar närma sig 12:30 och 18:30, men sen somnar han ganska snabbt. Jag gillar ju rutiner, Excel och allt som är fyrkantigt.

philiplagergrensover

Angelica å andra sidan är lite mer, laissez-faire , dvs låt gå eller vi tar det som det kommer. Är Philip trött får han sova på en gång och hur länge eller kort han vill. Detta gör att Philip är vaken lite längre på kvällarna, vilket ger mig och Angelica lite mindre vuxentid, men å andra sidan sover han längre på morgonen.

Ni ser ju hur de här teorierna och förhållningssätten går stick i stäv. Nu löser sig det alltid, så det är inte så. Och min rutin fungerar för mig samtidigt som Angelicas rutin fungerar utmärkt för henne. Men jag undrar, hur gör ni där hemma? Har ni någon gemensam rutin för hur och när det är sovstund för era små. Philip är ju bara 6 månader ännu.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Vår lilla är 4 månader och vi har tydliga rutiner som har skapats utifrån hans sömnbehov under dagarna. Han somnar ALLTID runt halv sju på kvällen och då spelar det ingen roll hur mycket han sover på dagen. Oftast tar han dock antingen 3 långa tupplurar , eller 4-5 korta, under dagen. Ibland ibland vaknar han från sista tuppluren vid fem (eller till och med strax efter), men det slår ändå aldrig fel att han gnuggar sig i ögonen vid sex och är redo för kvällsritualen (blöjbyte, mat och godnattsaga). Han vaknar dock lite olika tider (5.30-7.00) fastän han somnar i princip exakt samma tid varje dag.

    Ganska fantastiskt att se hur han själv har ställt om sig till så fin dygnsrytm.

  2. Victoria

    Pappan i huset jobbar 7-15 och jag jobbar 15.30-21.30. Sonen vaknar 9 på morgonen, sover sen mellan 12-13. Sen sover han igen mellan 16-17, sen sover för natten runt 21-22.

  3. Helena

    Har en kille på 8 månader (prick på dagen!) som inte kan somna och själv. Han har nästan alltid lagt sig tillsammans med mig, oavsett om jag lägger mig 21, 23 eller 00. Han sover lääänge på morgonen och vaknar inte förrän vid 10-11 sådär. Det fungerar bra för oss men det blir ju noll och ingen vuxen ensamtid för mig och sambon

  4. Sandra

    Vår dotter är drygt 20 månader nu och vi har alltid haft rutiner. Hon sover 1 gång på dagen. Brukar vara mellan 13 och 14.sen lägger vi henne mellan 19,30 och 20. Då sover hon till ca 8. Vi har alltid gjort lika både pappan och jag.inga undantag på helgen. Vi är även noga med hennmer

  5. Malin

    Vi har hyfsat fasta rutiner för sonen, han är född 20 aug så ganska nära Philip! Han orkar vara vaken ca 3 Tim per gång. Så här ser oftast dagen ut, vaknar 07 , sover sen 10-11 (ibland bara 30min) och 14-15/16 sover sen för natten 19. Skulle han vakna 06 (vilket han gjort 3 dagar nu) så får jag utgå från det och skjuta sov stunderna 30 min per gång, för att vi ska vara i fas till kvällen!

  6. maria

    Jag tror du menar laissez-faire, les affaores byter affärerna i som i en romantiskt affär eller en politisk affär. Tror inte att barna dina håller på med sånt 😉

  7. Jenny

    Vi har tagit det lite som det kommer och lyssnat på bebis. När hon verkar trött får hon sova. Det har funkat utan problem, vår 1,5-åring har sovit hela nätterna från 2 månaders ålder och har hittills haft färre vakna nätter än man kan räkna på en hand!

    //Jenny
    http://jennysjoholm.vimedbarn.se

  8. Laura

    Nu är det bara jag som är hemma så det är mina lagar som gäller, får se hur det ändras när det blir skiftbyte i höst. =D På helgerna försöker vi hålla samma tider, men det är svårt när det inte är lika inrutat som en vardag. Rutinerna kom automatiskt när Molly (7 mån) började äta på mer fasta tider. Hon började sova vissa tider i samband med det och jag kartlade dem fort som bara den. Innan när jag ammade fritt fanns det ingen struktur så långt ögat kunde nå. =)

  9. Lin

    Vår 1.5-åring håller på att gå över från två sovstunder till en. Det går lite sådär när han vaknar 06-06:30 på morgonen. Men vi har samma ambitioner. Och vi båda ser när han verkligen är trött, och då får han sova. Men som sagt, ambitionen om 12-napen finns där. Men när det blir ljusare ute tror jag vi kommer över till en nap per dag!

  10. Karin

    Vi har varit rätt slappa med rutiner och tagit det lite som det kommer. Dottern får styra. Det vi varit noga med är att se till att dottern får bra möjlighet att sova på dagen så att hon orkar fram till kvällen, samt att hon när hon bara sov en-två gånger per dag inte fick sova längre än till kl 16. Att vi inte är benhårda med tider utan istället lyssnar på dottern har gjort att det har gått och går väldigt bra att vara ute och umgås med vänner på kvällen. Vi är inte låsta till att göra saker på fasta tider. Våra läggningar går jättesnabbt och smidigt eftersom vi lägger dottern när hon är trött. Vanligtvis blir det ändå ungefär samma tid varje kväll, vid 19. Jag tror att det är positivt för barn-förälder-samspelet att vi gör så här. Hon vet att vi lyssnar på henne. Det gör henne trygg.

    1. Malin

      Samma här! Dock somnar vår dotter inte förens 21 på kvällen men det gör inget för oss för då sover hon längre på morgonen. Och det är vi väldigt glada över eftersom både jag och pappan är morgontrötta 🙂 vår dotter är 8 månader.

  11. Mia

    Rutiner gällande mat, sömn (och mängd av intryck för den delen) från 6mån ålder.
    Jag var hård med rutiner när jag var ansvarig på heltid, nu när maken tagit över är han rutin-bossen..just för att det funkar, ger trygghet och ger oss mer frihet i att vi vet när vi vuxna kan vila. Han säger till mig numera när jag i te håller i rutinerna som han önskar 🙂 I made a monster hehe..

  12. Mathilda

    Min dotter är född samma dag som Philip och det är bara jag som är föräldraledig just nu. Jag älskar struktur! Vill gärna ha samma mönster varje dag för att kunna planera dagen, se till att man inte får en övertrött bebis osv.

    Hon vaknar oftast 07.30 på morgonen och har tre naps under dagen: en på morgonen (ca 09-10), en på mitten av dagen (ca 12-13.30) & en på eftermiddagen (ca 16-17). Sedan sover hon för natten 19. Om allting går som det ska och hon sover de här tiderna får vi en mycket gladare bebis och oftast följer hon sina mönster 🙂

  13. Rebecka

    Vår son är 14 veckor men vi kör också rutiner. Så gott det går i alla fall 🙂 han vaknar runt 07 på morgonen och är vaken någon timme innan han sover en timme. Sen varvas mat, sömn & lek ungefär varannan timme under dagen. Han sover ca 30 min/tillfälle.
    Vid 19 är det på med ren blöja, pyjamas och mat i nersläckt tyst rum. Natti!

  14. Emma

    Om jag minns rätt hade vi inga direkt rutiner före vår son var ca 8 mån. Dvs han fick sova när han var trött och tills han vaknade. Dock var han uppe ganska sent på kvällarna men dör oss passade det ganska bra då min man jobbar väldigt mycket och ofta inte är hemma före 19-20.

  15. Emma

    Våran son är lite mer än 1,5 år och vi har rutiner på honom han somnar någon gång mellan 10-12.30 beroende på förmiddags aktiviter och sover 1-2 timmar. Sen lägger vi oss med sonen omkring 19-19.30 på kvällarna. Samma visa vardag och helg. Vi tycker det är viktigt att vårda våran vuxentid också. Då sonen sover emellan oss nästan varje natt vilket vi själva har valt

  16. Emelie

    Vi kör hårt med rutiner på vår dotter när det gäller mattider och sömn. Hon mår bäst med fasta tider och det fungerar bäst om man alltid gör samma. Tror barn mår bäst av fasta rutiner. Dottern är 9 månader och vid 19 är det läggdags. På dagen sover hon en gång på förmiddagen mellan 10-11.30 och sen på eftermiddagen mellan 14-15 ungefär. Vi har bestämt att hon inte får sova efter kl 16 för då är det ett helsike att natta och jag/vi behöver den tiden på kvällen för oss själva. Rutiner underlättar ju hela planeringen av dagen och man har en nöjd unge för man vet när det är dags för mat och dags för sömn! Toppen tycker vi!

  17. Maria

    Jag är precis som du ganska fyrkantig. När min son blev 6 månader (Idag 8 månader) började jag med tydliga rutiner. Två sovpass per dag, ett vid 9-10 och ett vid 13-14. Han somnar sen för natten senast 19.
    Jag tycker det är superskönt med rutiner, och jag upplever att han mår bra av det. Det är också väldigt skönt att han och storasyster somnar samtidigt, då blir som du skriver kvällen väldigt skön med några timmars egentid, vi brukar turas om att träna då, eller bara vila framför tv:n 🙂

  18. Lina

    Vi har samma rutiner för vår dotter som är 1,5 år lite drygt och har väl alltid haft men mycket pga att jag varit hemma mest och pappan en dag i v under en längre tid istället för på heltid. Jag har liksom haft totalansvaret både för att jag som sagt varit hemma men också är den som har ”koll” och har lite mer erfarenhet av barn än min man när vi fick barn 🙂 men nu när hon är så pass gammal så vet ju pappa också precis vilka rutiner som gäller så är han själv m henne så följer han dom så som jag också brukar göra. Dessutom går hon på förskola där dom har samma mat och sovtider som vi har hemma.

    Personligen tror jag att barn mår bra av rutiner som inte ruckas på alltför mkt. Som tex så får vår dotter inte sova längre än till 14 på dagarna (och oftast somnar hon då mellan 12-12.30 efter lunchen) för då har hon svårt att somna i tid på kvällarna som brukar vara mellan 19-19.30 ungefär. Och även på morgonen så försöker vi se till att hon inte sover längre än till 07 även om det inte är så ofta det händer spontant så har det hänt och de gångerna har hon även då svårt att somna till lunchen. Så det funkar bra för oss! Och hon får sina 12-14 timmar sömn per dygn och är glad och nöjd för det mesta!
    Kan ju lägga till att när hon var så liten som Philip så sov hon 2 ggr om dagen och då ca kl 9-10 på fm och 14-15 på em. Började sova 1 gång mitt på dagen vid ca 1 års ålder.

  19. Johanna

    Vi har kört rätt hårt på rutiner hela tiden, just för att lättare kunna planera dagen men framför allt för att få nattning och nattsömn att funka så bra som möjligt. När vår plutt (15 månader nu) var som Philip minns jag i te riktigt hur hon sov på dagen men vi var nog inte så strikta då med exakt när och hur länge hon sov, även om det alltid blev samma antal sovplats varje dag och på ungefär samma tider. Det viktigaste då var att hon inte fick sova senare än en viss tid på eftermiddagen så att hon skulle va trött vid läggning. Sen ju äldre hon blev så blev sovtiden på dagen mer uppstyrt också. Viktigast har nog ändå alltid varit att hon inte får sova för länge på em, men när den tiden är har vi skjutit på allt eftersom hon blivit äldre, idag väcker vi henne 14:15. 🙂

    1. Johanna

      Btw är jag inte heller mycket för det här med att freestyla. Rutiner is the shit! Älskar excel, struktur, mätbart!