Angelica Lagergren

Bygga en basgarderob

Jag köper för det mesta kläder på kedjor där kläderna ofta består av akryl eller polyester. Plagg som tyvärr ofta bara håller några få gånger/tvättar innan de måste slängas. Eller vaddå slänga? Jag trycker in kläderna i garderoben och tänker ”Den här kan jag laga sen”. Jag har aldrig lagat ett plagg i hela mitt liv. Jag köper ofta kläder och tänker ”Den här klänningen skulle vara snygg när jag är brun i sommar”. Eller ”Om magen vore lite plattare skulle den här kjolen sitta perfekt”.

Sanningen är att jag aldrig blir megabrun på sommaren, jag får ofta en röd ton i huden. Och den där magen, ja det är klart att den skulle kunna bli plattare om jag tränade mer. Men nu känner jag att jag måste utgå från den kroppen jag har. Höfterna är bredare än förut, brösten tommare och rumpan plattare. Nu håller jag på att bygga upp en hållbar och framförallt användbar basgarderob. Mina senaste köp är två tröjor från Gant, de var nedsatta 50%. De är i 90% ull och 10% cashmere. Jag köpte en svart och Stefan köpte en camelfärgad till mig i present.

IMG_2011

Helt otroligt skön!

IMG_1996

IMG_1995

Jag har velat ha en camelfärgad kappa hur länge som helst och när den här var på rea på J Lindeberg slog jag till. Jag är så nöjd! Jag hoppas och tror att den kommer att hålla i många år och det är ju en klassiker, så den kommer inte bli omodern.

Jag ska leta efter t-shirts härnäst, jag behöver en svart, en vit och en grå. Kraven är: gärna lite längre ärm, hög ringning och inte för kort. Och sen måste de såklart vara i bra och hållbart material. Hur tänker ni när ni shoppar? Köper ni många billigare plagg eller få dyrare? Jag har som sagt alltid köpt många billiga plagg, men det blir ändring på det nu.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Fru Minimalist

    Jag tycker du ska testa konceptet capsule wardrobe. Jag kör detta sedan efter sommarsemestern och är otroligt nöjd, men då innehåller min garderob redan sedan tidigare väldigt många bra basplagg, kryddat med några finare och mer annorlunda säsongsplagg. I princip inget från de största kedjorna, utan mycket Gant, Peak Performance och andra märken som jag tycker har bättre kvalitet i sina plagg, liksom Filippa K som även ska vara bra ur etisk synvinkel.

    Här kan du läsa mer om konceptet capsule wardrobe och tips på hur du kan tänka om du vill bygga upp din egna capsule wardrobe:
    http://minimalisterna.se/minimalistisk-garderob-med-capsule-wardrobe/

    Kan för övrigt tipsa om t-shirtar från Filippa K, du ser en av dem på bild i vinterns capsule wardrobe som jag visade upp här:, har även en i mörkblått och finns (fanns iaf) i fler färger:
    http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe-vinter-20152016/

  2. Sofia

    Kläder är min största last här i livet, och den ultimata vardagslyxen för mig är ett vackert plagg med fin passform som sitter skönt. Det är kanske ytligt, ja, men min garderob är så otroligt viktig för mig.

    I mitt klädrum varieras dyrare märkesvaror med billigare från kedjorna. Min stil är väldigt klassisk, kvinnlig och stilren, jag gillar snygga tröjor, tunikor och blusar i skira och rena material, kabelstickat, spets och volanger, färger som svart, grått, rosa, vitt och beige och det är också det jag satsar mest på – Den här typen av kläder i min garderob är i stor utsträckning från märken som Odd Molly, Hunkydory, Gant och Tommy Hilfiger. Underkläder, jeans och bas- samt partytoppar köper jag gärna på Gina Tricot, H&M och Lindex.

  3. Anna

    Jag håller faktiskt inte riktigt med. Gällande plagg som jeans, skor, ytterplagg där köper jag alltid få och kvalité som peak, skinn/läder skor osv men när de kommer till just bas plaggen så som linnen och T-shirtar så skulle de inte falla mig in att betala mer än ”kedjornas” pris för de spelar ingen roll om man fått fettfläckar eller tomatfläckar på en vit/ljus tröja de går knappt bort i tvätten oavsett märke..
    Köper hm basic linne för 49:90kr och de håller så sjukt bra och åker i stort bara i soporna när de fått en fläck som intw går bort..

  4. Hanna Andersson

    Jag rekomenderar Gina Tricots t-shirtar som kallas Vera. 79kr st finns i massor av färger och bra kvalité! Alltid de som jag återvänder till!

  5. Lina

    Köper dyra märken på rea, några stycken per säsong. Ångrar nästan alltid när jag köpt billigare grejer förr, håller dåligt eller ser billiga ut ganska snabbt.
    Undviker akryl, acetate och annat som noppar och känns oskönt.
    Känns också mycket bättre för miljön och är inte dyrare då jag ofta har kvar bra grejer i mer än 10 år.

  6. Anni

    Va lustigt! Jag tänkte igår att jag måste googla basgarderob och satsa på det i fortsättningen. Råkade se ett program på Kunskapskanalen om klädkvalitet, naturmaterial, återvinning och sånt och blev lite frälst. Har mest köpt billiga kläder som går sönder genast eller plagg som är moderna men plötsligt blir omoderna. Ska börja jobba i maj efter föräldraledigheten och då ska jag satsa på en ny basgarderob i naturmaterial av god kvalitet och med tidlös design.

  7. Annika

    Bra köp!! 🙂 och helt rätt tänk. Hellre få, tidlösa och kvalitativa plagg än massa billiga. Men kedjorna börjar bli mer medvetna och som det står här ovanför så finns det bra kvalité både hos Gina och H&M. Mitt favoritmärke är Filippa K utan tvekan men ett bra budgetalternativ är Weekday collections. Tyvärr är dyrt inte alltid lika med bra kvalité heller, Acne är ett exempel.
    Tencel-topparna är grymma men ska helst tvättas i tvättpåse, de går lätt sönder annars om de tvättas i maskin…

  8. Emma

    Helt övertygad om att Filippa Ks Tencel midsleeve top är något för dig. Den består av ett material som heter tencel (som namnet avslöjar) vilket är ett naturmaterial som utvinns ur snabbväxande träd tex eucalyptus (miljövänligt). Det är väldigt mjukt och behagligt mot kroppen, passformen snygg som ensam-topp eller att sätta under kavaj/cardi. Sitter tight men släpper en aning över magen, tacksamt när man har tightare nertill!

  9. Sanna

    Weekday har en superbra tshirt som kostar 150kr. Supersköna, inte genomskinliga, prisvärda och håller många tvättar. Jag tycker absolut du ska kolla in dom

  10. Johanna

    Kedjor som H&M, Lindex och Åhlens har många bra plagg bara man alltid kollar vad de är för material. Lindex har t-shirts i 100% linne som jag har i många olika färger, och mina kashmirtröjor från H&M har hållt mycket bättre än de jag har betalt mer än dubbelt så mycket för. Så det behöver inte bli så dyrt bara man är noga med material!

  11. Jenny

    Jag köper få och oftast billliga:) Tycker ärligt talat inte att det är så dålig kvalitet på kedjorna. Brukar handla på lindex, h&m och åhléns och för mig håller kläderna i många år. Och när de till slut åker ut är det i princip alltid för att jag tröttnat och inte att de gått sönder. Fast kanske väljer jag automatiskt bort de sämsta materialen för att jag inte gillar kvaliteten. Zara däremot är ofta dålig kvalitet, ibland hinner man knappt ens hem från affären innan knapparna rykt:)

  12. Lena

    Aldrig många billiga. Har faktiskt aldrig gjort, inte ens när jag pluggade, utan har alltid satsat på få plagg i riktigt bra kvalitet. Under studietiden var det mest friluftsmärken som Lundhags och Bergans som gällde. Nu har jag fortfarande mycket sådana plagg eftersom de passar bäst när jag är ute och härjar med sonen på ett år, men nu blir det även Tiger of Sweden, Filippa K och liknande märken. Aldrig konstmaterial (både för att kvaliteten är kass och för att sonens lungor inte tål dem) och nästan bara ren ull. Älska ull! Bästa bästa materialet, sommar som vinter!

  13. Karoline

    Handlar för det mest i favvo butiken MQ, LM Stockholm är mitt apsoluta favorit märke alla kategorier. Även esprit och soaked on luxery kan slinka med.
    Även Bondelid och lite annat slinker med. Sen gillar jag att köpa billigare typ accessoarer som är moderna för tillfället, underkläder inhandlas mestadels på VS.
    Tänker kvalitet och att man ska kunna kompinera olika plagg med varandra, ha ett par snygga kavajer, svarta långbyxor, snygga kjolar och klänningar, det finns något för varje tillfälle.
    Ebba von Sydow år ju proffs på det där så hennes böcker kan man ta till!

  14. Johanna

    För 5 år sen ungefär, när jag pluggade, var jag stammis på HM, Gina Tricot och allt vad det är. Idag kan jag inte ens minnas när jag var inne i nån av dem längre. Visst är det billigt, men helt klart inte värt det. Passformen passar inte min kropp för fem öre, de håller inte formen och kvaliteten är usel.

    Jag är så glad att jag bestämde mig för att lägga om strategi när det kommer till kläder. Nu har jag hittat mina märken som passar mig. Visst kostar varje plagg jag köper betydligt mer idag, men de håller väldigt mycket längre. Jag har även ändrat tänk kring kläder helt och hållet. Förut köpte jag mkt för att passa på bara för att det var billigt (t.ex. På rea) och bra att ha, men nu tänker jag alltid igenom när jag verkligen ska använda sakerna och det måste vara klockrent i passform. Självklart är det alltid ett plus om man kan göra ett kap på rea, men köper inget bara för att det är en så bra deal. På så sätt känner jag mig alltid snygg oavsett vad jag tar på mig och det blir mindre slit och släng. Att kläderna kostat mer i inköp gör även att jag tar betydligt bättre hand om dem.

    Tidigare skrattade jag pt de som var dumma nog att betala mkt för endast ett plagg. Då tyckte jag att det var hundra ggr bättre att kunna köpa 10 billiga plagg för i slutändan samma pris och istället kunna variera mig mer. Nu har jag som sagt helt ändrat uppfattning. Hellre ett snyggt plagg som jag känner mig grym i än 10 halvdana. 🙂 men alla gör så klart som de vill. Förstår tjusningen i många plagg också. 🙂

  15. Cajsa

    Hej! Filippa K har t-shirts med längre ärm och hög ringning. Även LM Stockholm har liknande. Filippa K:s är väldigt mjuka och härliga.

    Tack för en trevlig blogg och podd!