Angelica Lagergren

Eda eller inte eda, det är frågan! 

  Idag står ett besök hos min gulliga barnmorska på schemat. Det ska bli mysigt att lyssna på Lille Skutts hjärta och mäta magen. Vi ska sammanfatta den här graviditeten och prata om mina tankar inför förlossningen. 

Innan jag gick profylaxkurs hos Carina Rylander från Babyz.se hade jag helt bestämt mig för att jag vill ha epidural den här gången också. Jag frågade henne om de kan sätta en infart i ryggen redan när jag kommer in till förlossningen, så att det verkligen hinns med. Hon fick mig att tänka om, att vara mer öppen och ta det som det kommer istället. Vill jag ha eda kan jag få det, men det är bättre att ha inställningen att det blir som det blir. 

När jag fick eda sist var jag öppen 7 centimteter och tydligen är just 7-8 centimteter det jobbigaste/tuffaste under öppningsskedet. Det behöver såklart inte vara så för alla, men det är vanligt att det känns tufft då. Den här gången vill jag ju verkligen bada och jag är lite nyfiken på hur det skulle vara att föda i vatten…

/Angelica 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. jonna

    Jag har använt eda vid båda mina förlossningar och det har varit underbart. Jag har varit så himla smärtpåverkad innan att lustgasen inte har hjälpt och personalen har haft problem att kunna kommunicera med mig. Efter edan blir jag som en helt ny person och kan vara mer närvarande. På mig har inte förloppet stannat upp av edan utan snarare skyndat på då jag kunnat slappna av. Badat har jag också gjort, men i början när vi precis kommit in på fl. Skönt men jag blir så himla kissnödig av att ligga i vattnet ^^ ta det som det kommer, går aldrig att planera 🙂 lycka till när det är dags!

  2. Jennie

    Fick mitt andra barn i maj fl tog 5 h utan Eda. Födde i badkaret med syrgas. Rekommendera! Första förslossnongen tog 26 h.

  3. Sofia

    Hej! Med mitt första barn fick jag EDA. Men med mitt andra barn började värkarna på allvar vid 12/13 tiden, vi kom till bb vid 15.05 och hon föddes efter att ha varit ca 20 min på BB kl 15.27!!! Ingen bedövning alls! Men lättad över att vi hann in och att det blev en snabb förlossning! Vattnet gick i bilen på väg till bb:) Lycka till!

  4. Angelica

    Jag var som dig också bestämd på att jag skulle ha Eda. Men min barnmorska sa samma sak ta det som det kommer du kanske inte vill ha det, jag tänkte ju ”eh är du dum eller klart jag vill!!”. Men så rätt hon hade jag bara andades mig igenom värkarna o några timmar senare låg vår gosse på mitt bröst ❤️ Jag tänkte inte ens på någon smärtlindring faktiskt

  5. Mp

    Jag <3 Eda ! Vid min första förlossning tog jag Eda, de var guld värt! Vid andra förlossningen var jag klar från början att jag ville ha Eda, sa till flera ggr att jag MÅSTE få Eda! Men de gick för fort så de kunde inte sätta någon. Från första värk till att ungen kom ut 1 Tim 10min. Aldrig mer säger jag! Dock fick jag Eda efteråt när inte moderkakan kom ut och fick rullas till op. Gör de som känns rätt för er! Lycka till!

  6. Sara

    Jag födde min första dotter för 2 månader sedan och åkte in till förlossningen med inställningen ”det blir som det blir.” Vid 5 cm stannade mitt värkarbete av och de sa att de var tvungna att sätta in värkstimulerande och att det skulle komma tätare värkar som gjorde mer ont. Då frågade de mig om jag ville ha epidural och jag tvekade inte en sekund haha! Då hade jag inte så jätte ont, men fick vänta länge på narkosläkaren och det tog ett tag att sätta den. Under den tiden blev värkarna så mycket kraftigare och jag var glad att jag valde att få en eda. När den kickade in var det så skönt, jag använde fortfarande lustgas för den fick inte full effekt, men jag var i sjunde himlen jämfört med innan. Var lite orolig innan eftersom man hört om biverkningar, kliade en del på benen och magen men det var överkomligt. Hade blivit en mycket jobbigare upplevelse om jag inte valt eda, kommer definitivt ta det igen vid nästa förlossning!

  7. Nathalie

    Man får inte bada på BB Sophia om man fått EDA tyvärr 🙁 jag frågade inför min förlossning. Kan vara bra att veta så du inte får EDA direkt och sen blir besviken om du inte kan föda i vatten.

  8. Evelina

    Åh så spännande, snart är lilla skutt här! Går in här dagligen för att se om det har börjat hända något:)

    Det är nog klokt att ta smärtlindringen som det kommer. Jag hade aldrig överlevt min första förlossning utan EDA men under min andra förlossning klarade jag mig med bara bad som smärtlindring. Allt beror ju på omständigheterna, hur man mår och hur lång tid det tar. Men hade jag behövt EDA andra gången också hade jag såklart inte tvekat kring att ta det. Jag har kommenterat förut om att jag födde i badkaret på BB Sophia nu med andra barnet och jag rekommenderar det verkligen! Jag funderade innan på om det kunde vara farligt men barnmorskan fick mig att känna mig trygg i att det var ofarligt. Hon kollade till bebis hjärtljud med jämna mellanrum och hade koll på situationen. Hon påminde mig om att bebis ligger ju i vatten i magen och börjar inte andas förens hen kommer ut i luften så när bebis kommer ut i vattnet är det ju samma grej som inne i magen.

    Lägg dig i badet och testa hur det känns, om du inte vill föda i vatten kan du ju kliva upp när det är dags. Men, jag tyckte att det var grymt att ta även krystvärkarna i vatten. Om jag får fler barn blir det utan tvekan vattenförlossning då också!

    Hojta till om du vill ha detaljer om min vattenförlossning så kan jag berätta mer om hur det gick till. Jag vet ju inte om du vill läsa förlossningsdetaljer eller inte såhär tätt inpå att det är dags, alla är ju olika där:). Lycka till!

  9. Anne

    Fick du EDA först vid 7 cm som förstföderska så kommer du att klara dig utan som omföderska, det går ju som regel mycket fortare. Jag veeeet att det inte är någon tävling att föda naturligt, men det är verkligen en speciell känsla att känna att man KAN klara det utan medicinsk inblandning och att verkligen lita på sin kropp. EDA:n bromsar ju upp förloppet. Jag har testat EDA (förlossning), spinal (akutsnitt) och nu senaste utan smärtlindring (var för illamående för lustgas) bara andning och varm dusch. Första förlossningen med EDA och syncytinon öppnade jag mig 1 cm per timme. Senaste förlossningen fick jag krystvärkar vid 5 cm, och öppnade mig då resterande 5 cm på 30 min. Födde barn stående på alla fyra. Gjorde galet ont sista cm men otroligt häftig känsla efteråt att kroppen visste precis vad den skulle göra. Så, våga lita på den!

  10. Elin

    Jag födde mitt första barn för 3 månader sen och hade en öppen inställning till förlossningen. Och tur var väl det! Från ingenstans kom det fruktansvärda värkar, från att inte känt av nånting till att det gjorde så ont så jag inte kunde stå upp. Ilfart in till förlossningen (över 7 mil dit) trodde jag skulle föda i bilen. När vi kom in var jag öppen 8cm och 1,5 timme senare föddes bebis, helt utan bedövning, ingen lustgas heller. Min första förlossning tog alltså mindre än 3 timmar från första värken tills det var klart. Föreställningen var väl att det skulle ta minst 24 timmar med första barnet men ALLT kan hända 🙂

  11. Jessica

    Med min son hann jag aldrig få eda, men såhär i efterhand så hade jag inte så stora tankar på de just då heller! De gick fort att öppna mig men sen va han inte tillräckligt nere så krystvärkarna hade jag i en evighet! Men visst klarar man det utan! De gick kanon! Lycka till med den kommande förlossningen, kommer gå galant! Och sen vara med om en till sån fantastisk upplevelse, hejja hejja!

  12. Mari

    hei:) jeg fødte barn nummer to for en uke siden – og det ble fødsel i vann. Kan absolutt anbefales, var en mye bedre opplevelse enn epidural som jeg hadde med Nr 1. Vannet et også en bra smertelindring, og å spyle varmt vann på magen under riene var kjempebra:) lykke til 🙂

  13. Emelie

    Jag hade bestämt mig att jag absolut inte ville ha Eda men hade givetvis i tanken att om jag behöver så får jag ta det. Men jag klarade mig på att andas o ha lustgas. Med andningen kommer man långt 🙂 från första värk tog min förlossning 6 timmar o hade krystvärkar sista halvtimmen o då körde jag utan lustgas o bara andades! 🙂 men det bästa är nog att vara öppen för förslag o inte ha bestämt exakt hur man vill ha det för det går ju nästan inte! spännande att det snart är dags för lille skutt! 🙂 kram

  14. Emelie

    Med första barnet fick jag eda när jag var öppen 10cm, var tvungen och vänta på att han skulle sjunka ner, vilket tog 3 h till, med andra barnet sa jag att jag ville ha eda direkt när jag kom in, när jag kom in var jag öppen 5cm och hade inte alls ont, ( åkte in pga av vattenavgång) så bm och jag bestämde och vänta, 1h senare gick jag på toa och då gjorde värkarna sjukt ont sa att ja ville ha eda men han föddes 5min efter de, så han ta lite lustgas bara, men smärtan gick bra och hantera ändå, trodde de skulle vara mkt värre, man hade mkt mer kontroll tyckte jag utan! Men sen gick de ju fort oxå, hade ja haft ont längre hade ja självklart tagit eda, man vet ju aldrig hur de blir! Stort lycka till när de är dags! 🙂

  15. Therese

    jag har hört att bb sophia har lijaner? vore något – hänga i sånna och föda. haha. kanske blir en till liten apa då 🙂

    1. Herr och Fru Lagergren

      Hahahaha JA!!! De har en lian i varje rum, jag har varit där och kikat – underbart! Skulle älska att få en till apa! <3 kram A

  16. Hanna Nordin

    Jag hann aldrig få eda! 🙁

    Var öppen 3 cm när dom kallade på läkaren och när hon kom 10 minuter senare var det försent jag var öppen 10 cm och ktystvärkarna var igång! Det var fruktansvärt!

  17. Johanna

    Hej,

    Jag hade också en öppen inställning till min förlossning, men ville helst undvika Eda, främst på grund att oro för bla biverkningar men om det skulle bli en långdragen förlossning var jag ändå beredd att ta den. Vi kom in på förlossningssalen halv tio och kl tre var hon ute och jag tänkte aldrig en tanke på Eda. Man kan ju aldrig säga till någon huruvida Eda är bra/dåligt då vi alla upplever samt har olika förlossningar men att ha en öppen inställning tror jag alltid är bra 🙂 kram och lycka till när det är dags 🙂