Angelica Lagergren

Gravid vecka 32, andra barnet

IMG_5031Nu är jag i vecka 32 och tiden bara flyger fram. Det börjar bli hög tid att börja fundera på den stundande förlossningen. Jag tänkte först inte skriva något förlossningsbrev men på kursen vi var på för omföderskor sa hon som höll i kursen att det var viktigt. Eller ja, det där bestämmer man ju själv om man tycker att det är viktigt. Men hon sa att det var ett sätt för en själv och ens partner att gå tillbaka till känslorna man hade under sin första förlossning. Vad fungerade för oss? Vad vill vi göra annorlunda den här gången? Här kan ni läsa om min förra förlossning, del 1, del 2 och slutligen del 3. 

Det som jag tycker fungerade bra var smärtlindringen! Jag vill verkligen ha både lustgas och epidural igen om jag kan få det. Nu när jag tänker på eda (epidural) tänker jag bara positiva tankar. Men när jag läser om det minns jag klådan jag hade på benen, jag ville liksom klia sönder mina ben. Eller att jag tappade känseln helt på ena benet… Men det var det värt i alla fall. När edan var satt kunde jag liksom få en paus och äta, dricka och sova. Lustgas vill jag som sagt också ha igen, men den här gången tänker jag säga att de inte får maxa dosen. Jag försvann ju bort förra gången och var helt övertygad om att Alice dog i magen, det var riktigt läskigt att bli så drogad.

bild-2-1-kopia-4-e1406916717809Full och glad innan jag fick för mycket av det goda…

bild-1-2-kopia-3-e1406917462345Förväntansfulla blivande föräldrar!

En sak jag gärna skulle göra annorlunda den här gången är att jag vill bada. På BB Sophia (där vi ska föda, förra gången var vi på Danderyds sjukhus) finns det ett badkar i varje rum och jag tänker mig att det är väldigt skönt. Det kanske jag inte alls tycker då, men just nu känns det positivt och härligt. Sen skulle jag om det går gärna ”ta emot” Lille Skutt när han kommer ut. Jag blundade när Alice föddes och barnmorskan sa flera gånger ”Du måste titta Angelica, öppna ögonen, du måste titta!”. Och nu känner jag att jag vill vara mer med på ett annat sätt. Men samma sak där, om det går. Det kanske inte alls blir som jag har tänkt mig.

En sista sak jag vill göra annorlunda är att jag vill klä på Skutt hans första kläder. Det kanske är en töntig sak att vilja göra, men barnmorskan gjorde det på Alice. Hon frågade om vi hade packat ner en body och sen satte hon liksom bara på den… Jag vill göra det själv, eller att Stefan gör det såklart. Det går också bra.

Ni som fött flera barn, blev andra eller tredje förlossningen som ni hade tänkt er? Skrev ni något förlossningsbrev? Ni som ska föda barn nummer två, hur tänker ni? Dela gärna med er av era funderingar här nere i kommentarsfältet.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Vi har två år mellan våra pojkar och första förlossningen tog 24 timmar från de att vattnet gick, stannade av lite i öppningen efter jag fått epidural så inför andra förlossningen tänkte jag att jag skulle försöka undvika epiduralen så länge som möjligt.. Hej å hå vad det gick undan. 2,5 timme efter jag fick värkar kom lillebror ut, tog enbart lustgas och hann va på förlossningen 1,5 timma. Ååå vad det är ”underbart” hur kroppen fungerar 🙂 lycka till och lite avundsjuk är jag allt på dig/er som har detta framför er!!

  2. Anna

    Det är nästan 14 månader mellan mina killar. Den yngsta blir två månader imorgon. Förlossningarna var helt olika! På den första förlossningen tog jag Eda och lustgas. Tyckte Eda var kanon och var helt säker på att jag skulle ta det även under andra förlossningen. Första förlossningen var ganska långdragen och tuff. Nu andra gången var jag öppen 7 cm när vi kom in på förlossningen (hade knappt haft ont). Efter två timmar kom bebisen och jag hann inte ta Eda. Upplevde andra förlossningen som en dröm i jämförelse med första! Åkte hem från BB samma dag och kände mig i stort sätt helt återställd. Lycka till och ha en skön semester!

  3. Sara J

    Skönt att läsa dina tankar runt kommande förlossning! Vi ska ha barn nr2 runt den 21 september.

    Har inte varit nervös innan men nu börjar tankar runt förra förlossningen snurra runt och tankar på hur denna ska gå.

    Förra graviditen startade inte av sig själv, utan blev igångsatt på +18. Så det är svårt att tänka sig in i hur händelseförloppet ska ske denna gång.

    Känns som en helt annan femma när en har en 2-åring hemma som ska inkvarteras och lämnas borta under tiden på BB. Och hur kommer vår kavata och sociala tjej reagera på att vi tar hem ett syskon?

    Kände igen mig såååå i lustgasen! Jag trodde på riktigt att jag dog, allt vart grått och det vart samma ljud! Kändes som en scen ur greys. Piiiiip. Hann säga hejdå till J, berätta att jag älskar honom och bebisen. I allt tumult så var min pappa bredvid sängen och sa att jag skulle stanna kvar. Han dog när jag liten. Så det vart så otroligt känslofyllt och jobbigt. Var bara borta i några minuter men de där små minuterna satte mig ur spel.

    BM och sambon märkte inte ens jag tuppade av, utan dom koncentrerade sig på att jag var helt öppen och egentligen skulle börja krysta.

    Novell hej! Haha men med gel som igångsättning så tog fl 4 timmar, 8 minuter krystvärkar. Jävligt intensivt, spydde som en liten gris och var helt knäpptyst hela tiden. Udda!

    Så denna gång blir det intressant! Är ändå laddad för en till fl!

    Kram och ha en fantastisk semester!

  4. Malin

    Skriv ett förlossningsbfev, det tycker jag är bra så att både du och Stefan printat ned hur ni vill ha det. I mitt fall hann dock bm inte läsa det, hon kom bara in för att hälsa och presentera sig och sa bara direkt ”oj nu kommer nog bebis snart verkar det som”, 2 h från första värken, krystade i 11 min. Min första var en jättebra förlossning, men andra var helt underbar just för att den var så snabb och kroppen hade full kontroll. Kändes underbart! Är verkligen det bästa som finns att föda barn och få sin lilla bebis. Lycka till!

  5. Ebba

    Första; fantastiskt 12 timmar men lite för mycket mediciner

    Andra; 2 timmar men helt fritt från droger etc vilket jag upplevde som en mycket bättre sak.

    Skriv förlossningsbrev, på bb Sophia läser dem det och bryr sig. Jag födde min andra där och vi kunde inte ha fått en bättre start med henne. Vi båda fick verkligen känslan att det var vår förlossning och jag var så trygg. Lycka till! 🙂

  6. Anna mamma till Vincent

    Jag är i vecka 30 med andra barnet och tänker att jag ska skriva ett Förlossningsbrev. Jag vill ha mer lustgas än sist och vill helst undvika epidural. Sedan kommer jag vilja ha förlossningspallen igen då det var väldigt bra. Jag hade en mycket fin första förlossning och jag hoppas jag ska få en positiv upplevelse denna gång med. Det är först nu man börjar ställa in sig på att man ska gå igenom en förlossning igen .Läskigt och härligt på samma gång 🙂

  7. Jennie

    Första barnet tog 24 h andra barnet 5 h. Första barnet hade jag Eda och andra barnet ingen bedövningen mer än lustgas. Födde andra barnet i badkaret. Det blev bättre än vad jag trodde med andra barnet.

  8. Sofia

    Hej!

    Första dottern föddes 15 tim efter att vi kom till BB. Andra dottern föddes i rekordfart utan bedövning 20 min efter ankomst till BB. Två helt olika förlossningar! Allt gick bra båda gångerna:) Lycka till!

  9. Anne

    1:a: v.42+3, epidural, värkstimulerande etc…..

    2:a: v.41+0 urakut kejsarsnitt pga stor blödning….gick som tur var bra (vi bodde granne med universitetssjukhus)

    3:e: v. 41+1; sk. naturlig förlossning, inga mediciner eller lustgas, bara varm dusch. Hade latensfas ett dygn, sen tog det ca 4-5 h från det vi åkte in till sjukhuset (då det började kännas ordentligt och vi bodde 50 min från sjukhus). Fick krystvärkar då jag var öppen bara 5 cm och fick lite panik, men sen öppnade jag mig resterande 5 cm på 30 min. Försökte fokusera på andningen och behålla lugnet även om jag fick lite panikkänslor där när värsta värkarna drog igång från 5 cm och uppåt. Stod på knä när jag födde, det var lite djuriskt och med viss skräck att föda helt utan smärtlindring. I efterförloppet känns det dock häftigt att jag klarade det, att MIN kropp klarade det där helt utan hjälp.

  10. Hanna

    Min första förlossning tog ca 12 h och jag hade både lustgas och epidural. Fick bara ”skrapsår” dvs inga bristningar. Såg framför mig att jag gärna hade en liknande förlossning med andra barnet fast lite snabbare. Den gick dock så galet fort då han kom ut 1,5 h efter första värken och 25 min på förlossningen så där hanns inget mer än några andetag lustgas med medan sköterskorna drog av mig byxorna innan han kom. Tyvärr kom han ”snett” och med ena armen först så fick en kraftig sfinkterruptur och fick åka upp på operation efteråt. Trots det mådde jag faktiskt riktigt bra efteråt och har inte fått några komplikationer efter operationen. Fördelen med sån snabb förlossning var att jag var ju inte alls trött eller slut i kroppen som jag var efter första förlossningen. Varje förlossning är verkligen unik och jag längtar efter att nån gång i framtiden kanske få uppleva en tredje förlossning!

  11. Jessika

    Min första förlossning gick sjukt snabbt och från första till lilla tjejen var ute gick det 4h. Men med andra barnet tog det 6h, så jag kände att jag med andra barnet ville köra på som den innan, alltså ingen bedövning men det ångrar jag lite så här efteråt eftersom det gjorde sjukt mycket ondare med denna. Jag tror du gör rätt i att ha ett öppet sinne för att det aldrig går som man tänkt sig. Sen det där med kläderna förstår jag inte riktigt? Man har aldrig klätt på mina barn nått utan vill att dom ska vara nakna och ligga hud mot hud så mycket som möjligt.

    Hoppas förlossningen går bra! (Det är 13 månader mellan mina barn och den äldsta är idag 1,9 månader)

  12. Lene Johannessen

    Hei hei Angelica!

    Jeg er en av deres norske lesere! Jeg har to barn; storebror (2012) og lillesøster (2014). Når lillesøster ble født hadde vi skrevet i fødselsbrevet at vi ønsket at alle som var involvert i fødselen skulle omtale babyen med navnet hennes. Det respekterte de og det føltes som om alle heiet henne fram:-) Ble et veldig fint og personlig preg på fødselen.

    Lykke til i innspurten!

    Mvh Lene

  13. C@rrol

    Andra förlossningen blev inte som jag tänkt, den blev BÄTTRE. Första tog bara strax under 5 timmar. Andra tog mindre än 1,5 timme så jag hann inte ens få EDA (och lustgas är det vidrigaste jag testat så det visste jag att jag med stor säkerhet inte skulle ta till- men jag testade iallafall den litegrann båda gångerna). Krystade 20-30 minuter första gången och 12 minuter andra gången.

    Var lite rädd innan andra FL eftersom det ofta (ofta-inte alltid!!) går snabbare andra gången och kring 5 timmar känns kort i min värld. Men allt gick verkligen snabbare andra gången, öppnade mig tex 7 cm på mindre än en timme nu andra gången och Lillan skruvade sig ner hela vägen medan jag var på toa (AJ!), så sen var det bara lilla krystningen (typ 2-3 värkar) kvar.

    Kommer gå tipptopp för dig med, lycka till!