Angelica Lagergren

Plocka med mat! 

  God morgon! Hoppas att ni sovit gott. Själv har jag drömt mardrömmar exakt hela natten och jag vaknade och kände mig ledsen. Jag älskar inte när mardrömskänslan dröjer sig kvar sådär. Nu när jag gick i lagom snabb fart till bussen fick jag smärtsamma sammandragningar igen, inte kul. 

Meeen! Nu till nåt helt annat. Jag satt och bläddrade i nya numret av Vi föräldrar när jag åt frukost. Vi ger nästan bara burkmat, gröt och lite ersättning till Alice. Ibland får hon plocka med lite ostbitar eller skinka. Men i ärlighetens namn har vi varit sjukt dåliga på att introducera henne för lite större bitar. Varför? Jo, för att jag är livrädd att hon ska sätta i halsen och dö. 

Både jag och Stefan har gått en utbildning i hjärt och lungräddning så jag vet precis hur jag ska göra om det händer. Men jag är rädd i alla fall. Jag tycker den här listan från Vi föräldrar ser bra ut och i helgen ska jag testa att låta henne plocka själv. Har ni fler förslag på vad hon kan få äta själv? Lite lax? Majs? Halverar man majsen då? Jag tror att jag ska boka in en träff på bvc och prata om min kvävningsrädsla. Jag behöver lite tips och råd på hur jag ska tänka. 

/Angelica 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Petra

    Googla om BLW (Baby Led Weaning) det är egentligen att man ska börja med det redan vid 6 mån och helt undvika puread mat och att det är bebis som bestämmer tempot…men jag tänkte att det finns även många bra tips på plockmat och recept man kan göra hemma själv. Har själv inte kört det från start utan börjat långsam vid 11 mån och nu ger jag gärna lite majs, ärtor och ost i små kuber. Spaghetti och tagliatelle har också fungerat. Man får bara vara beredd på att bebis kan klökas och då hålla sig lugn och låta bebis klara det själv. Sticker man in fingret och börjar joxa runt är risken större att man förvärrar situationen som oftast inte var någon fara alls. 🙂 nu har jag med mig lite plockmat om jag vet att vi ska iväg och fika/äta och det inte är dags för bebis att äta…då har bebis nämligen något att göra medansvar mamma kan äta i lugn o ro.

    Finns även en grupp på FB som heter BLW.

  2. jonna

    Kidneybönor tyckte min pojk om att plocka med när han var mindre.

    Håller med de andra om att du bör kolla upp sammandragningarna. Det är inget konstigt i att få sammandragningar, och visst kan det kännas obehagligt. Men dem ska INTE göra ont.

    Bättre att kolla upp en gång för mycket än för lite 🙂

  3. Sofia

    Har också varit försiktig med introduktion av plockmat. Min bror krävdes av mat när han var liten, så har förstås påverkats av det. Men det jag ville säga var att jag märkt ganska snabbt på mina barn om de varit redo för bitar. Första barnet fick vi mosa maten länge, det tog lång tid innan han klarade av bitar. Barn nr två fixade bitar tidigt och har aldrig satt i halsen. Vår 10 månaders har inte fått börja äta bitar än. Stressa inte om du känner dig orolig. Själv satte jag en köttbit i halsen i somras, tredje barnet var nyfödd. Var lite stressad för jag skulle amma. Som tur är var maken hemma och fick upp den. Kunde aldrig tro att jag som vuxen skulle ställa till det så. Nu har jag lärt mig att det kan hända.

  4. sarah

    hej, ett tips på en bra barnmatsbok. ”Första och andra mosboken” finns att beställa på adlibris, den har en bra tips ang mat till de små och recept =)

  5. Ulrika

    Kolla upp smärtsamma sammandragningar på en gång. Sammandragningar kan man ha men dom ska inte göra ont. Lämna urinprov (kan vara urinvägsinfektion) och be dom även skicka iväg det på odling. Kolla så att sammandragningarna inte har påverkat livmodertappen. Säkert ingen fara men bättre att kolla upp en gång för mycket!

  6. Sanna

    Vi började rätt tidigt att ge plockmat men jag var alltid beredd och lämnade aldrig min dotter själv när hon åt! Det är jätteskönt när dom börjar äta själva för då kan man äta samtidigt 😉

    Såg att det stod kokt ägg på listan! Det är många under 1 år som är allergiska mot ägg! Min dotter pappa var nån minut ifrån att dö när han var 6 månader och fick smaka kokt ägg!

    1. Hanna

      Nä det är inte ”många under 1 år som är allergiska mot ägg”. Vars har du fått det ifrån? Är man allergisk så är man allergisk, oavsett hur gammal man är. Däremot ska du under första året både utsätta barn för ägg och jordnötter (typ jordnötssmör) för det har visat sig minska allergier. Sluta skrämma upp angelica ännu mer.

      1. Anne

        Man kan ju växa ifrån en ägg-allergi, kanske det som menas? Sant att det verkar vara skyddande att utsätta sig för typ nötsmör som bebis, OM det inte finns allergier i familjen, föräldrar/syskon etc. Då kan det snarare trigga. Så det är lurigt det där.

    2. Annica

      Men nej det är inte ok att dra sådana där myter! Om barnet är allergisk kommer det vara allergiskt vid 13 månaders ålder också. Det där är verkligen inte ett skäl att inye ge ägg.

  7. Marie

    Hej!

    Det är inte maten små barn sätter i halsen och kvävs av ( det som du är rädd för) utan oftast små grejer de hittar på golvet mm.. Så var med när hon äter och ha koll, men framförallt kolla efter små saker i hennes närhet och kontrollera alla leksaker innan hon tar dem ( särskilt när ni är någon annan stans)

    Kram

  8. Lina

    God morgon!

    Jag tänker såhär: Undvik att ge banan/korv (för lite äldre barn kanske) och liknande i slantar då det är direkt farligt eftersom den runda formen passar strupen perfekt så halvera dessa!

    Ärtor majs mm är så pass små att de inte kan täppa igen hela luftröret så de ger jag hela. Sen räknar jag inte det som att sätta i halsen om de får lite kväljningar för deras kräkrelflex sitter mycket längre fram än vår just pga att de inte ska sätta i halsen så lätt! Att sätta i halsen är att de inte kan andas för att de fått nåt för själva luftröret, och det händer väldigt sällan!! Så vänj er vid att hon kommer sitta och kväljas en hel del då hon börjar med bitar men det är helt normalt och inget farligt 🙂

    Annars ger jag små smörgåsbitar, kokt potatis morötter broccoli pastasnäckor (bättre storlek och grepp av vanliga makaroner) äpple i tunna skivor utan skal, kött-kyckling-eller fiskbullar (tips! http://www.riktigbarnmat.se/recipe-category/plockmat/ ) och min Elise älskar det!!! Hon är 3 v äldre än Alice, och hon har ätit helt själv sedan ca 1,5-2 månader. Däremot ska tilläggas att hon började vägra att bli matad och tillslut förstod jag att hon ville äta själv så då var det bara att tänka om.. Inte helt lätt först men efter en vecka hade jag kommit in i tänket och det har gått så himla bra!! Dessutom är det skönt att slippa mata då hon kan äta sjölv tillsammans med oss varje måltid 🙂 Tips är också att titta in på blwmamman på Instagram, jag fick en chock kan jag säga när jag såg hennes son äta sjölv!

    Lycka till och var inte rädd för att pröva!!

    1. Anne

      Var på en hjärt-lungräddningskurs för barn med jobbet och just pastasnäckor flaggade de lite för, tydligen en av de vanligare sakerna som små barn kan sätta i halsen på förskolor och sånt. Pastahjul kanske är bättre med tanke på inbyggda lufthål 🙂

  9. Michelle

    Hejsan,

    Jag var ganska snabb med att ge min dotter plockmat. Majsen fastnar inte i halsen utan man ska bara se till att hon bara tar en i taget.

    Angående sammandragningarna så skulle jag inte vänta tills på måndag. Att få dem tidigt är inga konstigheter alls men när de är smärtsamma och återkommande så vill gärna barnmorskorna få veta det och ta ställning till vad som bör göras. Jag hade nämligen precis samma lika. Allt har gått superbra och väntar min son 28 maj. Nu är jag stor som ett hus och tycker han kan komma ut istället ;). Men har du eller Stefan tid över så kan det vara bra att ringa din/er BM.

    Lycka till och tack för en av Sveriges bästa bloggar