Angelica Lagergren

5 fördelar med att sluta amma.

IMG_3571.JPGJag tycker att det var väldigt mysigt att amma, jag ville verkligen att det skulle fungera men nu gjorde det ju tyvärr inte det. Och att hålla på med både ersättning och amning gjorde jag ju i flera veckor, men nu är amningen helt utfasad. Jag är klar för den här gången. För att försöka se positivt på det hela tänkte jag skriva ett inlägg med 5 bra grejerna med att inte amma längre.

1. Jag kan ha på mig vilka kläder jag vill! 

Det var rätt meckigt att hitta kläder som det gick lätt att amma i. Jag är glad att Alice föddes på sommaren så att jag slapp sitta i stora koftor och amma i början. Det hade såklart fungerat det också. Nu kan jag ha på mig precis vad jag vill utan att behöva tänka på att det ska vara amningsvänligt!

2. Jag kan sova utan bh.

När jag var gravid (och innan) sov jag alltid bara med trosor. Sen Alice föddes har jag sovit med en mjuk och skön amningsbh från Glammom, men nu får äntligen brösten vara fria igen och det gillar jag!

3. Både jag och Stefan ansvarar för Alice mat. 

Det var lite kämpigt att vara ensam om att se till att Alice blev mätt och fick mat. Nu är vi båda ansvariga för att hon får i sig mat och det är skönt. Jag tror dessutom att det är bra för anknytningen mellan Stefan och Alice. Det är fortfarande bara jag och Stefan som matar Alice och så vill jag att det ska vara. Mamma matar såklart Alice när hon är barnvakt, men annars är det vi som ger henne mat. Jag tror att det hänger kvar lite att jag tycker att det är sorgligt att jag inte ammar, jag vill ju kunna ge mitt barn mat och hade jag helammat hade ju ingen annan gett henne mat.

4. Jag slipper läcka mjölk. 

Det är SÅ skönt att slippa stoppa ilägg i behån och oroa mig för att det ska läcka igenom kläderna.

5. Jag har inga sår på brösten längre!

Aj, aj, aj vad ont jag fick av att amma. Vissa dagar gick helt smärtfritt, andra dagar satt jag och grät. Jag hade ofta sår på brösten och det hjälpte inte alltid med purelan och amningsnapp. Nu är brösten läkta och jag slipper ha ont flera gånger om dagen.

Du som har slutat amma (eller aldrig ammat), vilka fördelar ser du med det?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilie

    Håller verkligen med om alla punkter!

    Jag har varit i exakt samma situation som ni och skönt att läsa detta inlägg. Jag ammar inte längre men börjar se fördelarna med ersättningen.

    Den största tycker jag är att jag och min sambo nu delar på matningen. Han får mer tid med vår lilla tjej.

  2. Amanda

    Jag håller med dig på alla punkter. Men framförallt att man kan dela på ansvaret. Jag ammande min dotter i ca 3 månader, jättemysigt. Men de bästa jag gjort är att sluta amma 🙂

  3. Hanna

    Jag har aldrig ammat. Charlie är 2,5 månader nu.

    Mina fördelar:

    min man kan mata lika mycket som jag, han tog nattmatningen och jag fick sova minst 6 timmar sammanhängde ända sen Charlie föddes. Jag tog matningen på morgonen så då fick han sova! Nu sover C ca 7 timmar i stöten så det är perfekt!

    Inga ömma bröst eller såriga bröstvårtor. Du slipper krångla med kläder!

    Du vet exakt hur mycket bebisen får i sig

    Smidigt när man är ute. Upp med flaska, termos med vatten i ättemperaur och pulver upphällt i pulveroserare. Igår var jag på Gekås och bebis blev akut hungrig när vi stod i kön. Det hade varit jobbigt att slänga fram bröstet i kön och hålla bebis som väger 6,5 kilo och amma. Nu kunde jag mata när han låg i vagnen

    Jag kan enkelt åka iväg en dag utan att behöva tänka på maten, pumpa och sprängfyllda bröst.

    Jag umgås mycket med min familj så syster/moster, mamma/mormor kan hjälpa till och knyta an med Charlie

    Kommer inte på fler fördelar nu!

    Kram Hanna

  4. Sofie

    Jag är precis inne i nedtrappningen av amning. För mig har det funkat väldigt bra de 4 månader jag ammat men min tjej blir inte tillräckligt mätt och har därför käkat med 2,5h mellanrum… HELA dygnet.. Pjuh! Tufft att sluta amma av så många olika anledningar men så värt det. Kan inte alls förstå de som vill stå på barrikaderna för amning.. jag gissar att dom inte upplevt svårigheterna med det. Så att lägga till i fördelslistan (gäller inte för alla kanske): mättare och nöjdare bebis som sover längre stunder på nätterna! 🙂 Kram!

    1. Cecilia Q

      Hej!

      Precis så var det för mig med! Man orkar inte hur länge som helst att vara vaken så mycket! När jag sa det till min BVCsköterska sa hon att jag inte kan förvänta mig att få sova 8 timmar/natt! Medans alla andra berömde mig som stått ut sålänge.. Har övergått nästan helt till ersättning och det funkar nu super!

  5. Nadja

    Hej:) jag har några frågor till dig.jag började precis läsa din blogg och gillar sen massa,hitta den genom instagram.hur upptäckte du att du inte kunde amma?och vilken ersättning är bäst?och hur ofta ger du flaskan till din lilla?jag sitter nämligen i en knepig situation då jag känner att min dotter inte får tillräckligt med mjölk från mina bröst då hon är gnällig mest hela tiden,det jag snart gått 2mån och jag kämpar på för att barnmorskan säger att jag kan del amma vilket jag börjar tycka är jobbigt och inte hållbart i längden.känner mig deprimerad och besviken att jag inte fått det och funka och att jag ge upp för lätt!!!

    1. Ellen

      Håller med på alla punkter, men den största fördelen tycker jag är att man kan äta och dricka vad man vill utan att behöva oroa sig för magont hos bebisen eller (de få gånger man får chansen att gå ut och rulla hatt) att alkoholen ska gå vidare till bröstmjölken.

  6. Cattis

    Jag längtar tills jag slutar amma och mina bröst inte gör ont mera. Fick problem med såriga bröstvårtor andra veckan och hade ångest varje gång jag skulle amma. Gråt och funderingar på att ge upp amningen där och då var inte rolig. Sedan dess har jag kört med amningsnapp vilket fungerat ganska bra. Rädsla för mjölkstockning gör också hela amningen jobbig. Ska kämpa på så länge jag orkar men då nackdelarna börjar ta över ger jag upp.

  7. Alexandra

    Jag håller med om de flesta punkter, mina bröst läckte aldrig och jag fick aldrig sår heller då jag inte ammade. Men de övriga tre punkterna håller jag med totalt och så lägger jag till att slippa pumpa. Även om det gjorde så att F fick min mjölk så tog den mycket tid och energi att sitta 30 min var tredje timme. Precis som du skriver så tycker jag att det är jätteskönt att P kan också ge F mat och att deras känslomässiga band stärkts och att F är minst lika trygg hos honom som hos mig.

    Ha en bra dag! Kram

  8. Cecilia Q

    Hej A!

    Jag slutade nyligen amma (smygammar om nätterna:)). Jag ska akut operera bort mina visdomständer, hon sov extremt dåligt på natten och blev aldrig riktigt mätt. Hon blev förvirrad av både bröst och flaska så därför valde vi flaska, hade tänkt amma 6 månader och hon är 5 månader nu.

    Min man var väl den som tog det absoluta beslutet för han såg hur trött jag ständigt var och ville kunna avlasta mig. Själv saknar jag det nåt enormt då jag tyckte det var helt underbart mysigt. Men jag hoppas få fler barn som kanske blir mättare eller inte förvirrade.

    Den absoluta fördelen är att jag ääääääntligen kan gå och fixa mitt hår, eller de 2 hårstrån som är kvar sen amningen. Min frissa ville nämligen inte färga mitt hår då jag ammade pga att det kunde vara skadligt för barnet (den enda jag hört säga så, alla i min omgivning tycker jag är superfånig) så nu ska jag äntligen dit!

    Annars är det som du säger, kläderna!

    Och att få några timmars egentid kanske?!

    Jag måste medge att det gör ont i hjärtat och jag försöker amma henne lite om vi ska nånstans för att det ska skydda mot sjukdomar (stämmer inte, jag vet).

    Puss för en bra blogg!