Angelica Lagergren

Att mata med ersättning

IMG_0743.JPGVi har fått rätt mycket frågor om hur vi matar Alice med ersättning, de senaste dagarna så jag tänkte att jag samlar alla svar på ett och samma ställe; Det här blogginlägget.

Tillredning:

Det finns massor av sidor på nätet med tips om enkel och smidig tillredning av ersättning men såhär gör vi. Vi blandar antalet skopor ersättning (för närvarande 5-6) med en tredjedel av vattenmängden, kokhett vatten. För att eventuell bakterier i ersättningen skall dö så måste varmvattnet vara över 70grader Celius. Efter att vi har skakat ihop pulvret och vattnet så det inte är några klumpar så häller vi i två tredjedelar kylskåpskallt vatten. Detta vatten är kokat och sedan nedkylt. Det här ger i 98 av 100 fall en perfekt temperatur att servera direkt till en hungrig Alice.

Mängden:

Just nu ger vi, som sagt, fem eller sex skopor ersättning vilket är 160-190 ml. Har det gått lång tid mellan att Alice har ätit så brukar vi tillreda sex skopor, men det är väldigt ovanligt att hon äter upp allt då. Det är mer vanligt att hon äter fem hela skopor.

Hur ofta:

Från början var vi väldigt strikta med att det fick inte gå längre än tre timmar mellan matningen. Nu går vi helt enkelt på att Alice får mat när hon är hungrig vilket brukar infalla inom tidsramen 2½-3½ timme från när hon senast åt. Det märks ganska tydligt på henne när det är dags. De glada skriken och tillropen blir till mer av en klagande karaktär och går det för långt är gråtfesten ett faktum.

Det finns ett undantag som bekräftar regeln, så klart. Och det är nätterna. Då matar vi Alice runt 21:30/22:00. Sen lägger vi henne för natten och då sover hon till dess att jag väcker henne någonstans kring 06:15/06:30 för en första frukost. Därefter somnar hon gladeligen om och sover till ungefär 09:00.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Freja

    Vart har ni köpt den underbara flaskan? Har letat efter det motivet, men fick nöja mig med lila, men ville så gärna ha rosa.

    Snälla svara fort, vill beställa!!! 🙂

  2. Dea

    I Sverige har vi så pass rent vatten att man inte behöver koka alls – undantaget om man har egen brunn, då bör man koka alternativt låta kolla upp vattnet först. Anledningen till att ersättningstillverkarna skriver att man ska koka är för att samma ersättning säljs i länder som inte har lika rent vatten som vi i Sverige. Att micra direkt till ättemperatur räcker gott och väl! Och det där med att bakterierna i pulvret ska dö är för att Semper ska ha ryggen fri OM det mot förmodan skulle hända något. Jämför med t.ex. Nan, där får vattentemperaturen inte överstiga 40 grader för då dör probiotikan.

  3. Emelie

    Jag vågar inte blanda så där lite vatten med pulvret. Mängden vatten stiger ju med pulvret i. Häller man sen resterande vatten till tex 150ml så blir det ju för lite vatten? Vilket kan resultera i förstoppning och uttorkning? Eller är jag dåligt påläst och feg bara kanske 😀

    1. Herr och Fru Lagergren

      Hej! Vi mäter alltid mängden vatten i en annan flaska som står på bänken. 🙂 Jag tänkte också som dig innan tills Stefan kom på den idéen. Så nu blir det alltid rätt. 🙂 Kram A

      1. Emelie

        Det var ju smart! Ska kanske införa så slipper jag stå med flaskan i kallt vatten/under kran och lyssna på skrik svettandes 🙂

    2. Karin

      Emelie, det står ju på förpackningen hur mycket volym det blir om man blandar ett visst antal skopor pulver med rätt volym vatten, i alla fall gör det det på BabySemp. Jag använder mig av locken till MAM-flaskorna, som är graderade, för att mäta upp vatten. Sen är ju MAM-flaskorna graderade och kan också användas för att mäta upp vatten. Jag har provat att mäta upp så väl i locket som i flaskan och kontrollvägt, och graderingen stämmer.

      Sen märker man ju liksom rätt väl om bebisen blir förstoppad, liksom om den slutar gå upp i vikt för att den får för lite näring.

    1. Camilla

      Man behöver alltså inte koka alls efter 3 månader? Tycker det står lite luddigt på deras sida, först om att pulvret ska komma i kontakt med 70-gradigt vatten men att vid 3 månader kan det tillagas i micron. Men det framgår inte om det kalla vattnet ändå ska ha kokats först eller inte innan man micrar. Frågade på BVC och fick inget tydligt svar där heller. Men det hade ju varit super om man inte behöver koka längre då!

  4. Elin

    Våra tvillingar fick endast ersättning från det att de var fem veckor gamla. Vi gjorde ungefär som ni tills de var tre månader. För då behövde man inte koka vattnet längre (såvida man inte har egen brunn), så då köpte vi en vattenkokare med temperaturmätare på. GULD VÄRT!!! Den går att ställa in digitalt på vilken temp från 40-100 grader i fem graders-intervaller. Köpt på Jula, tveksamt om den finns kvar dock. Men det borde finnas någon annan tillverkare. HETT TIPS! 🙂