Angelica Lagergren

Hon har upptäckt vår tv…

IMG_5702.JPG Jag trodde inte att bebisar upptäckte tv:n så tidigt? Alice blir ju 10 veckor på torsdag och idag har hon vridit huvudet mot vår tv flera gånger. Hon älskar Big brother men somnar till PH. Skoja!

Men jag tycker inte att det känns bra… Det känns som det blir lite väl mycket intryck för den här lilla sparven. Hur gör ni andra? Har tv:n på utan ljud? (Kul!) Eller är det okej att de tittar lite då och då?

Idag har vi för övrigt inte kommit utanför dörren. Men ibland är det skönt med såna dagar tycker jag.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. J

    Vi har haft avstängt under de första säg 10 månaderna när vår dotter varit vaken och pigg. Känns dumt att störa hjärnan med ett massa nonsens när man kan ägna sig åt den lilla ist, hon är viktigare än tvn för mig, väldigt enkelt men jag är inte heller en tv-människa. Det har kommit in lite mer på kvällarna på sistone men är oftast bara under nyheterna som hon är i rummet och då brukar vi antingen sänka ljudet (så inte alarmerande inslag skrämmer) och leka med henne samtidigt så hon faktiskt inte kikar. Vår dotter är mer för att få igång stereon och dansa till musik (1-åring) så det är vi glada över!

    Mobilen däremot känner jag mig dålig över (även min sambos användande, kanske nästan mest där faktiskt). Jämfört med andra använder jag den relativt lite när hon är med, försöker lägga bort, men det är klart man kmr på sig själv. Hon får se ABC song på youtube men thats it! Inget annat än så länge och inte heller hålla på själv som jag ser vissa föräldrar gör. Då sätter jag mig hellre och grejar med nåt bredvid henne på golvet medan hon leker så är hon nöjd.

    Jag förstår att föräldrar är utmattande och tar till tvn när de inte orkar annat sent om kvällarna men samtidigt tycker jag det är synd för den tiden man ligger där kunde man lika gärna ligga i sängen och sova ordentligt. Och att barn ska titta när man ex lagar mat, jag vet inte men med barns fantasi borde man inte behöva burken känner jag för den lilla stunden.

    Så långt det är möjligt tänker jag försöka minimera användandet så mkt som möjligt. Livet är här och nu, inte om 20 år när man vaknat upp ifrån det där ekorrhjulet och undrar vad man gjort de senaste åren. Så känner jag men återigen bör väl nämnas att vi alla är olika 🙂

  2. Mia

    En fråga..VILL ni Stefan o Angelica att man skriver här nedan eller inte? Trots att man inte gör som ni gör? Jag menar, frågan var ju hur vi andra gjorde och nu läser jag att folk tror att det är kritik?

    Jag skriver kommentarer för diskussionsunderlag, det är väl en livsstilsberättelse där jag som läsare lär mig mer av andra i såväl inlägg som kommentarer och tar del av andras erfarenheter o kunskap?

    Allt handlar om retorik när man skriver ett inlägg och jag anser inte att något inlägg ovan är särskilt påhoppande på paret Lagerrgren? 🙂

    Tankar ni andra har om kommentarer?

  3. sara

    haha herregud vad folk e negativa! Låt folk göra som dom vill, alla gör olika, man behöver inte hoppa på folk för att dom gör annorlunda. Min dotter är 5 veckor imorron o hon titta på tv ibland men flyttar blicken när hon tröttnat och tycker det blir för mkt intryck.. Inte så att jag sätter henne framför tven och går där ifrån liksom men sitter hon i knät när man tittar på tv så tittar hon oxå då och då 🙂 Tycker vissa folk tar detta på för mkt allvar, låt henne gör som hon vill med sin fina dotter, gillar ni inte de hon skriver så läs inte då heller ^^ hur enkelt som helst! 😉

  4. -Jenny-

    Men herregud, vilka negativa och mästrande kommentarer! Alltså. Det var kanske en sak att inte låta barnen se på tv förrän de blev två år för 20-30 år sedan. Men vår vardag nu är lite annorlunda med tv, paddor och smartphones överallt. Jag tror inte på nolltolerans men jag tror inte heller på överdriven konsumtion. Alla får väl göra vad han eller hon tycker är bäst för sitt barn? Vi undviker inte tvn, men den står inte heller på som bakgrundsljud hemma. Ju äldre vår son blir, desto mindre nojig är jag. Vi länge kollat på babblarna, filmer och bilder vi spelat in då J gillar att se sig själv och nu när han är 20 månader brukar vi kolla ett avsnitt Saltkråkan/Lotta på Bråkmakargatan/Madicken eller liknande VARJE dag. (Oh fasan för vissa!!!) Det är våran mysstund och inget jag vill ta bort. Vi är aktiva och leker ”vanligt” både ute och inne under dagen så för oss passar detta ypperligt. Man får känna efter själv, men jag tycker att lagom är bäst och vad lagom är är nog olika för olika familjer.

  5. Natalie

    Sixten har också börjat hitta tvn! Så idag satte jag på Disney channel så jag kunde få göra lite egna saker här hemma! Tänkte att han skulle få kolla på något annat än Big Brother 😉

  6. Cecilia Q

    Hej!

    Min BVCsköterska säger alltid att inget är bra i för stora doser! Tror det gäller samma sak med tv-tittande! Min dotter brukar fastna med blicken på tvn när jag tex sitter och försöker leka lite med henne, då stänger jag av. Men är hon lite kinkig och gnällig kan jag sätta på babblarna på paddan (med risk för att bli påhoppad av mammamaffian) kanske 5 minuter, mest för att se om hon tittar och är intresserad vilket hon är varannan gång typ.. Detta har vi pratat om på öppna förskolan, fick tipset av en mamma där. Som sagt så tror jag på det där att korta stunder funkar det!

    Enligt många ska de ju inte sitta i bumbo-stol för länge, inte i babysittern, hoppgunga osv för länge. Ca 30 minuter är väl rekommenderat?

  7. Mia

    Nope. Andra får göra som de vill men min 10 veckors unges hjärna är mitt ansvar.

    Iom. min utbildning så har jag läst en del neurologi och är efter det försiktig med vad kag erbjuder ungen min. Ej för mkt hög musik, tv, för mkt folk och stress i spädbarnsåldern. Ju tiden går kan man öka på men inte än. 🙂

    1. Mia

      Måste påpeka att jag åker till stan/har tv på/träffar folk/spelar musik såklart! 🙂 Men korta stunder och inte för mkt samtidigt. Om vi har gjort ngt på fm så tar vi det lugnt em tex. TVn står på tex men låter ej henne se. Märker att jag garderar mig här för att inte bli påhoppad som ovan haha! 🙂

  8. Jennie

    Jisses vad en del är hysteriska med detta… Jag har också märkt att vår son ser tv:n och han gillar även att sitta och titta på när jag mailar eller jobbar med ipaden, eller som nu läser bloggar. Jag har inte brytt mig om det utan tänkt att det är ju klart han ser på dem när de lyser, särskilt på kvällarna när det är mörkare. Han tittar ju även intresserat på lamporna o tända ljusen, o allt annat som är färgglatt o rör sig.

    Blir lite nyfiken på hurdana liv de mammorna lever som har strikt förbud på skärmtid som mamman i kommentaren ovan. Det skulle absolut inte funka hos oss, o då är vi verkligen inga soffliggare som enbart glor på tv kvällarna igenom.

    1. mamma till två

      Ja, ett ganska bra liv tackar som frågar! Eller hur menar du? Menar du att du inte förstår hur vi ”klarar av” en hel dag med endast en timmes skärmtid? Vi umgås! Leker, bygger pussel, målar, läser böcker, sjunger, busar, myser, lagar mat, städar (tillsammans!)… Jag är lite nyfiken på vad som ”absolut inte skulle funka hos er”. Jobbar, mailar, surfar och läser bloggar gör man väl när barnen sover alternativt när den andra förälderns är med dem?

      1. Jennie

        Exakt vad i det jag skrev antydde att ert liv skulle vara sämre på något sätt? I en perfekt värld så skulle vi kanske inte heller behöva en endast en skärm på i huset, men nu funkar det inte så – hos oss! Och det gör inte oss till sämre föräldrar för det.. Vi läser böcker på ipaden, skypear med familjen, lyssnar på musik o tittar på videoklipp bland annat – vid sidan av allt det andra ”analoga” som vi gör tillsammans. Samt jobbar några timmar här och där när bebis är nöjd med att leka en liten stund för sig själv eller mysa i famnen under tiden. När han börjar krypa o springa runt får vi lösa det på något annat sätt antagligen.

        Att utgå ifrån att man kan göra allt sådant när banen sover eller när en annan förälder tar över förutsätter ju också att 1) barnen sover en hel del dagtid och att 2) man inte är ensamstående. Vilket inte alltid är fallet.

  9. Elin

    Märks att ovan kommentarer är inne på första barnet. Funkar inte riktigt så om man är en stor familj. Lägg upp en kudde eller något så kan du kika. Det blir vettiga barn ändå :), slappna av, njut och använd det sunds förnuftet :). Kram

    1. mamma till två

      Nja, vet inte vad du anser är en stor familj? Jag har två barn och den äldsta som snart är 4 år har en timmes ”skärmtid” per dag och under den tiden väljer jag att vara i ett annat rum med lillasyster för att hon inte ska se på tv:n. Därefter stänger vi av den. Inte jättesvårt. Sund förnuft i mina ögon.

      1. Emelie

        Måste bara fråga går dina barn på förskola?

        Hur gör de där,?

        På min dotters använder de läsplatta som ett hjälpmedel i sin undervisning.

        Jag är för att använda tv, plattor osv så länge det görs med förnuft!

  10. mamma till två

    Jag har väldigt bestämda åsikter om tv och barn och innan de har fyllt 1 har det varit absolut nolltolerans, alltså inte ens tv:n på om de riskerar att se den. Efter 1 har jag inte varit lika hysterisk, utan de kan ha fått se någon minut här och där. Vid 2 får de se väl valda barnprogram. Det samma gäller naturligtvis dator, padda och telefon (där har du dessutom strålningen som påverkar barns hjärnor negativt, använder inte ens telefonen i närheten av bebis och skulle ALDRIG lägga den I barnvagnen som så många gör). Det finns hyfsat mycket forskning kring barn och tv-tittande. Googla Hugo Lagerkrantz om du vill läsa om hur hjärnans utveckling påverkas.

      1. Mamma till två

        Tack för tipset! Ja, lite hysteriskt kan jag hålla med om att det är men jag ser verkligen ingen anledning till att inte låta bli tv:n/telefonen/paddan/datorn när jag är med mina barn. Jag har självklart ammat mina barn framför tv:n. Självklart! Men så fort de har varit tillräckligt vakna och pigga för att se tv:n har jag instället valt att fokusera på dem och därmed stängt av tv:n. Har aldrig tv:n ”på i bakgrunden”.