Angelica Lagergren

När ska Alice bli storasyster?

bild 1Foto Jessica Lagergren

Det är fler som frågat när vi vill att Alice ska bli storasyster och vad vi använder för preventivmedel nu. I ärlighetens namn kände ju jag direkt på förlossningen att jag ville bli gravid igen så fort som möjligt. Det är kanske inte den vanligaste reaktionen efter att man krystat och frustat ut en liten unge. Men så kände jag då. Så känner jag fortfarande. Vissa nätter när A inte vill sova känner jag att det gärna får dröja ett par år innan nästa barn. Men allt som oftast känner jag bara att jag vill bli gravid snart igen.

Meeen sen finns det en annan del av mig som känner ”Nej, nej, nej. Vänta! Passa på att njuta av den här tiden med Alice. Den ensamtiden med henne kommer aldrig tillbaka igen. Ge henne allt fokus nu i tre, fyra år.” Och jag hade ju en rätt jobbig graviditet med foglossning från helvetet. Först illamående i typ 14 veckor och sen några bra veckor innan jag fick svinont och tillslut blev jag ju sjukskriven. Trots det jobbiga och onda så kan jag verkligen sakna magen, den var ju så himla fin.

Redigerad-IMG_1695Foto Sandra Moreira 

Både jag och Stefan är dock överens om att det inte kommer gå så många år mellan våra barn, om vi får önska. Och jag vet att man inte kan planera och bestämma en sån sak som en graviditet. Det får helt enkelt bli när det blir. Från början pratade vi om två barn, jag vill dock gärna ha fyra. Och Stefan tre. Vi båda skulle älska att få tvillingar (jag är ju tvilling) även om jag förstår att det måste vara dubbelt så jobbigt. Men också dubbelt så mycket kärlek. Och jag är så glad att jag alltid, alltid haft Jessica nära, min allra bästa vän. Jag har alltid haft henne vid min sida, alltid på min sida oavsett vad. Jag har alltid haft någon att leka med. Jag har aldrig varit ensam. (Älskar att jag började storgråta nu när jag skrev det. Så rörd av mina egna ord, haha.)

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 06.50.18Nyfödda tvillinggrodor. 

Ni som läser och har barn, har ni ett eller flera barn? Hur länge väntade ni innan ni blev gravida igen? Är det stora barnet snällt mot det lilla? Planerade ni syskon eller ”bara blev det”?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    3 barn.

    2 pojkar och en flicka.

    18 månader mellan första och andra och 15 mån mellan andra och tredje. Så 3 barn väldigt tätt. Dom har varann. Början är självklart tufft men nu är det värt de.

    Dom är födda 2012,2011 och 2009:)

  2. Malin

    Vi har exakt 18 mån på våra flickor! Den första tiden var sjukt jobbigt, men nu fem månader senare så ångrar jag mig inte en sekund. Så kul dom kommer ha sen ☺️

  3. Emma

    Vi har en son som är fyra månader nu. Vi kör på kopparspiral och kommer njuta av tiden med Nils. Sen vill vi försöka få ett syskon om kanske 2 – 3 år. Visst saknar jag ibland att vara gravid men det är himla skönt att ha bebisen hos sig.

  4. Emelie

    Våran son är nu 6 månader och han kommer få ett syskon redan i mars 2015, så de blir precis 12 månaders skillnad, kände precis som du och ville bli gravid direkt efter förlossningen, vi kämpa i 3 år innan han blev till så vi kände att blir de så blir de, och så blev de 🙂 dom kommer verkligen ha kul ihop när de är så tätt, men de blir nog tufft oxå, men klarar man tvillingar så går de här med! 🙂

  5. Ulrika

    Vi kämpade ett tag med att bli gravida första gången och tänkte väl att det skulle ta lite tid den här gången med. Men icke sa Nicke och så låg ett lillasyskon i magen. Det kommer bli knappt två år mellan syskonen och det tycker vi känns bra! Känns som att de kommer att få större glädje av varandra än syskon som har fler år mellan sig. Men jag tror att det blir bra oavsett när det blir! Grattis på födelsedagen!

  6. Malin

    Vi har en dotter på 4 år snart.Hon är en prematur och var sjuk när hon föddes.Hon opererades dagen efter förlossningen.Jättejobbig tid och har idag en lite annorlunda vardag mot många andra.Vi ville absolut inte skaffa fler barn efter detta.Vi blev rekommenderade av läkare att skaffa ett syskon i 4-5 års åldern om allt går vägen för dottern.Om vi ville ha fler såklart.Nu har det gått 4 månader sen vi började få till ett syskon och vi håller tummarna för att det går vägen!Det är verkligen härligt att vi har fått all denna tid med bara uppmärksamhet på vår dotter.Hon har blivit en självsäker liten prick och vet vad hon vill.Det är nu hon har börjat prata om syskon.Hon ser andra barn på förskolan som har syskon osv.Er Alice är alldeles ljuvlig och jag tycker det ska bli kul att fortsätta följa er i framtiden!!

  7. Carro

    Jag kände som du på en gång efter förlossningen! Jag vill vara gravid igen! Har gråtit ett antal gånger över att magen är borta och blir alltid lika avundsjuk när jag set gravidmagar ute på byn. Vår lilla dotter föddes också den 17:e Juli förresten 🙂 Jag var nyss på efterkontrollen och fick veta att man är högfertil den första tiden efter förlossning. Vi fick ju kämpa på i 3 år innan miraklet skedde, och jag är 31 år nu, så vi vill inte sabba kroppen med p-piller utan eventuellt på kondom, eller inget alls… Blev liksom lite extra sugen på graviditet när jag pratade om det med barnmorskan! I vårt fall är tajming inget vi tänker så mycket på utan vi hoppas ju få syskon, punkt slut. Vi kan ju absolut inte ta det för givet, utan vore bara ootroligt tacksamma om vi fick uppleva det här igen.

  8. ami

    Våra killar är 1år, 3år och 5år (det är 2år och tre månader mellan dem), och det känns jättebra att de kommit så pass tätt. Dock märker jag att femåringen har mer glädje av sin minsta lillebror som bebis nu än han hade av sin första lillebror vid 2års ålder. Å andra sidan kommer killarna alltid att ha någon att leka med, någon att vända sig till, någon som finns där, och vi ångrar inte alls att de kom relativt tätt. 🙂

  9. Marinett

    Jag blev gravid 2.5 månad efter att jag kom hem från BB. inget planerat givetvis. Men vi bestämde oss för att behålla det. Idag är sönerna (4 och 5 år) bästa vänner och skulle nog inte klara sig utan varandra! Jag tror barnen har roligare tillsammans om det inte skiljer så många år mellan. Men gör vad ni känner är bäst.

  10. -Jenny-

    Vi kommer att han nästan exakt 2 år mellan våra killar. J föddes 11 januari 2013 och lillebror är beräknad 15 jan 2015. Jag skojar och säger att jag och sambon bara ligger en gång om året för de som kommenterar.

    Egentligen hade jag gärna väntat några månader till men det fina är ju att man inte kan välja. Samtidigt känns det skönt att bli klar med barnafödandet och småbarnsåren ganska snabbt. Ser mer fram emot livet om 2-3 år när båda är lite större och med självgående än små spädisar. Men jag skulle aldrig vilja ha mindre än 2 år mellan. Det hade jag inte orkat, varken psykiskt eller fysiskt. Det är 3,5 år mellan mig och min syster och det tycker jag är för mycket….

  11. Vera

    Jag har en åttaårig tvåagluttare och längtar inte alls efter fler barn. Jag skulle vilja vara gravid igen för det tyckte jag var väldigt häftigt men jag vill inte ha fler barn. Jag kanske vore den ultimata surrogatmamman 🙂

    Frågan hänger ständigt i luften och jag känner pressen men längtan måste ju finnas där. Annars går det inte! Det blir inget bra då. Och just nu har vi det så himla bra så jag är rädd att ”förstöra” något. Jag vet vad jag har men inte vad jag (eventuellt) får. Och jag hatar att bli frågad om syskon hela tiden så ibland känns det som att jag skiter i att skaffa fler barn bara för att få tyst på folk…

    ”Tvåbarnsnormen” är en enorm press på oss som faktiskt inte vet om vi vill!!!

  12. J

    Vi är fyra stycken (5 med en lillebror som gick bort i cancer när jag var 10) så det är glapp mellan oss 2 äldre och de 2 yngre. Idag är jag oerhört tacksam att jag har dem alla 4 men det har inte alltid varit enkelt. Jag och min närmsta syster har 16 månader mellan oss (jag 6 mån +graviditet 10 mån) och själv tycker jag att det var alldeles för tätt. Dels är vi väldigt olika men så har vi alltid instinktivt tävlat sinsemellan och det har många ggr skapat oerhörda slitningar. Kanske är det för att vi i vår familj är väldigt tävlingsinriktade men det har ändå skapat jättemycket osämja eftersom vi jämfört oss med varandra och vi inte haft samma förutsättningar/möjligheter som den andra. Idag är jag min syster evigt tacksam men det har krävt många år för att vi ska komma dit.

    Jämför jag med mina småsyskon som det är 2 år emellan ser detta helt annorlunda ut. Så för min del kommer jag aldrig skaffa barn så tätt med hänsyn till individerna. Dessutom har jag läst forskning kring att det är bäst att avvakta så det åtminstone blir 2 år mellan förlossningarna för att det inte ska vara ökad risk för att barn nr 2 får dyslexi, koncentrationssvårigheter och liknande. Jag hinner tyvärr inte leta upp studien för den som är intresserad av att veta mer men den går helt säkert att googla fram med lite tålamod.

    Jag har idag en tjej på snart 15 månader och hon kommer bli storasyster lagom tills det att hon fyllt 2 år nästa år så för oss blev det ändå lite som vi hoppats!

  13. Eliza

    Jag tycker nog att man ska vänta lite mellan syskonen, mellan 2, 5 till 3 år kanske. Får väl också tänka på vad det gör på ens relation till ens partner när man får barn, det gör ju en stor inverkan på ens relation med extra stress och bråk, så klart kärlek med =).. Vill man lägga extra stress på sin relation för att man vill ha barn tät?..

  14. Mikaela

    När vår dotter föddes i december förra året så kände jag Neeej inte igen på ett tag men sen när vi kom hem och landade upptäckte vi att vi fått den snällaste bebisen i världen 🙂 så nu om än oplanerat är jag gravid igen med en dotter hemma på 9,5 månad och är i vecka 9… Det kommer alltså vara ca 16-17 månader mellan dem, exakt lika långt som det är mellan mig och min lillasyster som är min bästa kompis så jag tror det kommer bli toppen!

    Det är dock heeeelt annorlunda att vara gravid, illamående och trött med ett litet energiknippe hemma 🙂

  15. E.

    Har inga barn men jag och mina syskon är väldigt tätt födda :

    Jag – 1993

    Min bror – 1995

    Min syster 1996

    Och vi har en riktigt bra relation idag och jag tror faktiskt att det har lite att göra med att vi är så tätt födda och jag frågade faktiskt min mamma och pappa varför dom gjort såhär och fick till svar att dom ville ha ”barnafödandet” överstökat (haha) visst alla 3 hade kolik och vi var sjukt jobbiga som inte lät mamma och pappa sova men det var så värt det!

  16. Susanne

    Mellan våra barn är det 2 år och 9 månader.

    Våran första förlossning va en mardrömsförlossning så då tänkte jag att det blir inga flera barn..

    Men det blev ändring på det som tur va:)

    Andra förlossningen va en dröm förlossning så det va skönt att man fick en sådan också. 23 minuter tog det.

    Våran son har alltid varit så snäll mot sin lillasyster och vi hoppas att det håller i sig.Dom är nu 5 år och 2 år gamla.

  17. Emma

    Jag har själv inga barn men

    Jag och mina syskon är född : 1993 – 1995 – 1996

    Och vi har världens bästa relation och jag tror också att det har lite att göra med att vi är så tätt födda och enligt mina föräldrar så ville dom ha syskonfödandet klart så fort som möjligt efter att jag var född (haha) visst vi alla hade kolik och det var riktigt påfrestande för dem men det var så värt det säger som båda haha!

  18. Malin Lundgren

    Stort grattis på din födelsedag Angelica!! Hoppas du får en fantastisk dag 🙂

    Tack för en fantastisk blogg med mycket inspirerande läsning.

    Är här inne flera gånger om dagen och läser.

    Stor kram

  19. Anja

    Hej!

    Jag är en dotter som är 1,5 år och jag och min man vill gärna ge henne ett syskon men vi har ingen brådska!

    Det finns ju för- och nackdelar både med att få två tätt och att vänta några år, men jag tycker att fördelarna med att vänta överväger stort.

    Jag vill passa på att ge vår dotter ensamtid med oss föräldrar och verkligen njuta av att vara med henne, sen tror jag det bara är bra att hon är lite äldre och förstår mer när (om) nästa ska komma. Jag har tre år mellan mig och min syster så kanske därför jag tycker det är lagom.

  20. Anna

    Lilleman är 11 veckor hade en bra graviditet inga fysiska problem. Tyckte magen var vacker MEN om att vara gravid medförde den värsta oro jag känt i mitt liv! Slutade med planerat kejsarsnitt och samtal med psykolog så eventuella syskon kommer vara afrikan, kines eller nåt

  21. Hanna

    Här är en till som sa ”det här vill jag göra om snart igen” direkt eter min första förlossning. Det är ju sååå härligt att föda barn! Vi ville gärna ha 2-3 år mellan syskonen (om vi fick önska!). När storasyster var 2,5 år fick hon en liten lillebror. En utmärkt ålder tycker jag för hon har bara varit gosig och snäll mot lillebror samtidigt som hon hann sluta med blöjor och napp innan han föddes. Har även sluppit syskonvagn då vi klarar oss på ståbräda och sen används springcykel väldigt ofta. 🙂 Vi hoppas på en tredje knodd sen om några år 😉

  22. Malin-Mamma, gravid och änglamamma

    Vi födde första barnet dec 2012, tyvärr bara efter halva graviditeten så han lever inte. Lillebror föddes nov 2013 och är nu 10 månader. Jag är gravid och om allt går som det ska så kommer syskonet i mars 2015, alltså ganska tätt, 16 månader mellan.

    Det här är alltså tredje gösten jag är gravid i rad ♥

    Förra graviditeten var jag sjukskriven from v 28 pga bäckenrelateradsmärta.

    Kram till er ♥

  23. Evelina

    Har en son på snart 9 månader och är gravid i v. 7. Det kommer skilja 16-17 månader mellan barnen men två läsår i skolan. Det var planerat men hade inte trott att det skulle gå slå lätt även andra gången.

  24. Elin

    Jag har två pojkar. En kille som blir tre nu och en kille som blir tre månader. Storebror är jättesnäll och stolt över sin lillebror. Pussar och kramar. Sen kommer det ju så klart stunder när han tycker att jag ägnar för mycket tid med lillebror. Men jag försöker ge honom ensamtid med mig en stund varje dag. I övrigt gör vi allt tillsammans. Säger ofta till honom att vi är en familj och i en familj är man snälla med varandra och gör roliga saker tillsammans. Det verkar funka :). Jag är nöjd med två barn :). Dom är bäst :). Kram

  25. Rebecca

    Vår pojk är 1,5 år nu. Vi gifte oss för ungefär en månad sen, så vi hade sedan innan planerat att sluta med p-medel runt bröllopet. Det är inget jätteaktivt försökande, med ägglossningstester och alarm dock. Vi tänker att vi kör på som vanligt och ser hur det går och försöker att inte stressa upp oss även om vi längtar så efter nästa 🙂