Angelica Lagergren

Att bygga en sänggavel

IMG_9283.JPG

Ni är flera som har efterfrågat en mer detaljerad beskrivning om hur jag gjorde när jag byggde vår sänggavel förra veckan så här kommer det.

Till att börja med så behövs följande:

  1. Spånskiva (säljs ofta i måtten 120x250cm)
  2. 2,5×2,5cm reglar (går bra med läckt också), 2 gånger bredden samt 5 gånger höjden på din sänggavel är den mängd reglar du behöver.
  3. Skumgummi i valfri tjocklek, tänk så att storleken på skumgummi matchar tänkt storlek på sänggavel.
  4. Ett tjockare tyg i den färg du vill ha på din sänggavel. Ett tips är att detta tyg är minst 20cm spill på alla håll och kanter än vad du tänker göra din sänggavel. Ska din sänggavel vara som vår 120x160cm så bör tyget vara 160x200cm.
  5. Valfria knappar (gärna med ögla på baksidan)
  6. Najtråd
  7. Spraylim som inte fräter sönder skumgummi
  8. Ett gäng småspik
  9. En häftpistol
  10. Borrmaskin
  11. Stor och lång ”synål” Gärna 3mm tjock och över 10cm lång, eller annat liknande föremål

IMG_9280.JPG

När du inhandlat och plockat fram ovanstående så gör du såhär:

  1. Börja med att såga spånskivan till önskad storlek.
  2. Sen så sågar du upp reglarna så att de bildar en ram runt hela baksidan av spånskivan. Tänk på att lämna plats för eventuella golvlister. Det går bra att såga ut (eller lämna hål) för elementrör eller liknande också.
  3. Regla även upp mitten av sänggaveln samt en fjärdedel in från varje kant. Detta för att spånskivan inte ska flexa och spricka när ni luftar er bakåt och läser en bra bok. Se bilden på baksidan ovan.
  4. Märk sedan upp vart ni vill ha knapparna på sänggaveln och borra hål i spånskivan och eventuella reglar. Om det blir så att ni får knappar där reglarna sitter, ”tunna” ur regeln där hålet är (se sista bilden längre ner här i inlägget). På så sätt kommer ni få fortsatt jämn yta mot väggen även när vi fäst knapparna.
  5. Nu är det dags att skära till skumgummimadrassen. Antingen så använder ni en riktigt vass kniv eller varm ståltråd.
  6. Därefter så sprayar ni sänggavelns framsida med spraylim och fäster skumgummin på spånskivan.
  7. Häfta fast tyget i övre bakkant på regeln och låt tyget hänga fram över madrassen.
  8. Ta sedan din ”nål” och trä najtråden genom hålen från baksidan, genom spånskivan, madrassen och tyget.
  9. Snurra fast najtråden i knappen på framsidan. Dra till från baksidan så att knappen sjunker in i skumgummit och tar tyget med sig in. Snurra sen upp najtråden på baksidan runt en liten spik.
  10. Upprepa punkt 8 & 9 till alla knappar är på plats. Ha tålamod det här tar tid för att få det rakt och snyggt. Vi valde att ha 14 knappar, då sitter de med 20 cm mellanrum på vår sänggavel. Här är det ju bara att köra på efter tycke och smak.
  11. När alla knappar är på plats så är det bara att spänna och fästa tyget runt övriga tre kanter.

sänggavelJu mer tyg ni har över på sidorna desto mer lik bilden ovan kommer er sänggavel att bli. Vi hade enbart 10 cm tyg över på vardera sida och därför blev knapparna bara ”insjunkna” i tyget och kunder inte ta med sig tyg och vecka det som på bilden här ovan.IMG_9281.JPGSå här ser den ”urtunnade” regeln ut.

Budgeten för den här sänggaveln är 1300kr:

  • Tyg: 400kr
  • Knappar: 150kr
  • Skumgummimadrass: 600kr
  • Spånskiva och reglar: 150kr

Lycka till!

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Ett annat tips är att köpa själva ”stommen” till sänggaveln och bara klä om den själv. Jag hade tänkt bygga en helt själv men hittade en billig vadderad sänggavel på ikea (men finns säkert också på ex jysk eller blocket. Jag behövde bara borra hål, klä om och sätta i knappar själv och det blev betydligt enklare och billigare än det hade blivit att göra den själv.