Angelica Lagergren

Frågor och svar om förlossningen!

Nu har jag sammanställt frågor jag har fått av er om förlossningen. Har ni ytterligare frågor är det såklart bara att kommentera eller maila mig!

Hur lång tid tog förlossningen?

Jag fick sammandragningar hemma klockan sju på morgonen och Alice kom 00:03 på natten. Så 14 timmar allt som allt. Själva krystvärkarna hade jag under 30 minuter ungefär.

Vad åt du under förlossningen? 

Jag åt nästan ingenting, det var typ som att min hunger försvann. Jag åt några tuggor av en smörgås och lite kakor men jag drack väldigt mycket vatten och saft. Men jag känner inte att det var onödigt att packa ner så mycket godis och kakor i BB-väskan, för vi åt upp allt på hotellet sen.

Varför skrev du sammandragning istället för värk i din förlossningsberättelse? 

Jag (eller vi, Stefan var också med) gick en superbra profylaxkurs innan förlossningen och där sa barnmorskan Carina Rylander sammandragningar istället för värkar. Värk är ju ett negativt ord och vid en förlossning (och i övriga livet också för den delen) är det mycket bättre med positiva ord. Som ja till exempel, när en sammandragning kom och det gjorde ont tänkte jag JA, istället för NEJ, som ju faktiskt är det första som kommer upp i huvudet när det gör ont. För varje sammandragning var jag ju ett steg närmre att få träffa Alice, därav JA.

bild-22

Kunde du andas dig igenom värkarna? Är det verkligen värt att lägga pengar på en profylaxkurs? Det känns bortkastat tycker jag och det känns så flummigt… 

Ja, det kunde jag verkligen. Men en profylaxkurs (i alla fall den vi gick) är så mycket mer än bara andning. Ja, andningen är viktig och jag hade stor användning av den både hemma och på sjukhuset. Men vi fick lära oss så sjukt mycket mer och det viktigaste av allt tyckte jag var inställningen till förlossningen. När jag lämnade kursen var jag mer peppad än någonsin på att föda barn, innan hade jag massa frågor och kände en oro/rädsla. Jag tycker att det var värt pengarna, men samtidigt tycker jag att det borde vara nåt som ingår för alla när man är gravid. Profylaxkursen var inte alls samma som den föräldrakursen vi gick. Den var också kanon, men jag är så glad över att vi bokade in oss på profylaxkursen. Jag har pratat med Carina som håller i kursen och hon vill ge er läsare 300 kr i rabatt till deras kurs i September. Gå in och gilla deras facebook-sida och boka kurs här.

Sprack du mycket? Hur mår du nu är du helt återställd?

Jag sprack ingenting alls, vilket jag blev väldigt förvånad över, men såklart glad. Jag kände mig öm där nere i någon dag efter förlossningen, men för mig gjorde det aldrig riktigt ont efter. Jag hade mycket mer ont i hela kroppen, en träningsvärk jag aldrig tidigare upplevt tog ett järngrepp om min kropp i nästan en hel vecka efter förlossningen.

bild-2-21-e1406916833871

Hur upplevde du smärtan under förlossningen? Kändes den hanterbar eller var det någon gång som du kände att ”detta fixar jag inte”? Har du några tips till en nervös förstföderska hur man ska våga lita på sig själv och inte vara så rädd för smärtan?

Jag har alltid trott att jag är en väldigt smärtkänslig person, men det är jag kanske inte… Jag hade nästan bara hört storys om förlossningar innan med orden ”Det gör så ont att det känns som att man ska dö”, ”Det känns som att någon krossar alla benen i din kropp om och om igen” eller ”Tänk dig att någon sliter din kropp mitt i tu, så känns det!”. Men… Alltså jag upplevde inte smärtan så. Sen är en förlossning individuell för alla, så är det ju, jag kan bara säga hur jag kände. Jag tycker att det kändes som att någon spände ett band över nedre delen av magen och ryggen, och under sammandragningarna spändes det här bandet åt väldigt hårt. Vissa sammandragningar var mer smärtsamma än andra. Här hemma hade jag ondare än inne på förlossningen och jag är glad över att jag tog både lustgas och eda. Jag ser ingen anledning att ha ont i onödan och lustgasen tog verkligen udden av den skarpa smärtan. Så mina tips är: Gå en profylaxkurs och försök tänka positiva tankar! Och var inte rädd för att ställa frågor eller be om hjälp under förlossningen, barnmorskorna/sköterskorna/läkarna är där för dig.

Okej, personlig fråga. Kom det bajs när du krystade?

Jag var tvungen att fråga Stefan om det här direkt efter förlossningen. Han sa att det luktade rätt mycket bajs under krystningsskedet. Det är inget jag tänkte på alls (trots att jag är sjukt luktkänslig!). Så ja, jag antar att det kom bajs. Men det var inget jag tänkte på och absolut inget barnmorskan sa. Hon uppmanade ju mig dessutom att trycka på som om jag var riktigt hård i magen. Och finns det bajs i tarmen då, ja, då är det inte så konstigt att det kommer ut.

bild-1-2-e1407515922470

Hur var det med kladdet? Du har skrivit innan om att du inte gillar kladd, jag menar, din baby hade ju rätt mycket fosterfett! (Inget illa menat!)

Min lilla bebis var den kladdigaste lilla grisen jag någonsin sett. Jag har sett bilder och filmer på nyfödda bebisar som har en hel del fosterfett kvar, men jag har aldrig sett någon som sett ut som Alice. Hon var helt täckt av kladd och helt ärligt, det var inte jättemysigt att ha allt det där kladdet på sig i en hel timme. Det försvann rätt snabbt in i huden (det mesta i alla fall), men under den timmen var det kladdigt och det luktade inte så gott. Men barnmorskan sa att det var bra för Alice hud att låta det sjunka in av sig självt, och inte torka bort det, så jag gillade läget bara. Men det var inte så att jag gosade in mig och pussade sönder henne det första jag gjorde… Hon fick en lätt liten puss på huvudet bara, hehe.

/Angelica

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sarah

    Hej!

    Är en 25 årig tjej utan barn men som brinner för graviditet, förlossning och barn. Älskar eran blogg!

    Jag bara väntar på den dagen jag får se en positiv sticka 😉

    Några frågor har jag som jag hoppas du kan svara på!

    1. Erbjöds du att ta lavemang innan så att du kunde tömma tarmen innan förlossningen?

    2. Får man föda sitt barn i vatten eller har dom tagit bort det?

    3. När man väntar barn. Vilka är det man kontaktar då? Då menar jag myndigheter. T.ex. mammaledighet, mammapeng, vart ringer man för att gå på ultraljud, de första besöken hos barnmorskan? Sjukhus, mödravårdcentral, förlossningsavdelningen osv?

    Hoppas på svar 😀

    P.s Alice är otroligt söt, älskar allt hår <3

  2. Helena

    Vad många inte vet är att om man har friskvårdsbidrag på sitt jobb kan man använda det för att gå Profylaxkurs! Det gjorde jag och jag tycker som du och många andra att det är såååååå värt det! Man känner att man klarar av det, man blir peppad och ens partner får massa tips om vad hen kan hjälpa till med under förlossningen 🙂

  3. Sara

    Hej! Vad spännande att läsa! Väntar själv första barnet och har ca 10 veckor kvar. Tänkte fråga om du gjorde några knipövningar innan förlossningen eller smörjde med någon förberedelseolja? Tack för en härligt ärlig blogg!

    Kram Sara

  4. Sofie

    Åh jag gosade in mig i kladdet, hade blod både här och där , på hakan o halsen o allt, han va så varm och utstrålade liv liksom så jag kunde inte låta bli, det va ju vårt kladd, mitt kladd från min mage och min kropp.. Och min son hade äntligen kommit, varm och helt illröd. Min vackra kladdiga son. Minns fortfarande känslan, kommer minnas den förevigt.

    När jag går igenom något jobbigt är det precis det ögonblicket jag ser framför mig och precis den känslan jag tänker på.