Angelica Lagergren

Så får du platt mage snabbt efter graviditeten!

bild 1 (2)

”Så får du platt mage snabbt efter graviditeten!”, ”Gå ner snabbt i vikt så fort din bebis är född”, ”Rasa i vikt”. Det är saker du aldrig, aldrig kommer att läsa om här i vår blogg. Jag har fått många kommentarer och frågor om jag kommer att lägga upp bilder på min mage nu efter graviditeten. Hur ser den ut? Är den putig? Är den platt? Hur mycket bristningar har du på magen? Hur mycket gick du upp i vikt när du var gravid och hur mycket har du gått ner nu?

1981924_10153962847145381_1974854222_n

Plåtning för Vi föräldrar Gravid i vecka 24 eller 25 tror jag… 

Men vet ni, det finns så himla många andra bloggar (och tidningar) som kretsar och hetsar kring det. Och alla får faktiskt göra precis som de själva vill. Vissa gör det på ett bra och sunt sätt, men jag tycker att många hetsar väldigt mycket kring sina kroppar. Både under graviditeten (det verkar finnas nån tävling i att gå upp minst under sin graviditet) och även efter barnet är fött. ”Kolla på min mage, det är bara TVÅ dagar sen jag födde. Nu ska mamma-fläsket bort en gång för alla!”. Hallå?! Ni har ju burit en liten bebis i era kroppar i mer än nio månader? Jag förstår att man kanske inte är supernöjd med sin kropp direkt efter förlossningen, eller veckor/månader efter för den delen heller. Man kanske inte känner sig bekväm… kläderna man hade innan man blev gravid passar inte och gravidkläderna är för stora. Men kan vi inte snälla bara försöka fokusera på nåt annat än vikt den här tiden i livet? (gärna släppa hetsen alltid, men det verkar ju tyvärr omöjligt) Det är en ständig vikthets i samhället (speciellt för kvinnor!) och det här med att gå ner snabbt när man blivit mamma kan inte vara prio ett i ens liv. Det får inte vara det tycker jag. Det tar ju fokus från den första tiden som mamma.

20140505-163629

Magen i vecka 30. 

Jag känner att det får ta den tid det tar. Jag är så sjukt imponerad över min kropp. Jag låter förmodligen klyschig och präktig när jag skriver det, men fasiken vad bra kroppen är! Trots foglossningen som var ett smärtsamt helvete är jag så stolt och nöjd över att min kropp kunde göra/bära ett barn. OCH föda fram barnet! Hur magen ser ut just nu känns inte relevant.

bild-1-2-kopia

Sista magbilden, vecka 40.

Att jag lagt upp bilder på mig själv i underkläder vecka för vecka under graviditeten är en sak tycker jag. Då växer bebisen i magen och det blir väldigt stora förändringar i hela kroppen och främst magen. Men jag ser faktiskt ingen vits i att ta bilder på magen nu och visa er hur snabbt/långsamt magen sjunker undan. Det är ju så sjukt individuellt hur lång tid det tar för kroppen att återgå till hur den såg ut innan. Om den någonsin gör det.

Upplever ni samma sak som jag? Att det är stor vikthets för nyblivna mammor och även under graviditeten? Jag ska helt ärligt säga att det ska bli skönt att få träna igen. Men träna och hetsbanta är för mig två helt olika saker. Jag behöver verkligen stärka upp ryggen, men även min sjuka höft. Om jag har turen att bli gravid igen vill jag ge kroppen de bästa förutsättningarna. Det vore skönt att slippa ha så ont som jag hade under den här graviditeten.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Blev jätteglad när jag läste ditt inlägg. Fantastisk inställning som jag önskar att jag själv hade mer av Trots att man försöker fokusera på allt det viktiga i livet så blir man alldeles överöst och dränkt i hur man ”ska” vara och se ut. Istället borde det vara sånt här som står på löpsedlarna, på varje omslag, i bloggar, annonser, ja överallt! Tack för att du delar med dig, du har iaf fått mig att känna mig lite mer okej med mig. 🙂

  2. Anna

    Hej Angelica.

    Jag är gravid i v 23 (otränad och älskar ej min kropp). Jag tycker det är så skönt att kunna läsa denna blogg utan att spä på mina kropps komplex. Tack!

  3. AnnaSmyckeform

    Tack för det här inlägget! Blev väldigt glad av att läsa det och jag känner precis likadant 🙂

    Förresten, hur gick det med tävlingen om när er lilla Alice skulle födas?

    Kram 🙂

  4. Maria

    Helt rätt!!!! Varför ska man utsätta kroppen för tokbantning så fort barnet är fött. Den hetsen är inte normal. Tror dom som ägnar sig åt det, har mer problem än en oformlig mage. Nä? Njut av bebisen, det är den som behöver fokus. Tack för härligt och sundt inlägg!

  5. Linnéa

    Heja heja! Jag är nu gravid i v 38 med vårt andra barn, jag är sååå stolt över o få vara kvinna o få uppleva detta fantastiska med o bära på ett barn !
    De viktigaste är att vi är starka mammor oavsett vikt/form/bristningar etc som ALLA är så intresserade av, du är en stark mamma!!! Alice är lyckligt lottad!
    Kram kram

  6. Mathilda

    Jag håller med såklart! Tråkigt att det inte är en självklarhet. Jag är så trött på vänner, bloggar och instagram där allt bara handlar om vikt och hur man får bort magen.

  7. Angelica

    Åh, vilket bra inlägg!! Och grattis till er som nyblivna föräldrar och vilket äventyr ni har framför er! Vad söt Alice är!!! 🙂

    Jag var en av dom som frågade om du skulle lägga upp en bild på magen efter förlossningen, enbart för att jag var nyfiken på hur snabbt kroppen återställer sig, och hur magen såg ut precis efter att Alice kommit ut hade varit roligt att se skillnaden på. Inget vikthets för huvudtaget. Så jag ber verkligen om ursäkt ifall du har känt så angående att lägga upp bilder på magen.

    Bra att du står på dig på det du tror på, och att alla är olika i deras viktresa efter graviditeten 🙂

    Så återigen så ber jag om ursäkt och jag tycker att du ser fantastisk ut efter en sån kort tid efter förlossningen! Wow!!! 😀 Ha det bra ! Kramisar

  8. Rebecca

    Go Angelica Go!
    Jag håller helt med dig 🙂

    Fick barn i söndags den 20/7 & jag har aldrig varit så nöjd över min kropp som nu, trots lite degig mage 🙂
    Jag har burit & krystat ut världens lilla grabb!

  9. Therese

    Man behöver inte visa en enda bild eller svara på dumma frågor!

    Jag mår mest dåligt över alla efterbilder då min graviditet totalförstört min mage. Så jag är tacksam över att man kan behålla bilder för sig själv..

  10. Anne

    Så härligt att höra en sund inställning!!! En undran: hur har det gått med foglossningssmärtorna?

  11. Sabina

    Himla bra skrivet! Är själv i vecka 32 nu och hade verkligen super problem med att jag gå upp i vikt i början av graviditeten tråkigt nog. Men sen kände ”fan heller jag bär på ett barn och ser ut som en mindre småfamiljshus, och de tänker jag vara stolt över”!
    De är en sån himla fin gåva att få vara gravid nu med mitt första barn att jag nu valt att skita blankt i mina bristningar som växer och de växande mag/lår omfånget. Nej, fy! Nu går ja i så tajta kläder som möjligt och njuter av att visa mina former 🙂

  12. Therese

    Hej! Jag var en av dem som frågade om du ville lägga upp bild nu efter förlossningen. Bara av ren nyfikenhet. Jag är gravid själv och vill bara se. Jag ör otroligt impomerad av kroppen att den återhämtar sig så bra och snabbt efter en graviditet. Så min fråga var inget med vikthets. Vill bara att du ska veta det. Kram Theresw

  13. amanda

    Jag håller med dig till fullo men att visa magen efter har jag inga problem med. När jag själv var gravid trodde jag den skulle försvinna med en gång men förstod sen att de kunde ta tid. Jag dokumetera tiden efter för att visa andra gravida att så här är det, allt händer inte på några dagar! Jag visa en bild när de gått 2 dagar och de var en stor deg på magen, jag visa 3 veckor efter då de fortfarande var en deg. Det va inte för att visa ”titta va duktig och smal jag har blivit” utan så här ser de ut efter man har fött barn och de tar tid innan mage och hud drar ihop sig. 1 år tog det och har fortfarande hud på magen som kanske alltid kommer vara där. Meningen men att lägga ut mina bilder va för att motverka vikthetsen utan snarare visa att alla blir inte av med magen på 2 dagar inte ena 3 månader utan snarare 1 år.

  14. Terese Alexandersson

    Jag håller helt med! Fokuset är ju helt jäkla snett när man blir gravid. Det var den vanligaste frågan jag fick: Hur mycket har du gått upp nu då? Det är ju inte som att man frågar folk som inte är gravida om deras vikt. Och den vanligaste kommentaren var: oj vad stor du är! Och du har inte kommit längre i graviditeten? Oj, din mage är ju svinstor!! så jävla tröttsamt att lyssna på. Och nu när barnet är ute är fokuset på hur mycket jag tappat. Träffade min sambos pappa Eftr. Två veckor efter förlossningen och han såg häpen ut och sa att jag hade endel kvar än att tappa. Och frågade om det var lite svårare för mig som gjort snitt, om det var därför jag inte tappat allt än.och då hade jag ändå redan gått ner 20 kg och hade typ 6 kvar. Då blir man ju lite trött/stött/ledsen..

    Nåväl, vi måste väl bli bättre på att ignorera skitkommentarer helt enkelt 🙂

  15. Josefina

    Jag håller helt med dig! Det blir verkligen ofta ett sånt himla fokus på att få tillbaka sin gamla kropp efter graviditeten, vilket är så himla dumt. jag har ett dilemma dock, samtidigt som jag inte bryr mig om vikten eller att se ut på ett visst sätt så kan jag inte komma ifrån att jag är väldigt överviktig och var redan innan jag blev gravid. så för min hälsas skull behöver jag bli normalviktig, samtidigt som jag inte tänker hetsa fram det. det får ta den tid det tar liksom. men det känns svårt att blogga om, vill inte uppmuntra vikthets liksom… kanske får hålla det utanför helt enkelt.

  16. Rebecca

    TACK för det Angelica!! Jag är nu gravid i vecka 39 och varenda jäkla människa jag möter frågar mig hur mycket jag gått upp i vikt. Alla ska spekulera, diskutera och inte minst ”ge goda råd” om vikten och hur jag ska göra för att gå ner till ”vanliga jag” igen. Jag förstår inte ens hur man vågar kommentera någons kropp så mycket som folk, alltså ALLA, har kommenterat min under den här graviditeten. Jag har redan hjärnspöken sedan tonåren då jag hade ätstörningar, att folk ska hetsa och ifrågasätta hjälper verkligen inte… Och verkligen inte alla dessa bloggar där folk föder barn ena dagen och lägger upp bikinibilder ”bara 3 kg kvar nu *peppen*” en vecka senare.

    Oj, lite bitsk i värmen kanske men det kan man väl få vara 🙂 poängen var i alla fall att tacka dig för det här inlägget och en mer sund syn på livet i allmänhet. Kram och stort grattis till er vackra dotter!

  17. Catrin - Gravid v 40

    Härligt inlägg och känner precis likadant!

    Jag längtar efter träningen, men just nu är det för att kunna komma ut och röra på sig över huvud taget. Jag menar nu under senare delen av graviditeten har jag varit smidig som ett kylskåp 😉

    Men känner heller ingen hets över att rasa i vikt direkt efter förlossning. Prio ett är min bebis och sen får allt annat komma i andra hand!

  18. Åsa

    Vilket bra inlägg om den märkliga mammahets som råder! Varför(!) ska man behöva visa upp sin mage när bebisen är ute. Då är ju magen ”ens vanliga”igen och då sällan en kroppsdel vi brukar visa fram så mycket. Du ser så jättefin och lycklig ut på bilderna efter förlossningen, ja innan också så klart! Kram från Åsa som längtar efter att magen ska bli ”eftebebismosig” (är i v38..:)

  19. Frida

    Håller med dig i precis allt du skrivit! Tycker det är så synd att det är ett sånt fokus kring hur mycket eller lite man gått upp under sin graviditet. Att man blir jämförd i precis allt vad som gäller kroppen och hur den växer, åt vilka håll den växer osv. Alla är vi olika och alla har olika kroppar! Jag fullkomligt älskade min gravidkropp trots att jag gick upp mycket i vikt. Det var inget som störde mig för jag lade allt mitt fokus på det faktum att mitt barn växte i min mage. Det känns större än att lägga energi på antal kilon hit och dit.

    Såhär en månad efter förlossningen känner jag ingen press på att direkt komma tillbaka till min gamla kropp (om jag ens kan få den igen..) utan tar det lugnt och njuter av min dotter istället. Visst är jag inte supernöjd med hur kroppen ser ut nu, men hallå den har precis fött ut ett barn, det om något är fantastiskt! Min degiga mage får min dotter gärna ligga och mysa på ett tag till ;). Kvinnokroppen är verkligen helt otrolig, så som den på egen hand kan dra ihop sig, wow!

    Ska bli väldigt väldigt skönt att kunna börja träna igen, men enbart för hälsans skull, för att jag mår bra utav det och inte för att banta 🙂

  20. Mia

    Skönt att läsa att inte alla eftersträvar att banta ner sig direkt efter födseln. Dt enda jag fick höra efter min förlossning va frågan om när jag skulle börja gå ner i vikt…..gahblev så fruktansvärt arg och irriterad över att hela tiden påminna att jag nyss fått barn, hallå ååå!!!!
    Tycker du är grym!! Kram på dig

  21. Mikkaela

    Så himla skönt att läsa!

    Alla borde tänka som dig med detta.

    Jag har 10 veckor kvar & är så otroligt tacksam & stolt över

    min kropp. Ska aldrig mer vara elak mot den.

    (givetvis sparkade bebban just när jag skrev detta).