Angelica Lagergren

Förbjudet att bada som preggo?

20140623-222920-80960560.jpg
Igår fick jag en kommentar på instagram om att det är förbjudet att bada efter vecka 32 om man är gravid. Har era barnmorskor sagt det till er? Jag badar inte bubbelpool eftersom jag vet att det är risk att få urinvägsinfektion då (i vanliga fall också, men då badar jag iaf). Men vanlig pool och havet har jag badat i nu som gravid och inte haft en tanke på att det inte skulle vara okej.

Jag tänker att det bästa är om alla lyssnar på sina egna barnmorskor när det kommer till råd och tips. Så gör jag i alla fall. Det är omöjligt att lyssna på alla, även om de menar väl. Hur gör ni? Badar ni? Har ni fått order om att inte bada efter vecka 32? Vilka/vem lyssnar ni på när det kommer till er graviditet? Mamma? Kompisar? Barnmorskan? Läkare?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej

    Jag fick direktiven av min bm att inte bada spabad. Vi kommer vara ute på kompisarnas land under sommaren. Där har det ett spabad, ett djupt badkar för 8 vuxna med 38 grader och man kan välja med eller utan bubblor. Såg framför mig att det var där jag skulle överleva sista tiden innan BF. Men min barnmorska sa att det är inte bra! Jag föder 2 aug och efter 15 juni var det slut badat. Känner mig såklart snuvad på konfekten om nu så inte är fallet. Tyckte det var konstigt med tanke på olika gravidgjympabad som finns. Får nog fråga igen… 🙁 vill ju bada!!

  2. Ninni

    Efter slemproppen gått eller vattnet ska man väl försöka undvika offentliga bassänger och sånt. Men bada hemma i badkar går jätte bra. Som sagt så brukar man ju föda i vatten. Risken med offentliga bassänger är ju att de kommer in någon bakterie om man inte har en slempropp som skyddar 🙂

  3. Maria

    Jag fick rådet att inte bada i offentliga bubbelpooler, har eget spabad så det var inga problem. Födde även i sittbadkar på bb.. Kan verkligen rekommenderas 🙂
    Bad är en grym smärtlindring plus att det bjöds på lustgas också 🙂

  4. joeeeee

    Haha.. Det finns ju t om folk som föder i vatten (ok inte i Sverige för de är rädda för infektionsrisken). Men ändå! Att lyssna på det sunda förnuftet funkar nog alldeles ypperligt, okej att inte bada när vattnet eller slemproppen gått men annars så känns det ju lugnt! Jag körde vattengympa fram till v 36, blev igångsatt i v 37. Bada på du och njut med gott samvete! 🙂 Sen när avslagen kommer är det ju inte lika roligt att sitta på land och titta på alla andra resten av sommaren så ös på du medan du kan!

  5. Louise

    Min barnmorska har hela tiden sagt att man kan bada hur långt in i graviditeten som helst, det är bra avlastning för ryggen och sålänge man själv tycker att det känns bra så är det absolut ingen fara! 🙂 Jag har badat väldigt mycket och jag har en stor del av graviditeten kvar men jag tänker fortsätta att bada sålänge jag själv känner att det känns bra!

    Så jag tycker att du ska fortsätta bada! 🙂

  6. Helena

    Aldrig hört! Jag var höggravid förra sommaren och badade i skärgården ända till slutet. Följ din barnmorskas råd!

  7. Isabelle

    Det ska inte vara någon fara Det är väl precis som tidigare kommentarer skrivit att man ska undvika att bada om vattnet gått. Iallafall i allmänna pooler. Simning och vattengympa brukar ju generellt sett ses som en bra motionsform för gravida för att det inte belastar kroppen så mycket och är väldigt allsidig träning. Jag gick på vattengympa som hölls av barnmorskor fram till vecka 36. De var flera som körde på fram till vecka 40.

  8. Josefina

    Enligt nya rön (Gudrun Abascal skrev om det i Att Föda) så får man bada till och med om vattnet har gått, dvs det är även ok att föda i vatten numera. Men, som sagt det bästa är om alla bestämmer själva hur de vill göra, jag badar på i alla fall 🙂

  9. Lotta

    ”Man ska inte bada efter vattnet har gått..” Men dit är de ju ett tag kvar till. De är det som min barnmorska har sagt iaf. Annars så ska det vara bra att bada eftersom det är avkopplande för trötta ryggar och ben. Jag tänker iaf bada i sommar, hur ska man annars överleva i värmen:)

  10. Hanna

    Lyssnar bara på min barnmorska och mitt sunda förnuft 🙂 tycker du gör rätt som inte lyssnar på ”alla andra”, det finns så mycket åsikter om allt. Speciellt när man är gravid!

  11. Johanna

    Jag badade när mitt pyre låg i magen! Frågade min morska och det var inga problem så länge man inte var i superhett eller iskallt vatten en längre stund då bebisen blir för varm/kall och inte kan reglera det i magen. Var på spa dagarna innan förlossningen och plaskade läääänge. Badade bubbelpool en stund tom ( frågade morskan om det med). Två dagar senare ville Pyret ut! I v 38! Vissa tror att det var spa-andet som satte igång det men det tror inte jag o det är ju faktiskt min kropp det handlar om! Så bada på du!

  12. Amanda

    Hej!

    Jag pratade med min barnmorska sist jag var där om just detta och sa att jag hört att man ska undvika badning i offentliga basänger för att det alltid finns en risk för UVI. Men hon tyckte att jag skulle bada på som vanligt i hav och bassänger om jag ville de och kände för det. Så de finns inga förbjud på att vi inte får bada..

  13. Lina

    Tycker att det vore väldigt konstigt att man inte skulle få bada alls efter v 32 med tanke på att jag fram tills i torsdags gått på vattengympa för gravida med foglossningsbesvär i en pool på sjukhuset 2 ggr i v, och nu är i v 42.. 😉 detta har sjukgymnast o barnmorska rekommenderat, så länge vattnet eller slemproppen inte har gått.

    Så nää, tror som du säger att man får tänka själv och välja vad/vem man lyssnar på. Ibland känns det som att ALLT är farligt bara för att man är gravid. Då brukar jag tänka att det är ju faktiskt ingen sjukdom att vara preggers 😉

    Lycka till resten av lilla tiden som är kvar!