Angelica Lagergren

Babynest i sängen – ja eller nej?

20140622-100420-36260931.jpg
God morgon! Här är vi fortfarande förkylda men jag ska inte hålla på och gnälla över det.

Jag la precis ett av våra babynest i sängen (vi har lyxen att ha två! Ett som min kompis Helena har sytt som vi lånar och det här från Emmies babynest som vi fått låna av min kompis Johanna). Så vi tänkte ha ett på övervåningen och ett på undervåningen här hemma. Men… Nu när jag la det mellan oss i sängen kändes det väldigt trångt. Så det bästa kanske är om Alice sover i sin spjälsäng precis brevid vår säng? Fast i sitt babynest.

Hur har ni andra gjort de första månaderna? Jag är en vild sovperson, jag ligger aldrig stilla… Så jag är rädd att råka lägga täcket över henne, vilket är livsfarligt. Jag har hört att det inte är så vanligt att man rullar på sin bebis, att man har en spärr… Nu ska jag inte jämföra en bebis med en hund, men när jag hade hund rullade jag aldrig någonsin på henne i sömnen trots att hon sov väldigt nära.

Kom gärna med era bästa sovtips med liten spädis. Nu blir det frukost och en stooor kopp te.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Terese

    Vi har kört babynestet i spjälsängen hela tiden vilket har varit perfekt. Kändes helt konstigt att ha henne mellan oss. Dels blev det trångt, dels hamnar jag och killen så långt ifrån varann. Den nattliga närheten är så viktig med sin partner ty ker jag 🙂

  2. Johanna

    Hej! Vår dotter sov i sin spjälsäng från första natten och det har gått jättebra. Det är helt meningslöst att vänja dom vid att vara nära hela tiden, det gör bara ”avvänjningen” tusen ggr svårare sedan. De första veckorna är det givetvis ”feed on demand” men sedan är det ni som bestämmer hur ofta hon får/bör äta och att amma sitt barn till sömns bäddar bara för svårigheter senare.

    Att dessutom lägga ner bebisen i sin säng när den fortfarande är vaken är det smartaste ni kan göra, då lär hon sig från början att somna på egen hand och ni slipper de enorma problem med detta som tex vi hade senare, vid 10 månaders ålder ville vår dotter fortfarande vaggas till sömns, vilket var såååå onödigt och ett behov vi helt och hållet hade skapat på egen hand.

    Lycka till med allt, snart är det dags och då kommer ändå alla råd ni fått verka helt orelevanta, ni och Alice kommer hitta ert egna sätt:)

  3. Johanna

    Jag har en tremånaderskille som fortfarande sover i sitt babynest varje natt.

    Första månaden hade vi det i sängen, smidigt att ha honom supernära när det skulle ammas så ofta.

    Nu ligger nestet i spjälsängen bredvid mig, vi har en 160cm säng och de blev lite trångt. Nu sover iaf jag bättre med lite mer plats. Jag var också nojig över att täcket skulle hamna över men det hände aldrig vad jag märke, försökte lägga en bit av ena långsidan under nestet för att ”låsa fast” lite. Ni märker nog väldigt fort vad som passar er bäst, men det är ju väldigt mysigt att vara supernära hela tiden i början! Alla säger att ”tiden går så fort” första månaderna, njut av varje sekund för det går helt sjuuuukt fort! Stort Lycka till!

  4. J

    Vi har aldrig haft nåt babynest och vi har inte haft några problem för det! De är ju så små i början så att bulla upp med täcke och kuddar funkar fint det med. När det gäller samsovning är det nog enklast utan tänker jag. I början på natten så ammar man så ofta att man oftast somnar med barnet vid bröstet för att sedan vakna en stund senare av att de hugger tag igen, dvs ingen tid/ork för att hålla på fram och tillbaka. Men i deras egen säng och under dagarna tycker bebisen säkert det är jättemysigt att ha det ombonat och trångt! Bärsjal är ett annat bra tips, vara nära mamman. Jag köpte en som vi fortfarande använder, sitter mkt skönare än bärsele (tycker jag personligen) och går att använda längre upp i åldrarna. Vår dotter är ett och jag planerar använda den så länge jag kan! 2 händer är guld värt när man är ensam hemma och rastlöst vill göra nåt plus att de har en tendens att somna intill en där det är varmt och skönt.

  5. Malin

    Babynest är guld värd enligt mig, både på dagtid i tex soffan och på natten i vår säng. Vår son sov i sin babynest i vår säng tills han var ca 4 månader. Dock hade vi inte honom mellan oss utan ytterst på sängen på min sida med spjälsängen som skydd på hans andra sida så han inte kunde ramla ner. Vid 4 månades ålder slutade han vilja sova i babynest och då kunde jag inte slappna av ordentligt utan var rädd att rulla över honom eller liknande så då började han sova i egen säng alldeles bredvid våran och det var inga problem (han är 7 månader nu).

  6. Mp

    Vi hade hund som sov i sängen när vår dotter kom och jag vågade absolut inte ha henne sovandes i vår säng. Hon har alltid sovit i egen säng. Första gången hon sov i mellan oss var hon över 6mån. Sedan hade vi även ett andningslarm i spjälsängar där av ville vi ha henne i egen säng.

  7. Karin

    Jag tror precis som er andra att det är lättare om man matar med flaska att bebis i sin säng. För mig och min treveckorskille så går det inte för vi somnar båda två vid liggamning och när jag väl vaknar så är det dags att amma igen. Tror vi fick vår första dotter att sova i sin säng när hon var ca 2 månader. 🙂

  8. Mathilda

    Jag tog bort ena sidan på spjälsängen och ställde den intill min säng. På så vis så sov sonen i sin egen säng men fortfarande väldigt nära mig. Babynestet hade jag nästan alltid i soffan, väldigt användbart. Men eftersom alla barn är olika får ni väl se vad som funkar för er 🙂

    1. Anna

      Vilken spjälsäng hade ni som man kan skruva bort fronten och ställa sängen på det sättet, låter väldigt praktiskt!

  9. Ida

    Första nätterna försökte jag ha babynest i sängen men asså. Det var bara jobbigt. Iallafall om man ska amma. Lyfta ur bebis, bort med nestet, fram med tutten, amma, tillbaka med nestet och försöka lyfta tillbaka en troligtvis sovande bebis…. Nä. För oss funkade det inte alls. Kanske lättare om man matar med flaska?
    Min lille är nu 8 månader o han sover fortfarande i vår säng. Fast vi har skruvat ihop hans säng med våran så ammar jag på vänster bröst så ligger han i sin säng o sover vidare där tills nästa amning. Han är väldigt snuttig o har alltid varit så för oss var bara babynestet i vägen. Jag brukar bara kila in en kudde bakom ryggen o ligga mot på nätterna så bröstet inte åker ut om man råkar lägga sig helt på rygg, men också bra så man kan luta bakåt o inte riskerar att råkar somna o lägga sig över bebisen typ.
    Däremot när han sov på dagarna i soffan/vaggan så var babynestet väldigt praktiskt 🙂
    Men ni får prova o känna hur ni tycker det funkar! 🙂

  10. Linnea

    Vi har vår lilla tös som är en månad i nestet, oftast i spjälsängen bredvid mig men ibland även mellan mig och min sambo i sängen. Man rullar absolut inte över det, jag brukar vakna i samma ställning jag somna när vi har henne i sängen, som om kroppen vet att man inte ska röra sig. Väldigt smidigt att flytta nestet mellan spjälsäng och säng om man vill flytta henne under natten, vaknar då inte. Eller från soffa till säng när man ska lägga sig.

  11. Mia

    Vi hade ett babynest som vi tänkte ha mellan oss. Det hade vi några få nätter men struntade sen i det. Det slutade alltid med att någon ville ha honom liggandes på bröstet ändå, så det hade vi hela första månaden jämt. Sen hade vi honom mellan våra kuddar, högt uppe i huvudhöjd. Vi skulle aldrig ha rullat på honom..Du kommer känna om risken finns när du sover med henne.

    Vi flyttade över honom till spjälsäng med nest när han var 2 månader. Men han sover i sängen från ca 05-morgon jämte mig efter att vi somnar vid liggamnig. Nu i veckan, vid 3 månaders ålder, tog vi bort nestet o han sover med bara täcke o kudde. Men jag ”bäddar säck” för jag är så rädd att täcket ska glida upp för ansiktet. Snart är han så stor att han kan ta bort täcket själv, men tills dess…

    För övrigt så la vi i en liten kudde (sån till vagnen) längst upp i nestet. Jag tyckte det kändes som hans ansikte ofta låg nere i vecket mellan bottnen o kanten runt o inte fick luft..säkert ingen fara egentligen 🙂

  12. Malin

    Jag tycker absolut ett babynest i sängen. Jag hade aldrig klarat att ha lilla E i sin spälsäng i början, även att den stod inne i vårat sovrum. Jag var också nervös i början att vi skulle lägga täcket över honom eller rulla över honom, men det var aldrig någon fara. Han hade egen filt och så. Jag vaknade av minsta rörelse och ljud. E sov i våran säng de första två veckorna och sedan sov han i sitt nest i sin säng. Så jsg tror inte du behöver vara orolig, ja var inte alls lättväckt innan vi fick E. Men nu vaknar jag av minsta lilla ljud.
    Lycka till och krya på dig .

  13. Helena

    Vi hade babynestet i sängen mellan oss i ca 2 månader sen flyttade hon till spjälsängen bredvid oss. Var väldigt skönt att hon var van att sova i nestet då för flytten till spjälsäng blev väldigt odramatisk eftersom hon sov i nestet även när hon sov i spjälsängen. Men jag hade en tuttig tjej så hon sov ändå bredvid mig typ halva natten eftersom vi båda somnade när vi liggammade på natten.

    Jag tyckte att hon var för liten första två månaderna för att sova i spjälsängen och jag är väldigt glad att vi hade ett nest att ha mellan oss. Visst blev det lite trångt men man vill ju ha sin lilla bebbe så nära det bara går 🙂