Angelica Lagergren

Lavemang eller inte?

Nu har vi precis kommit hem från första delen i föräldrakursen, den var bra tycker jag. Men mer om den imorgon!

Det pratades mycket förlossning på kursen och jag har en fråga till er som läser, lavemang eller inte lavemang innan/i samband med förlossning? Mina vänner tycker olika. Vad tycker/tänker/känner ni?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. carro - änglamamma och mamma

    Jag hade det med första och ville verkligen INTE göra om det med andra… Har man tiden, visst kanske. Men för mig tog det 5h och då var det bara bajs överallt och sen var det dags. Är det en utdragen förlossning kanske jag skulle kunna tänka mig det men eftersom det är så svårt och veta så struntade jag i det med andra.

    Och visst, jag bajsade på mig. Jag var helt säker på att ungen var påväg ut (kände bara tryck men inte om det var från fifi eller där bak) men det var det inte.. Men barnmorskorna och sköterskorna och uskorna är så diskreta så man tänker inte ens på det om man gör det.

    Så jag tycker inte att det är värt det. Händer det så händer det, men man är fullt upptagen med att försöka andas och hoppas på att man inte ska gå under av smärta så det är skitsamma… hehe 😉

  2. Sofie

    Hej! Har jobbat på förlossningen och bb. Kan säga att alla i stort sätt läcker lite avföring i samband med krystning. Detta är inte konstigt då det är ett enormt tryck mot ändtarmen. Har fött två barn utan lavemang och har säker läckt lite. Barnmorskan håller ett tryck mot mellangården hela tiden och skulle det läcka lite så torkas det bort direkt. Ingen som märker av det!

  3. Jennie

    Jag tror på det som de ovanför har skrivit redan. Jag tänkte ett tag att jo men det kanske kan vara en bra ide om jag känner mig förstoppad eller annars inte kan förmå mig själv att göra nr 2 när det väl sätter igång… Men nu efter en hel dag med förvärkar så kan jag konstatera att nä, att vara förstoppad i samband med förlossning måste vara en omöjlighet. Hormoner och tryck neråt så löser det sig självt. Skulle jag ta lavemang nu dessutom så skulle jag nog (ursäkta) sprejmåla sköterskan sen när det blir dags att krysta.

    Det kanske kan kännas pinsamt innan men jag tror absolut på att när man väl är där och i det läget så skiter man nog rätt högaktningsfullt i vad som kommer ur en…

  4. Åsa

    Jag vaxade benen och armhålor, lackade tånaglar å naglar. Tvättade å fönade håret med borste. Rakade fiffi, planerade å fixade! Allt skulle vara tippen toppen, funderade dock inte på lavemang även om tanken slog mig! Ingen ja känner har tagit det. OM jag hade gjort det hade det förmodligen varit lika oviktigt och onödigt som allt annat! Finns liksom inga tankar på bajsa ner sig, ännu mindre hur man ser ut, låter eller beter sig! Lycka till! ❤️

  5. Helle

    Hej! Jag skulle säga att det beror helt på hur förlossningen går. Jag fick lavemang under min första förlossning och jag rekommenderar det, OM det finns tid. Mina värkar gick från att komma var 3:e minut till var 10:e minut när jag kom in och då blev jag erbjuden lavemang och helt ärligt – det var ganska skönt att ”ha det gjort”. MEN-att man råkar skita ner sig lite under förlossningens gång är INGENTING man bryr sig om. Och även om du tar lavemang så kommer du att fisa när du tar i 🙂 Du kommer säkerligen att känna hur du vill göra när förlossningen har dragit igång, du behöver inte bestämma dig nu.

  6. Cecilia

    Aldrig hört att någon i min vänskapskrets har tagit det och jag själv har fött två barn utan att ha tagit de. Min kropp har själv velat ”tömma sig” direkt efter att vattnet gått. Du kommer va så upptagen i dig själv och värkarna att de kommer va de ända du tänkter på. Lycka till när de äg dags 🙂

  7. Petra

    Vad är din oro?

    Skämmas ifall du råkar ”bajsa” på dig?

    Vart själv så och fasade för den biten.

    Men risken att det händer finns såklart,

    Men endå ytterst sällan.

    Nu bakefter så hade jag inte brytt mig ifall det hände och lär inte bry mig inför förhoppningsvis nästa förlossning.

    Du har annat att tänka på att tanken slår dig inte ens.

    Knipövningarna däremot (!) , jag önskar jag lagt mer energi på de övningarna. ( fick sys ) kunde nog undvikits lite bättre.

    Fantastiskt kul att följa din graviditet, var inte så himla längesen jag själv var så nära slutet, har en 8 månaders pojke.

    Man fasar inför en förlossning men endå är det den bästa och häftigaste upplevelsen ifall du frågar mig.

    All lycka till er!

    Kram

  8. Pernilla

    Efter tre förlossningar och en av dom ( första ) med lavemang. Då rekommderar jag inte. Jag trodde jag skulle bajsa ner mig hela förlossningen o sjuksköterska var så duktiga o diskret fick tvätta av mig hela tiden. Med de andra två , gick jag in på toa med jämna mellanrum av egen kraft än lavemang. Jag fick egen kontroll över kroppen o det är a & o under förlossningen . Lycka till