Angelica Lagergren

Att planera en föräldraledighet

Såhär som förstagångs(blivande)förälder (gud vilket långt ord, eller det kanske inte ska vara enbart ett ord?) så är det en del att sätta sig in i. Vi skrev ju förra veckan och frågade er på tips och undrade hur ni hade gjort och tänkt kring er föräldraledighet.

Jag tror att vi har kommit fram till ett vinnande koncept nu efter helgens pyssel och trixande med dagar hit och dit. Ett tips till er blivande föräldrar är att kolla om ni har föräldrapenning i era kollektivavtal. Detta är något som både jag och Angelica har och det underlättade ganska ordentligt när det gällde att få föräldradagarna att räcka så långt som vi båda ville. Jag får dryga 10 % av min lön i sex månader från jobbet och Angelica får 10 % av hennes lön i fem månader från sitt jobb. Sen att jag har semester som motsvarar en statlig anställning är ju inget som försvårade det hela heller.

Ett tips angående föräldrapengen, är att kolla upp det på ditt jobb. Detta är inget som magiskt kommer in på ditt lönekonto bara för att du går på mamma- eller pappaledigt utan du måste aktivt säga till om det. Det är i alla fall både den informationen jag och Angelica har fått ta del av. Sen kan det ju vara så att löneavdelningen på just våra jobb är lite slappa.

Såhär ser planen ut för oss just nu:

  1. Från att Lilla Frö föds så kommer jag vara hemma sex/sju veckor tillsammans med Angelica, tio pappadagar och sedan fyra/fem veckors semester, det beror lite på när Lilla Frö vill komma ut och arbetsbelastningen på jobbet.
  2. Sen är Angelica hemma i lite drygt ett år.
  3. Under sommaren 2015 så ska vi försöka få två månader tillsammans då vi blandar semester och föräldraledighet. Först är Angelica föräldraledig och jag har semester, sen tvärt om.
  4. Därefter går jag på att vara pappledig ensam fram till och med februari/mars, med lite tur ända fram till april. Då kommer jag att pyssla med inskolning osv där i början av januari 2016. Sen får vi se om jag jobbar heltid eller om jag kanske är ledig låt säga, varje fredag under våren. Det beror lite på hur många förskoletimmar vi har per vecka m.m.

Allt som allt, måste jag säga att föräldraledighetsplaneraren på Försäkringskassans hemsida var helt över min förväntan. Allt sägs ju vara så himla krångligt. Fast det kanske blir det sedan när man ska göra detta i praktiken och inte bara i teorin.

Ni, trogna läsare, vet ju sedan tidigare att jag har en liiiten förkärlek till Excel, så nu finns hela vår föräldraledighet, inkomster och utgifter i vårt gemensamma budgetdokument på vår Dropbox. Denna guds gåva till människan, både Excel och Dropbox.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hejsan! Härlig blogg ni har, jag undrar också om man skulle kunna få ta del av erat excel dokument för föräldraledighet.
    jag är också lite ”nördig” när de gäller Excel i vissa stunder.

  2. Alexandra

    Vi har bestämt så att jag blir hemma i ett år och att Patrik blir hemma med oss varje fredag och då kommer han att ta ut föräldradag då och jag mån-tors + ev helgdag. Det är mycket man ska tänka på och ekonomin får ligga lågt under den här tiden, men det är det klart värt. 🙂

  3. Jennifer

    Räknade på skoj vad jag och August skulle kunna få ut och omg… visste inte att man blev så fattig under föräldrarledighet! Dags att spara!

    // Jennifer

    1. Herr och Fru Lagergren

      Det är inte alltid skoj, men kolla som sagt föräldrarpenningen från era jobb. Gav mig nästan 3500kr/månad det första halvåret, vilket gör ju att man kan spara dagarna till lite längre fram. / Stefan