Angelica Lagergren

Att budgetera inför ett bröllop

Vi fick en fråga för några veckor sedan om hur vi hade resonerat kring vår bröllopsbudget och vi utlovade ett inlägg om detta så nu är det dags.

Både jag och Angelica hade en väldigt klar bild av hur vi ville att vårt bröllop skulle se ut, allt från vigsel till festen. Som tur var så överensstämde bägge våra bilder bra med varandra och när det inte gjorde det så var det av någon konstig anledning Angelicas bild som var rätt. Ni vet hur tjejer kan vara, helt oresonliga ibland…

Hur som helst så började vi med att skriva ner allt vad vi ville ha till vår stora dag. Festlokal, DJ, fyrverkerier, hästtransport, boende för gäster m.m.

När vi väl fått ner allt detta i ett Excel-ark, jag älskar Excel-ark, Angelica hatar dem. Men Excel-ark är bra saker, folket kom ihåg det. Jo, när vi väl fått ner allt detta i ett Excel-ark så började vi kolla upp vad allting kostade. För allt kostar, det gör det verkligen, och till bröllop så kostar allt mycket. Väldigt mycket.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 19.19.36Vi ville gärna ha häst och vagn-transport från kyrkan upp till Tyresö slott. Denna sträcka är max 300 meter. Billigaste häst och vagn-tranporten = 4.000 kr. Det är alltså 13kr/metern. Vi strök det och kände att vi faktiskt kan gå upp till borggården med våra gäster.

Vi gav brudtärnorna varsin klänning eftersom vi ville att de skulle se likadana ut, klänningarna måttbeställdes från Kina men fick sys om helt hos skräddare i Sverige. Vi hade, i efterhand, lika gärna tagit med tärnorna till NK och låtit dem gå loss. Men man lär sig saker när man planerar och budgeterar ett bröllop.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 20.14.03

Kort sagt så sprängde vi vår budget. Rejält. Dels med flit men också på grund av att vi var tvungna då vissa av de lite billigare sakerna inte höll måttet. Och det är i alla små detaljer som de riktiga budgettjuvarna ligger måste jag säga. De stora kostnaderna blir satta ganska så från början. Klänning, ring, skor, frack m.m. Det kostar vad det kostar och vad det får kosta. Vad det får kosta är ju helt upp till var och en.

Angelica fick sin drömklänning till exempel men den var betydligt billigare än vad jag trodde att en sådan vacker kreation skulle kosta. Klänningen från Ida Sjöstedt kostade 17.000 kr med slöja och den fantastiska tyllkjolen. Håruppsättningen däremot var dyrare än vad jag trodde.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 20.12.08

Nordiska Museet tog 5.000 kr för att vi skulle få dansa i slottets musiksal och slutfakturan för middagen med tårta och DJ från Tyresö Slott Bistro & Salonger landade på knappa 140.000 kr för att sätta summor på vissa av posterna som är blurrade i bilden ovan. Ringen blev dyrare än vad vi satt i den första upplagan av budgeten, här tänker jag inte nämna prislappen men jag kan säga att budgeten dubblades från sagda första upplaga, men den blev också mer fantastisk än vi någonsin ens kunde tänka oss.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 20.17.38

Men för att ge ett exempel på att de små kostnaderna blir de stora så kommer här en liten uppställning:

Lemonad till gäster innan kyrkan men innan brudskål: 800 kr

Is att kyla lemonaden med: 600 kr

Hyra zinkbaljor till isen: 500 kr

Helium till ballonger inför fotografering: 400 kr

Sidenband att knyta fast ballongerna i: 200 kr

Vita latexballonger modell större: 200 kr

Så för dessa två, otroligt vackra och uppskattade detaljerna så blev, vips, det 2.700 kr.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 20.11.35

Sen så kommer ju de där dolda kostnaderna också. De fyrverkerier vi ville ha kostade 1.700 kr, men eftersom det inte var/är säsong för fyrverkerier så hade tillverkaren inga hemma och de får inte skickas med bud eller post eftersom det är sprängmedel, så då fick vi sätta oss i bilen och åka ner till Mantorp (25 mil enkel resa) och tillbaka. Bensinkostnaden hade vi inte räknat med i budgeten. Angelica fick möjlighet att övningsköra, så här slog vi två flugor i en smäll. Och vilken perfekt avslutning på festkvällen innan bussen avgick in mot Stockholm city.

Jag läste någonstans att snittbröllopet i Sverige kostar kring 80.000 kr. Jag har läst om bröllop som kostar 5.000 kr och om bröllop som kostar någon miljon. Det viktigaste är att det blir som ni vill ha det efter er budget, men räkna med att det kommer bli dyrare än ni har tänkt er.

Så när ni gör er budget, ha en post som heter buffert. Formeln i cellen till höger om ordet ”buffert” bör se ut som följer ”=SUMMA(N1:NX)*0,5”, där N är bokstavskolumnen i ert Excel-ark för radsummeringen och X är raden precis ovanför buffertraden. Efter den raden ser ni hur mycket ni behöver spara ihop till ert bröllop.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 19.17.23

Ja, bröllopet blev mycket dyrare än vi hade tänkt oss, men också den mest fantastiska dag i våra liv. Så vi tycker såklart att det var värt varenda krona. När folk frågar oss vad hela bröllopet kostade så skäms inte vi över att svara att vi lagt väldigt mycket pengar på en dag. Vi hade aldrig fått det som vi verkligen velat ha det för tex 5.000 kr. Men alla vill olika med sina bröllop, och det är ju det fina med just vigslar och bröllop. Ni bestämmer helt själva hur er dag ska se ut. Och ni får själva bestämma hur mycket ni vill spara varje månad för att komma dit!

Foto: Jessica Silversaga

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hej!
    Jag behöver lämna min tärnklänning till en skräddare. Var lämnande ni in dem någonstans?
    Vilket fantastiskt bröllop ni sett ut att ha!!

    /Malin

    1. Herr och Fru Lagergren

      Hej Malin och tack så mycket!!!
      Om du håller till i centrala Stockholm så skulle vi rekommendera Simons skrädderi i korsningen Mäster Samuelsgata/Malmskillnadsgatan.

      Lycka till och hoppas det blir ett fantastiskt bröllop som du ska vara tärna på.

      / Stefan