hejhejvardag

Intervju: Om att inte dela på föräldraledigheten

Joanna och Erik blir föräldrar i augusti. De kommer inte att dela på föräldraledigheten särskilt jämnt. Jag gjorde en kort intervju med dem om just detta.

föräldraledighet

SÅ NI KOMMER INTE ATT DELA SÅ MYCKET PÅ FÖRÄLDRALEDIGHETEN?

– Nej alltså, det blir ju inte så nu.

– Nä, först hade vi tänkt dela lite mer än det ser ut att bli nu, men sedan ju mer tiden gått så inser vi att det får bli såhär.

 

HADE DET INTE VARIT BÄTTRE MED JÄMNARE FÖRDELNING?

– På ett sätt jo. Men vi har ju så klart pratat om det, och vridit och vänt.

– Ja, verkligen. Till slut kände vi nog att vi väljer det som känns som det enda som verkligen kan funka. Och blir smidigast liksom.

 

KOMMER NI INTE ATT DELA ALLS?

– Jo, men först är vi ju hemma allihop i typ en månad. Vi tar alltså lite extra tid tillsammans där i början. Man vet ju inte hur man mår och så heller. Och sedan kommer vi ju vara hemma tillsammans i sex veckor nästa sommar också.

– Ja det blir ju toppen faktiskt, att vara tillsammans alla tre så mycket.

 

OCH VARFÖR DELAR NI INTE MER JÄMNT DÅ?

– Det passade helt enkelt inte med mitt jobb. Jag har ett jobb som är ganska ojämnt och det är nästintill omöjligt att vara borta så långa perioder. Sedan är det såklart lite ekonomiskt tänk också i och med att jag tjänar så pass mycket mer.

– Ja, och jag kan ju vara borta de närmare 2 år som det blir, utan att det skadar min roll, eller vad man ska säga. Jag trivs med mitt jobb men klarar mig utan det i två år också, haha!

 

ÄR DU INTE RÄDD ATT MISSA FÖR MYCKET MED BEBISEN NÄR DU INTE TAR UT MER LEDIGHET?

– Jo det är klart jag är. Jag tänker att jag får vara hemma så mycket jag bara kan i lugna perioder, för att kompensera för de hetsigare… Och att jag verkligen ska vara närvarande när jag är hemma. Kvalitetstid på riktigt.

– Annars kommer vi och hälsar på dig på jobbet vaaaarje dag vet du, hehehe…

 

EN SISTA FRÅGA NU DÅ. HUR GÖR NI MED AMNINGEN NU NÄR DEN SOM ”HAR MJÖLKEN”, SÅ ATT SÄGA, JOBBAR?

– Vi vet ju inte hur amningen kommer att funka än men vi tänkte testa att pumpa en del i början och sedan gå över helt till ersättning. Om det går alltså!

– Ja vi får ju se hur mycket mjölk jag har och så. Jag kanske får ha en pump på jobbet och köra kafferaster med den, hahaha!

________________________

Denna intervju är påhittad. Varför skriver jag en påhittad intervju?

Häromdagen läste jag ett inlägg på Facebook av en tjej som tog hela föräldraledigheten för att hon ville det, hennes man ville jobba, och det passade dem. Hon fick jättemånga hurra–rop.

Jag funderade då på hur det hade låtit om hon skrivit att HON valde att jobba istället för att vara föräldraledig för det passade dem. Att hennes man tog hela föräldraledigheten för att det passade dem. Jag är inte säker på att folk att hurrat så mycket då.

Män gör det ofta och mycket. Säkert inte okritiserat. Men tänk själv tanken, att rollerna var omvända, och hur reaktionerna skulle vara.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kristina

  När vårt första barn föddes så hade vi båda förlorat jobbet, sambon jobbade faktiskt sin sista dag när jag ringde hem honom för att värkarbetet börjat (mitt i avslutningsfikat), fördelen var ju att han var ”hemma” och arbetslös första tiden med mig och barnet. Nackdelen var att det blev tufft ekonomiskt. Så vi bestämde oss för att börja söka jobb båda två. Jag fick jobb inom en vecka. Så från det att sonen var 4 mån jobbade jag heltid och mannen var hemma. Jag pumpade på lunchrasten och ammade från det jag kom hem tills det att jag gick till jobbet…tog alltså även nätterna. Det fungerade i två månader sedan gav jag upp och slutade amma. Känns lite sorgligt att jag missade så mycket av den första tiden. Stackars pappor som oftast är de som får offra bebis tiden då mammorna är hemma. Dock är jag emot att införa fler pappamånader. Hellre då att ge mer i bonus till de som delar lika och gärna kompensation om den ena tjänar mer. Men människor måste kunna få bestämma själva vad som fungerar bäst för dem. Tänk ändå vilken tur vi har som bor i Sverige och kan vara föräldralediga så länge med vettig ersättning. (fast hade ändå velat se fler dagar, hade gärna varit hemma mer med mina barn)n Tack för världens bästa blogg!

 2. Beatrice

  Träffade ett par där killen var hemma från barnet var en månad då amningen inte fungerade och tjejen hade fast anställning (killen arbetade deltid). De hade fått mycket negativa reaktioner att pappan var hemma när barnet var så litet 🙁

  Hos oss blev det inte heller som vi tänkt, 4månader innan vi tänkt att sambon skulle gå på FL fick han nytt jobb som han verkligen ville ha. Så jag fortsatte vara hemma, nu kommer lillebror när storebror är 17månader så blir fortsatt hemmavistelse för mig, men lite längre sommar tillsammans och en förhoppningsvis mysig höst att se framemot 🙂

 3. Anna-Karin

  Jag mådde väldigt dåligt ganska länge efter att sonen föddes så jag blev sjukskriven och min man fick vara hemma och ta hand om lillen och det mesta av hushållsbestyren. När jag började må bättre så hade jag gärna börjat jobba igen men är arbetslös så det blev att vi var hemma båda två nästan hela tiden fram till inskolningen fast jag har inte tagit ut så många föräldradagar. Det positiva var att vi båda har en bra relation med sonen och idag tar lika mycket ansvar för allt som rör honom och för hushållsarbetet.

 4. Johanna

  Bra skrivet! Jag blev deppad efter att sonen föddes så min sambo fick ta det mesta. Plus att jag kräver rätt mkt sömn för att funka som människa och min sambo klarar sig på lite sömn så har blivit så att han gått upp på nätter mm. Jag fixade inte att amma heller så på det viset var han delaktig i matning oxå. Jag fick en del snea blickar när jag sa att jag ville börja jobba efter några månader. Eller när jag åkte iväg själv för att då egentid. Ofta sol det tas för givet att mamman ska vara hemma och sköta allt.

 5. Elisabet

  Slutsatsen man kan dra tycker jag i alla fall verkar vara att de flesta helst planerar detta själva utan politisk inblandning. I vår familj har jag varit hemma mest med båda barnen då min man har Adhd och inte fixar att vara hemma längre perioder med barnen. Skulle han vara hemma halva tiden skulle jag få jobba dubbelt- både jobba och jobba ikapp hemma på ”ledig” tid och det funkar högst i ett par månader. Han är en mycket bättre pappa när han har jobbstrukturen kring sig och barnen får ett bättre omhändertagande när jag är hemma. Jag fasar för om de inför kvoterad föräldraförsäkring eftersom jag gärna vill ha fler barn.

 6. Josefin och M

  Tänkvärd ”intervju”!
  Mycket känslor och tankar som väcks när man läser och pratar om detta ämne. Jag och min man kommer dela på föräldraledigheten nästan 50-50. Jag var hemma på heltid de första 7 månaderna (min man var förresten hemma de första 8 v med oss) sedan har vi jobbat 50% / föräldraledig 50% i 4 månader. Och nu kommer min man vara hemma på heltid i 7 månader och även skola in lilltjejen. Den bästa perioden har helt klart varit när vi körde häften hemma/hälften jobb, så skulle man ju ha det jämt!

  Min man tjänar nästan 10 000 kr mer än mig per månad så rent ekonomiskt förlorar vi ju på att han är hemma, eller så hade jag kunnat vara hemma med henne en längre period än 1 1/2 år. Men det finns inte i min värld att säga till min man ”nähe jag vill faktiskt vara hemma så du får snällt gå och jobba”. För mig känns det väldigt viktigt att han också är hemma med henne, både för hennes skull och för vår relation.

  Men ja, det är en svår ”fråga” och alla familjer ser ju olika ut. Inget är mer rätt än något annat men det är bra att det lyfts fram! Tack för en uuuunderbar blogg och illustrationer!

 7. Christel

  Vi har valt att ”så fort som möjligt” dela rakt av på föräldraledigheten. Alltså halva veckor, och från att vi tyckte att det var lagom: när vår bebis var 3,5 månader. Det har inte gått så lång tid ännu men det känns fantastiskt bra för oss alla tre och funkar toppen. Däremot har jag som mamma fått otroligt mycket kommentarer och frågor, många negativa. När jag berättade att vi planerade att göra så här under graviditeten skakade mina kollegor på huvudet och sa att man kan ju alltid ändra sina planer när de inte fungerar. Medan pappan har bara hört positiva kommentarer. Har vi inte kommit längre 2015, tänker jag.

 8. Michis

  Alla mina bekanta vet att om vi får en till unge så kommer jag vara hemma så lite det bara går. Har ej fått nämnvärde reaktioner direkt varken positiva eller negativa.

 9. Anna

  Tänkte bara en sak när jag läste ”så jobbigt att planera att pumpa och så en månad efter, plus ha jobbstress samtidigt…” Och en annan sak, att saker aldrig blir som man tänkt så de kanske får planera om.

 10. Tjänsteman

  Kan ju bara nämna när jag som man nämnde att jag 3mån innan det var dags nämnde att jag skulle vara föräldraledig i 8 mån med vårt 3:e barn. Min chef slängde mina visitkort i papperskorgen och sa att jag behövde dom inte mer….osv..osv. inför mina kollegor. Efter det tog alla killar föräldraledigt i gruppen.

 11. Anna

  Bra vridet skrivet! Tack! 🙂 Jag behöver påminnas om mina tankeschabloner, för visst hann jag bli moraliskt upprörd innan jag kom till sista frågan. VARFÖR?! Tack! 🙂

 12. Johanna

  Vad bra att du skrev just så! Undrar hur många som automatiskt tänkte att det vara mamman som skulle vara hemma. Alltid bra att utmana våra Vardagsföreställningar. Härligt att läsa i kommentarerna att flera pappor tar ett större ansvar, synd bara att det kan betyda att mamman blir en sämre mamma då!!!

 13. NenaH

  Så klockrent!
  Min man sköter hem, hushåll och barn. Jag jobbar. Så har vi alltid gjort, funkar bra för oss. Dock stör det omgivningen att jag inte är hemma ” för så ska minsann en riktig mamma vara”

  Vad är en riktig mamma?
  Kanske min man är mamman i vår familj? Just sayin.

 14. Erika

  Hos oss tog maken största delen av tiden + nästan all inskolning, vab mm efteråt, så jag fick fokusera på karriären.

 15. hella

  Vet ett par där tjejen var/är mitt i högskolestudier och efter nån vecka var i skolan när hennes man var hemma med bebisen. Det funkade perfekt för dom!

 16. Annapanna

  Tack! Sjukt bra ”intervju” 🙂
  Eftersom man aldrig kan veta hur framtiden ser ut är det svårt att bestämma vem som ska vara hemma och hur länge. Jag var så dålig mes våran första son att jag inte kunde vara hemma. Tack å lov var det ”bara” 2 månader som jag hade resten har pappan tagit. Samma med andra sonen. Tack också för en super härlig sida! Kramar