hejhejvardag

När jag sommarpratade med Zara Larsson

Idag hände något märkligt. Jag fick tid att lyssna klart på Zara Larssons sommarprat. Jag tyckte hon pratade väldigt bra om feminism, enkelt och sakligt men ändå med känsla. Och så plötsligt, 37 minuter och 52 sekunder in i pratet, så hör jag ord jag känner igen. Inte ”ah det där skulle jag kunna ha sagt” utan ”eh det där HAR jag sagt, ordagrant…” i fyrtio sekunder strömmar mina ord ut genom hörlurarna och in i mina egna öron, med hjälp av Zara Larssons röst. En märklig känsla. Smickrande och liksom lite fnissigt.

Jag hinner tänka en del. Varför har ingen sagt något? Har ingen jag känner hört hennes sommarprat? Nämner hon ”hej hej vardag” eller mitt namn?
Fast det var just det, hon angav inte någon källa. Hon pratade vidare. Om viktiga saker, absolut! Men det kändes ändå snopet på något sätt.

Jag antar att Zara Larsson sett min text någonstans, läst den, fastnat för stycket hon citerar, kopierat det och sedan inte kommit ihåg varifrån det kommer. För visst anger man väl källor om man citerar någon ord för ord annars? Kanske borde hon i alla fall nämnt att det inte är hennes egna ord, även om hon inte kände till källan?

40 sekunder. Mm okej, jag medger att min rubrik var aaaaningen överdriven…hehe. Men ändå ganska häftigt att får vara citerad i ett sommarprat tycker jag! Även om inte så många vet att det var jag. Jag vet det i alla fall!

zara larsson

Här kommer mina ord, och nedan ser ni det i skrift. Faktiskt ordagrant citerat av Zara Larsson.

2-5

 

Hela Zara Larsson sommarprat hittar du här.

Min text om att vara rädd för män hittar du här.

UPPDATERING: Zara Larsson hade sagt att hon skulle citera men inte visste källan, dock klipptes det bort. Jag är glad att man nu vet att det är mina ord och vill återigen säga att jag inte är arg utan förutsatte att det var en miss. Och nu är det korrigerat! Allt gott! Se nu till att lyssna på Zara Larssons sommarprat om du inte gjort det, det är värt en lyssning eller två. Tänk om jag varit så klok när jag var 17 år…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sabina

  oj, såg inte din uppdatering, glad att du fick veta att hon vet att det är du! Men fortfarande, texten är något av de bästa jag läst 🙂

 2. Sabina

  Hej, jag följer Zara Larsson & Noel Flikes podcaster & lyssnade på när de pratade om Zaras sommarprat, sanningen är att hon hittade din text på Twitter & sökte överallt för att få reda på vem som hade skrivit texten men fick inte fram något. Hon trodde därför att texten vara anonym, en textboxen bara flöt runt på internet. Hon sa även det i sitt sommarprat men den delen försvann i produktionen, men hon sa att hon hade hittat dig efteråt & gav dig en shoutout i sin podcast, när jag hörde henne läsa texten fick jag rysningar, den va såååå himla bra!

 3. Boel

  Jag lyssnade o kände som du…
  Klokt formulerat!
  Jag tycker det är så synd med den kollektiva skulden!
  Den förstör…
  Har du läst stå i bredd?
  Inte din generation kanske? men min, hade önskan om att stå i bredd med mannen för ett jämlikt liv.

 4. Elisabeth

  Hej, jag tänkte faktiskt på dig när jag hörde Zara Larssons ord i radion igår när jag körde hemåt efter en veckas semester på annan ort. Jag hade läst din text i närtid och dina ord var fängslande. Kombinationen av din text och Zaras sommarprat har fått mig att fundera kring det här med feminism, rädsla och invandring. Hur tänker du/ni feminister egentligen kring invandring?

  Om jag inte är helt ute och cyklar så är väl alla politiska partier åt det vänstra feministiska hållet för invandring (?).
  Idag tar ju Sverige emot väldigt stor andel islamister från Syrien, Somalia och Afghanistan. Personer som har en helt annan kultur och kvinnosyn än vi svenskar. En syn på kvinnan som don snarare än person, som anser att kvinnor inte ska jobba, ha rösträtt, inflytande eller någon som helst makt. Där våld, våldtäkt och hedersmord är en del av kulturen och levnadssätten, och som inte försvinner bara för att man fysiskt byter land och bostad.
  Och då har vi inte ens nämt mängden pengar som invandring kostar Sverige som land. Pengar som skulle kunna läggas på att humanisera lön och arbetsbelastning i kvinnodominerade yrken som sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg i vårt eget land.

  Är feminister för eller mot invandring?

  1. En av alla feminister

   Eftersom ”Feministerna” inte är en homogen grupp eller ett politiskt parti så är det ju svårt att säga vad ”feminister” tycker om invandring. Det finns ju liberalfeminister likväl som vänsterfeminister. Sen är det kanske vanligast med vänsterorienterade feminister, vet inte om det har något att göra med att vänstern är mer för allas lika värde medan högern är mer för uppdelning på olika sätt.. (min egen åsikt, inte ”feministernas”!).

   Men, jag är feminist, och jag personligen har svårt att ta ställning på ett så svartvitt sätt. För eller emot? Ta emot alla eller ingen? Givetvis tycker jag att vi ska ha invandring, för att rekrytera arbetskraft, för att folk som fötts i Sverige men flyttat till andra länder vill flytta tillbaka, och såklart för att det är krig och lidande i stora delar av världen. Jag gillar inte ditt sätt att generalisera kring människor från vissa länder, och tillskriva dem en massa åsikter de inte per automatik har. Det största hotet mot kvinnor är män, inte invandrare. Majoriteten av alla invandrare som begår brott är män. Majoriteten av alla svenskar som begår brott är män. Majoriteten av alla brottslingar är män, punkt. Var de kommer ifrån är inte den viktigaste faktorn.

   1. Trollmor

    Komik på hög nivå.
    ”ag gillar inte ditt sätt att generalisera kring människor från vissa länder, och tillskriva dem en massa åsikter de inte per automatik har. Det största hotet mot kvinnor är män, i…”

    Men Att generalisera Om kön går däremot utmärkt tydligen.
    Kan du inte förklara varför det är ok att göra det enda men inte det andra.
    Sedan skriver du att feministerna är olika… Menar du att man inte är det? Att alla man är likadana?. Feministlogik.
    Alla lika värda förutom män som att mindre värda, eller?

   2. Trollmor

    Varför väger könet mer än var de kommer ifrån?. Kan du inte förklara det.
    Att 1.5%, av männen begår brott och 1% av kvinnligt t begår brott betyder enligt ditt sätt att tänka att de övriga 98,5% av männen ska ta ansvar för vad andra man gör, men 99% av kvinnor ska inte ta ansvar.
    Inser du inte att du att en Sexist. Du bedömer människor efter deras kön.. Du är inte en feminist. Du är en Sexist

  2. Ellen

   841 öppnades världens första universitet i Marocko, av två systrar vid namn Fatima och Fihriyya. Framtill 1841 var det förbjudet för kvinnor att srudera på universitet.

   1. Ellen

    i USA*. (Jag råkade skicka meddelandet utan att ha skrivit färdigt det.)

    Iqbal El-Assaad är världens yngsta doktor. Hon är en muslimsk sjalbärande kvinna från Palestina. Du kan läsa om henne i ”Guinness World Records”.

    Utbildning är lika mycket viktigt för män som för kvinnor inom Islam.

    Våldtäkt är helt och hållet förbjudet inom Islam.

    Innan profeten Muhammad(fred vare med honom) och Islam begravde många sina döttrar, levande. Det står klart och tydligt i Koranen att detta är förbjudet. Hedersmord och att begrava sina döttrar är en FÖR-islamisk tradition. FÖR-islamisk. Alltså något människor gjorde INNAN Islam. Hedersmord har inte någon som helst plats inom Islam.

    Makthavare som bland annat äger media och skolor kan lära oss vad de vill…

    Vad varje muslim försöker följa varje dag:

    Var tålmodig
    Besök de sjuka
    Var förlåtande
    Var ren och ordentlig
    Ett leende är välgörenhet
    Respektera de äldre
    Visa ömhet mot de yngre
    Var sanningsenlig och ärlig
    Ljug inte
    Älska dina grannar
    Var snäll mot dina föräldrar
    Mata de fattiga och hungriga
    Tala bra (prata respektfullt och med väl valda ord) eller var tyst
    Slösa inte med mat och vatten
    Var rättvis och precis i alla affärer/uppträdanden
    Älska och önska för din syster/broder vad du älskar/önskar för dig själv
    Kom alltid ihåg Allah
    Ta hand om föräldralösa
    Var god mot din hustru/man
    Var mild och kärleksfull mot dina barn
    Ta hand om och var snäll mot växter, natur och djur
    Var inte arg, Var inte arg, Var inte arg
    Din Mamma, Din mamma, Din Mamma, Din Pappa

    Abu Hurrayrah (en följeslagare till Profeten Muhammad (fvmh) ) sa:

    ”En man kom till Guds sändebud (fvmh) och frågade: Åh Guds sändebud, vem bland alla människor förtjänar mitt goda sällskap mest?”

    Muhammad sa:
    – Din Mamma
    Han frågade:
    – vem därefter?

    Muhammad sa:
    – Din Mamma
    Han frågade:
    – vem därefter?

    Muhammad sa:
    – Din Mamma
    Han frågade:
    – vem därefter?

    Muhammad sa:
    Din Pappa.

    Allt detta kan du hitta i Koranen och i Profeten Muhammads (fred vare med honom) Sunna (det han sagt/gjort).

    Jag vill gärna rekommendera en video till dig och alla som läser detta: Ken O’keefe – 911. (1:46:53 min lång)

    Ken O’Keefe är en föredetta militär från USA som lämnat militären och nu jobbar som fredsaktivist.

    Ha en bra dag. 🙂

 5. Patrick

  Rent statistiskt, behöver man vara rädd för män? Vad är farligare/mindre farligt än män? Hur många skadas av en man kontra en cykel eller en bil?

 6. ulrika

  Vad tröttsamt med detta drev det nu plötsligt blir, som ska kommentera och kritisera Zara. Det var väl toppen att en sådan tankeväckande text citerades även om det blev ett misstag med källhänvisningen. Men ser ni inte att Louise är helt ok med det nu och att Zara har förklarat och bett om ursäkt. Reagera istället på det upprörande i texten som både Louise och Zara så klokt lyfter!

  1. Trollmor

   Klok text.?
   Bara för att några få man begår brott ska alla drabbas? Ni vet väl att det är fem gånger högre risk att bli våldtagen av en invandrare än en vit svensk.
   Din text borde du skrivas så här.
   Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara invandrad man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.”

   Om du kan generalisera om män, så kan ju rasister generalisera om muslimer med samma argument.
   Ser du inte problemet?

   1. ulrika

    Fast om du ”Trollmor” var kvinna skulle du känna igen exakt vad alla vi kvinnor upplevt när vi går hem ensamma i mörkret. Vi är rädda om vi har en okänd man bakom oss, eftersom gruppen män är monumentalt överrepresenterad när det gäller våld och våldtäkter. Vilken religion mannen bakom oss tillhör är totalt ointressant när vi knyter fingrarna runt nyckelknippan. Att de allra flesta som går bakom oss aldrig skulle kunna på tanken att ge sig på oss vet vi om. Men risken är tyvärr allt för vanlig för att rädslan inte ska dyka upp.

   2. Sara

    Mitt problem med dig trollmor är att du svänger dig med ”statistik” som inte alls stämmer, det är inte alls 5 gånger vanligare med invandrare som våldtäktsmän än vita svenska män. De flesta våldtäkterna sker inom det egna hemmet.

    Texten är visst klok, och det märks genom den delning den får. Jag vart våldtagen av en vit, helylle kille på väg hem från jobbet en lördag kväll. Våldsbrott sker till större del av MÄN.
    Oavsett vilken religion eller landstillhörighet.

    1. Trollmor

     Att texten klok för att många delar den? Lustig sätt att bedöma klokhet på .
     Tyvärr har jag rätt, invandrare är överrepresenterade med faktor 3-5 i våldtäkts statistiken.
     Om nu de flesta våldtäkter sker i hemmen varför är du bloggaren rädd för okända män hon möter på gatan. LOgik att inte feminismen starka sida, eller hur?
     Om kvinnor känner oberättigad rädsla på stan för män, så har det inte Med män att göra utan med deras egna inre problem. Ta itu Med dem istället, för att vara Sexister.

 7. Thomas Olausson

  Jag tror på ärliga misstag, men jag tycker att framför allt Expressen är insinuant och missledande när de skriver att det är ett plagiat. Ja, ett plagiat på ett sätt, men i formen av ett citat där källan missades att anges. Man hade kunnat använda andra ord i rubriken i stället för att skapa en känsla av att en syndare var avslöjad och inget mer fanns att säga. Jag är grymt imponerad av Zaras sommarprat, och citatet var ett väldigt väl valt sådant. Nu högg media igen, och bevisar bara vad Zara själv sa i sommarpratet.

  1. hejhejvardag

   Håller med. Reagerade också på ordvalet i rubriken. Jag tyckte också att det var ett toppenbra sommarprat!

 8. Trollmor

  Låter som hittepå. Producenten tar skulden och Zara slipper undan.
  Zara säger att de struntade i eftersom det var en anonym. Procenten säger att han glömde.
  Ljug.

 9. Anna med hår under armarna

  Det ’är väl ändå ingen seriös som tagit Zara Larsson för något annat än en posör som rabblar inlärda floskler och oneliners? Nu även rena plagiat.

  1. hejhejvardag

   Jag tycker hon är bra! Hon talar på en enkelt sätt så folk förstår. Att ord upprepas kanske beror på att de behöver höras många gånger och att de redan är väl formulerade av någon annan?

  1. hejhejvardag

   Om man fått något bortklippt och dessutom är snabb att justera så tycker jag verkligen inte att hela ens person ska definieras efter ett misstag! Det är en hård dom. Tycker Zara är en person som säger en massa klokt och som behövs i dagens samhälle och i den feministiska kampen för jämlikhet!
   Man måste få göra fel! Och man bör justera om man gjort misstag, vilket hon och SR nu gjort!
   Hälsningar
   Louise

 10. Bengt Larsson

  På Sommar i P1 står följande text:

  I programmet citerar Zara Larsson en text från bloggen Hej hej vardag 7/7 2015:

  ”Om jag möter dig, du man som inte är en våldtäktsman, som inte tänker kränka mig eller döda mig eller på annat sätt ta tillfället i akt för att du möter en ensam tjej, så är jag ledsen att du blir offer för min rädsla, att jag dömer dig där och då. Att jag har telefonen redo att ringa hem och nyckelknippan i knuten näve. Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.”

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/579039?programid=2071

  1. Filip Wikingsson

   Den informationen måste finna si själva produkten som är ljudinnehållet. Om mina juridikstudier från tidigt 90-tal fortfarande gäller på denna punkt. (Upphovsrätt A, 5 poäng, Lunds universitet, 1993-10-28.)

   1. Lukas

    hej Zara Larsson du kom youtube in lägga ni min dåsat i gett åtta tall göts på VC-topp tåts nu i kolt åttas vilt
    Tofta Nej kom mig koj ja tack nu kilot nu kilts kotlett nu gått uttal ottas kilot I kon du i till fal min SJ gitts i KP
    God jul du tack på gupp kortats nu puss Nu in youtube tåga nu tåg kilot
    Mött GT Min tis-tor nu

 11. Karolina

  Jag kände också igen dina ord – hela passagen – för den är ju så snyggt formulerad. Kunde bara inte placera var jag läst den. Mkt märkligt att inte ange källa.

 12. Zara

  Hej!!!
  Jag visste såklart att det var från någonstans men jag kunde inte hitta det. Jag såg ditt fina citat på Twitter där
  Det stod helt utan namn. Försökte googla fram vem det var men utan framgång. Jag sa under inspelningen att det var från anynom, alltså inte från mig, men det klipptes sedan bort eftersom dom ansåg det vara onödigt om Jag inte visste vem det var som hade skrivit. Är så glad att jag hittade dig nu och ber så hemskt mycket om ursäkt. Du har min mejl. Massa kärlek <3

  1. Filip Wikingsson

   Din producent hade kanske kunnat googla fram upphovspersonen? Det tog mig tre försök med olika fraser ur citatet att hitta källan. Det är väl producentens jobb att få till en juridiskt vattentät produkt?

  2. hejhejvardag

   Hej Zara! Då var det precis som jag trodde ju 🙂 Jag vill poängtera att jag inte alls är sur, jag ville så klart att det skulle framgå men nu gör det ju det! Synd att det klipptes bort i första versionen.
   Det är ju ett toppenbra sommarprat du gör, och jag tycker du är tuff och en frisk fläkt som får ta alltför mycket skit ofta. Ett av de sista styckena i min text där stycket du använt finns är skrivet helt i tanke på dig:
   ”Ett samhälle som försvarar hot om våld, våldtäkt och död med att hon skulle ha tänkt sig för innan hon hade åsikter, uttryckte sig, trodde att hon var något, var orädd, utmanande, stöddig och tog plats.”
   Tack att du tog dig tid att svara mig, och massa pepp och kram till dig! Och tack för ett starkt sommarprat!
   <3

 13. Trollmor

  Stöld av en ganska hemskt text. Ersatt bara invandrare så förstår du.
  Om jag mötet dig du invandrare som ännu inte…
  Men stöld av hemska texter är ändå Stöld.

 14. Lisa

  Jag tyckte att jag kände igen! Hmm, i egenskap av gymnasielärare ska jag försöka jobba fram en förbättring hos ungdomarna. Annars är Zara såklart imponerande på många sätt!

 15. Mattias

  Det är så klart uselt att inte källhänvisa, men samtidigt. Jag ser många gymnasieelever som inte fått lära sig källhänvisning.

 16. Lagoma Linnea

  Jag lyssnade på Zaras sommarprat, och gillade det. Men jag reagerade också på citatet från din text utan att ange källa. Det var ju så bra skrivet av dig, så spot on, att jag förstår att hon använde det. Men som sagt – en liten källhänvisning hade suttit fint.

 17. Http://carloine.blogspot.com

  Håller med föregående kommentar, hoppas på att höra dig sommarprata nästa år. 🙂
  Zara Larssons sommarprat var bra, men att det var dina ord som fastnade mest och var mest igenkännande kom nu som en överraskning 🙂 Man får citera, men källan ska alltid komma fram.

 18. Maria

  Jag kände igen dina ord!!! Jag visste att det va du som tänkt och skrivit det. Jag tycker DU ska sommarprata nästa år. Varför en copycat när man kan få höra originalet

 19. 123

  ..så fult gjort av henne. Inte direkt svårt att hitta källan om man har hela texten. Tar inte mycket tid att nämna dig. Nej usch så fult. Kallas stöld

 20. Erika

  Man får citera och det är ju redan så mycket som sagts så bra att det oftare t.om. är bättre men det är så enormt viktigt att nämna sin källa. Om man inte hänvisar till källor betraktas det som sägs som egna ord och tankar. Det är inte schysst att stjäla ord även om man har samma tankar.