hejhejvardag

Om kroppshår och en prickfri sommar

För Rfsu – ”en prickfri sommar”. Ett väldigt kul illustrationsuppdrag, som vanligt när de kommer från Rfsu! Hitta deras rakningsguide här.Prickfritt… Ser tillbaka på bikinilinjen genom åren och kan konstatera att vägen inte varit så prickfri. Rakhyvlar var liksom aldrig min prio när det kom till investeringar. Och kanske fanns det gel eller liknande, men det hade i alla fall inte jag koll på.

Minns när en tjej jag bodde med sa att hon alltid tog ett spray av parfym efteråt och därför aldrig fick prickar. Strålande! tänkte jag och sprayade. Och såg som att jag hade drabbats av ett lokalt och aggressivt utbrott av vattkoppor efteråt… Slutsats: nyrakat + parfym = no-no. För mig iaf.
Långt innan jag kom i kontakt med Rfsu vad gäller illustrationer, men ändå onödigt sent, så upptäckte jag Rfsus rakningsgel, och vitsen med nya, lite vettigare rakhyvlar.

På senare tid brottas jag en del med avlägsnande av kroppshår (brottas alltså inte bokstavligt, SÅ långt är det inte) och mina tankar kring allt fokus på utseende i vår tid. Kvinnoideal och hets. Det är inte helt lätt. Jag har ju vant mig vid en ohårig kropp under mina 34 år i det här samhället och det känns ju lite knäppt att något som egentligen är naturligt känns obekvämt och inte naturligt alls… Just nu känner jag mig ganska obekväm när jag är hårig och avlägsnar väl relativt ofta… men jag slutar inte tänka på det och har diskussioner med mig själv om detta ofta. Vill också säga att jag beundrar de kvinnor som vågar vara håriga i vårt samhälle. Jo ”vågar”, för det är banne mig inte lätt att gå emot strömmen, trotsa idealen. Hur tänker ni kring detta med kroppshår vs ideal??

(På tal om Rfsu… Ett annat fantastiskt kul illustrationsuppdrag för Rfsu var serien med bilder på temat ”sex efter att man fått barn”. De bilderna finns här. )

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Jag har tänkt en hel del på mina håriga ben inför sommarsäsongen. I höstas, när värmen var över, slutade jag att raka benen och har inte rakat dem sedan dess. Nu har jag (nog) bestämt mig för att inte raka dem alls denna sommar. Skulle jag raka dem, skulle det bero på att jag tror/anar/gissar att folk i min omgivning tycker att det är ofräscht/okvinnligt….Va? Ska jag ödsla en massa tid på att avlägsna helt naturligt hår för att ANDRA vill att jag ska vara hårfri. Nej, efter 20 år av utseendefixering på grund av vad alla andra ska tycka sätter jag äntligen ner foten!

    Men det är absolut inte lätt att bryta normen och att ändra sin inställning. Jag rakar bikinilinjen och armhålorna ibland. Så långt har jag inte kommit än. Det är viktigt att släppa ”allt eller inget”-tänkandet och ta förändringen i så små/stora steg som man mäktar med.

    I mars i år firade jag att jag varit helt osminkad i ett helt år. Enormt stort för mig som började sminka mig för cirka 20 år sedan (är 34 år).

    Till saken hör att jag är föräldraledig med min andra dotter (så jag har väl inte direkt känt omgivningens utssendepress dagligen, men ändå) och jag har insett att det bästa jag kan göra för mina båda döttrar är att vara en god förebild – vill jag att de ska leva lyckliga precis som de är skapta, så ska jag föregå med gott exempel. Jag kan inte fixa, raka, och sminka mig för att sedan säga ”älskling, du duger precis som du är”. Det funkar inte.

  2. Camilla

    Jag tycker hår känns lite äckligt på kvinnor såväl som män. Jag känner mig fräschare när jag rakar framförallt armhålorna och bikinilinjen. Är dock för min egna skull jag gör det, man borde inte göra det för någon annan om det känns obekvämt.

    1. Camilla

      Förtydligande: Jag tycker att det känns äckligt att ta i, jag bryr mig inte överhuvudtaget om huruvida människor jag inte tar i är håriga eller helt släta.

  3. Jessica

    För mig handlar det inte om att våga gå orakad.
    Jag skiter helt enkelt fullständigt i vad folk tycker om mina håriga ben, armhålor och kön.
    Jag är inte stolt över dem, jag skäms inte över dem, jag bryr mig helt enkelt inte alls
    alls.
    Tillbringade just några dagar på ett badhotell, inte en kotte kollade in mitt hår och jag har faktiskt aldrig någonsin fått kommentar. Har aldrig märkt några blickar, men jag killar inte efter dem heller

  4. Elbr

    Benen och armhålorna bryr jag mig inte så mkt om, rakar mig när andan faller på men det är inte prioriterat. Bikinilinjen tycker jag är skämmigare men jag har så himla känslig hy. Så brukar lösa det med en rejälare trosa och så klipper jag håren lite så de inte sticker ut. Har dock rätt lite hår!

    1. Åsa

      På pricken Elbr. Så gör/tänker jag också.
      Och om jag ska visa ben/armhålor på en fest vill jag nog raka också…

  5. mamafilippa

    Benen blir rakade ganska ofta på sommaren och på vintern odlar jag vinterpäls… vad de gäller intima delar med hår avlägsnar jag allt när det för MIG blir obehagligt. Vad gäller röda prickar så smörjer jag in med lite hydrokortison 🙂 då är iaf jag prickfri! 🙂

    1. hejhejvardag

      Ja det där med fokus på vad som funkar för en själv är ju det allra viktigaste! Tack för din kommentar! 🙂

  6. Johanna

    Känner inte dig alls..och menar inte o låta arg..tänker bara berätta en annan sida av saken. Jag har pcos en hormonsjukdom som gör att jag har ”brottats” med mitt hår på ”fel” ställe hela livet. Det medför även att jag har svårt att bli gravid så det brottas jag med inombords…håret syns utanpå..det är så pinsamt och förnedrande och faktiskt ångestfullt. Jag skulle aldrig kunna raka mig ”lite då och då” det kommer tillbaka efter bara några dagar lika mycket igen. Så jag går hårig och alltid lite ledsen när det blir sommar och jag vet att folk kommer titta och tycka ”ja det där va ju inte så snyggt”..

    1. hejhejvardag

      Det är ju det här som är så galet med ideal. Det måste vara jättejobbigt för dig. Jag kan ju bara tänka hur jag känner mig i de fall jag glömt eller inte hunnit och hur jag då föreställer mig att folk ska tycka och tänka. Därför ÄR det inte för mig en självklar grej att jag ska falla för idealet och rätta mig därefter. Illustrationen ville jag inte heller skulle signalera att håret är nåt man måste få bort eller skäms för, därför kändes det bäst att låta kvinnan på bilden se det mer som en smaksak… Men det var ingen lätt uppgift, om än rolig och utmanande! Jag hoppas verkligen att folk kan låta bli att granska andra, och sig själva, på stranden och i alla sammanhang för den delen. Jag är tacksam att du delade med dig av din berättelse! Den ger perspektiv.

  7. Jen

    Min kropp har löst det där åt mig genom att ge mig alopeci över hela kroppen. Jag är mer eller mindre helt hårlös nu, från topp till tå. Nackdelarna med att ögonfransarna, ögonbryn och allt huvudhår har trillat av vägs upp av att mina ben, armhålor eller bikinilinje aldrig har varit så här släta någonsin!
    Jag hade mer än gärna brottats med rakning och prickar…

    1. hejhejvardag

      Tack att du delar med dig, och ger perspektiv. Jag vill ju skriva en massa saker men nu har jag suddat flera gånger för jag låter bara fånig. Hur som helst så fick du mig att tänka i lite större banor.