hejhejvardag

Tisdagstips – snabba middagar

Idag vill jag ha tips från er! Jag har dålig fantasi när det kommer till matlagning och jag behöver snabba, enkla rätter. Ni vet, de där man fixar under hell hour.

I utbyte ger jag er mina fem bästa (enda??) snabba middagar: 

1. Pasta och korv och broccoli, 10 min.
Koka pastaskrivar (6-minuters), lägg i broccoli efter någon minut. Stek korvarna under tiden. Klart!

2. Rökt lax, potatis (skalad i förväg) och gräddfil, plus sallad, 20 min. 
Sätt på potatisen. Fixa sallad. Öppna lax och gräddfil. Vänta tills potatisen är klar. Klart!

3. Stekt ägg, korv, tomatsallad, 10 min.
Skär tomater, häll på olja och vinäger. Stek korven, stek ägg. Klart!

4. Rödbetor (kokta och skalade dagen före) och lax i ugn. Med crème fraîche med mosad fetaost, 20 min.
Skär rödbetorna, sätt in rödbetor och lax i ugnen. Mosa fetaost och blanda med crème fraîche. Klart!

5. Grön ärtsoppa, 12 min.
Stek lök (säger man stekt när den blir sådär glansig och mjuk bara?), häll på vatten, ha i buljongtärning och ärtor. Koka ca 8 min. Mixa. Häll på lite grädde eller mjölk.

Och så några extra superheta tips från den megahusmor jag är:

– skala och (eventuellt) skär potatis kvällen före. Det står sig bra i vatten och sparar en massa tid.

– när du hackar lök, hacka en hel hög och frys in (i dubbla påsar så det inte luktar).

middagen

Såhär kan det se ut om vi äter ensamma, med enorm trötthet som sällskap…

Och här skrev jag om en annan eh … lyckad (?) middag.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. j

    Åh nu är jag lite sent på men skickar lite idéer.
    Om- och om du har möjlighet att frigöra en par timmar en söndag.

    Baconlåda
    slå på ugnen på 225 grader
    koka ett halvt paket gammeldags makaroner
    stek ett paket hackat paket bacon
    ta två burkar tomatsoppa, häll upp dem i en storskål, späd ut (och passa på att få ut all soppa) genom att fylla burkarna med vatten och ner i soppan, vispa.

    ta en långpanna (behöver icke smörjas) häll i ett lager makaroner
    ta stekpannan med baconet fördela allt över makaronerna
    ta resten av makaronerna, fördela
    häll tomatsoppan över hela
    skiva ost på hela
    skjuss in i ugnen ca 15 min eller tills det har fått färg (för allt är ju klart det är bara osten som ska gratineras)
    kan med fördel delas upp i matlådor eller frysas in i lämplig storlek eller stå i kylen i en bra förpackning så håller det sig i tre dagar.

    Nej det är inte färdigt än…hehe!

    Köp många morotar: riv dem fint (saftigt å gott men kan ta lite tid, här kan man delegera)
    går så bra att frysa in – antingen i fryspåsar eller för frysen (bästa plasten) lådor
    bara att ta fram från frysen på kvällen och in i kylen
    ställ fram till middagar eller kasta i brödbak eller i en gryta.:-D

    Fortsätt läs det är inte klart än!

    Ta många morötter (kan verkligen delegeras) skala
    ta fram VASS kniv (inte knivlisa även om hon är urskarp) skärbräda och strimla de orangea sakerna.
    varför? spar tandagnissel genom att ställa fram på köksbordet medans middagen blir klar till hungror.

    Väl övertäckta i kylskåpet klarar de sig i en vecka.
    Tänk så fint med brandgula ja! hm…

    En Karlsson: = Köttfärsfrestelse
    Använd en långpanna där åxå.

    Stek köttfärs krydda med det ni gillar och gör en köttfärssås. Kan med fördel kasta i en fint riven från frysen morot.
    Skala en 12- 15 potatisar Obs! delegera! strimla dem

    Smörj långpannan varva potatis- köttfärssås- potatis högst upp.
    skiva ost och bred ut över hela.
    in i ugn i mitten alla långpannor ska vara i mitten i (tills det är klart) eller i ca 40-50 min på 200 grader
    eventuellt täck med aluminiumfolie om det börjar bli för brunt men inte potatisen är klar. Mums!
    Går att frysa in eller tre dagar väl övertäckt i kyl.
    lite råa strimlade eller tinade frusna morotar till är gott.

    Sköna söndag: när man ändå håller på.

    Hacka och skär upp diverse grönsaker tomat gurka (skala gurkan) finhacka den och tomaterna likaså blanda i en burk eller skål med lite olivolja, nån tesked strösocker, salt, peppar, saft av citron eller lime häll i gurka å tomatblandningen rör om, smaka av. Voilà! en salsa som håller en vecka i kylen. Kan kasta i osttärningar av den sort ni gillar.

    Potatisplättar
    Får ni potatismos över, kasta inte utan ta dagen därpå en fyra -fem dl vetemjöl 4 ägg.
    1 tsk salt
    halv tesked vitpeppar
    rör om. smaka av. Det ska vara lite tjockare än pannkakssmet

    klicka ut i stekpanna (fördel med två pannor och kanske någon liten vill röra och klicka?

    Ställ fram på bordet brandgula förberedda grönsaker för alla att gnaga på tills maten är klar.
    Kan även ta lite sköljda sockerärter i en liten skål bredvid. Å små blomkålsbuketter gott i en skål.
    Håller två tre dagar i kylen väl övertäckt.
    Kan även kastas ner i en gryta eller blandas till en sallad.

    Stek potatisplättarna på steg fyra ( går hyfsat fort och de blir genomgräddade) beror på hur spisen är.
    Några minuter på varje sida. Frys in resten i för frysen lämpliga kärl. Ta fram, mickra, några minuter, ät:-D

    Lingonsylt är gott till och vill man kan det med fördel blandas i stekt bacon i smeten ( eller serveras vie sidan om)

    Pyttipanna
    Går fort att göra och samtidigt blir kylskåpet tömt på rester går att använda kokta kalla tärnade potatisar, överblivna kokt(a) kalla pastasorter som överblivet kokt kallt ris (från gårdagen) ska vara lite försiktig med ris men använder du riset från gårdagen som har stått väl kylt och hettar upp det i 10 min så sparar du en slant.
    Det går att blanda i fisk (kanske från en fisktacos eller stekt fisk från helgen, vi säger att det är måndag nu) lite ”reker” på slutet så de inte blir sega. Lite frusna fint rivna morötter ja det är bara fantasin som sätter stopp.
    Krydda smaka av.
    Finnes det fem min sätt på ugnen när du sätter stekpannan på spisen på 200 grader. passa på att göra en ….nu ska jag se om jag kan stava rätt ….frittata…
    stek pyttet
    släng i fem sex ägg som de är direkt i pannnan
    rör om med en gaffel så det blandas och går sönder i två min.
    in i ugn i fem minuter. Ta ut, hett som f-n. men gott:-D

    Bon apitit

    Lycka till! En bra söndag kan bli snabba middagar resten av veckan!

  2. Madeleine

    Vi brukar äta Kycklingfilé i ugn med mozzarella. Skär några ”streck” i kycklingen och stek en liten stund för finare färg. Ta upp och stoppa i lite mozzarella i kycklingen. In i ugnen. Servera sallad och nudlar till. Nudlar är smidigt, 3 min!

    Paolos köttfärssås med färsk pasta är såå god att det känns som en lyxmiddag.

  3. Minna

    Glömde helgfavoriten!
    Skinkpasta – skinkpålägg strimlas och steks i stekpanna tillsammans med diverse svamp man har hemma. Jag brukar ta torkade höstkantareller. Rör i grädde, grönsaksbuljong och lite peppar. Servera med pasta. Döenkelt men smakar jättelyxigt

  4. Minna

    1. Baconris – Koka ris. Stek bacon. Tärna gurka smått. Blanda ihop. Barnen älskart! För mer vuxen variant kan baconet röras ut med creme fraiche som blandats med sambal först.
    2. Fiskbiffar – Torskblock som tinats över dagen eller i mikron mixas till slät mos tillsammans med salt,, vitpeppar, lite dill och grädde. gör biffar och stek i smör blandat i olja. serveras med sallad, grönsaksstavar, ris eller vad man nu vill.
    3. Rosa köttfärssås – Köp en minimal färsk rödbeta. Riv ned i köttfärssåsen. ha i lite grädde eller creme fraishe i köttfärssåsen om du gör på krossade tomater.

  5. Elinen

    Lägg lax i en ugnfastform. Kladda på (rikligt) med creme fraiche ovanpå. Smula en fiskbuljongtärning på toppen. In i ugnen, serveras med kokt potatis. För lyxversion pressa potatisen och undkom kanske kommentaren ”jag vill inte ha potatis jag äter bara spagetti!!!”.

  6. Anna

    Mitt godaste snabba recept är kassler i ugn med potatis och broccoli:

    Skiva kassler och lägg i ugnsform. Rör ihop creme fraiche med tomatpure, salt peppar och kanske en klutt senap om man vill. Häv i det i formen och lägg på ananas, skivade tomater och riven ost. Gratinera tills det ser gott ut, typ en kvart.

    Gör samma sak fast med korv ibland. Fast utan ananas då. Och broccoli och blomkålsmos till.

  7. Alma

    Mitt bästa, alltid: kesoplättar! Ett stort paket keso, 4 ägg, 5 msk vetemjöl. Rör ihop. Stek som typ potatisbullar. Ät med sylt. För överkurs: komplettera med soppa. Funkar lika bra kalla på picknick. Prova vetja!

  8. Daniela

    Åh så många bra tips i ditt inlägg och bland kommentarerna! Jag brukar, som många andra tydligen, köra på koka pasta, steka bacon/skinka och blanda ihop allt med creme fraische. Klart på 10 minuter! Går att variera i det oändliga, med lök/tomater/ärtor/pesto/tacosås/kryddor…

    Brukar även göra kycklingburgare att ha i frysen, enkelt att ta upp och värma i ugnen under lite folie, samtidigt som man tinar hamburgerbröd och kanske slänger in en plåt potatisklyftor. Medan maten blir varm i ugnen skivas grönsaker och ketchup och dressing plockas fram. Klart på ca 15 minuter.
    Kycklingburgarna gör jag genom att mixa tinade kycklingfiléer och bacon i matberedare (4 bröstfiléer och 1-2 pkt bacon blir ca 10-12 burgare), krydda färsen med valfri krydda, ex svartpeppar eller curry eller varför inte lite paprikakrydda?, forma till burgare och stek tills de är genomstekta. Går som sagt utmärkt att frysa in och är gott som omväxling till ”vanliga” burgare.

  9. e

    Bakad potatis, kräver förvisso en lång stund i ugnen men en minimal närvaro i köket. Släng in potatisen innan hell hour börjar och ägna sedan tiden åt annat. Servera med smör, keso eller röra på vad kylskåpet förmår.

    Storkök på köttfärssås! Tar förvisso lite tid att göra men när man väl är i farten kan man lika gärna göra supermycket och frysa in så är det bara att värma samt att man on ork finnes kan göra en gratäng, paj eller lasagne av såsen:)

    Avlånga fiskburgare, dvs fiskpinnar i korvbröd, ungarna tycker det är skoj att äta och det blev iaf inte korv varje dag denna vecka…

    Kokas det potatis, koka mycket och tärna ner det som blir över, stek i smör senare under veckan. Överbliven potatis kan ju dessutom bli en potatissallad, kall eller ljummen.

    Supersnabb pasta: riktigt tunn spagetti om det ska gå snabbast, stek bacon, snurra runt baconet med pastan samt crème fraiche, klart. Någon slags grönsak kan blandas i (ärtor går hem hos oss) lyx: parmesan på toppen

    Ugnspannkaka: gör en pannkakssmet, smörj en långpanna eller ugnsform och stoppa ini ugnen tills den får fin färg. Servera med ex bär

  10. Anna

    Koka pasta och broccoli, häll av vattnet. Ställ tillbaka kastrullen på spisen, rör i skivor av kallrökt lax och pesto så att det blir varmt. Soltorkade tomater är gott i också

  11. Maria

    Pasta al pomodoro!

    Du behöver: parmesan, basilika, olivolja, vitlök, ricotta, och passerade tomater.

    Sätt på pastavatten. Fräs mini-vitlöksbitar i lite olivolja i en annan kastrull utan att det bränns vid. Häll därefter på en flaska passerade tomater och gärna några blad färsk basilika. Låt puttra under omrörning till en början, därefter lock på under låg värme medan pastan blir färdig. Sköter sig självt 🙂
    Riv en massa parmesan medan pastan kokar, se till att pastan blir ”al dente” – med tuggmotstånd. Häll av vattnet, men spola inte pastan. Häll den däremot i pastasåsen och blanda. Blanda därefter i en burk ricotta. Smaka av och salta vid behov. Garnera med ett mindre berg parmesan 😀

  12. Becks

    Koka ris, stek köttfärs. Sen blanda tillsammans med majs, ärtor och paprika (finns färdig fryst mix om man inte vill fixa själv) sen stek allt tillsammans med grillkrydda (mycket!) Låter kanske inte så gott men är verkligen megafint! Vill man lyxa till det brukar jag göra en sallad och vitlökssås till.

  13. Camilla

    Jag brukar köra på pasta med korv stoganoff-isch. Hacka falukorv och gul lök, stek lite, häll ner grädde/mjölk, tomatpure och redning (och majs om det uppskattas i hemmet). Om du börjar hacka och fixa grytan samtidigt som du sätter på pastavattnet så är såsen färdig samtidigt som skruvarna/spaghettin.

  14. Louise

    Kikärtssoppa som låter astråkig men som är jättegod- 1 gul lök (i bitar, behöver ej vara finhackad) och 1 pressad vitlöksklyfta, fräs i lite olja i en stor kastrull, skölj två paket (kokta!) kikärtor och släng i, häll på vatten så det täcker, lagom mängd buljongtärning, koka ca tio min, mixa med stavmixer, dra i lite crème fraiche och peppar. Klart! I vårt hushåll är det en liten unge som ibland har svårt att äta soppa på ett anständigt sätt och då slänger vi i lite couscous (häll lika mängd couscous och kokande vatten i en burk, sätt på ett tättslutande lock, vänta 5 min, klart!) i den sopptallriken för att tjocka till konsistensen lite.

    PS: Jag har en grupp på Facebook som heter Middagsinspiration, där vi postar tips på middagsmat när vi känner för det. Välkomna att gå med, ny input är aldrig fel!

  15. Anna

    1. Koka färsk pasta, slå av vattnet, rör ned valfri färskost (typ Philadelphia naturell – eller smaksatt – beroende på hur crazy man vill va). Klipp i påläggsskinka. Dela körsbärstomater och släng i. Kan med fördel bytas ut till ärtor, edamamebönor ed.

    2. Gör en röra på keso, skinka/tonfisk/rökt lax. Smaksätt m det du har (senap/örter/pesto/soltorkade tomater/oliver etc). Lägg en klick röra på färska lasagneplattor, rulla ihop. Häll lite färdig tomatpastasås i botten på en ugnsfast form, lägg i rullarna, slå på resten av såsen och toppa m ost. In i ugnen – fixa lite grönsaker under tiden.. Voilà!

  16. Eli

    Omelett. Ös ner diverse rester som tex pasta, potatis, rivna grönsaker, korvslantar, nån riven ostkant, köttbullar, tomatskivor eller vad som finns hemma. Använd gräddningstiden åt att skala och klyfta äpple som kan serveras med jordnötssmör till efterrätt.

  17. Sandra R

    Pasta med tonfisksås .
    Koka pasta, valfri sort. Mjuka upp schalottenlök (som du har i frysen, färdighackad) i olja och häll sen på 3 dl matlagningsgrädde (vi kör havrebaserad). Småkoka någon minut innan du häller ner 1-2 burkar tonfisk (avrunnen) och 1-2 burkar majs. Klutta i ett par matskedar grön pesto och krydda med citronpeppar, svartpeppar och ev salt. Servera med cashewnötter.
    Har jag ingen schalottenlök hemma funkar lökpulver bra som ersättare.

  18. Sara

    Ja! Världens bästa idé!

    Här kommer mina:

    1. Hamburgare. Skiva tomater och lök, stek hamburgare, öppna en burk dressing. Fixa grönsaksstavar. KLART!
    (Klyftpotatis är överkursen)

    2. Pastasallad. Pastaskruvar, korvbitar, oliver, körsbärstomater, ditten, datten. KLART!

    3. Köttsoppa på burk. Värm. KLART!

    4. IKEA. Åk till IKEA. Köp mat i restaurangen. Njut av ”restaurangbesök” utan att ha dåligt samvete över att barnen härjar och fräser ut köttbullsbitar. Allt är ok på IKEA. KLART!