hejhejvardag

Varför så anti selfies?

Den frågan fick jag när jag la upp min selfie-kurs. Och jag har som vanligt skrivit femtioelva svar i huvudet som inte kommer ut och som, om de kommer ut, blir en halv uppsats.

Detta är ett försök att fatta mig kort om detta enorma ämne.

Jag älskar ansikten. Jag är helt fascinerad av ansikten och har alltid varit det. Jag har tecknat ansikten sedan jag kunde teckna. Och jag kan stirra på andras och mitt eget fejs onaturligt mycket och länge. Det är intressant med ansikten.  Så nä, selfies i sig är jag inte emot.

Vad jag är emot är idealet. Hur man bör se ut för att passa in. Och vad som anses vara snyggt och rätt. Det är jag emot.

Tyvärr går selfies och detta ideal ofta hand i hand. Den allra största del av selfies man kan se om man kollar #selfie är personer som försöker se ut som man enligt idealet ska se ut. Vilket är så himla synd, för det är ju en massa intressanta fejs där ute, men alla försöker se likadana ut.

Det är alltså inte personerna som tar den här typen av selfies jag kritiserar med min selfie-kurs. De är, precis som jag, från födseln matade med idealet. Det sitter så sjukt djupt i mig det där, att man ska vara smal, att man ska vara slät, len, ren, orynkig, aningen undergiven och småkåt. Man ska vara fast och fin, vältränad, ha fylliga läppar, stora ögon, liten näsa och glansigt hår. Jo jag vet det, jag har lärt mig det. Det sitter djupt i mig, och jag måste slåss mot de där monstren ofta!

Därför kunde man önska att selfisarna, nu när man har makten (telefonen) i sin hand, var mer varierade, nyanserade och inte så ofta en strävan mot det sketna idealet.

Så där är svaret, därför är jag ”så anti selfies”, för att de så ofta är ett bevis på hur kvinnor förväntas se ut. Enkelt uttryckt.

 

Vad är det för knaseri att alla ska se likadana ut? Visst är det väl märkligt?

selfieinspiration

Hon siktar på A i selfie-kursen

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilia

    Fast just Cara Delevigne (på bilden längst ner) gör ju faktiskt precis tvärtom i sin instagram. ”Fular” sig och gör lite vad hon vill. Har nog aldrig sett henne ”försöka”. Sen kan man ju tycka att hon som är fotomodell inte BEHÖVER försöka, för hon är ju så snygg naturligt. Men även hon är ju människa när hon inte jobbar och är stylad från topp till tå. Hon förespråkar mångfald och tokighet och menar att man alltid ska vara sig själv. Jag tycker alla borde följa henne 🙂 Verkar vara jätterar. Och verkligen en frisk fläkt i modellvärlden. Bilden i inlägget är ju inte ens en selfie så jag tycker inte den passar in där. På den bilden jobbar hon ju, och då måste hon väl se ut så.

    1. hejhejvardag

      Det är en sådan typ av bild som man ofta ser av kvinnor. Och ofta det som eftersträvas i selfies. Jag menar alltså inte att bilden är en selfie utan visar idealet. Själva modellen har inget med saken att göra! Men kul att höra lite info om henne, kände inte till henne.
      Hälsningar Louise

  2. Emma - På Smällen!

    Håller med till 100% !! Jag gillar selfies, men jag tar sällan bilder på mig själv där jag inte ler. Jag tycker man ska se glad ut på kort och skulle aldrig lägga upp en selfie på mig själv där min mun ser ut som en fisk som säger blubb 😀 (syftar på bilden i inlägget). Jag kan störa mig på människor som lägger upp bilder på sig själv där dom ser exakt likadana ut på varenda bild och där dom aldrig nånsin ler. Varför ska man titta då? jag vet ju redan hur människan ser ut!!