Idag var dagen då vi skulle se hur det hade gått för vårt ägg. Vi påbörjade vårt ägg-experiment för tre dagar sedan, allt enligt ”Beppe Testar”. Killarna har gått och kollar i burken och funderat över vad som hände. ”Det bubblar däri”, ”Ägget sväller” och ”det pyser när man öppnar locket” var observationer som barnen gjorde. Idag tog vi alltså ut ägget ur burken. Och skalet hade försvunnit. Kvar var bara hinnan, och ägget hade mycket riktigt svällt lite. Ägget hade blivit lite gumiaktigt, och kunde studsa. Storebror var mycket imponerad och expriment-lycklig. Men tyvärr var lyckan kort, då lillebror tappade ägget på golvet när han fick prova att hålla i det. Och det höga fallet klarade inte ägget av, och hinna sprack.
Panik! Två mycket ledsna killar. Storebror var helt förstörd över olyckan. Han hade ju väntat på detta i flera dagar! Tårarna välde ner för kinderna. Och lillebror var helt förstörd över att han tappade och hade sönder ägget. Jag var mest fundersam över hur vi skulle göra rent golvet, då delar av ägget rann in under köksskåpen. Jag vet , det kanske var okänsligt av mig, men golvet var ju för tusan nyskrubbat…
Men vad var det som hänt med ägget då? Jo, när kalken i äggskalet kommer i kontakt med vinägern löses det upp. Och när detta sker bildas det koldioxid. Att ägget sväller beror på att ägghinnan fungerar som ett membran som är genomsläppligt för vatten. Då vinäger innehåller mer vatten än äggvita vandrar vattnet in i ägget, vilket gör att ägget sväller. Och TADA! du har ett gummiägg.
Så vi har klätt av ett ägg
med hjälp av vinäger
sen kunde ägget studsa lite
men inte mycket…
Spännande! Detta experimentet gjorde sonen på förskolan för någon vecka! Kanske skulle köpa den boken… verkar vara mycket kul!
Gör det! Det är ju ur kul som helst med experiment. Sen är ju Beppe idolen här hemma. Det bidrar ju en del till bokens dragningskraft 🙂