Frida M Thornberg

Frågor & Svar

Rabarber1

Rabarber2

Rabarber3

Min nya favorit: rabarber i vatten! Så enkelt och snyggt! En liten stöld från min fars trädgård…

Vad kul att ni ställde en massa frågor. Trots att jag haft frågestund flera gånger under åren så är jag lite ängslig varje gång att ingen ska ställa någon fråga… 🙂
Men även denna gång kom det lite frågor och här kommer svaren!

Vad handlar det jobbiga som ni nyligen varit med om? Något med barnen?

Det som hände oss är att i juli 2012 brann vårt hem ner. Lyckligtvis var vi inte hemma den natten – och det är vi evigt tacksamma för, för när brandkåren slog sönder vår ytterdörr så var hela lägenheten rökfylld. Alla Stockholms brandkårsdistrikt var på plats och ett 30-tal brandmän kämpade i många timmar med att släcka denna brand. Hela vårt hem totalförstördes och efter ett enormt jobbigt år, så fick vi flytta hem igen i juli detta år! Detta år har gjort oss ganska mycket äldre, lite tyngre i själen, men även lite modigare, mycket tacksammare och vi har nu faktiskt, vilket vi många gånger tvivlade på, kommit tillbaka och vi har klarat av en otroligt tung period i vårt liv tillsammans. Så nej, lyckligtvis var det inget som hade med barnen och sjukhus att göra. Men du nämnde prematurtid på sjukhus i din fråga och ja, det har vi nästan varit med om också. När vår äldsta flicka föddes fick hon en väldigt allvarlig syrebrist och vårdades därför på neonatalen en tid och vi visste inte om hon skulle få några skador av sin dramatiska födelse. Men det är en annan historia!

Varifrån kommer vattenkannan i mässing?

Den kommer från Svenskt Tenn.

Kommer du öppna upp din gamla blogg igen?

Jag hade min blogg på en annan domän tidigare, i ungefär fem år. Jag har bloggat sedan 2006 då Alice bara var ett litet frö i min mage och har alltid bloggat väldigt personligt där, nästan på gränsen till privat. Jag ville ha det så då, men känner att det är en annan tid nu. Barnen är mycket större med egna personligheter, Alice har börjat skolan. Jag vill inte att deras liv ska vara så blottade som det på något sätt var i min förra blogg och därför valde jag att börja om på nytt här och låsa den andra. Har därför inga planer på att öppna den igen heller, utan väljer att spara den för mig själv och barnen som ett tidsdokument från deras första år. Men välkommen att hänga här!!

Hur gamla är barnen? Vill ni ha fler ban?

Alice är 6 år, August är 4 år och Sally är 2,5 år. Vi fick våra tre barn inom loppet av 3 år och 9 månader, så det har varit extremt intensivt. Helt galet för att vara ärligt. Det är fortfarande full rulle, men på ett helt annat sätt. Men jag minns nästan ingenting från Sallys första 1,5 år. Det var bara ett kaos med tre pyttesmå skrikande barn… Men oj vad det var värt det! Jag älskar storfamiljsgrejen och i teorin skulle jag kunna tänka mig ett barn till, men nej, vi är helt färdiga.

Hur gammal är du?

Jag är 35 år.

Kommer ni bo kvar i stan eller är ni sugna på hus?

Vi har faktiskt testat hus! Vi flyttade till en fantastisk villa utanför Stockholm när Alice var ett halvår gammal ungefär. Men vi stod inte ut… Jag saknade stan precis hela tiden. Efter 8 månader flyttade vi in till stan igen. Jag är glad att vi testade för nu vet vi ju. Vi är båda födda i mindre städer, men jag är ändå en riktig asfaltsunge. Ljudet av stan gör mig trygg. Sedan bor vi ju i och för sig på en ganska liten ö med väldigt lugn känsla, så vi bort ju inte mitt i smeten. Det finns en del fantastiska villor här på vår ö, men det kostar en bra bit över 10-miljoners-klassen, så dem får jag nog fortsätta drömma om…

Vad jobbar din man med?

Jesper är jurist.

Kör du bara på lyx eller handlar du budget ibland?

Jag vet inte om du tänker generellt eller inredningsmässigt? Men nej, jag kör inte på bara lyx. När det gäller inredning så blandar jag mest designklassiker med Ikea, har nog inte så mycket däremellan. Innan vår brand hade jag en del äldre möbler, fyndade på Blocket, loppis och auktion. Men sådana möbler tar ju lång tid att samla på sig och inget man kan köpa igen direkt efter en brand så man behöver köpa upp ett helt hem igen. I övrigt satsar jag nog på kvalitet när det gäller t.ex. handväskor, hår/hud/make, medan jag sällan köper dyrare kläder. Oftast Zara, men någon gång Acne eller liknande.

Vilken storlek är det på ”hotellkuddarna” och vad är de i för material?

Våra hotellkuddar har jag helt enkelt köpt direkt av ett hotell (Clarion) och jag kan inte leva utan dem typ… Gissar på att de är ca 100×65 cm? Det är bollfiber… Vet inte riktigt vad det är, men de är fantastiska! Har 4 stycken!

Jag undrar hur dina tankar går när du inreder? Tänker du praktiskt, vad som är läckert för ögat eller bara med saker du tycker om? Bästa inredningstips?

Nej, jag tänker nog inte praktiskt alls är jag rädd… Kritvita golv, soffor, marmor i kök och på bord i kombination med tre små under 6 år är kanske inte den mest praktiska kombon. Visst är det fantastiskt när design och användarvänlighet går hand-i-hand, men form går helt klart före funktion om jag måste välja antingen eller… Svårt att säga hur jag tänker när jag inreder, men jag har alltid min röda tråd – som i vårt hem alltid varit det vita och sedan fyller jag på med saker och känslor. Jag gillar inte det helt svart-vita, utan är lite besatt av att addera varma material såsom koppar, mässing och annat som mjukar upp. Jag vill även ha färg och älskar det på detaljer. Sedan tänker jag nog mycket på rummets karaktär och de känslor som ”finns där”… (Skummis tänker ni…! hahaha). Nu har ju vi en vindsvåning med massor av vinklar och vrår och prång. Då vill jag få fram den mysiga karaktären och låta den tala för sig. Vi har också en ganska fin sjöutsikt. Därför har jag valt att inte ha några gardiner – för att vattnet och sjölivet ska få ta plats här inne. Jag är mycket nöjd med känslan som infunnit sig här efter vi kommit i ordning och jag har fått höra det av några, att det är en härlig atmosfär att komma in i. Och just de orden har gjort mig så himla glad! Det får inte bara vara snyggt och flådigt, man måste vilja vara där också, få de där myskänslorna att man vill slänga sig i soffan och stanna för evigt. Och det vill man ju inte om det är för sterilt och opersonligt. Man måste få fram sin personliga själ bland alla sakerna, det är inte helt lätt!

Har du tips på fina krukor?

Just krukor tycker jag man kan hitta lite överallt och ofta inte så dyra. Typ Plantagen, Blomsterlandet, Coop och mindre små blombutiker. Annars har jag själv mest krukor från Bruka Design, de gillar jag och tröttnar inte på.

Var kommer ert kök ifrån? Är marmorskivorna känsliga?

Köksstommar och fronter kommer från IKEA, alla vitvaror från Italienska SMEG. Marmorskivan är jättekänslig, se mer nedan.

Hur är eran vita soffa Kivik från ikea? Är den bekväm,tålig? Nöjd?

Jag är än så länge jättenöjd med den, men har bara haft den i ett par månader ju. Tycker den är bekväm och framför allt får vi plats hela familjen och några vänner, precis som jag ville ha det. Innan hade vi en Howardsoffa, men jag måste säga att denna passar oss bättre. Vi har ju valt ett vitt tyg så tålig är den ju kanske inte… Men vi köpte dubbla uppsättningar av alla överdrag så vi lätt kan tvätta. Fördelen med denna soffa är också att man kan tvätta själv hemma. Vi tittade på en annan mycket exklusivare soffa också, men då var det kem på överdragen och då blir det för krångligt med tre småbarn och ett gäng små vänner till dem här hemma!

Var är det fina soffbordet är köpt?

Soffbordet är i marmor och svart stål och kommer från Posh Living.

Var kommer de rosa kuddarna i sovrummet ifrån?

Jag är sååå stolt över dem, för jag har nämligen sytt dem själv!! Och jag kan sannerligen inte sy… Men jag ville absolut ha detta tyg men de fanns inte uppsydda i det format jag ville ha. Tyget är i linne och kommer från Svenskt Tenn.

Vad jobbar du med?

Jag är marknadschef för ett av Sveriges största restaurang och nöjesföretag. Vi är en inhousebyrå på fem personer som sköter all marknadsföring och PR för våra ca 40 restauranger och nattklubbar samt en stor live-del med konserter och events.

Varifrån kommer den fina glaskaraffen med bubblor på och som påminner om vasen från Svenskt Tenn?

Den finns bl.a. på Artilleriet eller Posh Living!

Vad inspirerar dig?

Massor av saker inspirerar mig och när jag får en sådan där inspirationskick så kan jag bli alldeles rusig!! Det allra mest inspirerande är resor och möten med spännande människor med personligheter med massor av lager. Det älskar jag! Bloggar läser jag faktiskt inte så många nu för tiden, max 8-10 stycken. Sedan är ju Instagram fantastiskt, jag älskar när flödet är så där perfekt inspirerande! I perioder köper jag mycket magasin, men inte alltid. Jag måste säga att jag inspireras även av modevärlden. Även om jag inte är i närheten av lika intresserad av mode som av inredning och design, så hänger det ändå ihop: trender, mönster, färgskalor och sånt. I mitt jobb kan jag också finna inspiration ibland. Det handlar ju mycket om form och kreativitet precis som mitt inredningsintresse!

Undrar hur ni sköter marmorskivan i köket? Är den känslig? Har ni matt eller blank?

Ja, kan inte säga annat än att carraramarmorn är jättekänslig! Har det ju både på köksbänkar och på soffbordet. Det är mycket känsligt för repor samt sura vätskor såsom rött vin, coca cola, lime, citron, tomat mm. Stenfirman som monterade den impregnerade den med något och sedan har vi en form av stenimregnering hemma som vi kan göra ibland. Vi använder inga kemiskt framtagna rengöringsmedel på den såsom Ajax eller så, utan endast såpa. Våra skivor är nog mer åt det matta hållet skulle jag säga.

Tack för er tid! 😉

Frida

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lena

    Hej Frida!
    Har letat efter ett inlägg där du gav tips om bl.a. inredningsaffärer i Stockholm.
    Nu hittar jag det inte, var det i gamla bloggen kanske?
    Jag och min dotter kommer att göra Stockholm om ett par veckor,

    nskulle gärna vilja läsa det inlägget igen så vi vet var vi ska gå.
    Hälsningar Lena

    1. frida

      Hej Lena!

      Kul att du saknar guiden! Har lite dåligt samvete för jag har lovat någon mer läsare för ett tag sedan att jag skulle lägga över den guiden på nya bloggen. Men jag har inte hunnit eller kommit mig för. Men nu fick jag ytterligare en påminnelse, så jag ska försöka lösa det snart!
      Kram

  2. Anna

    Vad roligt att læsa alla svar! Ælskar att inspireras av ert hem, och du verkar vara en skøn person! 🙂 Trevlig kvæll!

  3. Lisa

    Ville bara titta in och säga tack. För att du är en sån fantastisk inspirationskälla.
    Att orka ta sig igenom något svårt och komma ut starkare på andra sidan.
    Har själv, tillsammans med min familj genomgått ett eget litet helvete. Men börjar nu se en, om än liten, men ändå en ljusning i horisonten.

    Tack för att du delar med dig av ditt liv.

    1. frida

      Tack Lisa, vad glad jag blir för de orden. Ja, ta de små ljusa stunderna och tillåt er njuta av dem fullt ut – snart är ni på andra sidan!!!
      Frida