Familjen Davidsson

Fördomar om storfamiljer

Orsaken till att jag skriver på min frus blogg är att när jag t.ex tittar på Familjeliv.se och pratar med människor blir jag bekymrad över hur mycket fördomar det finns mot storfamiljer i samhället. Det som förr i tiden var naturligt har nu blivit något avvikande. Som etnisk svensk man tillhör det inte vanligheten att bli utsatt för fördomar men i detta fallet blir det så.

Några av fördomarna runt storfamiljer är:

* att det är synd om barnen och att de inte får den uppmärksamhet, materiella saker, m.m. som de behöver.

Vi anser inte att det är synd om våra barn. De får mat, husrum och rena kläder. De har fritidsintressen. Uppmärksamhet får de så mycket de behöver även om vi inte kan lägga det extrema fokus på var och en som en del ”småfamiljer” gör, det vill säga curlingföräldrar. Vi kan inte reagera på deras minsta nyck men när det väl gäller finns vi där. När det gäller materiella saker kan vi förstås inte hänga med. Barnen kan tyvärr inte få varsin dator, läsplatta, TV m.m. De får dela på sakerna och turas om. Jag tycker också att man som förälder till många gemensamma barn får en ökad förståelse för att alla barn är olika. Våra 8 barn har samma mor och far och samma uppväxtmiljö men varierar ändå till utseende, sinnelag och beteende..

* att föräldrarna är ointelligenta, arbetsskygga, outbildade, bidragstagande m.m.

Jag och min fru är inte ointelligenta. Vi har inte gått på högskola men jag har träffat mången akademiker med bristande insikter om saker och ting. Jag är lantbrukare och min fru jobbar inom skolan. Att sätta likhetstecken mellan utbildningsnivå och intelligens är att generalisera grovt. Att vara arbetsskygg fungerar inte om man ska ha storfamilj då den aldrig tar semester. När det gäller bidrag så har vi aldrig tagit emot något förutom barnbidrag vilket inte täcker barnens kostnader. Det är också väldigt enkelt för utomstående att räkna ut hur mycket vi får till skillnad från bostadsbidrag och försörjningsstöd. Barnbidraget kan jämföras med böndernas EU-stöd: det är mycket pengar men när den sista räkningen är betald är det inte många kronor kvar. Hade det varit lönsamt att ha storfamilj hade fler haft det, enkel marknadsekonomi. 🙂

* att hemmet är ett enda stort kaos med ungar som skriker och skitigt överallt m.m.

Vissa dagar kan det vara lite kaos i vårt hem men det har väl även småfamiljer ibland, eller? Vi försöker dock styra upp saker och ting med rutiner, ansvarsområden, system och konsekvenser.

* att barnen inte kommer att lyckas i livet.

Om barnen kommer lyckas eller inte får vi se. Vad är att lyckas? Det måste väl betyda att de blir lyckliga? Kommer de flesta utslagna människor i samhället från storfamiljer eller småfamiljer? Är alla ensambarn lyckliga? Vi hoppas att de i sin syskonskara kommer att ha ett extra skyddsnät i livet nu när samhället monterar ner sitt.

* att vi är ojämställda

Vad är att vara jämställd? Är det att bägge lönearbetar lika mycket? Jag arbetar mer än min fru men jag ser inte ner på hennes arbete med barn och hem, tvärtom. Själv hjälper jag till så mycket som jag hinner, det nutida påfundet ”egentid” blir det inte så mycket av. Ingen svensk man kan heller bestämma över hur många barn hans fru ska få, då blir det skilsmässa. Om ni tror att det är jag som bestämmer över saker och ting här hemma så har ni inte träffat min fru. Kvinnorna i storfamiljer är oftast starka och drivna kvinnor som vet vad de vill, inte viljelösa våp.

* att vi är religiösa

När folk ifrågasätter varför vi har så många barn brukar jag ibland skämtsamt säga: vi lägger det i Jesu händer och då tvärdör diskussionen, det går inte att angripa. 🙂

Familjen Annorlunda är ett program man verkar antingen älska eller hata. Under Pride 2013 var temat Familjen och jag upptäckte då att storfamiljer har mycket gemensamt med homosexuella föräldrar. Vi är båda utsatta för samma fördomar, tyckanden och ifrågasättanden när allt vi vill är att bli accepterade och lämnade ifred. Jag och min fru kan dölja att vi har många barn genom att t.ex dela upp barnen mellan oss och gå på varsitt håll. Homosexuella föräldrar och jag och min fru kan dölja vårt föräldraskap genom att genom att dela upp sig eller avstå från ömhetsbetygelser. Men när vi går gatan fram med alla barn på en gång tittar folk ibland på ungefär samma sätt som jag tror de tittar på två av samma kön som puttar en barnvagn, hand i hand.  Skillnaden är att det inte finns någon hets-lagstiftning till vår fördel.

Vi anmälde oss inte till Familjen Annorlunda utan blev anonymt anmälda. Jag tvekade inför att vara med för just på grund av fördomarna. Jag har tittat på tidigare säsonger och tycker dock att TV4 varit väldigt varsamma med familjerna och framförallt barnen. Det är ju inte skandal-TV som Paradise Hotel, där man kan ifrågasätta deltagarnas konsekvenstänk..:)  Familjen Annorlunda är heller inte en dokumentär utan ett underhållningsprogram, det får man komma ihåg. Hur sevärt vore ett program som skildrar en familj där det inte händer speciellt mycket. Några barn tittar på TV, någon läser en bok, någon förälder tömmer diskmaskinen, den andre hänger tvätt m.m. Tittarvärde noll.

Det var Alla hjärtans dag häromdagen, enligt oromantiska mig en onödig och tramsig dag skapad av handlare som vill öka sin omsättning. Jag vill dock tillägna denna melodin till min fru:

http://youtu.be/Pt1kc_FniKM

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Zandra Madsen

    Åå, det känns underbart att höra man inte är ensam.
    Kan tilläggas att dessa dumma kommentarer som kommer inte bara svider
    i föräldrarna utan även barnen.
    Tack för dina fina ord

    1. Linda

      Hej! Nej, ibland undrar man hur folk tänker egentligen. Det gäller bara att försöka stärka sina barn så mycket man kan.

      Kram!

  2. Filippos

    Jag måste berömma er och säga att ni verkar vara fantastiska föräldrar och har fantastiska barn !! Bry er inte om fördomarna, dem kommer oftast av människor som antigen själva är okunniga eller avundsjuka, avundsjuka då dem ser att ni klarar av att ta hand om så många barn.
    Eran familj är härlig att se på i familjen annorlunda ! 🙂

  3. emma

    folk blir nog provocerade för att dom känner att ni kan ta hand om 8 barn bättre än dom kan med 2 st!!! you goooo!!! ni är ju så härliga:)

  4. Linda N

    Jag vet att ni ger alla era barn tid och uppmärksamhet och att ni är underbara föräldrar till 8 lika underbara barn!! Det finns alltid negativa människor som vill skada, men vi som känner er vet att det inte stämmer!! Kramar Linda

  5. Tellervo

    Ni är ju en helt underbar familj med kloka föräldrar och fantastiska barn. Det finns ju fördomar om det mesta så varför bry sig?

  6. Gabriella

    Så bra skrivet! Ni är ju en superfin familj. Era barn är underbara. Lyssna inte på vad negativa personer säger, fast jag kan förstå att det är svårt ibland. Ni verkar vara en väldigt kärleksfull familj. Och du och Linda ser så härligt förälskade ut.

  7. Malena

    Ni är den bästa familj som någonsin figurerat på FA! Underbara föräldrar, och fina barn.
    OCH ni är så vettiga.
    Skulle önska att programmet enbart handlade om er. Tyvärr har ju många andra familjer i FA gjort att många fördomar florerat. Ni i er familj är en sann ”class act”!

  8. Sandra

    Jättebra skrivet! Ni har en härlig familj! 🙂
    Om barn får allt de vill ha och pekar på lär de sig inte att sätta värde på de dom har. Att dela med sig med syskonen och ärva saker är lärorikt enligt min mening. Det finns säkert föräldrar som har svårt att hinna eller orka uppmärksamma sina barn tillräckligt och dom då har svårt att tro att familjer med fler barn kan åstadkomma de som en familj med färre barn kan ha svårt med.

  9. Linda

    Måste bara skriva att mina tre killar älskar er familj. Vi bor själva på en gård i Halland. Efter gårdagens program tycker de att våra grisar ska börja äta majs istället för bönor!

  10. solis

    Ni är en superskön familj som jag tror många kan relatera till. Ni suddar definitivt ut alla fördomar om man nu tillhör den typen!
    En liten undrin, frugan skriver inlägg rätt sent har jag noterat. Lägger hon sig aldrig före midnatt?när kliver hon sedan upp? Inte många timmar sömn eller?

  11. lindaengsen

    Jättebra skrivet Fredrik! Ni är båda två fantastiska föräldrar!! Lyssna inte på något annat! Jag tror man gör sina barn en björntjänst genom att ge dem allt vad gäller materiella saker. Det viktiga i livet är tid och engagemang och det vet jag att ni ger till era barn i massor!!! Kram Linda E

  12. Carro

    Väldigt bra skrivet!
    Jag hängde mycket på FL när jag var nybliven mamma med mitt första barn pga att jag var så osäker och ville ha råd och tips från andra mammor. Detta var 2006. Jag upptäckte rätt snart att det var fel forum att ta till sig råd ifrån. Många som skriver där gör det för att provocera eller kritisera.

    Jag var in och läste i Familjen Annorlunda-tråden på FL för ett tag sen och det var skrämmande läsning. Hur mår man själv om man känner ett sånt behov av att trycka ner andra bara för att de gjort andra val i livet?

    Jag tycker ni och de andra deltagande familjerna verkar helt underbara och de som säger att barnen inte får den uppmärksamhet de behöver vet inte vad de pratar om. Barnen har ju er föräldrar plus massa syskon.
    Mina tre barn tar hand om och hjälper varandra när det behövs och det är helt underbart att se. På så sätt lär sig barnen tänka själv och bli mer självständiga och som du skriver, man finns ju alltid där när det gäller!

  13. sana

    Det är mycket sällan jag kommenterar pà en blogg men efter att ha läst ditt inlägg var jag bara tvungen… gud vad bra skrivet….sà mànga kloka ord

    fràn ett ensambarn (och inte lyckligare för det)

  14. Ann

    Jag vill bara säga att det är underbart att få följa din familj. Ni och era barn är så fina,lugna, harmoniska och väluppfostrade. Ni bryr er om varje barns behov. Så fint att dom stora barnen inte behöver dela rum med småsyskonen och alla har mysigt och ombonat i sina rum. Det märks också att ni gör saker tillsammans även när kameran är avstängd. Inget riv och slit varken hemma eller när ni är i affärer osv. Sträck på dig för du och din man är fantastiska föräldrar och ni har fantastiska barn.
    Är också glad att ni är med i programmet är också glad att familjen på Visingsö är med, två fina familjer med trevlig framtoning.

  15. Evonne

    Mycket bra skrivet! Bra val att ni gick med i familjen annorlunda 🙂 Ni är en härlig familj 🙂 Ha en bra dag 🙂

  16. Marie D

    Mycket bra skrivet. Tyvärr tror jag inte vi kommer att se någon homosexuell familj i Familjen Annorlunda. Sverige är inte berett för det. Tyvärr för mycket fördomar. Inte av så många, men tillräckligt.
    Jag tycker ni verkar vara störtsköna. Kul att ni valde att vara med i programmet 🙂

  17. Camilla

    Jag har precis kollat på Familjen Annorlunda och jag hade läst detta inlägget precis innan. Så jag kände att jag bara var tvungen att kommentera, jag tycker ni verkar vara en helt fantastisk och härlig familj med underbara barn. Ja, det var bara det jag ville säga 😉

  18. Josefine

    Sitter just nu och kollar på familjen annorlunda och blir så glad när jag ser er familj, ni verkar så härliga 🙂

  19. Annakarin

    Mycket fint och förnuftigt skrivet.
    Vi har ”bara” 3 barn men kan känna igen åsikter och blickar ibland. Har också varit hemma mycket med våra barn och min man jobbar, ett val som passar oss och barnen mår hur bra som helst av det. Alla måste själva få göra som de vill. Jämställd är man när det rullar på i vardagen på ett fint sätt oavsett vad vem gör hemma. Vi är heller ingen mixad familj utan 3 barn samma föräldrar. Vilket är så mycket mer trygghet än all denna egentid och alla möjliga familjekonstulationer, som ska vara så viktig nu för tiden. Min egentid är ju här hemma med min högt älskade familj. Ni ser ut att vara en supermysig familj som vår familj följer ifrån tvsoffan och beundrar er, för det är mycket att göra med stor familj och fint har ni också 🙂 Kram på er!

  20. åsa

    Bra att du skrev detta, kan bara hålla med dig. Vi är också en storfamilj och känner igen alla frågor och vad folk tror om oss som valt att ha många barn. FL är bara en skvallersida.

  21. Lisa från Skåne

    Måste göra en kommentar med anledning av vad du skrivit. Är äldst av sju syskon vi är nu alla över 55 år. Uppväxta på landet ingen av oss har gått på högskola. Alla har vi jobb flera av oss har egna företag. Ingen har varit i klammeri med rättvisan, ingen har använt droger eller blivit allkolist. Vi hade en mor som fanns där för oss och var hemma tills den minsta hade växt upp och fått jobb. Så lyssna inte på allt som sägs, tycker att era barn är härliga .