Här kommer ett litet tips för dig som gillar vilt, lite av en klassiker. Vet inte riktigt om den funkar på barn men för oss vuxna är det en god och snabblagad rätt som passar bra för vardagsmys i vintermörkret. Den passar extra bra efter en dag i längdspåret eller skidbacken om man nu har sån lyx att man är på skidsemester.
Som vanligt när Freddan lagar mat (ja, det är han som oftast är kock här hemma) så höftas det lite så måtten nedan är på ett ungefär.
För 4 personer:
2 pkt renskav
Minst 200 gram gula kantareller (champinjoner funkar också men kantareller är godare)
1 stor gul lök.
4-5 dl vispgrädde
En skvätt kantarellfond
En rejäl skvätt rödvin
Lite råröda lingon eller svartvinbärsgelé efter smak och tycke (för sötma om man vill ha)
En nypa mald vitpeppar eller två
Gör så här:
- Skär renskavet i bitar (när den fortfarande är fryst) och stek i smör.
- Skär löken i ”halvringar” och lägg i tillsammans med svampen. Låt det gotta till sig ett par minuter.
- Tillsätt resten men ta lite i taget av vin, fond, lingon/gelén och peppar så ni får till smaken efter eget tycke. Låt koka upp så såsen tjockar till sig lite (kan ev behövas lite redning, typ maizena).
- Servera med t.ex. ris eller pressad potatis tillsammans med lite lingonsylt eller svartvinbärsgelé.
Smakar nästan ännu bättre dagen efter då allt fått gotta till sig ett tag så det är perfekt för matlådan för den som har med sig sånt till jobbet. Går även jättebra att frysa in.