Anitha Schulman

Nätahatet en spegling av verkligheten

 

Jag tror inte att människor någonsin kommer sluta att hata varandra eller tycka illa om någon annan. Det ingår nog i vår grundaste form av genetik. De är ett ar vi fått för att vara på vår vakt och rädda vårt eget skinn. Survival of the fittest.

Men sedan adderas andra attribut på så som dålig självkänsla, avundsjuka och girighet. Metoderna att hata blir ju allt mer raffinerade år efter år. Det går allt längre ifrån en direkt konfrontation. Vi försöker allt mer komma undan oskadda. Eller om en sk. konfrontation sker så är den av oerhört brutala mått mätt. Men kanske måste frukta för livet, knappast i klass med en lavett på skolgården.

Jag tänker på Drönare. En robot som ljudlöst flyger in i ett land och bombar exakta mål. Inga människor som för attacken kommer till skada. Ungefär som att anonymt näthata. Inga människor som fäller kommentarer av hatisk karaktär behöver riskera att avslöjas. Gör de det, så var deras ”telefon stulen” eller någon hade kommit åt deras ”login på datorn”.

Jag säger inte att någon form av hat är att föredra. Bara intressant att det hänger ihop med resten av samhället.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Loppan

    Och när bloggare skriver ner andra människor vad kallas det då, näthat eller mobbning? Man skall inte kasta sten när man sitter i glashus, som det så fint heter…

    1. anithaschulman78

      Det där är ju klurigt. Men näthat är väl oftast anonymt. Om man kritiserar en publik person för något denne ur sin professionella roll gör. Så behöver det ju nödvändigtvis inte klassificeras mobbing. Då mobbar ju tidningar etc som skriver artiklar eller recenserar verk personen i fråga gör. Men skriver jag att jag hatar en person för att denna gör något jag ogillar ur ett personligt riktat perspektiv. För att sänka denna och få den att må dåligt. Då är det mobbing. Likaså skulle jag med namn hänga ut någon jag känner eller känner till (icke publik) för att sänka den. Då är det ju också mobbing då den inte har ett forum att svara i. Men generellt att tycka ett kreativt verk/åsikt eller situation är dålig/dråplig/märklig är ju inte att mobba. Det är en objektiv upplevelse av en situation. Vilket inte ger något helhetsbetyg till en person. Jag tycker exempelvis att Nour är en jättebra komiker generellt men vissa saker hon gjort i sin genre är mindre bra. Det är ju en åsikt om ett av flera kreativa verk som inte är en generell bedömning eller intryck. Folk har svårt att separera det där. Därav är jag intresserad av vad du syftar på…

Comments are closed.