Anitha Schulman

Pojkar och flickor

Nu ska jag inte vara den som är den att skriva någon på näsan här. Detta är precis lika ovetenskapligt som att hävda motsatsen. Men enligt min mening så ÄR det skillnad på pojkar och flickor. Det är så tydligt när man väl har en av varje sort.

När Penny var bebis så var jag suuupernoga med att ha ”genusneutrala leksaker” då det var vansinnigt hett. Så de var varken blåa eller rosa, eller specifikt manliga eller kvinnliga. Lite av varje skulle jag säga. Penny favoriserade trots allt de som var lite mera feminina i sin framton istället för de mera – per definition ”manliga”.

Bland leksakerna fanns en knapptelefon med Nalle Puh som har olika ljud, en docka, en spegel, en traktor, en taggig boll som blinkar, klossar och en liten plastbadboll. T.A. har fått ärva hennes gamla leksaker och gissa vilka hans favoriter är? Traktorn och badbollen. Mina väninnor med både pojkar och flickor säger exakt samma sak. Det går inte att styra. De väljer utifrån någon slags inre kompass.

Visst kan man träna bort ett kön bäst man vill förr eller senare så väljer man nog exakt det man gillar ändå. Just sayin’…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Jag måste säga att jag har en väldigt liknande erfarenhet. Jag har två pojkar, och då min äldsta var bebis (3 mdr) började jag se något intressant han var så interresseret av bilar som ruschade förbi. Det roliga är att han väljer billeksaker, och leker han med dockvagn kör han race med den – hans bästa tjejkompis är mycket mer intressserat av att bädda dockan ner (försiktigt). Nu är detta på inget sätt vetenskapligt, men tjejer och pojkar leker generellt annorlunda. Det har inget att göra med bil och bollar som sådant (som någon sa om det var biologisk vad gjorde de för 100 år sedan), mer om farten- tänker jag. Generellt sätt är det mer spring i pojkar, medan tjejer generellt kan sitta i lugn o ro och pyssla (absolut inte alla, men generellt), därav tror jag de föredrar olika leksaker. Sedan gillar min stora pojke att ha på klänning för det är ju bra sväng i den;) Sedan när det gäller färger, då tror jag tyvärr att omgivningen liksom har bestämt vilka färger som gäller för könen. Det som är tråkigt med detta är att vi sätter barnen i fack efter deras kön, och alla former för lek är bra. Om en pojka vill gå runt och vagga en docka, då burde man ju tänka att han kommer bli världens finaste pappa;)

 2. Ebba

  Äntligen någon som vågar stå upp mot vårt pk-samhälle, tack för det! Fler som behöver inse detta. Har själv alltid tänkt mig att det är såhär, att barnen väljer själv. Jag tror inte heller att barnen är samma när de föds och sedan formas till tjej/kille, utan att de är sina kön när de föds. Fler som behöver förstå detta!

 3. Bee

  Du skriver att vi ska värderas lika utifrån kön men att vi har tillräckligt stora biologiska inre skillnader att det finns typiska manliga och kvinliga egenskaper. Jag får inte ihop det, varför ska vi förvänta oss att värderas lika när vi är så olika? De biologiska skillnader du pratar om påverkas oss mindre än vad vi önskar tro eftersom hjärnan är påverkbar. Vet du, det finns till och med neurobiologiska skillnader mellan homosexuella och heterosexuella. Den infon är bra att ha vid medicinska aspekter men vad ger den infon oss i sociala sammanhang? Här är källan till vart jag fick det om homosexuella och heterosexuella om någon undrar: http://ki.se/forskning/neurobiologiska-skillnader-mellan-konen

  1. Varpo

   Varför skulle vi inte kunna värderas lika trots att vi möjligtvis skulle ha olika (biologiska) egenskaper? ALLA människor är ju olika hursomhelst. Det är väl det de flesta (något intelligenta människor iallafall) i samhället strävar efter, att ingen ska nedvärderas oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning etc..?

   1. Bee

    Okej, du pratar mänskliga rättigheter och jag håller med men jag tror ändå att om man betonar de relativt små biologiska skillnader mellan kön, mellan sexualitet och gör dessa till grund hur olika grupper i samhället beter sig så är man ute på hal is. Kvinnor som grupp är inte en homogen grupp o.s.v. Ingen ska nedvärderas och i teorin låter det bra, tyvärr fungerar det inte så bra i praktiken, kvinnor och män värderas olika på arbetsplatser, i sin föräldrarroll. Samhället värderar de traditionella manliga egenskaper högre än kvinnliga. Och eftersom våra biologiska skillnader i hjärnan inte är särskild stora och eftersom hjärnan är så påverkbar så känns det onödigt att dela in oss i kvinnliga roller och manliga, vi kan väl se oss som människor och individer istället eller? Varför att vara kvinna respektive man är så viktigt? Personligen tycker jag det är intressantare att se vilken sorts människan framför mig är utifrån personlighet.

 4. Varpo

  Detta är ju intressant. Uppenbarligen finns det biologiska skillnader, de vi ser med blotta ögat, men det finns ju även de inre biologiska. Det finns skillnader i mäns och kvinnors hjärnor till exempel. Så då vore det ju EGENTLIGEN inte så konstigt om det skulle vara så att man har en typisk ”kvinnlig” eller ”manlig” personligthet..? Den här strävan i att leta efter bevis för att vi är helt likadana är lite märklig, varför är det viktigt? Det viktiga handlar väl om att vi värderas lika oavsett kön, vad vi väljer att leka med eller vilka kläder vi väljer att använda. Och man SKA få välja. Men om det är vanligare att en flicka väljer en docka behöver vi inte omedelbart skylla på samhällets/föräldrarnas påverkan. Vi bor i ett bostadsområde där min 6-åriga dotter är den enda flickan bland en drös pojkar. De leker fint på lekplatsen, då de cyklar eller bygger snögubbar. Men så fort pojkarna börjar leka krig eller spela tv-spel kommer hon in. ”Det är tråkigt” säger hon. Visst, det kan ju handla om hennes personligthet, men hon har ju lekt runt dessa pojkar hela sitt liv men ändå inte lärt sig tycka om typiska ”pojklekar”.

 5. Alexandra

  Så himla intressant sånt här! Jag var aldrig bra på att köpa könsneutrala saker till min dotter. Det var pälsar, leopard, rosa och my Little pony.. Ja, sånt som jag gillar. När hon lärde sig att prata blev jag varse att hon egentligen var en spiderman/batman 😛 kanske skrämde jag henne me allt glitter haha..

 6. sonja

  Jag vet ju av erfarenhet att du med jämna mellanrum skriver provocerande inlägg, vet inte om det är brist på trafik här eller vad som gör det? Hur som. Du pratar här om två personer, hade du studerat något vettigt så skulle du veta att det är helt omöjligt och till och med idiotiskt att dra några slutsatser av en sådan liten grupp. Och ja, även om vi räknar in aaaalla dina vänninors barn så gäller samma sak. Dessutom, att du inte förstår att det är ni runt omkring, era förväntningar, uppmuntranden med mera som styr. Ni tror att ni varit så ”könsneutrala” men det kan finnas faktorer som ni inte ens märker själva som spelar in, till exempel vilka leksaker tar ni oftast upp och inbjudit till lek. Hur som, att två barn väljer det du anser vara typiskt könade leksaker säger absolut ingenting. Lika vetenskapligt som att mina barn (också pojke och flicka) är precis tvärtemot dina. Dina inlägg vore så mycket mer intressanta om du kunde vara lite mer nyanserad och ibland tänka längre än din näsa räcker.

 7. Jenny

  Är det inte snarare så att pojkar och flickor är olika – de identifierar sig som pojkar respektive flickor och väljer intressen och attribut efter hur de noterar att flickor/kvinnor och pojkar/män i deras omgivning/samhället väljer? Se även vad Hanna skrivit.

 8. Hanna

  Anitha, är du verkligen såhär naiv? Givetvis påverkar dina/omgivningens medvetna eller omedvetna förväntningar, förebråelser och förstärkningar barnens val, så du kan omöjligt dra slutsatser utifrån din lilla undersökning. Det finns väldigt mycket bra och intressant läsning om detta ämne, gå till biblioteket/bokhandeln och fråga.

 9. Åsaaurora

  Jag har en son och en dotter. När hon var liten fick hon välja vad hon ville ha i en leksaksaffär. Hon valde en buss. I lekparken sprang hon runt med långt hår och en sverigetröja och kakishorts (brorsans gamla) och nån utbrast ”lillebror” nu är hon 11 och vill sminka sig med foundation ” Om du vet vad det är…?” Tror att vi vuxna bara ska låta det mesta ha sin gång och vara kärleksfulla så blir nog allt bra. Jag kände mig som amish när jag inte vill att hon ska sminka sig men nu får hon ha mascara på kalas. Jag har aldrig köpt leksaks pistoler . ”Sån är du är” sonens kommentar. Men lägger ner pengar på en schysst fotboll. Tror att man som vuxen ska vara sann i sina ja och nej. Och det gamla hederliga : barn gör inte som vi vuxna säger utan gör som vi gör.

 10. Elin

  Alltså, det finns ju en massa forskning på detta, eftersom vi så väldigt gärna vill få bekräftat att faktisk finns en skillnad mellan män och kvinnor/pojkar och flickors beteenden. Och de erkända rönen säger ju då att ja, det finns en skillnad mellan pojkar och flickor (alltså barn) MEN skillnaden är betydligt större individer emellan. Detta talar för att om det hade varit så att pojkar och flickor inte socialt hade skolats in i könsroller redan från bebisålder hade vi haft mycket svårt att skilja från pojkar och flickor utifrån dess beteende då de är småbarn. Kanske är just därför vi är så förtvivlat upptagna med att klassificera pojkar och flickors beteenden redan från bebisålder och hur vi tolkar beteende sker utifrån vårt inlärda normsystem.

 11. Minette

  Oavsett vad barn väljer så är väl det viktiga att de får göra just det: välja. Att inte omgivningen ska bestämma vilken ”typ” av leksaker som är ”rätt”. Att vi (samhället/tillverkarna/butiken) delar in leksaker i pojk/flick, räcker det inte med att det är just leksaker? Så får alla barn välja det de gillar, oavsett kön

  1. Lisa

   Spot on!
   Där har vi det, att man inte ska begränsas eller värderas av sitt kön.
   Ska det vara så svårt att förstå?

 12. uka

  Hörde en teori om att pojkar söker spänning mer och en brummande traktor är mer spännande än en docka. Har också ställt mig tvivla till detta men efter 3 barn (pojke, flicka, pojke) måste jag hålla med. Det är skillnad. Vare sig jag vill eller inte. Det enda som inte får vara någon skillnad är hur de blir bemötta utifrån kön, sen kanske vi måste acceptera attdet finns skillnader…

 13. Annika

  Jag säger inte emot de som har dessa erfarenheter, men kan inte låta bli att undra vad pojkar lekte med innan bil och motorfordon fanns… Eller snarare om det blev biologiskt att gilla bilar först för sisådär 100 år sen? 😉

  1. Bee

   Jag undrar också om det verkligen har med biologi att göra. Traktorer är inte ett sånt där jättegammalt påhitt. Och badbollen, jag visste inte att en boll är en manlig leksak (?). Jag tror däremot att barnen påverkas omedvetet av sin omgivning, även om man i en familj tänker på att motverka könsroller så ser samhället och omgivningen annorlunda ut. Vad ser barn när de tittar sig omkring? Manliga bollspelare dominerar tv och event. Vilka kör traktorer? Majoriteten är män. Jag tror inte det har så mycket med biologi att göra som med miljö så jag delar inte din åsikt Anitha. Däremot så håller jag med om att pojkar väljer ”pojkleksaker” men inte på grund av biologin.

Comments are closed.