Anitha Schulman

Ska jag ta hål i örat på Penny?

örhänge på barn

Penny har en jämnårig kompis som har hål i örat (3,5 år) och kan på riktigt inte sluta tjata om det. Hennes mamma gjorde hål i öronen ner dottern var en bebis och hade Tom Allan varit en flicka så hade jag inte tvekat en sekund att göra det när han var typ nyfödd. De känner ju knappt någonting och de kan inte heller klia och pilla. Det är nämligen det som får mig att backa lite nu… Just om det kan bli infekterat? Tror på riktigt inte att hennes små tunna örsnibbar har så mycket känsel och det kommer ju inte göra ondare ön att få en snabbsänka. Men tänk om hon börjar pilla och klia. Vad kan hända då?

Men det är ju så jääääkla gölligt. Kolla på tjejen ovan SÅ fint!

Det finns ju såklart en ganska stor PK-norm här, jag fattar det. Men det är inte alls ovanligt i andra delar av världen och i Indien där jag är född är det supervanligt.

Okej eller inte?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Awa

    Absolut!
    Mrn gör för guds skull inte på nån hårsalong med pistol. Ohygieniskt och inte bra. Jag tycker man ska gå till en riktig piercare som gör med kanyl under hygieniska former. En pistol skjuter genom huden och skapar en kross skada. Medans en kanyl skär ett rent snitt.
    Calm på hotnsgatan gör det på mindre barn efter individuell bedömning. De vill träffa barnet innan de tar beslut.
    / Awa

  2. Greta

    Det finns många kulturella sedvänjor i världen, men det behöver väl inte betyda att de är rätt? I Indien har du även kvar kastsamhället och ett extremt kvinnoförtryck som yttrar sig i barnäktenskap och viddspridd abortering av flickfoster.

    Du som förälder har ett ansvar för att ta alla beslut ifråga om dina barn, och det är ju dina gränser som gäller.

    Hål i öronen är väl inte särskilt konstigt, men förstår inte varför du frågar någon alls om deras åsikt eftersom du ändå vet vad du tycker. Alltid lika roligt att se hur sura du & Calle blir när någon kritiserar ert föräldrarskap. Om ni blir så störda – varför exponerar ni er själva och framförallt Penny?

    1. anithaschulman78

      Alltså sura?! Att någon berättar att de sett Penny i en päls (vilket var för ett år sen. Bara det är sjukt nog). Att man dessutom är en kass förälder för att man inte gett henne en galondykardräkt så hon kan sörpla i vattenpölarna obehindrat är ännu märkligare. Antar att alla barn och föräldrar är olika dessutom är man nog bäst på sina egna ungar. Enligt mig är det det grundläggande i att ”trolla” att på det väldigt märkliga sättet. Kritisera någon annans föräldraskap. Hål i örat eller inte det struntar jag i ett bra ämne för bloggen och en tydlig vattendelare. Är att ”inte kunna ta kritik” att stum bli stenad om man svarar är man lättkränkt. Är det en ny sanning så blir jag inte förvånad att SD är 3:e största partiet.

  3. Malin N

    Har sett en massa info om att det är bättre att pierca hålen än att skjuta hål. Jag hade kollat upp bästa alternativet, för forskningen går ju faktiskt framåt.

  4. Emmy

    Jag fick ta hål när jag var yngre, va inget konstigt med det. Hade heller inga problem med att det vart infekterat utan allt var frid & fröjd. Om ni känner er osäkra så kan ni ju vänta kanske ett tag & fråga igen senare om hon fortfarande vill & vill hon så go for it!

  5. Sara

    Jag skulle inte göra det. Vad jag har läst ger det ökad risk för nickelallergi. För en som kämpat mot eksem och allergier hela livet är det absolut något man vill undvika om man kan.

  6. Lena

    Ofattbart sjukt att som förälder göra oåterkalleliga ingrepp på sina egna barn. Tonåringar har inte ens begrepp om sitt eget bästa de facto. Frågan borde överhuvudtaget inte existera innan personen kan förstå vad ingreppet innebär och kan få för konsekvenser.

    Barn vill ”allt”, det är en naturlig del av deras utveckling liksom ”tjatandet”. Men jösses, vilka är föräldrarna och vilka är barnen?

    Barnets bästa!?

    Vart försvann det någonstans……

  7. Maria

    Nu tänker jag komma här och vara en jobbig pa-tant och jag ber om ursäkt på förhand. Jag anser att en förälder inte har rätt att på ett sådant uppenbart sätt alternera barnens kropp. Det är inte mycket. Väljer Penny att inte ha örhängen senare så kommer det högst synas några prickar på öronsnibbarna. Men jag förstår inte. Det är inte många andra kosmetiska kroppsalterneringar på barn som vi anser är ok i dagens svenska samhälle. Piercing i näsan. En tatuering på en treåring… Utan att ha funderat på det jättemycket anser jag till och med att håltagning är ett brott mot barnet. Ett övergrepp. Bara för att folk gör det i andra länder för det inte ok för mig. Könsstympning sker både på pojkar och flickor i en massa länder och det är det nog inte många svenskar som tycker är något vidare. Precis som gnuggar istället för tatueringar finns det ju örhängen att klistra på och jag tror att en treåring tycker att de är minst lika kul. Speciellt som hon kan leka med dem själv och sätta på och ta av.

  8. lindisha6barnsmamma

    mina flickor fick hål öronen tidigt.de gnyde till lite bara sen somnade de om igen.tycker det är bättre att ta hål i öronen när de är små då de inte är där och rör och drar på örhänget.
    och ja vist är det jätte fint med hål i öronen på flickor ,men det är upp till varje förälder hur de vill göra med sitt barn och tycker man inte ska bli på hoppad för de utan man ska respektera att alla tycker olika och är olika.

  9. Lina

    Min syster tog hål i öronen när hon var 5 år. Självklart så ville även jag som var två år ha örhängen som storasyster. Jag skrek som en gris efter första hålet. Men trots det ville jag ha ett till. Det fick jag.
    Tycker att ta hål till skolstarten är en rimlig ålder. 5-6 år. Men tycker även att det inte spelar så stor roll. Det avgör var och en.

  10. sanna

    Nej verkligen inte! ser så trashigt ut, speciellt om de har såna fula tyllklänningar på sig. Låt henne bestämma själv när hon är äldre!

  11. Elinor

    Gör det!! Jag gjorde det i föregår på min tjej som blir 4 år nu i januari och hon var jätteduktig!. Tvätta 2 gånger om dagen bara så ska det inte vara någon fara. Jag smetade på lite emblasalva på öronen innan för att vara säker att hon inte skulle få riktigt ont. Hon tyckte inte att det gjorde alls ont!.

  12. J

    Min dotter har, helt ärligt , velat ha hål i öronen sen hon va3 1,5 år och var med sin då 3 åringa kusin som tog hål. Vi sa att när du fyller tre får du, om hon fortf. ville. Nu i september var stunden inne. Hon frågade och tjatade, vi sa ja och gick till ett jätte bra ställe. Hade hon börjat gallskrika skulle jag ku självklart aldrig tvingat henne att ta i det andra. Faktum är, att min lilla tjej som har nära till gråt och är lite känslig i humöret, satt som en mus och sa inte ett knyst! Hennes min när hon fick se i spegeln på hennes hål är oförglömlig alltså. SÅ stolt och mallig blev hon. Har dock vart lite orolig för att hon ska pilla på hålen ( hon pillar på det mesta i vanliga fall). Men vi förklarade klart och tydligt att man absolut inte får pilla, och det har hon heller aldrig gjort. Nu är snart läketiden klar och hon får strax byta hänge.
    Jag har aldrig (konstigt nog kanske) tänkt på att det skulle vara för tidigt för hål. Däremot skulle jag ju aldrig göra det för min egna skull ”det är ju så gulligt när små tjejer har” ja det är det, men dom måste ju få komma på det själva liksom.
    Vill penny ta hål så låt henne göra det. Var noga med att förklara att det är förbjudet att pilla, för då kan man behöva ta ut dom.

    Kram!
    (Sorry för en rörig kommentar btw, gör 4 saker samtidigt)

  13. Charlotte Siwers

    I Spanien tar 99% av alla hal i oronen pa sina flickor redan pa sjukhuset nar de fods. Min dotter har orhangen sen dagen efter hon foddes. Tror inte hon har fatt nagot trauma av det. Hon verkar helt okej 🙂 Onodigt eller inte? Vad vet jag. Jag tycker alla fall att det ar fint.

  14. Therese

    Min tjej fick när hon var fem år. Vi använder Blomdahls fina Öronhängen i plast för att undvika allergi. (Jag är känslig mot nickel)

    Det gick jättebra, ingen infektion och inget pill. Litar du inte på att penny skulle låta bli att pilla vänta något år!

  15. Sofia

    Tror du på riktigt att bebisar inte har någon känsel? Dags att vakna! Det trodde man möjligtvis på 30-talet men med dagens forskning vet man att det absolut inte är sant.

    Dock tycker jag inte att smärtan är det stora i detta. Mer att göra hål i ens barns öron för att det är sött? Okej… Och då ska det självklart vara på tjejen, för pojken kan ju inte vara söt – herregud!

    Snälla, skippa utseendehetsen på din 3 åring. Såg er på stan en gång, Penny i pälsjacka mitt i slasken, inte särskilt lekvänligt. Sätt på henne en praktiskt, varm och skön funktionsjacka istället!

    Det är i alla fall min åsikt, men jag respekterar din! 🙂

    1. Calle Schulman

      Trollmor som går runt på stan och tittar i smyg på saker och sen sätter sig vid datorn. Blä. Obehagligt.

    2. anithaschulman78

      Penny gillar inte att leka i slask, hon kräver lite mer sofistikerade lekar än så. Dessutom hade hon pälsjacka för ett år sen. Måste varit jobbigt att burit detta så länge. Förstår att det var skönt att få ut det…

  16. Jill

    Bebisar har mer känsla än vad ett 3,5 års barn har. Dock skulle jag väntat ex antal år.
    Fick när jag var bebis o kan i dag bara böra smycket o öronhänge som är av titan el kirurgiskt stål. Har bara haft problem med allergier pga öronhänge ( enligt läkare). Min dotter är 3,5 hon kommer inte få förrän tidigast 10 års ålder.

  17. Pärlan

    Svår fråga… Eftersom en sådan liten inte får pierca sig på en riktig piercingstudio antar jag att ni kommer göra det hemma? Tänk på eventuella infektioner och se till att ni har riktiga smycken som är allergifria. På en studio använder dom en kanyl som gör ett hål, det är den bästa metoden istället för att ”krossa” vävnaden med en vanlig nål.

    Jag försöker bli fri från psykisk ohälsa genom alternativa metoder, kolla gärna in min blogg 🙂

    http://www.nuskajagblifrisk.bloggo.nu

    Kram

  18. Suss

    Jag tjatade på min mamma och fick ta hål i öronen när jag var 8 år. Det blev tyvärr infekterat och jag utvecklade dessutom nickelallergi 🙁 trots att vi hade rent silver och även guld så gick det inte. Gjorde så himla ont och jag minns hur jag grät av smärtan när de skulle tas ur för att rengöras. Sen grät jag av besvikelsen över att inte kunna ha dem!!

    Jag kan absolut förstå lockelsen i att pierca hennes öron, dömer inte dig för det för fem öre! Hade jag haft en liten flicka hade jag nog haft svårt att motstå för det är himla gulligt men just risken för infektioner som du själv nämner hade nog stoppat mig.

  19. Asa

    Det Finns undersökningar som pekar pa ett samband mellan sjunkande aldrar vid haltagning och allergier. Vad man än använder för material sa gar det ju direkt ”in i kroppen”. Jag kann tänka mig att det är en funderad teori och skulle av den anledningen inte göra hal pa ett sa litet barn. Infektionsrisk, skaderisk etc. är väl fler argument. Att hon tvunget vill med sina 3,5 ar tycker jag inte är ett argument. Hon far väl (förhoppningsvis) inte allt annat som hon vill. Nej, jag skulle definintivt vänta.

  20. Lina

    alltså, varför i hela friden skulle bebisar inte ha känsel? Det var det dummaste jag hört på länge….. Och Penny, du gör ju som du vill. Men personligen skulle jag hellre låta henne göra som hon vill, när hon är stor nog att bestämma det…

  21. R

    Kör ba kör! Jag var 3 & jag ville ta då! Efter första hålet ville jag inte men det bidde ett till! Berätta för henne att det kommer göra väldigt ont & sen får hon välja! Se till att det blir gjort på rätt sätt också, kanske hos en piercare?!
    Sen är det bara att hålla koll & rengöra morgon & kväll! Kanske låta P ta ansvar för det lite själv så det blir lite roligt!
    Lycka till!

  22. Maria

    Min dotter fick ta hål i öronen när hon var 3,5 år. Hon hade tjatat i flera månader och vi bestämde att när hon slutade med nappen då kör vi. Hon slängde nappen samma kväll och efter en vecka så gick vi till en salong och hon fick sina hål. Nu har hon haft sina hål i 6 månader och har aldrig haft några problem med infektioner.

  23. Bea

    Kör! Själv fick jag på bättre salong med nån silversticka gjorde inte ont alls (de bedövade med is) och jag var jättenöjd och glad. Det är ju galet hysteriskt vad folk ska hålla på och oroa sig, vi föder verkligen upp en generation totalt föräldraberoende, handfallna, ängsliga och lättkränkta mähän, hål i örat eller inte men curlandet måste få ett stopp!

  24. Daniella

    Om hon vill ha hål så tycker jag hon ska få det. Oavsett ålder eller det här med utseende-hets osv osv.
    Orkar inte med allt sånt, ärligt talat.

    Var lite spontan, kör bara kör. Vill hon så varför inte!

  25. Jenny

    Jag ser inte varför man ska ta hål i öronen på barn. Det är opraktiskt när hon leker och det finns risk för infektion – särskilt när hon är så liten och leker ute och pillar både här och där. Att hon inte kan sluta prata om det är såklart inget skäl. Man kan inte få allt man vill och det kommer hon såklart att acceptera om du står på dig och förklarar varför hon inte får det. PK som jag är tycker jag också att hon är för liten för att uppmuntras bry sig så mycket om sitt utseende. Säg till henne att hon är fin som hon är istället 🙂

  26. Jessica

    De flesta salonger gör inte hål i öronen på barn som de anser inte vet vad de ger sig in på. Har hört fem år som gräns bl.a. Tycker det är rätt sunt. De ska förstå att det kan göra ont och att de inte får pilla, måste tvätta osv. Tror man som förälder måste fråga sig varför man är inne på att göra det. Är det för att det är gulligt, nja… Är det för att det tjatas, nja… Jag hade väntat några år till iaf. Jag var nio år när jag tog hål. Blev infekterat men det löste sig tillslut. Låt henne ha clips ett tag.

  27. Bea

    Du gör väl som du vill. Känner en 3 åring med hål som tigs när hon var 2 och det har gått bra, men det är inte särskilt praktiskt för det fastnar i kläder och hon tappar örhängen titt som tätt men hon verkar inte lida av att ha dem, hon verkar inte bry sig alls faktiskt. Jag själv har ingen aning om vad jag gjort om min dotter verkligen tjatade. Det är lätt att vara dömande mot det som inte av tradition praktiserats i ens egna grupp/land m.m., men vill hon så är det upp till dig att gå henne till mötes eller ej och det kommer säkert gå bra. Gå till en riktig studio där de använder nål och sätter in örhängen som inte stänger in snibben så är risken för infektion mindre.

    1. Bea

      Ps. Såg en annan ”Bea” längre ner i kommentarerna och vill bara förtydliga att vi är två olika personer med samma namn.

  28. Sophia

    nej, så onödigt. Att göra något bara för att det är gulligt när du redan tvekar för att det kan bli infektioner, fastna i, ge allergi och smärta. Jag fick hål när jag var ca 7 år (plastpluppar) och det blev så infekterat. Vi tog bort det och sen gjorde jag det igen när jag var äldre.
    Ni hinner ta hål i öronen senare, varför så bråttom.

Comments are closed.