Anitha Schulman

Är träning den nya ”modellen”?

(På fotot ovan en tjej som heter Bella Falcone.)

”Ingenting försvinner allt bara byter plats” är ett gammalt miljökämpe uttryck. Men det gäller mer saker än miljön. Jag följer en del träningskonton på Instagram som för något år sedan gjort sig kända för att ha noll nutitytolerans och kickade ut Rihanna bland annat.

Jag minns när jag och Calle för två år sedan la upp en bildserie hur Calle på ett ”Austin Powerskt” manér visade upp ett hotellrum. Dvs. med små olika strategiskt placerade objekt i hotellrummet som dolde könet. Så höll jag på att bli avvisad för all framtid från Instagram för så många anmälningar om ”olämpligt innehåll” fick jag.

Men samma sak verkar inte gälla fitnesskontona eller träningskontona. Jag följer några stycken som är peppande och har bra minivideos på magövningar, plankor, squats osv. Jag tycker det är grymt bra, men det som stör mig med dom är graden av nakenhet.

Alltså minimala bikinibyxor och träningskläder i allt ifrån string, vilket – per definition är att visa röven. Till bikinitoppar och träningsbehås, så djupt skurna som bara döljer bröstvårtor i en vinkel i princip. On top of it i ”utmanande” poser.

Det som är skillnaden är att kvinnan på bilden har porträtterat sig själv i en sk. ”selfie” istället för att en man med en kamera har gjort det. Som det gick till under Bingo Rimer och flicktidningarnas storhetstid på 00-talet. Alla dessa konton har dessutom fler hundratusen följare. Både killar och tjejer följer om man kollar i feeden. Det blir mer och mer uppenbart att det nya utviket är omlabelat och kamoufleras med träning och fitness. Samt att utövaren tar en ”selfie” istället för en ”nudie”.

Jag kanske låter lite gammalmodig här för nakenhet är något mycket mera allmänt i vår nuvarande samtid än när jag växte upp och ärligt talat vet jag varken ut eller in om vad jag tycker.

Såklart tjejerna stolt får visa upp sig  om de är nöjda med sina magrutor och röv. Jag är inte ens säker på att de reflekterar över graden av nakenhet när detta görs. Men är det, vad som är det sjuka eller inte? Att nakenhet är så allmänt idag som vi liksom blivit immuna den. Eller är det bra, rent av?

Är att visa insidan på muffen idag det enda som finns kvar att hålla hemlig, då de flesta bikinimodeller på bilderna eller de åtsittande träningskläderns avslöjar om det finns plats för hår eller inte? Eller är det kvinnlig frigörelse att själv välja vad som sänds ut och själv avgöra hur den egna kroppen exponeras?

Jag kan ju inte låta bli att tänka när jag ser bilden på Bella ovan att en sån där röv vill jag ha.

Vad tycker ni?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennifer

    Bra inlägg, jag håller med dig! Kan inte heller helt bestämma mig faktiskt. Bra att stark är det nya smala för stark känns som mer hälsosamt än pinnsmal, tråkigt att tjejer och killar bara måste vara halvnakna på varenda träningsbild. Å andra sidan så går det ju faktiskt inte att se ett par magrutor genom en tröja. Ännu värre är det att det tydligen är helt okej att en kille lägger ut utmanande bilder i bara kallingar för att ”visa magrutorna” men att en tjej i underkläder med samma syfte genast ses som ett sexobjekt. Tråkigt att det fortfarande är så men så är det ju som du skriver också att nakenhet är mer accepterat idag över lag. Personligen skulle jag aldrig publicera sånna bilder av mig själv, lite grann vill jag ju ändå lämna åt fantasin. Och jag regerar på samma sätt som dig när jag ser en bild av en tjej som anses ha en perfekt kropp ”jag vill också ha” och får lite sämre självkänsla och lite mer dåligt samvete för att jag inte tar tag i träningen själv. så för mig är det knappast motiverande att följa fitness konton, men detta grudar sig ju i min egen självkänsla och min egen avundsjuka så det är ju bara att avfölja liksom. Slutsatts, sköt dig själv och skit i andra 🙂

  2. Sara

    Jag har inte nå problem med nakenheten på insta men jag facineras av att en viss typ av nakenhet är ok och annan inte. Dubbelmoral över att rasa över glamourmodeller och göra detsamma i egna sociala medier. Jag har svårt att se mig själv spänna kroppen i minimala kläder och sen middag med bekanta som följer en på insta. Fantastiskt att folk kan va så avslappnade till sånt men vet inte om jag ska avunda det. Slutsats: jag verkar inte gjord för dagens samhällstrender.

  3. Sanna

    Jo man sitter och stirrar bara på kropparna, bedömer och bestämmer om den är perfekt eller har ngt litet fel, om hon tränat fel, så äcklas man lite åt att de står så där och nöjt poserarande och utmanande.
    Det är mycket som hinner tänkas på några sekunder. Fast bättre stark och hälsosam än bara sexig och naken, en stark tjej skulle ju kunna hjälpa till om det blev någon katastrof el liknande, en svag naken inte lika mycket. Jag är mer för snygga kläder faktiskt personligen. Tycker män/killar verkligen om fittnessgirls?

Comments are closed.