Anitha Schulman

Vi måste prata om det här med blåbär

20140816-080800.jpg

Alltså vi måste prata om det här med blåbär. Ett otroligt litet ämne som tar upp massa irritation hos mig.
Eller ”Blueberries” som det numera verkar heta. Det går typ inte att få tag i riktiga blåbär längre. I allafall inte Stockholm.

Överallt är de där fejkbären som typ smakar parfymerat blåbärsgodis. Blåa utanpå gröna inuti. Perfekt framförädlade för att inte lämna märken på kläder, ha en dos antioxidanter och påminner till det yttre lite om matigare blåbär. Men det är ju allt annat än.

Här om dagen så tjatade Penny om blåbär och vi var vid tillfället inne i Östermalmshallen. T.A. var inte helt stabil så istället för att gå till Hemköp så tänkte jag att jag handla där då jag skulle spara lite tid.
När jag kom till fruktdisken så ber jag om en halvliter blåbär som stod fint exponerade i en liten plastskål. De är små till formen men jag frågar ändå om det är riktiga blåbär för att slippa äckelfejkbären som varken jag eller Penny gillar. Ja de är svenska blåbär. Säger tjejen i kassan. Bra jag slår till tänker jag och frågar om priset undertiden jag tar fram två tjugor i kontanter. 65kr kostade de. Alltså 65kr för en halvliter!!! Jag stoppar tillbaka tjugorna och sväljer djupt och tar fram kortet.
Alltså mycket på Hallen är ju oproportionerligt dyrt. Speciellt frukt och grönt så det undviker man ju i mesta möjliga mån. Men nu ville jag göra det lätt för mig och då kostade därefter. Vi kommer hur som helst hem och ska njuta av blåbär med mjölk. Då inser jag att 65kr bären är fejkblåbär. Det gåååår inte att äta skiten de smakar blåbärsparfym typ.
Alltså har det blivit med blåbär som med ”färskpressad juice” för 40kr flaskan. Som man inte längre kan vara säker på om den är färskpressad – färskpressad. Utan färskpressad- fejkpressad.

Jag hatar matindustrin när den fejkmarknadsför. Ja de där sinnenssjukt dyra blåbären var kanske producerade i Sverige. Men inte plockade. Grrr.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna Nyberg

    Måste bara tipsa om Icas frysta Stora odalde blåbär – de är heeeelt ljuvligt goda!! Säljes i 250-gramsförpackningar. Frysta alltså, osockrade, men blir SVINGODA även när de tinat.

    Finns även ”vanliga” frysta Ica-blåbär, men det är MYCKET viktigt att de ska heta STORA ODLADE blåbär=) *Tips*

  2. Elli

    På Östermalmstorgs frukt- och grönsaksstånd säljer de 3 rejäla byttor med riktiga svenska blåbär för en hunka. Dessutom är de trevliga. Litet tips bara 🙂

  3. Sandra

    Sååå tråkigt, jag och min sambo plockade 12 liter riktiga blåbär igår.. Fast det var ju i Norrland..hoppas du får riktiga blåbär nästa gång!

  4. Asa

    Om blabären var sma maste det egentligen varit svenska (eller ev.utländska) skogsbär. De andra, kulturblabären, är större och ljusare inne i. Priset var kanske i högsta laget, här i Tyskland betalar man kanske 40 SEK för samma mängd. Smaken (eller icke-smakenda) KAN bero pa det varma vädret. Blabär behöver lite regn da och da, och det har det ju inte varit mycket av i Sverige i sommar.

  5. Heida

    Det finnst ju massor av blåbär i Nacka Reservatet tex, om man orkar gå plocka själv 🙂 jag har inte varit och plockat i år, men frågan är hur blåbären mår efter värmen.

  6. Lojsan

    De svenska blabaren heter pa amerikanska huckleberry… sa Stina beskrev deras blueberries ar nagot annat. Sedan har jag aldrig hort nagon annan benamning an blueberrie i England men jag vet ju inte allt heller.

  7. Stina

    ”De svenska blåbären heter på engelska bilberry, men blandas oftast ihop med den engelska översättningen blueberry. Ordet blueberry syftar till de amerikanska blåbären (Vaccinium corymbosum). De amerikanska blåbären växer som buskar och de kan bli upp till 2 meter höga och odlas kommersiellt. Bären är större än våra svenska blåbär men till skillnad från våra blåbär som uppvisar blått fruktkött har de amerikanska bären vitt fruktkött. Dessutom färgar de bären inte av sig på samma sätt som de svenska blåbären.”
    Så varför i hela helvetet säljs de som svenska blåbär? Idioti! Saknar ”äkta” blåbär. Får väl leta upp en skog och plocka egna. Dom gör likadant här i Norge. Så oerhört lurad blir man.

  8. Mia

    Såg ett TV4-klipp när en hälsoguru gjorde hälsodrinkar. Hon använde sig av frusna importerade acaibär. Så onödigt tänkte jag, nu när skogen är full av blåbär.

Comments are closed.