Anitha Schulman

Frågor och svar om 5:2

Bild från inlagan av boken. Foto: Emma Jönsson Dysell/Norstedts
Bild från inlagan av boken. Foto: Emma Jönsson Dysell/Norstedts

Hej! Jag har kört 5.2 under våren men haft uppehåll under sommaren. Jag gillar 5.2 metoden o den funkar för mig! Är nyfiken på hur du gjorde när du var gravid? Vi planerar bäbis nr 2 och hoppas klart på bli gravid under hösten. Sen får du gärna tipsa om måltider under 5.2 dagarna – jag behöver äta tre ggr per dag så det gäller att fördela kalorierna väl!
Tack för en bra blogg! Ska beställa din bok nu inför hösten.
Hälsningar
AK

Hej AK! Kul att det funkar för dig med. Jag 5:2:ade såklart inte ”aktivt” när jag var gravid. Men åt ”bra” alltså undvek en hel del vitt mjöl och socker. Ersatte godis med bär och frukt (jordgubbar, kiwi, passionsfrukt, mango, hallon, äpplen, citron och aprikoser). Det tror jag var nyckeln till att det gått så fort nu att komma ner i vikt.

Så här brukar jag göra: (Ett tips är att välja ut tre fyra rätter som passar dig till tvådagarna så, behöver du inte hålla på att räkna kalorier tills du storknar).

På en ”tvådag” kan du exempelvis  äta:

Frukost: Grönt/Vitt Te ( 0 kcal), alt kaffe med en skvätt mjölk (17 kcal). 1 Finncrisp med smör (ca 58 kcal) eller ett ägg (70 kcal).

Lunch: Grönsaks smoothie (ca 100-150 kcal) jag älskar Juiceverkets Green Lable Fizz.

Alt Keso (4% fetthalt), med bär (ca 100 kcal på 80 gram). Eller 50 gram fetaost och vattenmelon (ca 140 kcal).

Mellis passionsfrukt ( 1 st ca 20 kcal)

Svart kaffe, grönt och vitt te samt vatten klassificeras som 0-kalorimål. Så det kan man dricka när som helst.

Då har jag ca 250-350 kcal kvar beroende om jag åt ägg eller inte på morgonen. (Personligen så klarar jag mig på en espresso fram till 11.00 då kan jag ta en passionsfrukt och sen äter jag lunch vid 12.30-13.30 på ca 120-150 kcal).

Middag:  250-300 gram (nästan full portion) spaghetti och Köttfärsås (300-350 kcal). Eller en laxsushi (200 gram, ca 266 kcal)

Äter jag laxsushi så har jag ju till och med lite kalorier kvar till kvällen. Ett äpple (ca 70 kcal) eller, 100-200 gram jordgubbar (ca 40-80 kcal).

Tacos : Tillbehör utan bröd, 150 gram ca 250 kcal (obs tips addera mango som tillbehör samt keso).

 

 

Hej här kommer 2 frågor 🙂 jag har förutom de 2 faste dagarna även dragit ner på kcal resterande dagar. På olika ställen har jag läst olika svar om hur många kcal man bör äta på ätdagarna för att kroppen inte ska ställa in sig på svält, har du koll hur lite man bör äta?
som kvinna ska du äta 500kcal men det kan väl inte stämma för nån som är 155cm kan väl inte ha samma mängd mat som någon som är 180cm?
Tacksam om du kan reda ut mina frågetecken 🙂

Alltså där är det lite beroende på längd och vikt men generellt kan man säga att kvinnor ska äta runt 2000-2500 kalorier per dag (beroende på de variablerna).

Jo faktiskt jag var lite skeptisk till själv. Men läst på en hel del i och med den boken 🙂 Men det är där den så kallade ”svältgränsen” går. Hur hemskt det än låter. Men det är så lite kalorier (oavsett längd och vikt) du behöver för att ”klara dagen” och få igång den här cellreparationen som 5:2 genererar. Det har man forskat en hel del på. Men väger du runt 80 kg eller mer och är 180 cm så kan du absolut äta 600 kcal, samma som är rekommenderat för män.
Jag tycker du är lite sent ute med den här boken. Folk vill inte hålla på och räkna kalorier längre. Det känns väldigt gammalt och tråkigt. Folk vill vara lyckliga och det blir man inte av 5:2. Sorry. Ät härlig och god mat för att sedan göra av med den energi genom träning istället. Njut och uppskatta din kropp för vad den kan göra. Du är vacker.

Nu är ju inte riktigt det här en fråga utan ett påstående. Men jag svarar ändå 🙂 Jag tror 5:2 i allra högsta grad är ”inne”. Alla de stora bokförlagen satsar stenhårt på detta även i år och när det kom var det en relativt obeprövad diet. Den hade funnits i knappt 8 månader när den slog igenom förra sommaren. Både GI och LCHF har ju väldigt många år på nacken. Så där tror jag du har fel. Man vet bevisligen att vi lever i en tid där man måste veta vad man stoppar i sig annars finns en risk för följdsjukdomar. I våras (slutet på maj) blev ju professor Kerstin Bismars forskningstudie klar på Karolinska Sjukhuset och den hade ju en 99% positiv effekt av 100 medverkande. Alla som provade dieten gick ner i vikt, bibehöll viktnedgången och allas värden förbättrades.

Jag njuter av min kropp när jag trivs i den. När mitt inre jag möter människan som tittat tillbaka i spegeln. Hon jag mentalt känner mig som och så som jag sett ut större delen av livet. Alla har nog ”sitt bästa jag” oavsett vad det är så trivs man nog bäst där. Det är som sagt frivilligt att prova. Antingen så känner man att man har behov att prova och gillar det eller inte. Inte så mycket mer än så.

Mat är 80% träning är 20%. Tränade lika mycket när jag var 14 kilo större, men det blev marginell skillnad. Alltså insatsen var så mycket högre än avkastningen. Sen är det såklart bra att träna och hålla kroppen i trim. Något annat säger jag inte. Jag tränar två-tre gånger i veckan (2-4 h) och tänker på vad jag äter medvetet två dagar i veckan och omedvetet resten. Jag är oerhört mycket lyckligare nu än när jag tränade 7-8 timmar i veckan men väldigt lite hände med mig, blev väldigt hungrig när jag tränade så mycket och även om jag åt nyttigt så åt jag flera portioner. Blev absolut lite lite piggare, men kände mig inte så mycket sundare. Då träning är mycket mer aktivt val som kräver planering på ett helt annat sätt. Speciellt med familj och jobb.

Men det låter ju som att du hittat en modell som funkar för dig så. Kör på det. Jag har hittat min.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.